2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diz Ağrılarında Önce Teşhis Sonra Tedavi
MAKALE #7284 © Yazan Dr.Ayşe Nur TEKİN | Yayın Ağustos 2011 | 14,393 Okuyucu
Diz ağrıları görülme sıklığı bel ağrısından sonra ikinci sırada yer alır. Diz kireçlemesi olarak bilinen gonartroz dizin en sık rastlanan ağrılı durumudur. Özellikle kırklı yaşlardan sonra ortaya çıkar ancak 20-30 yaşlarında erken belirti verebilir. Temel olay kıkırdakta hasar oluşması, tamir hızının yıkım hızına yetişememesi ve bunun sonucu kıkırdakta, kemikte, diz yan bağlarında bozulmalar meydana gelmesidir. Kadınlarda, kilolu olanlarda, menisküs yaralanması veya ameliyatı geçirenlerde diz kireçlemesi daha sık görülür. Sabah tutukluğu, aktivite sonrası ağrı tipiktir. Kireçlemenin doğal gidişatı şu şekildedir; hastalık müphem olarak başlar, rahat bir dönemin ardından alevlenir. Bu dönemlerde dizde ağrı artar, dizde şişlik ve sıcaklık artışı görülebilir. Hastalığın son evresinde eklem kıkırdaklarında ileri derece aşınma, gece ağrısı, dizlerde içe dönüklük, yürüme güçlüğü olur. Diz kireçlenmesinde dizleri açma ve kapama ile sürtünmeye benzer sesler gelebilir, bu sesler eklem yüzlerinde meydana gelen düzensizlikten dolayı oluşmaktadır. Ancak normal eklemlerden de hareket esnasında sesler gelebilmektedir.

Menisküsler diz eklemini oluşturan kemiklerin kıkırdakla kaplı kısımlarının arasında kalan ve arayı dolduran ve kaydıran kıkırdak yastıkçıklardır. Bu kıkırdaklarda, özellikle gençlerde ani ve dönmeli hareketlerle yer yer bozulmalar veya yırtıklar oluşabilir. Ani yırtıklarda yırtılma anında dizden ses gelebilir. Menisküs hasarlarında yırtılan bölge menisküsün kanlanan bir bölgesine rastlamışsa altı hafta içinde bu yırtık istirahatla iyileşebilir. Yaşlılarda kireçlemenin ileri dönemlerinde menisküsler de hastalıktan etkilenmiş durumdadırlar, bu hastalarda hem kıkırdak hem menisküs hasarı artık beraberdir.

Diz önünde hissedilen ağrılara ön diz ağrısı denilmektedir. Bu duruma gençlerde daha sık rastlanır. Diz kaslarındaki güçlerde dengesizlik vardır ve diz kapağı arkaya doğru sürtünür. Sinema belirtisi dediğimiz hastada dizin uzun süre bükülü kalması ile ağrı oluşur. İleri evrelerde diz kapağı arkasındaki kıkırdakta hasar oluşabilir. Dizini yere dayayarak iş yapanlarda diz kapağı kıkırdağında aşınma olabileceği gibi diz altı yağ yastıkçıkları da hassas ve ağrılı hale gelebilir.

Çocuklarda diz kapağının biraz altındaki bölgede kaval kemiğinin öne doğru ağrılı şişliklerine rastlanabilir. Genelde çocukların diz üstü düşmeleri sonucu başlayan şikayet dizi kullanmayla artabilir, istirahatla azalır. Genelde onlu yaşlarda iyileşme görülür.

Uyluk dış yan yüzündeki fasia lata denilen zar özellikle uzun yürüyüşlerde sürtünme sonucu hassaslaşır ve diz dış yanı üst kısmına yapıştığından dizin bu kısmında ağrı hissedilir.

Eklemlerde bulunan harekete tampon görevi yapan içi sıvı dolu keseciklere bursa denir. Diz etrafı bu keseciklerle çevrilidir. Bu kesecikler çarpma, ezilme, dizin aşırı kullanılması sonucu bursit dediğimiz ağrılı, şiş ve hassas hale gelebilir. Dizin belli bir noktasında ağrı yaparlar.

İltihaplı romatizmal hastalıklardan romatoid artrit, ankilozan spondilit, Behçet Hastalığı, ailesel Akdeniz ateşi (FMF), gut hastalığı diz veya dizlerin her ikisini tutabilir.

Septik artrit dediğimiz diz ekleminde enfeksiyona genelde bağışıklık sistemi zayıf, yaşlı kişilerde rastlanır.

Diz ağrısının hangi hastalıktan olduğu tespit edilmeli ve konulan tanıya göre tedaviye başlanmalıdır. Tedavide öncelik sırası fizik tedavi, ozon, PRP gibi ameliyatsız ve ilaçsız tedavilerdir. Obez hastaların kilo vermesi, diz çökmemesi önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diz Ağrılarında Önce Teşhis Sonra Tedavi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ayşe Nur TEKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ayşe Nur TEKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Ayşe Nur TEKİN
Konya
Doktor "Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ayşe Nur TEKİN'in Makaleleri
► Guatr : Belirtiler, Teşhis, Tedavi ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
► Lyme Hastalığı: Belirtiler, Teşhis ve Tedavi ÇOK OKUNUYOR Dr.Ahmet Akif ÖZBEK
► Meme Kanseri: Risk, Belirtiler, Teşhis ve Tedavi Prof.Dr.Nazım Serdar TURHAL
► Üveit Hastalığı : Tipleri, Belirtileri, Teşhis ve Tedavi ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Füsun UZUNOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diz Ağrılarında Önce Teşhis Sonra Tedavi' başlığıyla benzeşen toplam 71 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:56
Top