2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ders Çalışmak Ama Nasıl?
MAKALE #7181 © Yazan Psk.Armağan ADANAR | Yayın Temmuz 2011 | 4,784 Okuyucu
Psikolog Armağan Pınar Adanar


DERS ÇALIŞMAK AMA NASIL?

Ders çalışmak çocuğun görevidir. Anne-babalardan sıklıkla duyduğum cümle ‘’ oğlum ya da kızım ders çalışmıyor.’’oluyor. Bir çocuk neden ders çalışmaz ? Bir çocuk neden ders çalışamaz? Ders çalışmaz ve ders çalışamaz arasındaki fark; birinde çocuk ders çalışmayı bir nedenle istemez diğerinde ise çocuk bir takım engellerden dolayı ders çalışamaz.

Bir çocuk neden ders çalışmaz?


Ders çalışmak veya ders çalışmamak aslında bir neden değildir. ‘’ benim çocuğumun ders çalışması için ben ne yapabilirim? ‘’ sorusu doğru değildir. Burada doğru soru; benim çocuğum neden ders çalışmıyor? Ders çalışması sorumluluğu çocuğa aittir. Tıpkı odasını toparlamak, dişlerini fırçalamak, yıkanmak gibi ders çalışmak da çocuğun kendi işidir.


Bu ; çocuk tarafından ciddiye alınması ve üzerinde uğraşılması, çalışılması gereken bir iştir. Burada; çocuğun ders çalışmayı kendi işi gibi görmemesi sonucu ortaya çıkan bir yanılma vardır. Ancak bunun temelinde sadece dersler yoktur. Anne babanın çocuğu yetiştirirken yaptıkları eğitim hatası vardır.Küçük yaşlardan itibaren çocuğun kendi yaşına,zekasına ve gelişimine uygun görev ve sorumluluklar çocuğa verilmediyse eğer çocuk adına bir görev yapıldıysa elbette ki çocuk kendine ait olan işlerin ne olduğunu da bilemez. Bilmediği için o iş için uğraşmaz ve çalışmaz. Ya da sürekli uyarılarda bulunarak görevlerini yerine getirmeyi öğrenmişse ders çalışmak, ödev yapmak için de uyarılara ihtiyaç duyacaktır. Bu bir nevi iletişim şeklidir. Çocuk uyarı almadan kendi işlerini yerine getirmemeyi öğrenmiştir. Ebeveyn yönlendirmesine ihtiyaç duyuyor demektir. Ya da yapabileceği işler için anne-baba sürekli çocuğa yardımcı olduysa eğer bu dersler konusunda da aynı olacaktır. Çocuk ders çalışırken de bastona ihtiyaç duyacaktır.


Biri ödevlerini kontrol etmezse ya da yanında oturmazsa ders çalışmaz ve ödevlerini yapmaz. Görüldüğü gibi ders çalışmamak bugünün sorunu değildir. Geçmişten gelen eğitim şeklinin bir sonucudur. Odasını toparlamayan,dişlerini fırçalamayan,ödevlerini okuldan eksik getiren,kendi okul çantasını hazırlamayan,dağıttığı oyuncaklarını toparlamayan,bir bardak suyu mutfaktan kendi almayan bir çocuk elbette dersini de yapmayacaktır. Bir çocuğun ders çalışmasını sağlamak için çocuğa evin diğer alanlarında da ‘’çocuğa ait olan sorumlulukları’’ vermek ,devretmek gerekir. Küçük küçük görevlerle başlanmalı dozaj yavaş yavaş arttırılmalıdır. Bunu yaparken anne-baba kararlı, sakin ve tutarlı olmalıdır. Bir diğer önemli olan nokta da şudur; çocuğunuz sınavdan başarısız bir not getirdiğinde bu not için siz üzülüyorsanız ve notu yükseltmekiçin çocuk adına çözüm yolları arıyorsanız burada bir sorun var demektir. Bu notu alan anne baba değil; çocuktur. Ve notu yükseltmenin, çözmenin çözüm yolunu da çocuk bulmalıdır.

Anne-baba zayıf not için çocukla konuşabilir ve çocuğun nasıl bir çözüm düşündüğünü araştırabilir hatta çözüm için gerekiyorsa bir parça yardımcı olabilir ama hepsi bu kadar olmalıdır. Fazlası çocuğun elinden o görevi almak demektir. Başarısız da başarısızlık da çocuğun duygusudur. Bu duruma üzülmesi gereken çocuktur. Anne-baba olarak yapabileceğiniz bu duyguyu anlamaya çalışmak ve çocuk sizden yardım istediğinde onun yanında olmaktır. Ders çalışamamak ise;ders çalışamayan çocuklar sıklıkla ‘’ders çalışmaya çalışıyorum ama olmuyor ‘’derler. Ödevlerini yapmak için sandalyeye oturduklarında iç sıkıntısı olur,çocuğun aklından engelleyemediği olumsuz düşünceler geçer, çocuk bu düşüncelerin saçma olduğunu bilir ancak engelleyemez. Dikkatini toparlayamaz veya toparlamakta güçlük çeker. Yoğun bir endişe hali vardır. Bu düşünceler vedavranışlar çocuğun elinde değildir ve bilerek yapmaz. Bu durumların olması demek; çocuğunuzun uzman yardımına ihtiyacı olduğu anlamına gelir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ders Çalışmak Ama Nasıl?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Armağan ADANAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Armağan ADANAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Armağan ADANAR'ın Yazıları
► Etkin ve Verimli Ders Çalışmak Psk.Dnş.Şafak UZUN
► Nasıl Ders Çalışılır? Psk.Armağan ADANAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Ders Çalışmak Ama Nasıl?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Orgazm Bozukluğu Aralık 2018
► Nasıl Ders Çalışılır? Aralık 2018
► Psikoterapi Nedir? Temmuz 2011
► Çocuk Cinsel Eğitimi Temmuz 2011
◊ Çocuklarda Öfke Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:05
Top