2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Fonksiyon Bozuklukları
MAKALE #7086 © Yazan Abdullah ÖZER | Yayın Haziran 2011 | 5,516 Okuyucu
Cinsel istek ve arzu kaybı:

Az veya hiç cinsel arzu hissetmeme, cinsellikten sıkılma veya ilgi duymadığını hissetme.

Ereksiyon Bozuklukları:

Sertleşme ya bedensel olarak gerçekleşmez (Erkeklerdeki ereksiyon problemleri ve Kadınlardaki kayganlaşma bozuklukları ve yetersiz nemlenme sorunları), ya da her ne kadar bedensel olarak bu sorun mevcut olsa da içsel olarak hissedilmemesi, ereksiyon artmasına rağmen tatmin edici olmaması veya bir anda kesilivermesi.

Cinsel Tatmin Bozuklukları:

En yüksek noktaya ulaşma ya mümkün değildir (Anorgazmi) ya da tatmin edici bir şekilde yaşanmaz (erken meni boşalması, cinsel tatmin yaşanmadan orgazm)

Ağrılar ve Sancılar:

Vajinismus (vajina adale sistemindeki ağrılı ve sancılı kasılmalar) şeklinde veya Disparüni (Dyspareunie) olarak adlandırılan şekilde baş gösterebilir (Disparüni: hem kadınların, hem de erkeklerin cinsel organlarında ortaya çıkabilen cinsel ilişki sırasındaki ağrı ve sancı hissetme durumu)

Cinsel Dürtülerde Zorlama: (Saplantı Fenomeni)

Seçme imkanı kaybedildiğinde ve davranışların zorlayıcı şekilde ve zihinde tekrar tekrar ön plana gelmesi halinde bir tür müptelalık veya saplantı söz konusu olabilir.

Cinsellik ve Cinsel Kimlik

Heteroseksüellik, Homoseksüellik, Biseksüellik:

Toplumsal değerlerimiz açısından, Heteroseksüellik tek "normal" kabul edilen cinsel yönelimdir. Homoseksüellik (Eşcinsellik) veya Biseksüelliğe ise her ne kadar tolere edilmeye çalışılsa bile toplumun büyük bir bölümü tarafından eşdeğerli olarak kabul edilmemektedir. Bundan ötürü kendi isteklerini açıklama ve kendi kimliğini bulma konularında problemler yaşanmaktadır.

Kimlik Problemleri Konusunda Danışmanlık Hizmetleri:

Toplumun çoğunluğu tarafından yaşanan heteroseksüel hayat tarzında olduğu gibi, Homoseksüellik (Eşcinsellik), Biseksüellik ve Transseksüellik de, o derece az müdahale ve tedavi gerektiren normal durumlardır. Ancak cinsel yönelime bağlı olarak gelişen sosyal problemler nedeniyle genellikle zorluklar yaşanabilmektedir. Bu durumlarda destekleyici eşcinsel terapileri ve danışmanlık hizmetleri alınmalıdır.

Cinsel Travma:

Cinsel şiddete maruz kalınması halinde cinselliği tekrardan zevk ve keyifle yaşamak daima çok zordur. Tekrardan yaralanma ve incitilme korkusu veya sadece önceki yaralanma ve incinmeleri hatırlama korkusu dahi cinsellikten elini ayağını çekmeye, vazgeçmeye veya artık cinselliği imkansız kılıp, cinselliği bir şekilde hayatından çıkarmaya neden olabilmektedir. Yakınlık, ereksiyon ve zevkin en özel anlarında dahi, zihinde kalan bu travma kırıntıları bir arada yeniden ortaya çıkabilmektedir. Bu travmayı bilmeyen ve tanımayan partner için, travmalı partnerin gösterdiği korku ve tepki dolu reaksiyonları anlaması mümkün değildir. Eski yaralar henüz tam olarak iyileşmeden, eşler arasında meydana gelebilecek yeni bir yaralama ve incitme olayı, ağır ruhsal yaralanmalara neden olabilmektedir (ikincil travmalar). Geçmişte yaşanmış cinsel şiddet ve taciz olayının olay yeri olan beden, genellikle cinselliği kabul etmeyecektir. Haklı olarak önceki olay karşısında geliştirilen kendini dış dünyaya kapama, duygularını bedenden ayırma (ben ölüyüm, hiçbir şey hissetmiyorum, kendi benliğim artık bedenimin içerisinde değil… = Dağılma Fenomeni, Kimlik Dağılması, Kimlik Parçalanması) benzeri mekanizmalar artık sevdiğiniz insanla tekrardan samimi ve özel bir ilişki yaşamak istediğinizde bir engel olarak kaşınıza çıkacaktır.

Travma sonrası cinsel terapi, vücudunuzu kendiniz için tekrardan keşfetmek üzere, eski yaraların bakım ve tedavisinin yapılması ve suiistimal ve şiddet olmadan vücudunuzu artık yara izleriyle beraber tekrardan sevmek ve kendi cinsel yaşamınızı yeniden geri kazanmak anlamına gelmektedir.

(Abdullah ÖZER M.A./M.Sc.)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel Fonksiyon Bozuklukları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Abdullah ÖZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Abdullah ÖZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Abdullah ÖZER Fotoğraf
Abdullah ÖZER
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikoloji Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Abdullah ÖZER'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Cinsel Fonksiyon Bozuklukları' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Katarsis Yerine Düzeltici Deneyimleme ÇOK OKUNUYOR Nisan 2022
► Ego Durumları Terapi Nisan 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:54
Top