2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaz Dönemi ve Diyet
MAKALE #7129 © Yazan Dyt.Canan DOĞAN | Yayın Haziran 2011 | 4,451 Okuyucu
Yaza merhaba demeye hazırmıyız.
Uzun süren bir kış dönemindensonra yaza merhaba demek için hazırlıklarımızı tamamladık. Tatil programlarıyapıldı, gezilecek yerler, uğranacak şehirler, merhaba denilecek eş dost veakraba evleri belirlendi. Geçen yıldan kalan bikini ve mayolar gözdengeçirildi, uymayanlar bir kenara ayrılıp yerine yenileri alındı. Yolculukesnasında ve tatil de kilomuzu korumak için nelere dikkat etmeliyiz. Nasıl olsahergün yüzüyorum deyip istediğimiz kadar yiyebilirmiyiz yada aktif bir tatilgeçiriyorum nasılsa burada önlem almaya gerek yok diyerek mi başlayacaksınıztatile. Sizleri tatilin 3 aşamasını hep birlikte gözden geçirmeye davetediyorum.
Hazırlık aşaması yurt dışı tatili planladıysanız önceliklegideceğiniz ülkeye özel yemekler nelerdir bilmenizde ve kafanızda ne türyiyecekleri deneyebileceğiniz konusunda plan yapmanızda yarar var. Sebze vemeyve bulabileceğiniz biryere mi gidiyorsunuz yoksa et ağırlıklı yemekleri olan bir ülkeye mi gidiyorsunuz butür bilgileri gitmeden önce arkadaşlarınıza yakınlarınıza danışarak yada küçükbir internet araştırması yaparak edinebilirsiniz. Yurtiçinde bir tatil planladıysanız ve seçtiğiniz tatil bir otelde tam pansiyonkonaklama ve açık büfe içeriyorsa biraz daha dikkatli olmalısınız. Size cazipgelecek çok miktarda ve çok çeşitli yemek baştan çıkarıcı olabilir. Açık büfedeuğrak noktalarınız salata, ızgara et ve meyve olmalıdır. Aralarda serinletici olarak sodalı ayran,sodalı meyve suları tüketebilirsiniz.
Yolculuk uçak ile gerçekleşecekse dikkat edilmesi gereken enönemli nokta; uçakta sunulan yiyeceklerin yüksek kalori içermesidir. Ortalama kilo ve boydaki bir erkek vekadın için günlük alınması gereken kalori miktarı hesaplanarak menü oluşturulduğunu aklınızdan çıkarmayın. Sizesunulan yiyecekler almanız gereken kaloriden fazlasını içerecektir. Bu nedenletatlı , pilav ve makarna gibi yiyeceklerden uzak durun. Uçakta size sunulanmenüden seçecekleriniz salata, yoğurt, peynir, ve sebze yemeği olabilir.Karayolu ile seyehat ediyorsanız yemek için mola verdiğinizde menünüzü salata,yoğurt, susuz sebze yemeği olarak planlayabilirsiniz. Aralarda ki içeceklerinizserinletici bir ayran yada soda, maden suyu olabilir.
Tatilde tümyılın yorgunluğunu atıyorum burada da mı diyet yapacağım düşüncesini kafanızdançıkarın. Bol miktarda sebze, meyve, tam tahıllar, et grubu ve sıvı içecek ilegünlük kalori alımınızı tamamlayabilirsiniz. Kahvaltınızı bol yeşillik, sebze,meyve ve biraz peynir ile oluşturabilirsiniz. Öğle yemeğinde sebze, salata,cacık yada yoğurt seçilebilecek uygun bir menüdür. Ara öğünleri atlamayınmutlaka küçük bir sandöviç yada hafif bir içecek alın. Akşam yemeğinizi balık,salata ve yoğurtlu bir meze yadazeytinyağlı bir sebze ile tamamlayabilirsiniz. Alkol tüketiminizi genelalışkanlığınızla sınırlı tutmaya özen gösterin. İçki seçiminizde hafif alkollüiçkiler yada dilüe edilmiş içkileri tercih edin. Light bira yada soda ileseyreltilmiş beyaz şarap gibi. Tatlılardan uzak duramıyorsanız ağır tatlılaryeriine haftada 1-2 kez sütlü tatlılar kullanmaya özen gösterebilirsiniz. Sebze ve meyvelere odaklanabilir,bulunduğunuz bölgeye ait yiyecekleri deneyebilirsiniz. Yiyecek seçiminizde düşük kalorili yiyecek seçmeliyim yerine sağlıklıyiyecek seçmeliyim konusuna odaklanın. Önemli olan günlük beslenmeniz için kaçkaloriye ihtiyacınız olduğunu bilmek ve ona göre seçim yapmaktır. Tat duyunuzun sınırlarını genişletin sağlıklı bir beslenme planı meyveler, sebzeler,tam tahıllar, az yağlı süt ürünleri, yağsız et, balık, kuru baklagiller vekuruyemişleri (fındık, ceviz vb) içerir. Hiç denemediğiniz yiyeceklerideneyerek tat duyunuzun sınırlarını genişletin. Hiç denemediğiniz bir etçeşidi, balık çeşidi yada sebzeleri diyetinize ekleyebilirsiniz. Yüksekkalorili bir öğle yemeği yediyseniz, akşam yemeğini sadece salata ve meyve ilegeçiştirin. Yada akşam ağır bir yemek yiyecekseniz sabah ve öğleöğünlerinizi düşük kaloriliyiyeceklerden seçebilirsiniz. Buharda pişirilmiş, ızgara yapılmış yada fırındapişirilmiş yiyecekler tercihiniz olmalıdır. Dışarda yiyecekseniz yelpazesigeniş mönüsü olan bir lokantayı tercih edin. Sipariş verirken her grup besindenbir parça olmasına özen gösterin. Tavuklu bir salata sipariş ettiğinizde protein, vitamin ve minerallerden zengin bir tabak hazırlatmışolacağınızı unutmayın. Salatanız içinhazır soslar yerine sizin ekleyebileceğiniz sosları seçin. Balzamik sos, limon,1 tatlı kaşığı zeytinyağı gibi. Sandöviçyemeyi planladıysanız içinde peynir, ton balığı, yada et olan bir sandöviçseçip domates, marul, soğan yada turşu ekletebilir hardal iletatlandırabilirsiniz. Bazı lokantalarda yiyecekler büyük tabaklarda, büyükporsiyonlar halinde servis edilebilir. Tamamını yemek zorunda değilsiniz.Yemeğinizi mümkün olduğunca yavaş ve sohbet ederek yiyin. Unutmayın midenizdenbeyine doydum emrinin gidişi 20 dakika alır. Hızlı yemek yiyenlerin genelliklefazla yemek yedikleri de bilinmektedir.
Tatil dönüşü tartılın, gidiş vedönüş arasında fark varsa hemen önlem alın. Bu konuda diyet uzmanınızdan,diyetisyeninizden tavsiye alabilirsiniz.
Tatil süresinceuygulayabileceğiniz diyet programı için ekte yer alan örneği çeşitlendirerekkullanabilirsiniz. Hepinize keyifli ve sağlıklı bir tatil dileği ile.
Canan Doğan
Beslenme ve Diyet Uzmanı
7 GÜNLÜK YAZ DİYETİ
1.GÜN
Sabah : 1 fincan çay yada kahve, 1 yumurta, 2 adet salatalık, 1 dilim ekmek,nane maydonoz, dereotu
Ara : 1 adet elma
Öğle : 1 tabak susuz sebze yemeği, 1kase yoğurt , 1 kase salata, 1 dilim ekmek
İkindi : 1 adet ayran, şekersiz buzlu çay
Akşam : Tavuklu salata, 1 dilim ekmek, 1 porsiyon meyve


