2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Lipoödem, Lenfödem ve Lipo-Lenfödem
MAKALE #708 © Yazan Doç.Dr.Yener DEMİRTAŞ | Yayın Şubat 2008 | 36,031 Okuyucu
Lipoödem Nedir?

“Ağrılı Yağlanma Sendromu” olarak da adlandırılan lipoödem, kalça, uyluk ve bacaklarda yağ ve sıvı birikmesine bağlı anormal, simetrik şişliktir. Şişlik ayak bileğine kadar inebilir ancak ayaklar hastalıktan korunmuştur. Uylukların dış tarafında aşırı yağlanmaya bağlı çıkıntılar bulunur.

Lipoödemin derecesi hastadan hastaya farklılık gösterir. Bazı hastalarda çok hafif seyreden bu durum, bazı hastaların yürümesini engelleyecek boyutlara ulaşabilir. Bu genetik hastalık hemen daima kadınlarda görülür ve genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar. Bir ailenin birden fazla kadın ferdinde görülme riski oldukça yüksektir. Bu hastalığa hormon bozuklukları ve bazı kronik hastalıklar da sebep olabilir.

Lipoödemin Lenfödemle İlgisi Nedir?

Lipoödem de, lenfödem de tanıları kolay konulabilecek hastalıklar olmalarına karşın konuyla ilgilenen hekim sayısı son derece az olduğundan bu hastalar doğru tanıyı almadan önce doktor doktor gezmektedirler. Lipoödem lenfatik sistemin bir hastalığı olmamasına rağmen her iki hastalık da bacakların şişmesine sebep olduğundan lipoödeme genellikle yanlış olarak lenfödem tanısı konmaktadır. Tamamen farklı hastalıklar olmasına rağmen lipoödemin ilerleyen evrelerinde lenfödem de ortaya çıkabilir. Lipoödemi lenfödemden ayıran özellikler şöyle sıralanabilir:
Lipoödem, aşırı yağlanma her iki bacağı eşit etkilediğinden simetriktir. Lenfödem simetrik değildir ve genellikle sadece bir bacakta görülür.

Lipoödemde ayak bileği seviyesinde şişlik biter ve ayak etkilenmez. Lenfödemde ise ayaklar da etkilenir. Primer lenfödem genellikle ayaklardan başlar ve yukarıya doğru ilerler. Sekonder lenfödem ise uyluk bölgesinden başlayıp aşağıya ilerleyerek ayağı da tutar.

Lipoödem, özellikle dokunulduğunda aşırı ağrıya sebep olabilir. Lenfödem de ağrıya yol açar, ancak bu kadar ciddi değildir.

Lipoödem sıklıkla morarma ve deri altında kanamaya sebep olur. Lenfödemde bu bulgular görülmez.

Lenfödemin tanısında kullanılan “Stemmer İşareti” lipoödemde görülmez. “Stemmer İşareti”, ayak ikinci parmağının üzerindeki derinin parmakla tutulmaya çalıştığında başparmakla işaret parmağı arasında sıkıştırılıp yukarı kaldırılamamasıdır.

Lipoödemin Belirtileri Nelerdir?

Lipoödemin erken evrelerinde vücudun üst tarafı ince olabilir. Üst kısım ince olmasına rağmen yağlar bel ile ayak bileği arasındaki bölgelerde birikirler.

Kilo aldıkça kalça, uyluk ve bacak daha çok şişer.

Ancak kilo vermeyle bu bölgelerdeki yağlanma azalmaz, kilo kaybı vücudun üst kısmından olur.

Bacağın alt kısmında biriken yağ dokusu ayak bileğinden ayağa sarkan halka şeklinde bir şişliğe sebep olur.

Bacaklarda öğleden sonraları artan şişlik gece uykuda azalır.Özellikle bacaklarda belirgin bir ağrı söz konusudur.Erken evrelerde, yağ birikintilerinin sebep olduğu küçük nodüller oluşur.İleri evrelerde, bu yağ birikintileri büyüyerek lobüllere, yani deriden yanlara sarkan büyük yağlı dokulara dönüşür.

Lipoödem Tanısında Ne Gibi Hatalar Yapılmaktadır?

Diyet lipoödemin çözümü değildir. Hastalara genellikle şişman oldukları ve kilo vermeleri gerektiği söylenir. Fakat lipoödemin sebep olduğu yağlanmada diyetle belirgin azalma sağlanamaz. Aşırı yemenin sebep olduğu obesite uygun bir diyete cevap verir, lipoödem vermez. Hastalar ne kadar diyet yaparlarsa yapsınlar şikayetlerinde azalma olmaz.

Bu primer lenfödem değildir. Bir başka sık tanı hatası da lipoödem hastasına primer lenfödem tanısı konmasıdır. Böyle bir yanlış tanı, hastaların lipoödemde başarılı olması mümkün olmayan lenfödem tedavisi almasına sebep olmaktadır.

Lipoödemin Komplikasyonları Nelerdir?

Aşırı kilo alma sonucu ortaya çıkan obesite lipoödemin yaygın bir komplikasyonudur. Kilo aldıkça, vücuttaki sistemler daha fazla yük binmektedir.

Lipoödemin ileri evrelerinde bacakları etkileyen sekonder lenfödem bir komplikasyon olarak ortaya çıkabilir. Ayakların da şişmeye başlaması ve “Stemmer İşareti”nin pozitif olması lenfödem geliştiğini gösterir.

