2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bel Zorlanması ve İncinmesi, Bel Düzleşmesi - Boyun Zorlanması ve İncinmesi, Boyun Düzleşmesi
MAKALE #7164 © Yazan Dr.A.Serdar SARAÇ | Yayın Temmuz 2011 | 67,152 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Bel Zorlanması ve İncinmesi (Lomber Strain ve Sprain), Bel Düzleşmesi

Bel zorlanmaları ve incinmelerinin en sık sebebi, ağır kaldırma ve ani yapılan uygunsuz hareketlerdir. Tüm toplumun en az % 80’i hayatları boyunca en az 1 defa bel ağrısı geçirirler. Bel ağrısının inflamatuar yani iltihabi, infeksiyöz yani mikrobik ve tümöral kaynaklı olanları çok daha seyrektir. Hastanın ayrıntılı ve detaylı muayenesi, diğer bölge ve dokulardan bele yayılan ağrıları ve psikolojik kaynaklı ağrıları da ayırt etmede çok önemlidir.

Mekanik sebeplere bağlı bel zorlanması ve bel incinmesinin tedavisinde, akut dönemde uygun ilaç kullanımı ve yeterli istirahat genellikle sonuç verir. Hastada ciddi bir iz bırakmadan tamamen düzelir. Fakat bu akut dönemin ardından, bu duruma sebep olan kolaylaştırıcı sebeplerin araştırılması gereklidir. Böyle durumlarda, problemin tekrarının önlenmesi çok daha önemlidir. Tekrarlayıcı bir problemin varlığı önceden mutlaka tespit edilmelidir.

İlaç ve istirahatin yeterli olmadığı durumlarda, fizik tedavi, manuplasyon ve kuru iğne tedavisi gibi daha farklı tedaviler de gerekebilir. Hekim, bu aşamalar boyunca hastayı yakından takip etmelidir ve gerektiğinde tedavide uygun değişiklikleri yapmalıdır.

Bel Düzleşmesi, Bel Zorlanması ve İncinmesinin bir sonucudur. Bir eklem olarak belin fonksiyonel duruşu bozulmuştur. Düzleşmenin dereceleri vardır. Görüntüleme yöntemleri ile de bunu saptamak mümkündür. Zorlanma şiddeti ve kronikliği ile orantılı olarak düzleşme şiddeti artabilir.

Boyun Zorlanması ve İncinmesi (Servikal Strain ve Sprain), Boyun Düzleşmesi

Whiplash yaralanma, boyun zorlanma ve incinmelerinin en sık sebebidir. Araç içi trafik kazaları veya ani fren sonucu, boynun kırbaç hareketi yapmasıdır. Bu hareket ile boyun ani olarak ileri ve geri sert bir şekilde hareket eder ve boyun etrafındaki dokularda, bazen de tüm boyun ekleminde ciddi bir incinme-yaralanma meydana gelir.

Şikayetler, Whiplash yaralanmada bazen kazadan hemen sonra başlamaz ise, birkaç gün içinde başlayarak belirginleşir ve giderek artar. Ciddi boyun ağrısı ve hareket kısıtlılığı, başağrısı, sırt ve omuzlarda ağrı, uyumada güçlük gibi şikayetlere sebep olur. Yastık ile sıkıntılar baş gösterebilir.

Tanıda hem kapsamlı ve ayrıntılı bir muayene, hem de görüntüleme yöntemleri çok önemlidir. Muayene bulguları, hekimi gerekli ek tetkikler konusunda yönlendirir.

Whiplash yaralanmasında ve diğer boyun incinmelerinde tedavi öncelikle, tam istirahat ve uygun ilaç kullanımı ile başlar. Bir haftadan sonra, fizik tedavi ihtiyacı değerlendirilir. Kemik ve eklem yapılarında, instabilite denen bütünlüğün bozulmuş olduğu bir durum tespit edilmişse, cerrahi bir operasyonu gerektirebilir. Tedavinin tüm aşamaları boyunca, hasta yakından takip edilir.

Diğer akut ve kronik boyun zorlanmalarının sebepleri, oldukça değişkendir. Boyun ve omuz kuşağını çok yoran ve zorlayan işler, ya ani bir boyun zorlanmasına sebep olur ve akut servikal strain olarak değerlendirilir, ya da zaman içinde bir birikimin sonucu olarak ortaya çıkar ve kronik servikal strainolarak kabul edilir. Röntgen ve MR’da da buna ait bulguları hekim tespit eder. Problemin şiddetine göre tedavi de değişkenlik gösterir. Kronik durumlarda genellikle fizik tedavi gerekir. Fizik tedaviye başka bir takım tedaviler de kombine edilebilir.

Boyun Düzleşmesi, Boyun Zorlanması ve İncinmesinin bir sonucudur. Bir eklem olarak boynun fonksiyonel duruşu bozulmuştur. Düzleşmenin dereceleri vardır. Görüntüleme yöntemleri ile de bunu saptamak mümkündür.

