2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Okula Başlıyor
MAKALE #7497 © Yazan Psk.Pınar AKDEMİR GANDUR | Yayın Eylül 2011 | 4,018 Okuyucu
Okulların açıldığı, çocuklarımızın öğrencilik ve okul ile yeni tanıştığı aydayız. Pek çok aile, çocuğun yaşantısında yeni ve ilk olan bu sürece, çocuklarını alıştırma derdinde. Üstelik bazı aileler için, bu süreç zor ve sancılı geçebiliyor.

Bu makalede, sancılı olabilecek bu süreçte, anne ve babalara yardımcı olabilecek pratik ipuçları vermek ve okul sürecinde nelere dikkat edebileceklerinin altını çizmek istiyorum.
“Okula İlk Adım” sürecini kolaylaştırmak için, anne- baba olarak öncelikle kendimize bakmak, kendimizden emin olmak, kendi içimizde net ve tutarlı davranmak ve hem eğitimcilere hem de uzmanlara güven duyabilmek oldukça önemlidir.

Bazen çocuklar okula gitme konusunda ailelerine zorlu saatler yaşatabilirler. Anne ve babalar çocuklarını okula bırakırken ya da okuldan alırken çocuklarının çeşitli protestolarıyla karşılaşabilirler. Çocukların okula gitmeyi reddetmelerine bazen baş ve mide ağrısı ya da mide bulantısı gibi fiziksel şikayetler de eklenebilir. Bazen sınıfın ve okul yaşantısının zor ve sıkıcı olduğundan, bezen de öğretmenlerinin “takmasından” yakınırlar. Çocuğunuz bu şikayetlerini evde size ya da okulda öğretmenine ya da okul müdürüne iletebilir.

Çocuğun okula gitmeyi istememesi genellikle evden, evde alışık olduğu düzeninden veya anne-babasından ayrılmak istememesiyle ilgilidir. Bazen çocuklarından ayrıldıkları için kendileri de huzursuz olan anne-babalar, çocuğun aklına bilmeyerek okul korkusunu sokabilirler. Ailenin bu tutumu, çocuğun ileride bunu size karşı kullanmasına sebep olur. Bu tür durumlarda, çocuklar bir okul gününü evde geçirebilmek için anne ve babalarının zayıflıklarından faydalanırlar. Bu nedenle anne ve babaların, çocuklarını okula hazırlarken net ve kararlı olması çok önemlidir.

Çocuğunuzu okula bırakırken, anlayışlı ama kararlı bir şekilde ona şu açıklamada bulunabilirsiniz: “Bu hafta senin için bir ilk. Okul/ yuva hayatına başlamak konusunda kaygılı olmanı anlıyorum. Ama daha önce de konuştuğumuz gibi senin yaşındaki pek çok çocuk okula gidiyor ve bazen bu kaygıyı yaşayabiliyor. Daha önce öğretmeninle de tanıştık. Okulda yeni arkadaşların olacak, onlarla da tanışacaksın. Okulda oynayacağın oyunların, yapacağınız etkinliklerin ve çalışmaların keyfini çıkarmaya çalış. Burada çok keyifli vakit geçirebilirsin. Seni almaya geldiğimde de bana neler yaptığını anlatabilirsin.”
Çocuğun okula uyum sürecini kolaylaştırmak için ekip halinde çalışmak çok önemlidir. Anne ve babalar, eğitimcilerle ve uzmanlarla etkin bir iletişim halinde olmalıdırlar. Çocuğunuza nasıl yaklaşabileceğiniz konusunda, bu ekiple ortak bir hareket planı doğrultusunda ilerlemek ve tutarlı bir tavır sergilemek, çocuğunuzun okula uyum sürecini kolaylaştıracaktır.

Çocuğunuzun Okula Uyum Sürecini Kolaylaştırmak İçin:
  1. Ev ile okul arasında bir bağ kurulması yararlı olacaktır. Bu bağı oluşturmak için evde bir pano yapın ve çocuğunuzun okuldaki etkinliklerini ve yaptıklarını bu panoda sergileyin. Çocuğunuzun evde sizinle birlikte yaptığı resimleri ya da çalışmaları ise öğretmenine hediye olarak götürmesini isteyin. Eğer çok sevdiği bir oyuncağı varsa onu yanında götürmesine izin verebilirsiniz. Yanında tanıdık bir şey bulundurması ilk günlerde çocuğunuzun kendini güvende hissetmesine yardımcı olabilir.
  2. Okulla ilgili korkuları hakkında çocuğunuzla konuşun, onu yatıştırmaya çalışın. O okuldayken, gün içinde sizin nerelerde olacağınız, okulda acil bir durum olursa onunla kimin ilgilenebileceği ve korkuları olduğunda okulda bunu kimlerle konuşabileceği hakkında çocuğunuza bilgi verin. Okuldaki rutin hakkında çocuğunuzu mutlaka bilgilendirin. Çünkü çocuğunuzun kaygı yaşamasına neden olan belirsizliktir.
  3. Sabah evden çıkarken çok fazla çatışmaya girmemeye özen gösterin (özellikle giydikleri ve yedikleri ile ilgili).
  4. Okula düzenli devam etmesi konusunda net ve tutarlı davranın. Onun için kaygılandığınızı sözlü iletişimle ya da beden hareketlerinizle belli etmeniz durumunda, çocuğunuz bu durumdan hemen faydalanmaya çalışacak ve o gün ya da sonrasında okula gitmemek konusunda sizi ikna etmeye uğraşacaktır.
  5. Bir kere bile olsa, önemli bir engel (hastalık, kaza, doğal afet vb.) olmadığı takdirde, çocuğunuzun okula gitmeme ısrarını kazanmasına izin vermeyin. Başa çıkmakta zorlandığınız noktalarda okul personelinden ve uzmanlardan yardım istemeyi unutmayın.
  6. Okul saatleri dışında, çocuğunuzla evde kaliteli ve bol etkileşimli zaman geçirmeye çalışın. Birlikte oyun oynayın, onun keyif aldığı bir etkinliği gerçekleştirin.
Çocuğunuzun uyumlu bir okul süreci yaşaması ve ebeveynleri olarak sizlerin de onlarla bu süreci keyifle paylaşmanız dileğiyle…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğum Okula Başlıyor" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Pınar AKDEMİR GANDUR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Pınar AKDEMİR GANDUR'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Pınar AKDEMİR GANDUR'un Makaleleri
► Çocuğum Okula Başlıyor… Psk.Dnş.Zeliha EREN
► Çocuğum Anaokuluna Başlıyor! Psk.Yasemen YARALI
► Çocuğum Anaokuluna Başlıyor Psk.Eda GÖKDUMAN
► Çocuğum Okula Hazır mı? Psk.Elif ATABAY
► Çocuğum Okula Alışacak mı ? Psk.Hülya SOĞUCAK DENİZ
► Çocuğum Okula Hazır mı? Psk.Gonca BAĞLAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Okula Başlıyor' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kardeş Kıskançlığı Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:38
Top