2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınavda Başarmayı Ne Kadar Hakettiğinizi Düşünüyorsunuz?
MAKALE #7109 © Yazan Psk.Dnş.Perihan SAYIN | Yayın Haziran 2011 | 4,163 Okuyucu
Yazının iki başlığı var çünkü aşağıda yazdıklarımın bu iki başlığı kapsadığını düşünüyorum.

HAKETMEK bu kelime ile ilgili araştırma yapınca daha çok layık olmak gibi bir eş anlam çıkıyor. Konu ile ilgili yazıları incelediğimde ise layık olmakla paralel olarak bolluk-bereket bilinci ile ilgili başlıkların içinde bir takım olumlamalar yer alıyor. Hak etme bilincini kazanmak ve korumak için olumlu düşünmek ve olumlu düşüncelerini sık sık ifade etmek gerekiyor.

Hak etmekle ilgili benim ilk okuduklarım Louise Hay’in bana göre başucu kitabı olan “Düşünce Gücüyle Tedavi” kitabından. İlk okunduğunuzda ya da ilk karşılaştığınızda nasıl yani diye tepki veriyorsanız, adına direnç dediğimiz bir tutumla okuyorsunuz demektir. “insan nasıl başarıdan korkar, nasıl para kazanmasını sınırlar” diye düşünebilirsiniz ve buna inanmanız mümkün olmayabilir, olsun yine de bu yazı bunu anlamaya hazır ya da bunu zaten yaşamlarında fark ederek çözebilmiş olanlar için hatırlatma olabilir özellikle de sınava girecek öğrencilerin işine yarayabilir.
Pek çok insanda başarı için gerekli ve yeterli koşul oluşsa da bazen her şey, gecikebiliyor, ters gidebiliyor. Bu noktada insan başarıdan korkabilir ya da, zengin olmaktan korkabiliyor , kendinizde ya da çevrenizde gözlem yapabilirsiniz..
Pek çok konu için aynı şekilde düşüncelerle kendini sınırlayan kişi ilişkiler de dahi hak etme yani layık olma bilincine sahip olmayabilir… Bu nedenle de sınırlayabilir kendisini ve istediği ilişkiyi yaratmakta kendi kendine engel yaratarak, ilişkilerinde de başarısızlık yaratabilir. Nasıl olurda insan başarılı olmaktan, başarılı ilişkilerden korkar ya da daha fazla kazanmaktan ve nasıl kendisini sınırlar.

Hayal ettiklerinden fazla puan alan ya da sıralaması düşündüğünden iyi olan üniversite öğrencilerinin ya da hayal ettiklerinden daha fazla kazanç elde edenlerin kendilerini sabote ederek nasıl geriye adım attıklarını somut olarak seanslarda ya da grup çalışmalarında gördüğümde hak etme sorununu hemen tanıdım. Başarıdan korkmak, kazancı sınırlamak yine bir seçim.

İnsan kendi kendine engel yaratır mı? Evet, temizlenmemiş suçluluk duyguları, öfke, korku, kaygı engel yaratır ve hak etmekle ilgili olumsuz düşüncenin oluşmasını sağlar. Düşünce davranış ve duyguların kaynağıdır. Düşünce olumluysa sonuç olumlu, olumsuzsa da sonuç olumsuz olacaktır.

Peki, nasıl anlayacaksınız hayatınızda böyle bir engel var mı? Ve eğer engel varsa nasıl çözeceksiniz? Çözümden önce fark etmek en önemli basamaktır. Farkında olmadığınız bir şey için çözüm üretmek aklınıza gelmez. Hayatınızda bu tür engellerin olup olmadığı yaşadığınız başarı ya da kazançtaki ve ya ilişkilerdeki gecikme, erteleme, anlam veremediğiniz gelgitlerle görünür haldedir. Size göre hiçbir engel olmadığını düşündüğünüz halde bir şekilde başarılarınız, puanlarınız istediğiniz noktaya ulaşmıyorsa, ödemeleriniz gecikiyor, işleriniz erteleniyor ya da gereken her şeyi yaptığınız halde istediğiniz başarı bir türlü gelmiyorsa, istediğiniz ilişki yaşanamıyorsa önce hayallerinizi tekrar sorgulayın, ne istemiştiniz, ne planlamıştınız ve bunları hak ettiğinizi düşündüğünüzden emin misiniz? …