2. GÜN
Sabah : 1 fincan çay yada kahve, 30 gm peynir, 1 tabak roka dereotu, maydonoz,nane
Ara : 12 adet kiraz
Öğle : 1 tabak peynirli makarna, 1 büyük kase yeşil salata
İkindi : 1 kutu buzlu süt
Akşam : 1 orta boy ızgara balık, 1 büyük kase roka,nane, tere salata , 1 porsiyonmeyve.


3. GÜN
Sabah : 4 YK muesli, 1 SB süt
Ara : 12 adet çilek
Öğle : 1 kase soğuk çorba, 1 büyükkase salata, 1 dilim ekmek, 1 porsiyonmeyve
İkindi : 10 adet yeşil erik , 1 adetayran
Akşam : 2 adet ızgara tavuk but, 1 kase salata, 1 tabak susuz sebze yemeği
Gece

4. GÜN
Sabah : 1 fincan çay, 1 adet yağsız omlet (1 yumurta ve 30 gm peynir ileyapılmış)
Ara : 5 adet kırmızı erik
Öğle : 1 tabak semizotu salatası, 1dilim ekmek, 1 kase yoğurt
İkindi : 2 adet kivi, şekersiz buzluçay
Akşam : 1 tabak zeytinyağlı sebze yemeği, 1 tabak salata, 1 dilim ekmek, 1porsiyon meyve


5. GÜN
Sabah : 1 fincan çay yada kahve, 1 dilim ekmek, 30 gm peynir, 2 adet salatalık
Ara : 10 adet yeşil erik
Öğle : 1 tabak haşlanmış sebze, 1 kaseyoğurt, 1 dilim ekmek, 1 porsiyon meyve
İkindi : 1 ince dilim karpuz , şekersizbuzlu çay
Akşam : 120 gm ızgara et, 1 kase salata, 1 tabak sebze yemeği
6. GÜN
Sabah : 12 adet kiraz, 12 adet çilek, 1 adet kivi
Ara : 5 adet kırmızı erik
Öğle : 1 tabak haşlanmış sebze, 1 kasesalata, 1 kase yoğurt, 1 dilim ekmek.
İkindi : 1 ince dilim karpuz , buzluşekersiz çay
Akşam : 150 gm ızgara et, 1 büyük kase salata, 1 porsiyon meyve
7. GÜN
Sabah : 1 kase yoğurt, 12 adet çilek, istenildiği kadar çay yada kahve,
Ara : 1 SB süt
Öğle : 1 tabak sebze yemeği, 1 kaseyoğurt, 1 kase salata 1 dilim ekmek.
İkindi : 1 ince dilim karpuz, 1 incedilim kavun
Akşam : 1 orta boy ızgara balık, 1 büyük kase salata, 1 dilim ekmek

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaz Dönemi ve Diyet" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Canan DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Canan DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Canan DOĞAN Fotoğraf
Dyt.Canan DOĞAN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Canan DOĞAN'ın Makaleleri
► Diyet Açılımı : Size Özel Diyet Dyt.Berrin YİĞİT
► Yeniden Diyet (Diyet Algısı) Dyt.Buket ADANÇ
► Her Yönüyle Ek Besin Dönemi Dyt.Emel UNUTMAZ
► Menopoz Dönemi ve Beslenme Dyt.Merve KAYALI
► Çocukluk Dönemi Obezitesi Dyt.Esra GÜLTEKİN
► Menopoz Dönemi Beslenme Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Diyet Kültürü Dyt.Selin ŞEN
► Diyet Hataları Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Yaz Dönemi ve Diyet' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Krom ve Sağlığımız ÇOK OKUNUYOR Aralık 2012
► Hamilelikte Beslenme Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:11
Top