2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sexomnia (Uykuda Seks) Nedir?
MAKALE #7323 © Yazan Psk.Alp ARDIÇ | Yayın Ağustos 2011 | 34,341 Okuyucu
Sexomnia (Uykuda seks) Nedir?

Sexsomnia, yani uykuda seks, kişinin uyku esnasında cinsel ilişkiye girmesidir. Uyku esnasında kişinin cinsel ilişki isteği, masturbasyon ve partneri ile bilinçsizce ilişkiye girme isteği olarak tanımlanabilir.. Sexsomnia tıpkı uyur gezerlik ve uykuda konuşma bozukluklarına benzer bir rahatsızlıktır. Kişiler üzerinde etkisi uyku bozukluklarına benzer bir şekilde alkol kullanımına bağlı etkilenmektedir..
 
Sexomnia Ne Sıklıkla Meydana Gelir?

Sexomnia hakkında kısıtlı veriiler bulunmasına rağmen, yapılan araştırmalarda kişilerin her ay içerisinde birkaç defa bu tip ilişkiye girdikleri saptanmıştır. Uykuda seks rahatsızlığı olanların normal sekstense uykuda seksi tercih ettikleri de bilinmektedir.
 
Sexomnia Nasıl Önlenir?

Sexomnia ile ilgili şuana kadar yapılan çalışmalarda bilinen belirli bir tedavisi yoktur. Ancak tespit edilen en önemli verilerden bir tanesi uyku bozukluğu ve stresin tetikleyici birer unsur olduklarıdır. Çozğunlukla uyku bozuklukların da uygulanan tedaviler kaynklık etmektedir. Kişilerin bilinçsizce yaşadıkları bu sorunu tespit ve tedavide psikoanalitik terapilerden de yararlanıldığı bilinmektedir.

Sexomnia Bozukluğu ile İlgili Dünyadan Örnekler;

Tecavüzle suçlanan adam, 'uykuda seks' hastası olduğu için beraat etti.
İngiltere'de uykusunda seks yaptığı genç kıza tecavüz ettiği iddia edilen 43 yaşındaki Stephen Lee Davies beraat etti.

Davies, uyurken cinsel ilişkiye girmeye neden olan seksomnia hastalığından muzdarip olduğunu, 16 yaşındaki kız öğrenciyle girdiği cinsel ilişkiye dair hiçbir şey hatırlamadığını savunmuştu.

Mahkeme tutanaklarına göre, adı açıklanmayan kız öğrenci, hastalandığı için Davies'in Galler bölgesindeki Swansea'de bulunan evinde kalmıştı ve odası daha serin olduğundan Davies'in yatağında yatmıştı. Genç kız gece uyandığında Davies'in kendisiyle cinsel ilişkiye girdiğini farkettiğini iddia etti.

Davies ise bir sorun olduğunu, genç kızın ertesi gün attığı mesaja küfür ederek karşılık vermesiyle anladığını savundu. Davies'in eski eşi Angela da mahkemede verdiği ifadede eşinin geceleri sık sık tahrik olduğunu anlatarak kendisini hiçbir zaman zorlamadığını, gözleri açık olsa bile ertesi gün hiçbir şey hatırlamadığını söyledi. Davies'in bir başka eski partnerinin ifadeleri de bu yönde oldu.

Mahkemede görüşüne başvurulan uyku uzmanı doktor Chris Idzikowski de Davies'in tüm seksomnia belirtilerini taşıdığını söyledi. Mahkeme Davies'in tecavüz suçlamasından beraatine karar verdi.

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, seksomanya, yani uykuda seks hastalığından muzdarip olanların sayısı giderek artıyor.

Seksomanya, hastaların uyku sırasında seks yapmasına neden olan bir uyku bozukluğuna verilen isim. Kanadalı araştırmacılar, neredeyse her 12 kişiden birinin uykuları sırasında kendi girişimleri ya da karşı tarafın isteğiyle cinsel ilişkiye girdiğini ortaya koydu.

Araştırmaya katılan erkeklerin dörtte üçü kendilerini 'seksomanyak' olarak niteledi. Uzmanlar, uyku sırasında ortaya çıkan bu tür cinsel davranışın, mastürbasyondan, cinsel birleşime kadar değişik türlerde olduğunu belirtiyor.
Yakın zamanda yapılan bir uyku konferansında araştırmalarını sunan Toronto'daki Health Network Üniversitesi Uyku Araştırma Laboratuvarından uzmanlar, bu rahatsızlığın önceden düşünüldüğünden daha yaygın olduğunu belirtti. Henüz yayınlanmayan araştırmada, uzmanlar bir tür uyku hastalığı çeşidinden 832 hastayla görüşülerek oluşuldu.

Öte yandan araştırma ekibinin başındaki Dr. Sharon Chung, bu rahaksızlıktan muzdarip olan insanların genel olarak cinsel aktiviteyi hatırlamadıklarını belirtiyor ve "Ne kadar yaygın olduğunu gördüğümüzde şoke olduk. Bu bir sorun mu? Partneriniz rahatsız olmadığı ve birtakım yasal sorunlara neden olmadığınız sürece sorun değil. Sadece ertesi gün yorgun olabilirsiniz" diyor.

Chung, depresyon, tükenmişlik, uykusuzluk çeken insanlarda seksomanyanın yaygın olarak görüldüğünü belirtiyor.
 
Kendi Çalışmalarımdan Bulgular

Sexomnia ile ilgili çalışmalardan elde ettiğim bulgulardan;
Sexomnia(uykuda seks) yaşayan kişilerin bu sorunu fark edemedikleri,
Genellikle partnerleri tarafından sorunu anldıkları,
Çoğunlukla tecavüze benzer bir ilişki tarzı olduğu,
Kadınlarda daha yaygın olduğu,
Bilinçaltı kaynaklı olduğu,
İyileştirilmesinde en etkili tekniğin psikoanalitik teknikler olduğu,
Uykuda konuşma ve uykuda yürüme ile birlikte görüldüğü,
Stres tarafından arttığı,
söylenilebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sexomnia (Uykuda Seks) Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Alp ARDIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Alp ARDIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alp ARDIÇ Fotoğraf
Psk.Alp ARDIÇ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi43 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Alp ARDIÇ'ın Makaleleri
► Altın Seks, Gümüş Seks ve Bronz Seks Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Doğaçlama Seks Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sexomnia (Uykuda Seks) Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:48
Top