Lipo-lenfödem, lipoödem, obesite ve lenfödemin kombinasyonundan oluşur. Ayrıca kronik toplardamar yetmezliği, sebebi bilinmeyen ödem ve diğer damar hastalıkları sonucu oluşabilir.

Lipoödemin Tedavisi Nedir?

Bugün için lipoödemin ilaçla tedavisi mümkün değildir. Ancak hastalığın hormonal bir bozukluktan kaynaklandığı tespit edilirse, bu bozukluğun ilaçla tedavisi mümkün olabilir. Lenfödem tedavisinde uygulanan fizik tedavi yöntemleri, bandajlar ve bası giysileri lipoödemde çok az etkilidir. Fakat lipoödeme lenfödem de eşlik ediyorsa, lenfödemin söz konusu yöntemlerle tedavisinden faydalanılabilir.

Aşırı kısıtlayıcı diyetlere başvurmadan sağlanacak kilo kontrolü, obesiteyle ilgili komplikasyonların önlenmesine katkıda bulunabilir.

Yüzme ve suda yürüme gibi su egzersizleri, eklemlerin üzerindeki baskıyı azaltacağından ve hareketleri kolaylaştıracağından faydalıdır.

Lipoödemin Cerrahi Tedavisi Mümkün mü?

Evet mümkün. Cerrahi tedavide iki yöntem kullanılır; doku çıkartıcı ameliyatlar ve “liposuction”. Doku çıkartıcı ameliyatlar, ileri evre lipoödemi olan ve hastalıkları sebebiyle artık yürüyemeyecek hale gelen hastalarda uygulanır. Amaç, hastanın bacaklarında aşırı yağlanma sonucu biriken dokuları alarak hastayı günlük aktivitelerine tekrar geri döndürebilmektir. Bu tür ameliyatlar deneyimli ekipler tarafından yapıldığında komplikasyon riski son derece düşüktür. Ancak lenfödem hastalarında dokuların iyileşmesi yavaşladığından ve bu ameliyatlarda büyük kesiler kullanılarak fazla miktarda doku çıkartıldığından hastaların birkaç hafta hastanede kalmaları gerekebilir.

Genellikle estetik bir girişim olarak bilinen “liposuction” da lipoödem tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak bu amaçla uygulanacak “liposuction”, estetik amaçlı “liposuction”dan farklı olup lipoödem konusunda deneyimli merkezlerde ve deneyimli plastik cerrahlar tarafından uygulanmalıdır. Çünkü lipoödem tedavisi için yapılacak “liposuction”da büyük miktarlarda yağ alımı gereklidir ve hastaların olası komplikasyonlardan korunması için bir takım ekstra hazırlıklar ve özel “liposuction” kanüllerinin kullanılması söz konusudur. Ayrıca uygun olmayan hastalarda “liposuction”, lenf damarlarına zarar verebilir ve lipoödemin, lipo-lenfödeme dönüşmesine sebep olabilir.

Gastrik By-Pass Ameliyatının Lipoödemin Tedavisinde Yeri Var mı?

Kilo vermek için yapılan “gastrik by-pass” gibi ameliyatların lipoödem tedavisinde yeri son derece sınırlıdır. Çünkü bu ameliyattan sonra hastalar lipoödemli bölgelerden değil, vücudun diğer bölgelerinden kilo vermektedirler. Aşırı obes hastalarda bu ameliyat gerekli olabilir, ancak yine de kalça ve bacaklardaki yağ birikmesinin bu ameliyattan etkilenmesi beklenmemelidir.

Lipo-lenfödemin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bir hastada lipoödem ve lenfödem birlikte bulunuyorsa, tedavi her iki durum göz önünde bulundurularak planlanmalı ve lenfödem tedavisi için kullanılan lenf drenaj masajları, bandajlar ve bası giysilerinin bu hastalarda ağrıya sebep olabileceği unutulmamalıdır. Bu sebeple masaj ve bandaj uygulamaları hastalara özel olarak çok hafif başlanmalı ve hastanın tolere edebildiği ölçüde yavaş yavaş artırılmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Lipoödem, Lenfödem ve Lipo-Lenfödem" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Yener DEMİRTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Yener DEMİRTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Doç.Dr.Yener DEMİRTAŞ
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Yener DEMİRTAŞ'ın Makaleleri
► Lenfödem Prof.Dr.Elif AKALIN
► Lenfödem Fzt.Öznur ARSLAN
► Lenfödem Tedavisi Fzt.Hüseyin ATAOĞLU
► Lenfödem Nedir? Fzt.Zeynep BAHADIR
► Lenfödem ve Gebelik Doç.Dr.Yener DEMİRTAŞ
► Lenfödem ve Tedavi Yöntemleri Fzt.Elif Esra FARIMAZ
► Genital Lenfödem ve Tedavisi Doç.Dr.Yener DEMİRTAŞ
► Lenfatik Yetmezlik ve Lenfödem Tedavisi Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN
► Lenfödem ve Kompleks Fiziksel Terapi Fzt.Elif Esra FARIMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Lipoödem, Lenfödem ve Lipo-Lenfödem' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lenfödem ve Gebelik Ocak 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:02
Top