2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Akupunktur
MAKALE #7214 © Yazan Dr.Tolga UÇAR | Yayın Temmuz 2011 | 4,399 Okuyucu
· Akupunktur Nedir?· Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Akupunktur Tedavisini Önermektedir· Akupunktur Etkilidir· Akupunktur Tedavisi Güvenilirdir· Bilimsel Akupunktur· Akupunktur Ne Değildir?· Tarihçe

Akupunktur Nedir?
Çok ince iğnelerin vücudumuzudaki özel bazı noktalara hafifçe batırılması ile yapılan tedaviye akupunktur denilmektedir. Akupunktur kelimesi "acus" (iğne) ve "punctura" noktaya batırmak) kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Akupunktur çok köklü bir geçmişe dayanmaktadır. Eski zamanlarda etkisi o zamanki hekimler tarafından ancak felsefi kavramlarla açıklanabilmiştir. Günümüzde ise teknolojinin gelişmesi ile tıbbın kullanımına giren bir çok modern tıbbi cihaz akupunkturun etki mekanizmasını bilimsel olarak aydınlatmaya başlamış, böylece "bilimsel akupunktur" terimi oluşmuştur.Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Akupunktur Tedavisini Önermektedir Akupunktur tedavisi Dühya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 1979 yılından beri bilimsel olarak kabul edilmekte ve özellikle batı tıbbının pek de yüzgüldürücü sonuçlar alamadığı birçok hastalıkta akupunktur tedavisini önermektedir. Önceleri WHO tarafından akupunktur tedavisinin kullanılabileceği hastalıklar listesi yayınlanmıştır. Akupunktur konusundayapılan araştırmalar arttıkça WHO'nun akupunkturu bir tedavi seçeneği olarak önerdiği hastalıklar listesi de uzamıştır. Günümüzde ise artık akupunktur tedavisi için bir hastalık listesi vermektense, akupunkturun hemen her hastalıkta ya tedavi edici yada destekleyici bir unsur olduğu kabul edilmektedir.

Akupunktur Etkilidir

Gerek yukarıda özetlemeye çalıştığım WHO'nun akupunktura bakış açısı, gerekse akupunktur hakkında çıkan en son bilimsel tıbbi makaleler incelendiğinde, akupunkturun ne kadar etkin bir tıbbi tedavi yöntemi olduğu aşikardır. Yalnız burda bir konuya özellikle dikkat etmek gerekmektedir: Akupunktur tedavisi yıllar içerisinde yeterli denetimin olmamasından da faydalanılarak, gerek ülkemizde gerekse dünyanın başka yerlerindenhekim olmayan kimseler tarafından da uygulanmıştır. Şüphesiz ki bu uygulamalar yeterince etkili olamamış ve akupunkturun hakettiği ünü zarar görmüştür. Akupunktur tedavisinin etkili olabilmesi için mutlak suretle bu konuda eğitim görmüş hekimler tarafından uygulanması şarttır. Ülkemizde 1991 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan "Akupunktur Tedavileri Yönetmeliği" akupunkturun sadece yönetmelikte belirtilen eğitim ve donanıma sahip hekimler tarafından uygulanmasını kanuni bir zorunluluk haline getirmiştir.

Akupunktur Tedavisi Güvenilirdir


Akupunktur tedavisinin en önemli özelliklerinden birisi, yan etkisiz bir tedavi olmasıdır. Çok uzun yıllardan beri uygulanmakta olan akupunktur tedavilerinde hiçbir yan etki bildirilmemiştir. Bu sebeple ilaçların yan etkilerinden çekinen yada ilaçlara bünyesi tahammül edemeyen kimselerde akupunktur tedavisi çok uygun bir seçenektir.

