2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanmanın Sebepleri (Boşanıyoruz Çünkü..)
MAKALE #7274 © Yazan Psk.Elif Sultan DEMİRHAN | Yayın Ağustos 2011 | 7,303 Okuyucu
Boşanma ne kadar basit bir eylem haline geldi. Canı sıkılan boşanır oldu. Tahammül gücü insanlarda gitgide azaldı. Kimsenin kimseye eyvallahının olmadığı günleri yaşar olduk. Çiftler kaşının üstünde gözün var durumuna bile ciddi kavgalar çıkarabilir oldu. Peki bunu sağlayan nedir? Boşanma oranları neden gün be gün artıyor? Boşanma sebepleri belki de kavga etmeye değmeyecek şeyler. Bunlara, deyim yerindeyse pire için yorgan yakmak diyebiliriz.

Boşanma sebepleri nelerdir peki? Sanırım günümüz ekonomik koşulları başta gelen sebepler arasında. Maddi problemler yaşayan aileler şiddetli geçimsizlik sorunu yaşamaya başlıyor. Çünkü kanaat etmeyi bilemeyen bir toplum haline geldik, hep daha fazlasını istemeye yöneltildik. Bu da tabii olarak aile içi ilişkilere yansır oldu. Diğer bir ayrılık sebebi ise, kuşkusuz denk olamama durumu, sosyo-kültürel farklılık. Bu kimi zaman yöresel farklılıklardan doğan çatışmaya, kimi zaman da kültürel seviye farklılığından doğan çatışmaya dönüşüyor. Bu konuda da kuşkusuz eşler denk ve benzer olmalılar. Aksi takdirde zahiri yönüyle aynı dili konuşan ama batini yönüyle farklı diller konuşan çiftler haline gelinebiliyor. Ailelerin birbirine alışma süreci elbette kolay olmayabilir. Fakat bunu bir yarış şekline dönüştürmek bir diğer problemdir. Bir tarafta senin ailen benim ailem sendromu, diğer tarafta üstün olma kompleksi evlilikleri gayyaya sürüklüyor.. Nedense eşlerin birçoğu eşinin ailesinin onu olumsuz etkilediğini söyler. Mantık çerçevesinde bakacak olursak, hiçbir aile çocuğunun mutsuz olmasını istemez, fakat aileler bir şekilde ciddi bir ötekileştirmeye maruz kalıyorlar. Aslında fark edilmesi gereken önemli şey gitgide büyüyen geniş bir aileyi kabul etmekten geçiyor sanırım. Zira çocuklar bu ambivalan durumdan ciddi anlamda etkileniyor ve daha çok küçükken taraf olmak zorunda hissediyorlar.

Diğer boşanma sebepleri arasında şiddet ve ihanet bulunuyor ki bu boşanmalarda en kabul görebilecek sebepler arasındadır. Bu konuyu başka bir hafta ele almak üzere rafa kaldıralım.

Evlenirken hep sanılan şey cicim ayları veya yılları durumu aslında yanlış biliniyor. Sanılanın aksine ilk yıllar cicim yılları değildir. En riskli yıllar ilk 5 yıldır. Son yıllarda giderek artan boşanma nedenleri devlet tarafından araştırıldı ve ortaya ilginç sonuçlar çıktı. Araştırma sonuçlarına göre, ayrılıklar büyük çoğunlukla evliliğin ilk 5 yılında gerçekleşiyor. Boşanmaların % 32.8’lik kısmının ise aşk evliliği yaptıkları ortaya çıktı. Bu oran görücü usulü evliliklerin boşanma oranlarından daha fazla. Kadınların ayrılık gerekçeleri eşlerinin sorumsuz olduğu yönündeyken, erkeklerin ayrılma gerekçeleri ise eşlerinin ailesine olan aşırı düşkünlüğü olduğu bulunmuştur.

İşin ilginç yönü biten evliliklerin büyük çoğunluğu aşk evliliği olup hatta uzun flört döneminden sonra yapılan evlilikler olduğu fark edilmiştir. Aşk evliliği olması da yetmiyor, peki ne olmalı? Evlilikler için bir koruyucu ve güçlendiriciye ihtiyaç duyuyorsak bu, ne olmalı? Eşlerin birbiri üzerinde ciddi anlamda hem manen hem madden hakları vardır. Bu anlamda ilk yıllar tanıma aşamasıdır. Bu dönemde eşler çok keskin olmadan birbirlerini tanıyıp isteklerini güzel bir üslup ile dile getirmelidir. En önemlisi merhamet ve sevginin açamayacağı kapı yoktur. Bir şeyleri birbirlerinden hemen beklememeliler, zamana bırakılmalı ve beklemeliler. Zamanın aşamayacağı hiçbir şey yoktur. Ve aktif sabır önemli bir tutum sanırım. Sevgi dilini kullanıp birbirlerini anlamaya çalışmaları evliliklerin anahtarı hükmünde olacaktır. Zira yıkmak çok kolaydır, ama yapmak zaman alır.. Bu dönemde elimize, dilimize aman dikkat..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boşanmanın Sebepleri (Boşanıyoruz Çünkü..)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın Yazıları
► Mutluyuz Boşanıyoruz!! Psk.Mehmet CAN
► Boşanıyoruz Ama ya Çocuklar? Psk.Gülsüm Dilara ŞAHİN
► Boşanmanın Çocuklara Yararları Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Boşanmanın Çocuğa Etkisi Psk.Akın ÖZGÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Boşanmanın Sebepleri (Boşanıyoruz Çünkü..)' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fedakarlık Mucizesi Kasım 2010
◊ Sen, Ben ve Egom.. Mayıs 2012
◊ Nisan ve İnsan.. Nisan 2012
◊ İrade Denetimi Şubat 2012
◊ ‘um ki Yıkılmayasın’ Aralık 2011
◊ Beni Bul Anne!!! Aralık 2011
◊ Önce İnsanız.. Eylül 2011
◊ Kaybettiklerimiz.. Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:42
Top