2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Ailelerin Özellikleri
MAKALE #7536 © Yazan Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN | Yayın Ekim 2011 | 8,286 Okuyucu
Aile anne baba ve çocuklardan oluşan çekirdek aile, ya da anneanne, dede, babaanne gibi aile bireylerini içine alan geniş aileler şeklinde tanımlanabilir. Diğer bir tanım ise aralarında duygusal, maddi, manevi, hukuki bağ bulunan, anne baba ve çocuklardan oluşan toplumun en küçük birimi olarak söylenebilir.

Sağlıklı ailelerin özelliklerini Fernel & VVeinhold (1997) şu şekilde özetlemişlerdir:
•Alt sistem sınırlarının belirgin olması ve ailenin gerekli gördüğü durumlarda değişebilmesi
•Kuralların açık ve net olması ve durum değişikliklerine bağlı olarak değişebilmesi
•Aile üyelerinin rollerini net olarak bilmeleri
•Aile bütünlüğünün korunarak bireyselliğin desteklenmesi
•İletişimin zorlayıcı olmaksızın açık ve net olması
Psikolojik açıdan sağlıklı aileler, iletişim kurabilen, çatışma ve çözme yöntemlerini kullanabilen, sorumluluk paylaşımını sağlıklı biçimde yapabilen, bireysel farklılıklara saygı gösteren ve çözüm odaklı düşünebilen ailelerdir. Burada ilk olarak düşünmemiz gereken şey öncelikle bizim bunları kendi ailemizdeki bireylere ne kadar hissettirdiğimizdir. Kişiler öncelikle bu beklentileri diğerlerinden elde etmeyi düşünmeye meyillidirler. Ünlü bir deyiş vardır, insanlar toplumu değiştirmeyi düşünürler fakat kendilerini değiştirmeyi düşünmezler diye. Öncelikle bizim bu özellikleri ne kadar kendimizde barındırdığımızı düşünmemiz gerekir. Aile sistemimizi düzenlemeye gerek duyduğumuz zamanlarda öncelikle kendimizi değerlendirmemiz ve niteliklerimizi arttırmamız gerekir.

Bir de sağlıksız ailelerin özelliklerine bakalım. Sağlıksız ailelerde karşıdakine saygı yoktur, iletişim sınırlıdır. Herkes kendi ihtiyaçlarına odaklanmıştır, karşısındakini göz ardı eder. Örneğin eve geç gelmeyi isteyen bir çocuğa, havanın kararmasıyla birlikte tehlikelerin artacağını düşünen annenin, çocuğunun neden eve geç gelmeyi istediği düşüncesini es geçerek kendi ihtiyaçlarına odaklanması ve hemen “hayır” emrine başvurmasını örnek verebiliriz. Oysaki burada annenin de çocuğun da giderilmesi gereken bir ihtiyacı vardır. Anne merak içinde, gece evde korkuya düşmek istememektedir. Çocuk ise arkadaşlarıyla okul çıkışı sinemaya gitmek ister ve film geç saatlerde bitecektir. Bu duygu ve düşünceler ifade edilmelidir.

Sağlıksız ailelerde psikolojik, duygusal ve fiziksel şiddet görülebilir. Soruna odaklanılmıştır. Kişiler birbirlerinin sınırlarına girmiştir. Mevlana ya göre “aynı duyguları paylaşabilen” aileler sağlıklı ailelerdir. Önemli olan aile içinde olanları sağlıklı ve sağlıksız olarak değerlendirmek değil, ailemiz için kullanışlı ve kullanışlı olmayan olarak değerlendirebilmektir. Her ailenin güçlü ve zayıf yanları vardır.

Psikolojik açıdan sağlıksız aileleri iki uç noktada düşünebiliriz. Tutsak aileler ve serbest aileler. Tutsak aileler duygusal olarak birbirlerine çok yakın hatta birbirlerinin sınırlarına girmiş olan ailelerdir. Bu tür ailelerde çocuklar gelişmez, farklı bir ortama girdiklerinde rahatsızlık duyarlar. Serbest aileler duygusal olarak birbirlerinde uzak ailelerdir. Ortak soy isim, aynı evde yaşamak gibi ortak niteliklerin dışında herkes kendi halinde yaşıyordur. Fiziksel ve duygusal açıdan herkes yalnızdır. Böyle ailelerde çocuklar kendilerini güvensiz hissederler.

Bu yazıyı okuduğunuza göre ya sağlıksız bir aile olduğunuzu düşünüyorsunuz yada sağlıklı bir aile olduğunuzu düşünerek bundan gerçekten emin olmak istiyorsunuz. Şimdi kendi kendimize şu soruyu soralım : Kendinizi sağlıklı bir aile olarak görseydiniz ne olurdu ? Nasıl bir aile olurdunuz ? (yada sağlıklı bir aile olduğunuzu düşünüyorsanız “nasıl bir aileniz var?”) Birçok sağlıklı aile modeli olabilir. Çok değişik aileler vardır. Her ailenin hayattaki engellerle başa çıkma şekilleri birbirinden farklıdır…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Ailelerin Özellikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın Yazıları
► Boşanmış Ailelerin İşlevleri Psk.Dnş.Osman HATUN
► Göç Eden Ailelerin Uyum Sorunları Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Ergenlik Dönemi ve Ailelerin Yaklaşımı Psk.Suzan AKSÜT OSMANAĞAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Ailelerin Özellikleri' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bağlanma Psikolojisi Kasım 2017
► Psikoterapi Yöntemleri Kasım 2017
► Çocukta Öfke Kontrolü Ağustos 2016
► Oyun Terapisi Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:07
Top