2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oku, Anla, Uygula... Ömür Boyu Can Sıkıntısından Kurtul
MAKALE #7527 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Ekim 2011 | 31,667 Okuyucu
OKU, ANLA, UYGULA... ÖMÜR BOYU CAN SIKINTISINDAN KURTUL

Hz. Ali, "Can sıkıntısı dünyaya tembellikle beraber gelmiştir” der.

Hakikaten de öyledir. Yapacak işi olanların canları, sıkılmak için gerekli olan vakidi bulamaz.

Bu arada, sıkılmak için iki şey gereklidir. Bunlardan birinin az, diğerinin ise bol olması icap eder ki ortaya can sıkıntısı denilen sonuç çıkabilsin.

Bir: Meşguliyet, özellikle de zihinsel meşguliyet azlığı
İki: Zaman bolluğu

Bu iki vasfı da taşıdıklarından dolayı; meşguliyeti az, zamanı ise bol olanların derdidir en çok, can sıkıntısı.

Meşguliyetli insanların canları da bazen sıkılmak için fırsat kollar lakin yoğunlukları nedeniyle unuttukları, böylece beslemedikleri (üzerinde durdukça besleriz. Çözüm demek aslında üzerinde durmak, bir bakıma beslemek demektir.) için bu duyguları kısa sürede kurur ve gider.

Topraktan başını uzatan bir çalı yahut diken gerekli yağmur ve su ile beslenmezse nasıl kurur, aynı şekilde.

CAN SIKINTISI TOPRAKTA FİLİZLENEN DİKENE BENZER

Doğrudur!

Yaşam ve içindeki bilumum olaylar zaman zaman ruhsal tarlamıza diken ekiyor. Her cacığım var diyene hemen tuzu alıp koşan kişiler misali, biz de anında üzerine “yoğunlaşma” suyu döküyor, bu dikenleri kendi ellerimizle besliyor, gürleştiriyoruz.

Bunu genellikle can sıkıntısının negatif bir duygu olması ve zaman içinde yüklendiği olumsuz çağrışım (ve algı) dolayısı ile, bazen de bize öğretilen “her sıkıntıyı hemen yok et ve kurtul” anlayışından dolayı yapıyoruz.

(Her çözümü illa ki yok etmekte görenler, çözümü yok etmekle eş bilenler, bizlere öyle veya böyle bunu empoze edenler herkesin her zaman için, en azından her sorunu yok edemeyeceğini, böylece kendilerine başvurmak zorunda kalacaklarını iyi düşünmüşler! Niçin? “Kardeş bu sorunu -her sıkıntı veren şey sorun mudur, o da ayrı bir konu- “Mutlaka çözmelisin! Çözemiyor musun? Gel o zaman bize, biz çözeriz.Ama bu iş bedava olmaz öyle! Bedava peynir sadece fare kapanında var!” diyebilmek için!)

(Tam da bu noktada, "O kadar komplo teorisyeni olma, her şeyi paraya ve çıkara bağlama" diyenler olabilir. Evet, her şey ona bağlı maalesef. Taksitle çocuk satılan, beyaz kadın ve organ ticareti yapılan ve bunlara "idam lazım" desen insan hakları diye ayağa kalkan, böylece kötülüklere koridor açanlar ve basireti bağlanmışlar dünyasında bahsettiğim şeyleri kişisel çıkar anlayışına bağlamak hiç de abartı olmaz!)

Neyse... Devam edelim biz...

Böylece sıkıntıya yoğunlaşıyor, yoğunlaştıkça daha da duyarlı bir hale geliyoruz. Derken bu dikenin ruhumuzda dal - budak salmasına yol açıyoruz.

Oysa çevreye (bize) zarar veren; bu bitkinin adının diken olması ve başını topraktan hemen uzatması (yani sırf hayatımıza girmiş olması) değildir; bunu fark ettiğimiz andan sonraki su dökme eylemimiz ile onu beslememizdir.

Yineliyorum:

Bize zorluk veren topraktan başını uzatmış olan diken değildir; beslenmiş, gürleşmiş dikendir. Burada yüzde elli dikenin diken olması rol oynuyorsa da geri kalan yüzde ellilik pay bize aittir.

CAN SIKINTISI İÇİN ÖNERİLER

* Canının sıkılmasından korkma, bunu olumsuz bulma, hemen kurtulmaya çalışma, böylece onunla boğuşma!

* Unutma, gölge ile savaşılmaz! Gölge ile savaşmanı isteyenler puslu havayı seven kurt tiynetli avcılardır.

* Bu gün de böyle geçsin de, ilgilenme! Gündelik yaşamını tek bir can sıkıntısı girdabında boğma.

* Yaşamını bu bir duyguya indirgeme.

* Dikkat et: Seni can sıkıntısı bunaltmıyor, yanlış algılanmış bir can sıkıntısı bunaltıyor.

* Kurtulmak istedikçe, kurtulamadığını gördükçe, üzerinde durdukça, deştikçe, kurcaladıkça, irdeledikçe seni bunaltıyor.

* Gitsin dediğin bir misafir gitmezse darlık verir, ama "gitmese de olur" dersen bu durumda ne etkisi kalıri! İlla ki gitmesi şart mı!

* Dedim ya, yine diyorum: "Her sıkıntıdan kurtulmalısın" anlayışı yardım işini pazarlayan bazı uzman kılıklı tacirlerin yöntemidir.

* Söyledim, bir kez daha söylüyorum: Kurtulmak illa ki yok etmek demek değildir. Can sıkıntısı bardaktaki zehirdir. Alıp içmezsen ne zararı olur! İlla ki bardağı dökmen mi şart!

* Böyle yaklaş, gör, bak, zamanla nasıl da kaybolup gidiyor. Evet, zamanla tabi ki...

* Yoo, ilaçlar gibi 3 - 6 ay, terapiler gibi sekiz - on seanslık bir zaman dilimi gerektirmez. Üstelik de bedavadır. Hem yan etkisi falan da yoktur!

* Farkına var: Can sıkıntısını olumsuz gördükçe, kurtulmak istedikçe bir sonraki can sıkıntısının tohumunu ekmiş oluyorsun, ruh tarlana...

* E ekersen biter, biterse büyür, büyürse kuşatır, kuşatırsa boğar haliyle.

* Bu durumda sadece boğulan değil, boğan da aslında sensindir.

* Dürüst ol da suçu sadece dikene atma!

Not: Her başımız ağrıdığında nasıl ki akla hemen ağrı kesici gelir. Aynı şekilde her canınız sıkıldığında yukarıda dediğim gibi düşünün, sonra da alın elinize, en az bir saat kitap okuyun. Bunu her seferinde yapın ki muhatap alınmadığını gören can sıkıntısı bir daha kapınızı çalmasın! Can sıkıntısı bir çoğumuzdan daha fazla onurludur, ilgilenilmediği yere hayatta uğramaz!

İzzet Güllü
Psikolog
MDH

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Oku, Anla, Uygula... Ömür Boyu Can Sıkıntısından Kurtul" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     127 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Ergenlik:Beni Anla Psk.Nesteren GAZİOĞLU
► 10 Adımda Stresten Kurtul Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Penis Boyu Tabusu ÇOK OKUNUYOR Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Oku, Anla, Uygula... Ömür Boyu Can Sıkıntısından Kurtul' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:54
Top