2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişki Sorunları
MAKALE #7156 © Yazan Psk.Ayşegül DENİZCİ | Yayın Haziran 2011 | 5,355 Okuyucu
İlişki; iki kişinin beraberce kurduğu adeta ücüncü bir canlıdır. Nefes alır, verir, büyür,serpilir, gelişir, ya da gelişmez ve cılız kalır, ölür.

Her ilişki uyumla başlar. Ama bu cennetlik huzur durumu, sadece nadir ilişkilerde yaşanmaya devam eder. Bir an gelir, ilk anlaşmazlık kendisini yüzeye çıkarır. Bu ilk çatışma, iyi bir ilişki yolunda yinede fena değildir hala, çünkü tanışma derinleşiyor, değerler gerçek yerlerine yerleşiyordur. Ancak bu küçük çatışmalar olduğu noktada açılmak, anlaşılmak ve uzlaşma zemini oluşturmak yerine bastırılırsa, o “muhteşem uyumun”huzuru kaçmasın niyetiyle üstü örtülürse, yok sayılırsa birikir.

Gün gelir bu şişkinlikler ortaya anlaşmazlık ve anlaşmazlıkların yanılgıları şeklinde somut ilişki sorunlarını çıkarır. Çatışma ve uyumsuz olunan yönler en iyi ailelerde bile vardır. Mesele bunların nasıl bir ortak uzlaşı ve kabule dönüşeceğidir.

İlişki sorunları genellikle, sürekli görüşen, yani ortak zamanları fazla olan, bir evin içinde çok uzun birlikte kalan, aşırı içiçe geçmişlikten daralmayla başlar. Daha ilk taşınma sırasında çoğunlukla pembe renkli gözlük kaybedilir, bir şeyler tam olarak görünür hale gelir. Daha önce rahatsız ettiği düşünülmeyen şeyler bile ya da ortak ilgi olmayan şeyler kısa bir süre içinde gerçek tehditler haline dönüşürler. İlişki sorunları çeşitli nedenlerle oluşabilir. En yaygın olarak, kıskançlık, ihanet, saygısızlık veya ortak ilgi eksikliği, çekirdek aile uyumsuzluğu ve benzeri gibi tetikleyicileri vardır.

Sorunlar ve çatışmalardan kaçmayarak, açık iletişime geçmeye niyetli kişiler ilişkilerin en değerli varlığıdır. Bununla birlikte, sürekli diğerini kontrol eden, varlığını bir an olsun ayırıp kendisinin yokluğunu hissettirmeyen, yapışık kişi,ilişkinin adeta hava boşluğuna dolar ve ilişkinin nefes alışını keserek boğar.İlk başta bu aşırı yakınlık hoş gelmiş olabilir ancak zaman geçtikçe bu üstüstelik, bir “daraltma” şeklinde tarif edilen ve ilişkiler hakkında en çok şikayet olarak dinlediğimiz durumu oluşturur.

Sonrasında aldatma, kıskanma, suçluluk duyma gibi durumlara dönüşeceğinden, bu ilk çatışmaları çözümlemek sağlıklı yapılanması bakımından ilişki için çok önemlidir. Taraflar eleştrilerle baş etmey iöğrenmelidirler. Mutlak uzlaşının aynı kişinin kendi farklı yaşlarındaki halleri arasında bile gerçekleşemeyeceğini, yani kişi kendisinin daha genç yada daha yaşlı haliyle bile aynı fikirde olamayacağını kavramalıdır. Dolayısıyla aynı görüşte olmamanın, bir iktidar kaybı, varlık tehdidi, kişiliğin reddi anlamına gelmediği, karşılıklı olarak anlaşılması gereken ilk kavrayıştır.

Kim sorunları yok sayarak onları toplar ve biriktirirse bilsin ki, ilk çatışma günü tüm sorunlar dağı tümden başa devrilecektir. Böylesine büyümüş sorunlar hakkında konuşmak çok daha zordur. Herkes ilgi duyduğu kişiyi eleştirir de aynı zamanda. Eleştirerek onu kendine benzetmek, onun ile anlaşmak istemektedir aslında. Bu durumda, benzeşmeyen yönlerin çokluğu halinde,onu, kendi kişiliğine karşı bir saldırı olarak değerlendirmemeyi öğrenmelidir taraflar. Bu da farklı olan yönlere fazlaca aldırmamak, sorunları büyütmeden tartışabilmek, yanlış anlamalar gibi durumlarda, en azından uzun vadede çözüm bulunacağına inanmakla mümkündür.
Problemler,yanlış anlaşılmalar uzun zaman gözardı edilemez. İlişki içinde huzursuzluk çeşitlemeleri olarak uç gösterir. Bu uç verişler her zaman çözümlenemese de üzerine konuşulabilir olmalıdır.

Aldatma çoğu zaman bu çatışmalardan kaçıştır. Aldatmadan kaynaklanan ilişki sorunlarında, ilk karışıklık sonrasında ayrılma düşüncesi genellikle ön plandadır. Aldatılmış taraf tüm güveni çökmüş ve yaralı halde büyük bir boşluğu yaşamaktadır. Bu güveni yeniden oluşturmak pek kolay değildir. Birçok durumda aklileştirme,yeniden deneme ve suçsuzluğunu ilan etme yeterli değildir. Güven bağı yırtılmıştır ve tamiri zor olabilir. Sonrasında kalan en küçük bir düğüm bile gelecekte ortaya çıkar.

Tüm aşk genellikle bir günde çökmez. Çoğu durumda, aşk hala oradadır aslında ama onu suçlama ve güvensizlik gizler. Tam bu noktada çift terapisi veya bir evlilik danışmanlığı almak gerekir. Tarafsız ve uzman birinden yapılmış hataları öğrenebilirsiniz. Hatta bu hataları bulmak ve kişisel ayarı değiştirmek için ilk başvurulması gereken, yakınlar ve aileden önce bir uzmandır. İlişki sorunlarının çoğu çift terapisi tarafından çözülebilir. Sonuçayrılık olsa bile “affetme, bağışlama” hem kendini hem de karşıdakini-kişilerin kendi sağlıkları için elzemdir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişki Sorunları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ayşegül DENİZCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ayşegül DENİZCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Ayşegül DENİZCİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ayşegül DENİZCİ'nin Makaleleri
► İlişki Sorunları Psk.Namık ACAR
► İlişki Sorunları ve Çözüm Yolları: Psk.Dnş.Perihan SAYIN
► İdeal İlişki ve İlişki Terapisi Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'İlişki Sorunları' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ailemizin Direği Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:56
Top