2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meniden Kan Gelmesi ( Hematospermi ) Nedir?
MAKALE #7077 © Yazan Doç.Dr.Tuncay TAŞ | Yayın Haziran 2011 | 103,476 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Meniden kan gelmesi ( Hematospermi ) nedir?

Boşalma sırasında meni ile ya da öncesinde ve sonrasında kan gelmesi durumudur. Ürolojik terminolojide Hemospermi (Hemospermia), Hematospermi (Hematospermia) şeklinde adlandırılır. Anormal ejekülasyon tiplerinden biridir. Brüt kırmızı olabildiği gibi ‘paslı renk’ şeklinde de olabilir. Sık görülebilen bu durum çoğu zaman ağrısız bazen de ağrılı olabilir. Genç yaşta ve ileri yaşta görülebilir. Gençlerde ve yaşlılarda sebepler farklılık arz eder. İdrarda kan görülmesinden tamamen ayrı bir durumdur.

Boşalma sırasında kan deneyimi, erkeklerde büyük bir endişeye neden olabilir. Ciddi bir hastalığın ilk belirtisi olabilir. Bu durumun yani hematosperminin sıklığı ülkemizde ve dünya genelinde bilinmemektedir.

Tanı:

En olası kan kaynağı prostat, komşu organ olan seminal vezikül ve diğer boşaltım kanallarıdır. Prostat idrar torbasının hemen altında yer alan kestane büyüklüğünde meni oluşumuna katkıda bulunan küçük bir organdır. Çeşitli patolojilerinde kanlı meni şikayeti görülebilir.

Seminal veziküller ise meninin taşınmasında ve depolanmasında görev alan lümenli bir organdır. Meni kesesi olarak adlandırılır, iki adet olup prostat bezinin arkasında sağlı sollu yer alır. Testisten gelen sperm hücreleri burada prostattan gelen sıvılarla birleşir. İltihapları durumunda, kasıklarda , belde, makatta ağrı ve bazen kanlı meni görülür.Bu kesenin iltihabı dışındaki diğer patolojilerde kanlı meni şikayeti görülebilir.
Sebebin bulunması önemlidir, tedavinin şeklini belirler.

Kanlı meninin en sık sebepleri

· Prostat ve seminal vezikülün nonspesifik inflamasyonu
· Epididimit
· Üriner taşlar
· Tüberküloz
· Üretral polip
· Travma
· Prostat Kanseri(ileri yaşta)
· Veziküloseminalis tümörleri
· Prostatik enfarktlar
Daha nadir sebepleri
· Boşalma kanalı darlıkları
· Boşalma kanal kistleri ( Urtiküler, Müller kanal, VS, VD, prostatik retansiyon kisti )
· Üretral darlık
· Arteryel hipertansiyon
· Arterio-venöz malformasyonlar
· Klasik Von Willebrand
· Hematolojik hastalıklar
· Kanser metastazı
· Karaciğer sirozu
· Aspirin ( İlaçlar)

Tanı, üroloji uzman hekiminin yapacağı, fiziksel değerlendirme ve bir dizi testleri ile mümkündür. İlk başta sizde çok endişe yaratan bu durum nedeniyle, korkunuzu ve endişenizi yenmenize yardımcı olacaktır… Ardından ileri tanı testleri yapmadan önce, hastanın özgeçmişini araştıracaktır. Cinsel hayatı, cinsel yolla bulaşan bir hastalık olup olmadığı, travma öyküsü, yakın zamanda zorlamalı bir cinsel ilişkide bulunup bulunmadığı, idrarda kan olup olmadığı gibi bir çok durum sorgulanacaktır.
Semen analizi ve kültürü, idrar tahlili ve kültürü, cinsel yolla bulaşan ya da başka enfeksiyon testleri, ultrason veya MR tanı için yapılabilecek birkaç testtir.

Ciddi bir hastalığın ilk belirtisi olabileceğinden doktorunuzdan çekinmeden randevu talebinde bulunun. Tedavi edilebilen bir şikayet olduğunu unutmayın.

Soru:

29 yaşında bir erkeğim ve bekarım. benim sorunum menimden kan geliyordu. ve largopen tablet kullandım. ve bu beni psikolojik olarak çok rahatsız etti. doktor arkadaşın tavsiyesi üzerine bu tableti kullandım.ve bir hafta sonra tekrar mastürbasyon yaptım ve daha kesilmemişti ve şu anda bir haftadan beri denemiyorum. acaba geçtimi diye denemiştim.Acaba tedavi için ilaçı tekrar kullanayımmı yoksa ne yapmalıyım.Bu konuda beni aydınlatırsanız çokk sevinecem.TEŞEKKÜRLER.
Cevap:
Değerli hasta,
Şikâyetinizin nedeni aydınlatılmalı ve bu yönde tedaviniz düzenlenmeli, internet üzerinden okuduklarınızla ya da arkadaşlarınızın (doktor olsa bile) tavsiyesiyle tedavi arayışına girmeniz son derece tehlikelidir.
Üroloji uzmanından profesyonel destek alınız.
Op. Dr. Tuncay TAŞ

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meniden Kan Gelmesi ( Hematospermi ) Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Tuncay TAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     29 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuncay TAŞ Fotoğraf
Doç.Dr.Tuncay TAŞ
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın Yazıları
► Memeden Süt Gelmesi ve Prolaktin Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Kürtaj Nedir? Kürtajın Riskleri Nedir? Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Meniden Kan Gelmesi ( Hematospermi ) Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Cinsel Bitkisel Ürünler Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:19
Top