Bilimsel Akupunktur


Akupunktur tedavisinin geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Antik çağlardan beri uygulanmakta olan akupunkturun ekti mekanizması eski zamanlarda ancak felsefi kavramlarla açıklanabilmiştir. Günümüzde ise teknolojinin gelişmesi ile tıbbın kullanımına giren bir çok modern tıbbi cihaz, akupunkturun etki mekanizmalarını bilimsel olarak aydınlatmaya başlamış, böylece "bilimsel akupunktur" terimi oluşmuştur. Bilimsel akupunktur terimi 1950'li yılların başında fransız doktor Paul Nogier'in araştırmaları ile önemli bir güç kazanamıştır. Dr.Nogier afrika kökenli bazı hastalarının kulak kepçelerinde
bazı noktaların dağlandığını gözlemlemiştir. Hastalarına bunun sebebini sorduğunda bu uygulamanın bel ağrısına çok iyi geldiğini, memleketlerinde bu uygulamanın eskiden beri bilindiği ve kullanıldığı cevabını almıştır. Farklı hastalardan benzer cevapları alan Dr.Nogier'in konuya ilgisi artmış ve çeşitli araştırmalara başlamıştır. Araştırmalarının sonucunda kulak kepçesindeki bazı noktaların kimi tedavilerde kullanıldığıı, bazı kulak noktalrının klasik çin akupunkturunda kullanıldığı bilgisine ulaşmıştır. Örneğin denizcilerin görme keskinliğini arttırmak için kulaklarındaki bir noktaya altın küpe takmaları gibi. Bu gözlem ve araştırmaların üzerine Dr.Nogier kulak kepçesi ile ilgili yoğun çalışmalara başlamış ve "Auriculotherapy" adını verdiği modern akupunktur tedavisinin temellerini atmıştır. Dr.Nogier'in keşvetip başlattığı, günümüze kadar da gelişerek gelen aurikuloterapi akupunkturunda hastalar klasik çin tıbbında olduğu gibi felsefi kavramlarla değil, modern, bilimsel batı tıbbının verileri iledeğerlendirilmekte, takip ve tedavi edilmektedir.

Akupunktur Ne Değildir?


Tarih sahnesindeki uzun soluklu varoluşu süresince akupunktur şüphesiz ki farklı anlayışlara maruz kalmış ve bri çok farklı ekol ortaya çıkmıştır. Bu ekollere örnek vermek gerekirse:
» Klasik Çin akupunkturu » Moxibustion: Akupunktur noktalarının ısı enerjisi ile tedavisi » Aurikuloterapi: Kulak akupunkturu » Su Jok: Sadece el noktaları kullanılarak yapılan akupunktur » Shi at su: Akupunktur noktalarının masaj ile tedavisi » Laser akupunktur: Akupunktur noktalarının ışık enerjisi ile tedavisi » Elektroakupunktur: Akupunktur noktalarının elektrik enerjisi ile tedavisi…Liste uzatılabilir. Akupunkturun özünden ve mantığından ayrılmadığı sürece farklı ekoller barındırması akupunkturun bilimsel zenginliğinin doğal sonucudur. Ancak dikkatle üstünde durmak gereken bir konu var: Bu kadar çok ekolün olduğu bir uygulama alanında akupunkturun özü ile bağdaşmayan uygulamalar. Maalesef son yıllarda ülkemizde akupunktur adı altında faaliyet gösteren fakat yaptığı uygulama ile akupunkturun sadece çok çok hafif bir taklidi olabilen bir uygulama çok popüler olmuştur. Kulak kepçesine flaster ile tohum tutturmaktan ileri gitmeyen bu uygulama ne Çin'de ne Amerika'da ne de Avrupa'da, dünyanın başka hiçbir yerinde kullanılmamaktadır. Uygulamanın hiçbir bilimsel yanı yoktur. Kulak kepçesi akupunktur uygulamalarının çok önemli bir alanıdır. Yalnız tohum koyarak değil, iğne batırarak. Kulak kepçesine iğne batırıp hastaların yaklaşık 20 dk. kadar klinikte dinlendikten sonra kulak kepçelerine 1-2 tohum tedaviyi desteklemek amacı ile konulabilir. Ama hiçbir iğne batırmadan kulakları 50-60 adetten fazla tohumlarla doldurmanın akupunktur ile izah edilebilir bir yanı yoktur. Halkımızın bu konuda dikkatli, araştırıcı ve titiz olması gerektiği aşikardır.