Bel ve Boyunda Yetersizlik

Belde Yetersizlik, Belin, kendi görevini yapamaması halidir. Genellikle kronikleşmiş bir durum olarak karşımıza çıkar. Bazen aylar, bazen de yıllar içinde yavaş gelişim gösterir. Kişinin beli vücudunu taşıyamaz hale gelir. Sebepleri arasında uzun süre belin zorlayıcı ve yorucu şekilde kullanılması, uyku bozuklukları, spor yapmama, klimalı veya esintili ortamlarda uzun süre bulunma, vs. sayılabilir. Hasta çoğu zaman bu yetersizliğin farkında değildir. Ancak ciddi bir rahatsızlık durumunda hekime başvurur.

Tanı, ayrıntılı bir fizik muayene ile konur. Tüm tetkikler genellikle normaldir.

Bel yetersizliği tedavi edilmezse, kolaylıkla bel fıtığına sebep olabilir. Bel kayması da ciddi yetersizliklerde, kilonun da yardımı ile kolaylıkla ortaya çıkabilir.

Tedavide, çok dikkatli ve hastaya özel planlanmış bir fizik tedavi programı uygulanır. Bu tedavi esasen bel restorasyonudur. Tek ve kalıcı tedavisi budur. Hekim, tedaviyi doğru planlayıp doğru uyguladığında, problem tamamen düzelir (Bkz. Bel ve Boyun Restorasyonu).

Boyunda Yetersizlik, Boynun, kendi görevini yapamaması halidir. Genellikle kronik bir durum olarak karşımıza çıkar. Yavaş gelişim gösterir. Boyun kafayı taşıyamaz hale gelir. Sebepleri arasında uzun süre boynun zorlayıcı ve yorucu şekilde kullanılması, uyku bozuklukları, spor yapmama, klimalı veya esintili ortamlarda uzun süre bulunma, vs. sayılabilir.

Her zaman boyun şikayetine sebep olmayabilir ve hasta bunu ciddi bir boyun tutulması veya boyun fıtığı oluncaya kadar, pek fark etmeyebilir. Baş ağrıları sık görülür, hasta ve hekim bunu migren’e yorabilir. Baş ağrılarının önemli bir kısmı boyun kaynaklıdır ve hasta yıllarca migren tanısı ile ilaç kullanır. Tesadüfen boyun şikayeti ile ciddi bir fizik tedavi gördükten ve boynu iyileştikten hemen sonra baş ağrıları sona erer.

Boyun yetersizliği tedavi edilmezse, kolaylıkla boyun fıtığına sebep olabilir.

Tedavide, çok dikkatli ve hastaya özel planlanmış bir fizik tedavi programı uygulanır. Bu tedavi esasen boyun restorasyonudur. Tek ve kalıcı tedavisi budur.

Bel Kayması ise, Bel omurlarından birinin, üzerindeki omurga ile beraber ön veya arka yönde yer değiştirmesi (kayması) halidir. Buna spondiloliztezis, kayma kırık ile birlikte ise,
spondilolizis denir. Belden bacaklara yayılan ağrı ve yürümede güçlüğe sebep olur. Bel yetersizlikleri de sebepler arasındadır.

Bazen doğuştan kemik yapıda bir defekt vardır ve zamanla kaymaya neden olur. Bazen düşme, trafik kazaları, zorlu doğumlar, vs. sebep olarak gösterilir.

Kayma miktarına göre 1. dereceden 4.dereceye kadar değerlendirilir. 1. ve 2. derecelerde fizik tedavigereklidir. 3. derece kaymalar nadirdir ve ameliyat gerektirir. Ameliyat kararlarında muayene bulguları çok önemlidir. Hastaların çok önemli bir kısmı fizik tedaviden büyük fayda görür. Kilosu ve yaşı ileri hastalarda ek olarak korseleme de düşünülebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bel Zorlanması ve İncinmesi, Bel Düzleşmesi - Boyun Zorlanması ve İncinmesi, Boyun Düzleşmesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.A.Serdar SARAÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.A.Serdar SARAÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
A.Serdar SARAÇ Fotoğraf
Dr.A.Serdar SARAÇ
İstanbul
Doktor "Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi32 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.A.Serdar SARAÇ'ın Makaleleri
► Boyun Düzleşmesi Fzt.Vedat ÜLKER
► Boyun Düzleşmesi ve Tedavisi Fzt.Cihat SEYREK
► Boyun Düzleşmesi ve Sırt Ağrıları ÇOK OKUNUYOR Dr.Aybars AKKOR
► Boyun Fıtığı(Boyun Kireçlenmesi) Prof.Dr.Kadir KOTİL
► Boyun Fıtığı ve Boyun Kireçlenmesi Prof.Dr.Semih KESKİL
► Boyun Ağrısı ve Boyun Fıtığı Dr.Nagihan YARAROĞLU
► Boyun Ağrıları ve Boyun Fıtığı Prof.Dr.M. Volkan AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bel Zorlanması ve İncinmesi, Bel Düzleşmesi - Boyun Zorlanması ve İncinmesi, Boyun Düzleşmesi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:03
Top