Daha fazla kazandıracak bir işiniz olmasına rağmen sizin kazanç limitiniz nedir? Bu kazancı nasıl, hangi yolla kazanmayı hayal ettiniz? Şimdi hayal ettiğinizden ne kadar az ya da çok kazanıyorsunuz? Kazanmayı nasıl sınırlandırıyorsunuz ya da işinizi? O zaman gerçekçi olun hayallerinize bakın ve gerçekten istediğinizden emin olun… Gerçekten istemekle hayata geçirmek arasında sadece zaman vardır. Zaman bilinçli olarak istediğiniz her şeyi size getirir. Konu ne olursa olsun, formül aslında açık engellerini fark et, çöz, hak ettiğini düşünerek gerçekten iste, hayal et gerisini zaman içinde geleceğine güven…

Öğrenciler içinde aynı şekilde istediğine ulaşmak için ne kadar hak ettiğini düşünerek hayal kurdunuz? Sınava girecek öğrenciler için birkaç öneri:
*Çözeceğim, yapacağım yerine çözüyorum, yapıyorum ve başarıyorum gibi şimdiki zamanla biten cümleler kur. Konuşurken hayatı yaratıyoruz…
*Elinden geleni yaptığına inan (her öğrenci gücü oranında gayret etmiştir.)
*Başarılı olmayı hak ettiğini kendine hatırlat.
*Sınavdaki sonuç her ne olursa olsun senin için tek seçim olmadığını unutma.
*Sınava hazırlanırken ne tür avantajların vardı bunları sırala...
Doğru gelen bazı yanlışlarımızı da hatırlatarak yazımı bitirmek istiyorum. Başarısız olmak istemiyorum yerine, başarıyorum ya da başarılıyım, başarısızlığa değil, başarıya odaklanmanızı sağlar. Bu örnekten yola çıkarak sınav için ya da başarınız için başarısızlık istemiyorum, yeterli değilim, bu kadar çalışmakla olmaz gibi olumsuzların yerine olumlu cümleleri kurarak sınava başlamanızı ve her şekilde olumlu düşünüp, olumluya odaklanmanızı öneririm. Bu şekilde potansiyelinizi sonuna kadar kullanma olanağının ortaya çıktığını göreceksiniz…

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınavda Başarmayı Ne Kadar Hakettiğinizi Düşünüyorsunuz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Perihan SAYIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Perihan SAYIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Perihan SAYIN Fotoğraf
Psk.Dnş.Perihan SAYIN
Ankara
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi25 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Perihan SAYIN'ın Makaleleri
► Ne Kadar Harçlık? Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► Sınırlarınız Kadar Özgürsünüz Psk.Feyzullah ALPMAN
► Psikoterapi Ne Kadar Sürer? Psk.Buse ÇAKMAK
► İlişki Yaşamak Ne Kadar Zor! Psk.Dnş.Serap ALTU
► Kendimizi Ne Kadar Tanıyoruz? Psk.Dnş.Sibel DEMİR SARIOĞLU
► Karnem Kadar mı Seviliyorum? Psk.Selin KARA
► Birinden Bir Şey İstemek Neden Bu Kadar Zor? ÇOK OKUNUYOR Psk.Emine ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sınavda Başarmayı Ne Kadar Hakettiğinizi Düşünüyorsunuz?' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hayır Demeyi Öğretin Mayıs 2011
► Sosyal Fobi Nisan 2011
► Hayal Et Gerçek Olsun! Aralık 2010
► Kendini İfade Et! Aralık 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:56
Top