Tarihçe

Akupunkturun kökleri kimi tarihçilere göre 5000, kimilerine göre ise 7000 yıl öncesine dayanmaktadır. Tarihte ilk olarak Çinliler tarafından kullanıldığı söylense de Uygur Türklerinin Çinlilerden çok daha önce akupunkturu kullandığına işaret eden arkeolojik araştırmalar bulunmuştur. Akupunktur tarihin akışı içerisinde yüzyıllar boyunca kullanılmıştır. Bugün tüm dünya tarafından anavatanı olarak kabul edilen ve akupunktur ile adeta özdeşleştirilen Çin'de bir dönem kullanımı o kadar yaygınlaşmıştır ki, konu hakkında bilgisi olmayan, hekim olmayan kimseler tarafından bile uygulanmaya başlanmıştır. Bunun üzerine bir dönem Çin'de akupunktur uygulamak yasaklanmıştır. Fakat bu kadar etkili bir tedavinin önemini çok iyi bilen devlet adamları tekrar akupunktur konusunda uzman doktorlar yetiştirerek bu tedaviden insanların mahrum kalmamalrını hedeflemişlerdir.Batıda ise akupunktur hak ettiği ününe, 1972 yılında dönemin Amerikan başkanı Richard Nixon'ın Çin ziyareti sayesinde kavuşabilmiştir. Nixon'ın kafilesinde bulunan New York Times muhabiri James Reston ziyaret sırasında rahatsızlanmış ve kaldırıldığı hastanede akut apendisit olduğu anlaşılmıştır. Bu sebeple Reston hemen ameliyata alınmış ve apendiksi alınmıştır. Ameliyat sonrası rutin doktor vizitlerinde çinli doktorlar Reston'un fazlaca karın ağrısı olduğunu görmüşler ve akupunktur ile müdehale etmişlerdir. Reston'un akupuktur tedavisi sonrası ağrılarının hızla kaybolduğunu takip eden basın mensubu arkadaşları çok şaşırmışlar ve hemen durumu ülkelerindeki bağlı bulundukları gazetelere iletmişlerdir. Nasıl olur da vücuda hiçbir ilaç vermeden batıralan birkaç ince iğne hızla ameliyat ağrılarını kesebilir? Bu konu sadece Çin'de bulunan amerikan heyeti arasında hayret uyandırmayıp ertesi gün tüm am1erikan gazetelerindemanşetten yayınlanmıştır. Akupunkturun amerikan heyetinde bu kadar şaşkınlık yarattığını gören çinliler Başkan Nixon ve beraberindekileri akupunktur anestezisi ile yapacakları bir kalp ameliyatını izlemek üzere davet ederler. Planlanan gün ve saatte kalp ameliyatı hiçbir anestetik madde kullanmadan, sadece akupunktur anestezisi ile gerçekleştirilir. Anestezinin en zor ameliyatlarından birinin bu şekilde akupunktur yardımı ile yapılmasına Başkan Nixon hayran olur. Olay amerikan basınında da geniş yer bulur. Başkan ülkesine döner dönmez akupunkturu öğrenmek amacı ile Çin'e doktorlar gönderir ve Çin'li akupunktur uzmanlarını ülkesine davet eder.Böylece Amerikan başkanının Çin'i ziyareti sırasında bir gazetecinin apendisit olması ile başlayan hadiseler zinciri, akupunkturun başta Amerika olmak üzere tüm dünyada popülaritesinin artmasına ve geniş kullanım alanları bulmasına vesile olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Akupunktur" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Tolga UÇAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Tolga UÇAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolga UÇAR Fotoğraf
Dr.Tolga UÇAR
İstanbul
Doktor "Akupunktur"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Tolga UÇAR'ın Makaleleri
► Akupunktur: Akupunktur Nedir, Nasıl Yapılır? ÇOK OKUNUYOR Dr.Kasım ALTINTAŞ
► Akupunktur ile Zayıflama Dr.Ebru EGEMEN UYSAL
► Akupunktur Nedir? Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK
► Akupunktur Nedir Dr.Adnan ERDİNÇ
► Akupunktur ile Bel Fıtığı Tedavisi Dr.Ebru EGEMEN UYSAL
► Akupunktur ile Uykusuzluk Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Akupunktur ile Sinüzit Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Akupunktur ve Sedef Hastalığı Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Boyun Fıtığı ve Akupunktur Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Akupunktur ile Zayıflama Tedavisi Prof.Dr.Kaya ÖZKUŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Akupunktur' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:59
Top