2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gelişimin Fırtınalı Dönemi Ergenlik
MAKALE #7558 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Ekim 2011 | 5,959 Okuyucu
GELİŞİMİN FIRTINALI DÖNEMİ ERGENLİK

Ergenlik dönemi, gelişimin fiziksel, ruhsal ve sosyal yönleri ile en hızlı olduğu dönemdir. Kızlarda 11-12 yaşlarında, erkeklerde ise biraz daha geç, 13-14 yaşlarında, başlayabilir. Ergenliğin bitişi ise her toplumda, her kültürde farklı olur.

Bu dönem normal şartlarda bir uyum dönemidir. Ergen, kendisinde olan bu hızlı değişikliklere uyum sağlayabilme çabasındadır. Ergende görülen belirtilerin çoğu normal ergenin gelişimsel çatışmalarının sonucudur. Bu nedenle, normalle patolojinin ayırt edilmesinin en güç olduğu dönemdir.

Ergenlik insanın içinde fırtınaların koptuğu, sosyal, psikolojik, fiziksel değişimlerin bir arada yaşandığı gelecekteki yaşantıda belirleyici olan bir dönemdir. Ergenin yaşadığı çalkantılar bu dönemi ergen ve anne baba için zor bir süreç haline getirmektedir.
Ebeveynler bu dönemin zorluklarını en iyi kendi ergenlik dönemlerini hatırlayarak anlayacaklardır. Ergenin içinde bulunduğu dönemi ve onun gereksinimlerini iyi bilerek, onu karşılarına almadan birlikte çabalayarak bu güçlüklerin üstesinden geleceklerdir. Gençlerin bu dönemi daha sağlıklı geçirmelerini sağlamak ve onlara yardımcı olabilmek için öncelikle onların ergenlikte ne gibi değişimler yaşadıklarının, neler hissettiklerinin bilinmesi gerekir.

Ergen hem bedensel hem de ruhsal yönden hızlı bir değişim içindedir. Bu değişimin dikkat çeken yönlerinden biri kızların kadınsı, erkeklerin erkeksi bir görünüm kazanmalarıdır. Ancak bu değişim onlarda hayal kırıklığına neden olabilir.

Davranışlarında ise; yalnızlık isteği (yalnızlığını paylaşacağı ayrı bir odasının olmasını ister ve saatlerce odasında kalabilir), isteksizlik (hızlı bedensel gelişme ergenin enerjisini tam olarak kullanmasını engelleyebilir), huzursuzluk (hareketli, kıpır kıpır olabilir), otoriteye karşı gelme ve toplumsal zıtlık (içinde bulunduğu ortama karşı çıkma) eğilimi, sabırsızlık, karamsarlık, dikkatsizlik, dalgınlık, aldırmazlık, inatçılık, kafa tutma, şüphecilik, çekingenlik, hayalperestlik, gibi özellikler görülebilir.
Ergenlerin duygu, düşünce ve davranışlarında bir aşırılılık söz konusudur. İlgileri çabuk söner ve yeni ilgiler ortaya çıkar.

Karşı cinsle ilişkilerinde dikkati çeken özellik ise genellikle kızlar ve erkeklerin birbirlerinden hoşlanmadıklarını ifade etmeleri, karşı cinsten olanları küçük düşürme eğilimine girmeleridir. Ancak birbirlerinden de uzak kalamazlar.

Kendilerine olan güvenleri azalabilir, hiçbir şeyden memnun olmazlar, fiziksel görünümleri ile ilgili kaygılanabilirler, küçük şeylerden dolayı hemen ağlayabilirler.
Özetle, ergen kendi doğrularını, değerlerini, beğeni ve tercihlerini bulmak için akranlarının bakışından, sözünden onay bulmaya çalışırken kasıtlı olmadan ailesine karşı gelir, kuralları sınar, tek başına kalmaya çalışır. Zihninde idealize ettiği ebeveyni ile kendi ebeveyni arasında farklılık bulduğunda onu eleştirir, yargılar. Fiziksel olarak onların evinde yaşarken onlara karşı gelerek, kuralları hiçe sayarak, arkadaşlarını onlara tercih ederek, yalnız kalıp müzik dinleyerek, uzun telefon konuşmaları yaparak, mahremiyetine aşırı titizlenerek aslında bağımsızlığını sağlamaya çalışmaktadır.
Çocuğunuzun bu döneme ilişkin zorluklarını anlayabilirseniz onun bu zorluklarıyla nasıl baş edebileceğinizi de bulabilirsiniz. Ergenler karşıdan eleştirilmekten çok birlikte bir şeyler yapıldığında uyum gösterirler. Sizin tahammülünüz onun gerginliklerinin tırmanmadan azalmasını ve sönmesini sağlayacaktır. Ev dışındaki hayal kırıklıkları sizin sevginiz ile tamir edilecek, beceriksizlikleri sizin model olmanız ve öğretmeniz ile değişecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gelişimin Fırtınalı Dönemi Ergenlik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Ergenlik Dönemi Psk.Gökhan BİNGÖL
► Ergenlik Dönemi Psk.Nazlı DİNÇ
► Ergenlik Dönemi Psk.Çiğdem KARAKUŞ
► Ergenlik Dönemi Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Gelişimin Fırtınalı Dönemi Ergenlik' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:39
Top