2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yenidoğan Sünneti
MAKALE #7235 © Yazan Doç.Dr.Tuncay TAŞ | Yayın Temmuz 2011 | 7,354 Okuyucu
YENİDOĞANIN CERRAHİ SÜNNETİ

Cerrahi sünnet, çocuklarda pipi başını örten üstderinin (sünnet derisi) kesilmesi olarak tanımlanır. “Tedavi amaçlı”, “geleneksel” ya da “dini erkek sünneti olarak Müslüman ve Yahudi toplumlarında” yapılmaktadır. Sünnetlerin çoğu tedavi amaçlı gerekliliği dışında yapılmaktadır.

Son on-yirmi yılda sünnet ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalar birçok yanlış bilinen gerçeği ortaya koymuştur. Pipinin üstderisi sanılanın aksine duyarsız ve işlevsiz değildir. Kadınlarda klitorisi koruyan deri, erkeklerde penisin başını (glans) koruyan üst derinin anatomik eşleniğidir. Pipinin üstderisinin seksüel ve koruyucu işlevi vardır, ayrıca bebeğinizin parmak uçları, burnu, kulağı ve dudakları gibi duyarlıdır. Bebek doğduğunda üstderi bebeğin pipi başına parmak-tırnak gibi yapışıktır. Bu yapışıklığın önemi büyüktür, bebeğin pipi başını idrarın ve dışkının tahriş edici etkisinden korur. Pipiyi, kasık bağlarının ve bölgesel kasık yağlanmaların sebep olduğu geri çekilme etkisinden korur. Bu koruyuculuk çok önemlidir. Genelde bu yapışıklık 3 yaşına doğru çocuğun idrarını ve dışkısını tamamen tutabildiği zamana yakın erir. Penisin gelişiminin tamamladığı ergenlikle bu erime işlemi biter ve penis başı ile üstderi göz-gözkapağı gibi kaygan hal alır. Bu yaşta penis üstderisi rahatlıkla hareket ettirebilir.

Doğal yapışıklığın geçtiği, pipi üst derisinin koruyucu işlevinin azaldığı dönemden sonra dini amaçlı cerrahi sünneti yapmak daha doğrudur. Müslüman toplumlarda sünnetin bebeklikte değil de bu yaşlarda tercih edilmesi bilim dünyasında doğru karşılanmaktadır.
BMJ kaynaklı tıbbi litaratür bu konu hakkında şu yorumu yapmıştır. “Dinsel bakış açısıyla ABD’de Yahudi toplumunun bireyleri bu sorunu yeniden düşünmeye başlamışlardır. Müslümanlar zaten erkek çocuklarını daha ileri bir yaşta sünnet ettirdiklerinden çocuğun onay vermesine olanak sağlayacak daha ileri bir erteleme kolaylıkla düşünülebilir.”

Sonuç olarak, üç yaş öncesi üstderi doğal sebeplerden dolayı geri çekilemeyeceği için zorlanmamalıdır. Ayrıca sünneti bu dönemde yapmak altı yaşından sonra yapmaktan daha zararlıdır. Kanıt düzeyi yüksek, öneri derecesi yüksek bilimsel çalışmalar önemli sayılacak zararları hakkında hem fikirdir, tıbbi neden olmadıkça tavsiye edilmemektedir. Aileler özellikle ilk yaşta yapılan bebek sünnetini ertelemelidir. Cerrahi sünnete tıp dünyası ve hekimlerin “güncel bakışı ve önerileri” genelde bu yöndedir.
Unutmayın, yeni doğan (ilk 2 haftalık ) bebeklerde cerrahi işlemin kolay olduğu doğrudur ancak; yara iyileşmesinin çabuk olduğu, sünnet sonrası bakımın kolay olduğu ve en ideal zaman olduğu bilimsel olarak doğru değildir.


Referanslar
1. Gulbrandsen P. Rituell omskjæring av gutter. [Ritual circumcision of boys.] Tidsskr Nor Lægeforen [Journal of the Norwegian Medical Association] 2001;121(25):2994.
2. Sorrells ML, Snyder JL, Reiss MD, Eden C, Milos MF, Wilcox N, et al. Fine touch pressure thresholds in the adult penis. BJU Int 2007;99.864-9.
3. W. F. Gee and J. S. Ansell, "Neonatal Circumcision: A Ten-Year Overview: With Comparison of the Gomco Clamp and the Plastibell Device," Pediatrics 58 (1976): 824-827.
4. Williams N, Kaplia L. Complications of circumcision. Br J Surg 1993;80:1231-6.
5. Peterson SE. Assaulted and mutilated. A personal account of circumcision trauma. In: Denniston GC, Hodges FM, Milos MF, eds. Understanding circumcision.New York: Kluwer Academic, 2001;271.
6. R Hohenfellner, A Novick and J Fichtner. Innovations in Urologic Surgery, Second edition,Kaplan GW. Circumcision complications. Dial Ped Urol 17(1994) 6-8
7. Geoff Hinchley, accident and emergency consultant . Is infant male circumcision an abuse of the rights of the child? Yes. Barnet and Chase Farm NHS Trust, Enfield, Middlesex EN2 8JL , BMJ 2007;335:1180-1181

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yenidoğan Sünneti" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Tuncay TAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuncay TAŞ Fotoğraf
Doç.Dr.Tuncay TAŞ
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın Yazıları
► Yenidoğan Döneminde Beslenme Dr.Ayşe ZENGIN TURAN
► Yenidoğan Bebeklerde Göz Hastalıkları Op.Dr.Nesimi Cihan ÜNLÜÇERÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yenidoğan Sünneti' başlığıyla benzeşen toplam 10 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Cinsel Bitkisel Ürünler Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:33
Top