2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erkekte Yaşanan Orgazm Bozukluğu ve Boşalma Sorunu
MAKALE #7088 © Yazan Abdullah ÖZER | Yayın Haziran 2011 | 25,842 Okuyucu
Erkeklerin en yüksek noktası (boşalma anı) adale sisteminin ritmik sıkıştırması ile başlar. Aynı anda Oksitosin hormonu boşalır ve bununla birlikte tüm vücüda rahatlama ve gevşeme hissi yayılır. Kısa bir süre sonrada Penisten sperm dışarı fışkırtılır. Orgazm duygusunun aslında sperm boşalması ile ilgisi yoktur. Tek bir damla dahi kaybetmeden, tatmin edici bir orgazm yaşamakta mümkündür. Bazı erkekler orgazm hissi başlaması ile birlikte Penis ve Haya torbası arasındaki meni kanalı üzerine baskı uygulayarak bu sihri başarırlar. Bu sayede meni boşalması olmaz. Tantra’da bu teknik yaşam enerjisini israf etmemek, buna karşın, yine de tatmin edici cinsel deneyimleri yaşamak için bir oyun gibi kullanılırdı. Bu yöntemin diğer bir faydası ise: Bu teknikle bir erkeğin çok çabuk (tekrardan) yeni bir orgazm daha yaşaması mümkün olmaktadır. Dezavantajı ise: Partnerin bu boşalmayı görmemesi ya da hissedememesinden kaynaklanan problemler.

Çeşitli orgazm ve boşalma bozukluğu biçimleri bilinmektedir:

1. Orgazm retardatus (gecikmiş Orgazm).

Erkek meni boşalmasını sağlayan orgazmı yaşamak ister, fakat “tam doğru şekilde yapıp yapamama” sorusu aklına gelir. Bu problem kafasında oluşabilir, psikanalitik bakış açısından bunun ardında genellikle ödipal bir çatışma yattığı düşünülmektedir. Geç orgazmın en uç şekli “anorgazmi”dir, bir başka deyişle boşalmayı takiben orgazmın artık hiç yaşanamamasıdır.

2. Orgazm praecox (erken orgazm ve meni boşalması).

Genç yaşlarda, “doğru zamanda” boşalma kesinlikle bir eğitim ve tecrübe konusudur. Zira her şey çok yenidir ve genellikle az bir tahrikle bile hemen en yüksek noktaya ulaşılır ve boşalma sağlanır. Bu erken yaşlarda erkeklerde bazı korkulardan kaynaklanan erken boşalma yaşanabilir. Örneğin: cinsel organının çok küçük olduğuna inanılması ve kadınlar için yeterli olamamaktan korkulması erken boşalmanın başlıca sebeplerindendir. Benzer şekilde, cinselliğe ilişkin bilgi eksikliği de erken boşalmaya neden olabilir.

Yirmili yaşlarda erken zamanlı boşalma söz konusu olduğunda Ödipal bir çatışma da düşünülebilir. Bu durum ereksiyon bozukluğundaki (sertleşme sorunu, iktidarsızlık) gibi bir cinsel fobiye kadar uzanan bir ilerleme gösterebilir. Bu tip problemleri olan erkekler nevrotik bir tablo sergiler ya da pre-ödipal dömeme ait Borderline kişilik özelliklerine sahip olabilirler.

Başka bir cinsel fonksiyon bozukluğunu takiben 30’lu yaşlar ile 40 yaş arasında erken boşalma sorununun ortaya çıkması halinde, muhtemelen saplantı nevrozu, depresyon veya narsisistik kişilik bozukluğu/narsisistik kişilik örgütlenmesinden kaynaklanıyor olabilir.

Kendi cinselliğine karşı çekingenlik yaşayan bir annenin oğlunu yetiştirme tarzıda büyük bir etki bırakabilir. Örneğin, eğer bir anne cinselliği reddediyorsa veya bir şekilde “pis ve kötü” bir şey olarak görüyorsa, bu durum o sırada yetişmekte olan oğlunun cinsel deneyimi üzerinde uzun süreli bir etki bırakabilir. Bu tip bir kişinin, normal bir cinsel yaşantısına dahi kapılarını kapatmış olması muhtemeldir ve cinsellik nasıl olsa “pis ve kötü” bir şey olduğu için, zorda kaldığında sadece hayat kadınlarına gitmesi mümkündür.

3. Ejaculatio deficiens (orgazm olmasına rağmen meni boşalmasının gerçekleşmemesi).

Bunun arkasında genellikle Ödipal çatışmaya bağlı olarak ortaya çıkabilmesi mümkün olan korkulara karşı akıl dışı (mantıksız) geliştirilen bir tür savunma yatmaktadır. Örnek olarak, eğer erken çocukluk dönemlerinde vajinaya ilişkin kafasında farklı hayal ve düşünceler geliştiyse ileriki erişkin olarak yaşayacağı cinsel hayatında sorunlar çıkabilir. Ödipal çatışmaya bağlı olarakta bilinç dışından gelen hadım edilme (kastrasyon anksiyetesi) korkuları bir erkeğin orgazm olmasına rağmen meni boşalmasının gerçekleşmemesine yol açabilir.

Bazen de kullanılan ilaçlar orgazmda meni gelmemesine neden olabilir.

4. Ejaculatio retrograda (meninin geri dönmesi dolayısıyla yaşanan kuru orgazm).

Meni boşalması, sidik torbası içerisine gerçekleşir. Bunun nedeni, sinir hastalıkları olabilir (MS çoklu skleroz, diyabetik nevropati), bunun nedeni orgazm esnasında sidik torbasının mekanik olarak kapanmamasıdır. Bu bozukluğa yol açan ayrıca bazı anatomik özelliklerde vardır.

(Abdullah ÖZER M.A./M.Sc.)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erkekte Yaşanan Orgazm Bozukluğu ve Boşalma Sorunu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Abdullah ÖZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Abdullah ÖZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Abdullah ÖZER Fotoğraf
Abdullah ÖZER
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikoloji Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Abdullah ÖZER'in Yazıları
► Erkekte Orgazm Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► G-Noktası ve Kadında Boşalma (Vajinal Orgazm) ÇOK OKUNUYOR Abdullah ÖZER
► Kadınlarda Orgazm Olamama Sorunu ve Tedavisi Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Orgazm Bozukluğu Psk.Armağan ADANAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Erkekte Yaşanan Orgazm Bozukluğu ve Boşalma Sorunu' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ego Durumları Terapi Nisan 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:33
Top