2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yanlış Anne-Baba Tutumları Yetişkinlikte Cinsel Sorunlara Yol Açıyor!
MAKALE #7524 © Yazan Psk.Dnş.Melis BERK | Yayın Ekim 2011 | 6,101 Okuyucu
Anne-babaların hatalı tutumları ve davranışları yetişkinlikte cinsel işlev ve cinsel kimlik bozukluklarına yol açabilmektedir. Özellikle 3-6 yaş arasına tekabül eden ödipal dönemde çocuğun cinsel kimliğinin tohumları atılmaktadır. Bu dönemde kız çocuğunun babaya, erkek çocuğunun anneye olan ilgisi artmaktadır. Çocuk bu dönemi sağlıklı geçirmek ve sağlıklı bir cinsel kimlik oluşturabilmek için kendi cinsiyetinden olan ebeveyni ile sağlıklı bir ilişki geçirmek zorundadır. Erkek çocuk kendi cinsiyetinin kimlik özelliklerini babadan, karşı cinsin kimlik özelliklerini ise anneden öğrenir. Kız çocukta ise bu tam tersidir. Yani çocuklar kendi cinsinden olan ebeveyni ile cinsel kimlik özdeşimi yapmalıdır. Bu durum gerçekleşmediği takdirde çocuk yetişkinliğinde cinsel kimlik bunalımı yaşayacaktır.

Çocuklarını utandırma, aşağılama, fikirlerini önemsememe, hatalarını yüzüne vurma, dalga geçme ve dokunarak sevgisini gösterememe şeklinde davranış gösteren ebeveynlerin çocuklarında yetişkinlikte özgüven problemi yaşanacaktır. Bu durum çocuğun yetişkinlikte sosyal ilişkilerine zarar verdiği kadar karşı cinsle cinsel sorunlar yaşamalarına da yol açacaktır. Çünkü özgüven eksikliği geçmiş çocukluk yaşantısında ve özellikle de 0-7 yaş döneminde eksikliği duyulan ve korkulan şeylerin erotize edilmesine ve kontrol altına alınması zorlantısına neden olabilmektedir. Bu da ilerde cinsel işlev bozukluğu olarak kendini göstermektedir. Ebeveyni tarafından bu tarz bir tutuma maruz kalan çocuk yetişkinliğinde vajinismus, erken boşalma, cinsel soğukluk, orgazm olamama, iktidarsızlık gibi cinsel sorunlar yaşayabilmektedir. Her çocuk gelişim döneminin her basamağını yaşarken bir takım zorluklarla karşılaşır. Çocuk bu zorlukları anne-babanın desteğiyle aşar. Ancak destek bulamazsa çocukta birtakım duygusal bozukluklar görülebilir. Bu nedenle anne-babanın desteği, ilgisi, şefkati, koşulsuz kabulü ve sevgisi bir çocuk için çok önemlidir. Bu tutumlarla karşılaşmayan çocuk yetişkinlikte kendine güvensiz olabilir, kimsenin kendini sevmediğini düşünebilir, çevresine kuşkuyla yaklaşabilir, karmaşık duygu ve çelişkiler yaşar, bunları kendi içinde çözümleyemez ve ilerde cinsel sorunlar yaşayabilir.

Babası annesi tarafından sürekli aşağılanan, eleştirilen ve hataları yüzüne vurulan çocuk, annesinin yanında olmayı seçecek ve erkekliği utanılası bir şey olarak görecektir. Bu durum ileride bu çocuğun cinsel kimlik bozukluğu yaşamasına ya da sertleşme problemi yaşamasına neden olacaktır. Tam tersini düşündüğümüzde annenin aşağılandığı, ezildiği söz hakkı tanınmadığı bir ailede büyüyen, aşırı dominant, şiddet uygulayan, anneyi cinsel bir obje olarak görüp sürekli cinsel ilişki için zorlayan babaları olan kız çocukları, ileride cinsel kimlik karmaşası ve vajinismus yaşamaktadırlar. Çünkü kocasından dayak yiyen ya da kızını baba dayağından koruyamayan anne zayıf bir kadın imajı oluşturmaktadır.

Ayrıca çocuğun cinsel gelişimi üzerinde babanın etkisi anneninkinden çok daha büyüktür. Freud “Çocukluk yıllarında bir babanın himayesine duyulan ihtiyaç kadar güçlü başka bir ihtiyaç düşünemiyorum.” diyerek bunu çok güzel ifade etmiştir. Çünkü annenin çocukla olan ilişkisi bebeklikten itibaren karşılıklı bağımlılığa dayanır ve anne çocuk için koşulsuz olarak kabul edicidir. Baba ise çocuk için dış dünyayı temsil eder. Yani gücü, bağımsızlığı ve çevre hakimiyetini elinde tutan kişidir. Bu yüzden de çocuk için babanın onayı çok önemlidir. Babası tarafından koşulsuz sevildiğini, onaylandığını, değer gördüğünü hisseden çocuk sağlıklı bir cinsel kimlik oluşturur. Bunun tam tersini düşündüğümüz zaman ise; baba ile ilişkide yaşanan travmatik başarısızlık çocuğu derinden yaralayacaktır. Baba ile olan ilişki ömür boyu sürecek olan içsel ihtiyaçlarla dışsal beklenti ve zorunlulukları dengeleme görevinin bir temsilidir. Örneğin; vajinismus yaşayan kadınlar çocukluklarında babalarıyla yakın olmadıklarını ve duygusal ilişki kurmada zorlandıklarını ifade etmektedirler. Kadınlar babalarının büyük bir çoğunluğunun çocukluklarında şiddet uygulayan, korkutucu ve tehditkar olduklarını belirtmiş ve babalarının da vajinismus nedenleri arasında önemli bir yeri olduğunu bildirmişlerdir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yanlış Anne-Baba Tutumları Yetişkinlikte Cinsel Sorunlara Yol Açıyor!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Melis BERK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Melis BERK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melis BERK Fotoğraf
Psk.Dnş.Melis BERK
Adana
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Melis BERK'in Makaleleri
► Suçluluk Duygusu Cinsel Sorunlara Yol Açıyor Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Anne Baba Tutumları Psk.Büşra ÇOLAK YILMAZ
► Anne Baba Tutumları Psk.Damla DOĞRU GÜLÇİÇEK
► Anne Baba Tutumları Psk.Melek BAL
► Anne Baba Tutumları Psk.Reyhan UZUN
► Anne-Baba Tutumları Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Anne Baba Tutumları Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Ergenlik ve Anne-Baba Tutumları Psk.Ceren AKBOYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yanlış Anne-Baba Tutumları Yetişkinlikte Cinsel Sorunlara Yol Açıyor!' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus Erkekleri Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:09
Top