2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Performans Anksiyetesi : Erkeklerin Kabusu
MAKALE #7421 © Yazan Uzm.Psk.Gülüm BACANAK | Yayın Eylül 2011 | 11,950 Okuyucu
Cinsellik birbirini seven kadın ve erkek arasında yaşanan doğal, özel ve güzel bir olaydır. Ancak cinsel ilişkinin iki kişi arasında yaşanıyor olması aynı zamanda bir çok zorluğu da beraberinde getirmektedir. İki kişinin duygu, düşünce, istek ve beklentileri işin içine girince aslında kolaylıkla ve rahatlıkla yaşanması gereken cinsellik, daha zor ve karmaşık bir hal alabilmektedir. Kadının ve erkeğin cinselliği rahat yaşamasını engelleyen düşünce, önyargı ve kaygıları olabilir. Performans anksiyetesi dediğimiz durum da özellikle erkeklerin cinsellikte yaşadıkları önemli sorunlardan biridir. Peki performans anksiyetesi nedir? Performans anksiyetesi aslında tüm dünyada kullanılan ve hayatın çoğu alanına genellenebilecek bir sorundur. Genel anlamıyla performans anksiyetesi diğer adıyla performans kaygısı, sınav, sunum yapma, toplululuk önünde konuşma, mülakata girme, müzisyen ya da oyuncu olarak sahneye çıkma, vb. performans sergilenmesi gereken durumlarda aşırı bir kaygı yaşama durumu olarak tanımlanabilir. Kişi performans öncesi aşırı bir bunaltı, endişe, korku yaşayabilir, buna mide bulantısı, baş ağrısı, baş dönmesi gibi fiziksel belirtiler de eşlik edebilir ve bu durum çok şiddetliyse performansta başarısız olmaya ya da bu tip başarı göstermesi gereken durumlardan kaçınmaya neden olabilir.

Performans anksiyetesinin en fazla görüldüğü alanlardan biri de cinselliktir. Özellikle performans kaygısı erkeklerle özdeşleştirilmekle birlikte, kadınlarda da görülebilen bir durumdur. Cinsellikte özellikle erkeklerde görülen performans anksiyetesi cinsel ilişkide başarılı olamama ve partnerini tatmin edememe endişesidir. Ne kadar yakışıklı, girişken, başarılı ya da deneyimli olursa olsun, hemen her erkek ilk ilişkide ya da her yeni partnerde performans anksiyetesi yaşar. Günümüzde kadının hem ekonomik hem de cinsel özgürlüğünü ilan etmesi sonucunda kadınlar duygularını, düşüncelerini, isteklerini ve beklentilerini daha açık ifade edebilir hale geldiler ve artık sekste de her şeyi erkekten beklemek yerine daha dominant ve talepkar olmaya başladılar. Bu durum erkeğin ‘’ya karşımdaki kadını tatmin edemezsem, yatakta başarılı olamazsam, beni beğenmezse, ya onun karşısında gülünç duruma düşersem '' şeklinde düşüncelere kapılıp cinsellikten soğumasına yol açabilir. Ne istediğini bilen ve erkekten bir şeyler talep eden bir kadın erkeği korkutabilir. Kültürel kodlarımız her zaman erkeğin güçlü, koruyucu, kollayıcı ve sekste de baskın olmasını öngörür, kadınlar ise erkek istediğinde ona karşı yatakta görevini yerine getiren, savunmasız, erkeğe bağımlı, daha narin ve kırılgandır. Karşılarında güçlü bir kadın görmek erkekleri şaşırtabilir. Yine günümüzde teknolojinin ve internetin yaygınlaşması sonucunda sekse ulaşmanın kolaylaşması, artık herşeyin kolayca elinin altında olması sonucu erkek için cinsellik değerini ve gizemini yitirebilir, sıradanlaşabilir. Bu da erkeğin cinsellikten uzaklaşmasına neden olabilir. Her zaman zor olan kıymetlidir, erkek peşinden koşmak, mücadele etmek ve kazanmak ister, ama artık günümümüzde seksi elde etmenin kolay olması erkeğin ilgisini yitirmesine neden olabilir. Hayat şartlarının giderek zorlaşması, stres, maddi sorunlar, iş yerinde yaşanan problemler ve eşle ya da sevgiliyle yaşanan ilişki sorunları da erkeği cinsellikten soğutabilir. Ayrıca şeker, tansiyon gibi bir takım kronik rahatsızlıklar, sağlıklı bir yaşam sürdürmeme, alkol, uyuşturucu kullanımı da geçici ya da kalıcı olarak isteksizliğe neden olabilmektedir.

Biz her zaman cinsellikte açık ve samimi bir iletişiminin önemini savunuyoruz. Çiftler genellikle birbirleriyle cinsel konularda konuşmaya çekiniyorlar, oysa ki sorunlar ancak konuşarak çözülür. Eğer bir erkek cinsel soğukluk yaşıyorsa, öncelikle bunun ne zaman başladığını araştırmamız gerekir. Bu sorun hep var mıydı, yoksa belli bir olaydan ya da durumdan sonra mı başladı bunu belirlemek önemlidir. Monotonlaşan cinsel hayatı yeni aşk oyunları ve fantezilerle canladırmak da faydalı olacaktır. Erkeğin ilgisini canlı tutmak için gizem yaratmak, sevişmeyi oyun haline getirmek, sadece yatakta değil günün her anında birbirinize telefonla ya da email yoluyla seksi mesajlar göndermek de ilişkiyi heyecanlı kılacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Performans Anksiyetesi : Erkeklerin Kabusu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın Makaleleri
► Evliliğin Kâbusu Vajinismus Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Annelerin Kabusu; Gece Terörü Psk.Gizem HÜNERLİ
► Sınav Anksiyetesi Psk.Eylem OKDEMİR OYLUM
► Ayrılma Anksiyetesi Bozukluğu Psk.Emine Lamiser ATİK
► Erkeklerin Evlilikten Beklentileri Psk.Feyzullah ALPMAN
► Cinsellikte Erkeklerin 10 Hatası Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Performans Anksiyetesi : Erkeklerin Kabusu' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilikte Cinsel Sorunlar Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:23
Top