2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tamponsuz Burun Estetiği
MAKALE #7483 © Yazan Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN | Yayın Eylül 2011 | 5,271 Okuyucu
BURUN ESTETİĞİ

Burun yüz bölgesinin estetiğini belirleyen en önemli unsurdur. Estetik cerrahi alanı içindeki en özel ameliyat grubunu oluşturan burun estetiği, tıp dilinde rinoplasti olarak adlandırılır. Burun estetiği ameliyatı buruna yeni şekil vermek için uygulanır. Burun ucu kaldırılıp indirilebilir, burun ucu inceltilip sivriltilebilir, veya tam tersi kalınlaştırılabilir, burunda sağa sola eğrilikler varsa düzeltilebilir, burun sırtı çökükse dolgunlaştırılabilir, kambursa fazlalıkları alınabilir, burun delikleri büyükse küçültülebilir, asimetri varsa düzeltilebilir. Burnun şekli ile ilgili problemlerin yanı sıra septum deviasyonu adı verilen iç kıkırdak ve kemik eğrilikleri, buna bağlı nefes alma zorluğu varsa burun estetiği ameliyatı ile birlikte septum deviasyonu ameliyatı da yapılarak nefes almada rahatlama sağlanır. İdeal burun estetiği, buruna yüz ile uyumlu doğal bir şekil vermekle birlikte nefes almayı da rahatlatmalıdır.

Burun estetiği kimler için uygundur?

Burun estetiği, gelişim çağının sona ermesiyle burun şeklinin son halini almasından itibaren yapılabilir. Bu ortalama 17-18 yaşlarına denk gelmektedir. Bu yaştan itibaren burun şeklinde bozukluğu olan kişilerde burun estetiği ameliyatı uygulanabilir. Burun estetiği adayının fiziksel gelişimini tamamlamasının yanında kişilik gelişimini de tamamlamış olması gerekir. Henüz kişiliği tam oturmamış veya kişilik problemleri olan kişiler burun ameliyatı için uygun değildir. Burun ameliyatı olacak kişinin gerçekleri doğru olarak algılayabilecek kapasiteye sahip olması, gerçek üstü beklentiler içinde olmaması gerekir. Burun estetiği, hayalperest kişilerde, örneğin, kendi burnunun hayranı olduğu bir kişiye benzetilmesini isteyen kişilerde hayal kırıklığı oluşturabilir. Çünkü herkesin yüzü, burnu farklıdır, her yüze her burun modeli olmaz.

Burun Muayenesi

Burun estetiği ameliyat planlamasının en önemli kısmı detaylı muayeneyle birlikte burun modeli tasarımıdır. Burun muayenesi hem burnun dış görünümü hem de burnun iç kısmındaki hava yollarını kapsar. Dış muayene ile burun cildinin yapısı, kemik, kıkırdak şekli, simetri durumu, burun ucunun pozisyonu değerlendirilir. İç muayenede burun tıkanıklığına, nefes alma zorluğuna yol açan septum deviasyonu adını verdiğimiz iç kemik ve kıkırdaklarda eğrilik, büyüme olup olmadığı, burun etlerinin durumu, varsa büyüme olup olmadığı değerlendirilir.

İdeal Burun Tasarımı

Burun estetiği öncesi yüzünüze yakışacak burun modelini belirlemek için mutlaka kişiye özel bilgisayarlı tasarım yapılması gerekir. Yüzünüze uygun burun şeklinin tasarımı için yüzünüzün genel şekli esas alınır. Alın, yanaklar, dudaklar, çenenin şekli ile uyumlu, yüzün altın oranlarına uygun burun modeli oluşturmak gerekir. En ideal burun yüz hatları ile uyum içinde, aynı zamanda doğal görünen burundur. Burun estetiği ameliyatında doğal görünüm en önemli unsurdur. Doğal görünümün burun estetiği ameliyatı tasarımlarında daima ön planda tutulması gerektiğine inanarak, kişiye özel tasarım yapıyorum. İyi bir burun estetiği ameliyatı sonrası burun hem güzel olmalı, hem de ameliyat yapıldığı başkaları tarafından anlaşılmamalıdır. İdeal burun tasarımı yapılırken bayanlarda zarafet ön plana çıkarken, erkeklerde erkeklik karakterine yakışması dikkate alınmalıdır.

