2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Hekimliğinde Ozonun Yeri
MAKALE #7223 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Temmuz 2011 | 6,093 Okuyucu
Ozon denince akla gelen şey atmosferde cilt kanserine neden olan zararlı ışınlara karşı dünyayı koruyan tabaka gelir.Halbuki günümüzde bir çok alanda ozon kullanılmaktadır.Son derece güvenilir olması nedeniyle ;

- Büyük şehirlerde su ve sodaları steril etmekte
- Hava temizleme sistemlerinde
- Yüzme havuzlarında
- Meyve ,sebze, et , tavuk ve balığın saklama ve temizlenmesinde
- Ve giderek yaygın olarak tıp camiasında kullanılmaktadır.

Tıp camiasında ozonun ilk kullanımı iyileştirmeyi hızlandırma özelliği nedeniyle başlamıştır.1900lü yıllarda ABD ve Avrupa ülkelerinde üzerinde pek çok araştırma yapıldı.Ozonun virüs, mantar ve bakteriler üzerinde öldürücü etkisinin faydaları tespit edilince diş hekimliğinde kulanımı da başladı.

DİŞ HEKİMLİĞİNDE OZON KULLANIMI

-Diş Çürüklerinin Tedavisinde; ağız ortamında bir çok bakteri vardır.Bu bakteriler dişlerin çiğneyici yüzeyindeki çukurcuklara ve yan ara yüzeylere yerleşerek diş çürüklerine , dişeti ceplerine yerleşerek diş taşlarına neden olurlar.Bakterilerin ağız ortamında yerleştikleri yerler sadece diş yüzeyleri olmadığını , kolayca dil ve yanak yüzeylerine tutunduklarını bilmekte fayda vardır.Her bireyin ağzında bakterilerin kolayca tutunduğu alanlar olmasına rağmen bakteriler arasında da doğal bir denge mevcuttur.Gün içerisinde yemek yenildiğinde ağızdaki ortam zaman zaman asidik ortama döner ki tükürük bunu dengeler.Diş yüzeyine tutunan mikroorganizma asidik ortamda diş çürütme faaliyetine başlayarak dişin üzerinde çukurcuklar oluşturur ve bu çukurcuklarda kolonilerşirler.Bu kolonilerin içinde 450 farklı bakteri çeşidi karmaşık bir topluluk oluşturur.Diş fırçalama bu çukurların içine ulaşamaz ve çürüme süreci de hızlanarak devam eder.Bakteriler kendi boyularına göre küçük çukurcuk ve tüneller aça aça dişin içerisine doğru yayılım gösterirler.
Diş mine yapısını güçlendirmek için bir çok araştırma yapılmıştır.Florlama ve fissür koruyucular bu konuda oldukça yol alınmasını sağlamıştır.Minenin içerisine ilerlemiş çürük faaliyetlerinde bu tedaviler yetersiz olur.Bu çürüklerde de mikroorganizma istilaları ile başetmek için ozon tedavileri gündeme gelmiştir.Şöyle ki ozonun bakteriler üzerinde öldürücü etkisi başlangıç halindeki çürüklerin tedavisinde oldukça etkindir. Mikroorganizmanın özellikle kolonileşmesini engelleyerek , çürüğün ilerlemesi durdurulup , oluk koruyucularla da tedavileri mümkündür.

-Dişeti İltihaplarının Tedavisinde: Dişin çevresini çepeçevre saran dişeti dokusunun diş ile bağlantısında küçük cepcikler vardır. Bu ceplerin hem dişin kök kısmıyla hem de ağız yüzeyi ile ilişkisi vardır.Dişeti cebi mikroorganizmaların yerleşip kolonileşmesi için oldukça uygun ortamlardır.Diş plağı dediğimiz dişin dişeti ile arasında oluşan gıda artıklarının tükürükle birleşerek oluşturduğu yapışkan tortular mikroorganizmalar için oldukça cazip besin kaynaklarıdır.Mikroorganizmaların faaliyetleri ve yetersiz ağız bakımı diş taşı oluşumuna sebep olur.Diş taşlarının giderek büyümesi dişeti cebinin kemiğe doğru genişlemesine neden olur ki bu durum dişlerin etrafını saran kemik dokuyu da etkiler.Bu dişeti hastalığına da periodontitis diyoruz. Periodontitisin tedavisi o bölgedeki taşların temizlenmesiyle başlar.Ozon ise dişeti dokusunun mikroorganizma faaliyetlerini durdurmak için kullanılır.Ozonun yere iyileştirici ve bakteri öldürücü özelliği dişeti cebi dokularında oldukça etkindir.
Diştaşlarının oldukça fazla olduğu dişeti iltihaplarının tedavisi sonrasında ortaya çıkan hassasiyette de ozonun iyileştirici etkisi vardır.

-İmplant, Periodontal ,Çene Cerrahisi Sonrasında Yara İyileşmesinde; Daha önceden de ozonun yara iyileştirici özelliğinden bahsettik.İmplant tedavileri günümüzün rutin diş tedavileri arasındadır.Bu tedaviye talep arttıkça bu tip cerrahi işlem sonrası oluşabilecek ağrı ve ödemin de minimale inmesi her hastanın isteğidir.Bu isteğin gerçekleşmesinde ozonun faydaları vardır.

OZONUN AĞIZDA DİĞER KULLANIM ALANLARINI GENEL ANLAMDA ÖZETLERSEK

- Çatlak diş sendromunda: Günümüzde bir çok kişinin sorunudur.Dişlerde hiçbir sorun olmadığı halde özellikle yemek sonrasında gelişen hassasiyet oldukça rahatsız edicidir.Flour jeli ve ozonla tedavi edilebilir.
- Ortodontik tedavi sonrasında braketler çıktığında görülen beyaz renkli demineralize alanların tedavisinde.
- Aft ,uçukların yara iyileşmesinde
- Kök kanal tedavisinde kanal dezenfeksiyonunda
- Protez vuruklarının iyileşmesinde.Protezin neden olduğu mantar enfeksiyonlarında.
- Diş apse oluşumu tedavisinde
- Diş çekimi sonrası yara iyileşmesinde
- Diş beyazlatma tedavilerinde beyazlatıcı jelin etkinliği artırmada kullanılır.

Kaynaklar:

1- Dr Julian Holmes ; Ozon dental revolution quintesence 2004
2- www.the-o-zone.com.
3- Dr Julian Holmes: Clinical revarsal of Primary Occlusal Fissure Carious Lesions using ozone in general practice 2002
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Hekimliğinde Ozonun Yeri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
► Diş Hekimliğinde Aneztesi Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Diş Hekimliğinde Probiyotiklerin Önemi Dt.Hatice Betül SAYLAR
► Diş Hekimliğinde Kullanılan Lazerler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Diş Hekimliğinde Ozon Tedavisi Dr.Dt. Kerime Gözde IŞIKSAL
► Estetik Diş Hekimliğinde Acil Çözümler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diş Hekimliğinde Ozonun Yeri' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:51
Top