Burun Tıkanıklığı

Her iki burun deliğinin arasındaki kıkırdak ve derinleştikçe kemik yapıya dönüşen bölmeye septum denir. Septumun sağa ya da sola doğru kayması durumuna septum deviasyonu denir. İnsanların büyük bir kısmında septum deviasyonu vardır. Septum deviasyonu olan kişilerin de büyük çoğunluğu bu durumun farkında değildir. Septum deviasyonu ya burunda tıkanıklık yaptığında ya da dışarıdan bakıldığında eğri görünüm oluşturduğunda kendini belli eder. Deviasyon durumunda burun deliklerinden biri daralırken diğer burun deliği daha geniş olur. Bu eşitsizlik, burun deliklerinden geçen hava miktarına yansır. Geniş olan taraftan daha fazla hava geçer, dar taraftan daha az hava geçer. Vücut, hava geçişini dengelemek için geniş olan taraftaki konka adını verdiğimiz burun etlerinin büyütmeye başlar. Zamanla her iki burun deliğinde de tıkanma ortaya çıkar. Burun iç muayenesi sırasında karşılaşılabilecek tüm bu problemlerin tespit edilerek ameliyat planına dahil edilmesi gerekir. Unutmayın ki iyi bir burun estetiği aynı zamanda nefes almayı da rahatlatmalıdır.

Burun Ameliyatı

Burun estetiği ameliyatı genel anestezi altında yapılması gereken bir ameliyattır. Genel anestezi gerektiren ameliyatların tümü, uygun donanıma sahip hastanede, ameliyathane ortamında yapılır. Ameliyat süresi, burundaki problemin büyüklüğüne göre 1 ile 4 saat arasında değişir. Burun ameliyatı sırasında kemik ve kıkırdaklara tasarımda belirlenen modele uygun şekil verilir. Buna göre kemik ve kıkırdakların fazlalıkları varsa alınır, eksiklik ya da çukurluk varsa yine kemik ve kıkırdak parçaları ile dolgu yapılır. Burun estetiği ameliyatı uygulamasında her cerrahın uyguladığı, alışık olduğu kendine özgü tekniği vardır. Ben kemik yapılar şekillendirilirken asla kırmıyorum. Kemikleri kırarak şekillendirmek fazladan hasar oluşturduğu için ameliyat sonrası ağrı, şişme, morarma gibi şikayetleri arttırıyor. Oysa kemiklerin ince, hassas keskilerle adeta bir heykeltıraşın yaptığı gibi kesilerek şekillendirilmesi ameliyatın kalitesini arttırıyor, ameliyatın daha kontrollü olmasını sağlayarak istenmeyen sürprizlerin ortaya çıkmasını engelliyor, aynı zamanda ağrı, şişlik, morarmayı en aza indiriyor. Ben ayrıca ameliyatın bitiminde burun deliklerinin içine tampon yerleştirmiyorum. Bu sayede hem ameliyat sonrası burnunuzdan rahat rahat nefes alıp vermeniz mümkün oluyor. Ameliyat sonunda burnunuza verilen şekli korumak için dıştan plastik kalıp yerleştiriyorum. Bu kalıp 1 hafta burnunuzda kalıyor.

Burun Ameliyatı Sonrası

Burun estetiği ameliyatı sonrası dönem oldukça rahat geçecektir, ameliyat olduğunuza dair fazla sıkıntı hissetmeyeceksiniz. Çoğu kişinin rahatlıkla katlanabileceği kadar hafif ağrı olabilir, ağrı kesici ilaçlar ile rahatlıkla dindirilebilir. Kendinizi iyi hissederseniz aynı günün akşamı evinize dönebilirsiniz veya istirahat etmek isterseniz geceyi hastanede geçirebilirsiniz. İyileşme dönemini ayakta geçirirsiniz. Yatak istirahati gerekmeyecektir. Bu süre içinde dışarı çıkıp gezip dolaşabilirsiniz. Burun, göz kenarlarında çok fazla şişlik, morarma olmayacaktır. Oluşan şişlik ilk 1-2 güne kadar hafifçe artabilir, sonra hızla inerek 1 hafta içinde kaybolur. Morarma oluşmuşsa, o da 1 hafta içinde tamamen kaybolur. 1 hafta sonra kontrole geldiğinizde burnunuzdaki plastik kalıbın çıkarılacağı zaman tüm şişlik ve morarmalar düzelmiş olur, sanki hiç ameliyat olmamış gibi normal hayatınıza dönebilirsiniz. Burnunuzun şeklinin tam olarak oturması için en az 6 ay geçmesi gerekiyor, gerçek şeklini en az 6 ay sonra göreceksiniz. Bu arada ilk aylarda burnunuzu darbelerden, güneş ışığından korumanız, gözlük kullanmak yerine lens kullanmanız gerekiyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tamponsuz Burun Estetiği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tayfun TÜRKASLAN Fotoğraf
Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN'ın Yazıları
► Tamponsuz Burun Estetiği Op.Dr.Mustafa Ali YANIK
► Tamponsuz Burun Estetiği Nedir? Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
► Burun Estetiği ve Kulak Estetiği Op.Dr.Eser AYDOĞDU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tamponsuz Burun Estetiği' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Meme Büyütme Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:05
Top