2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hipnoz ve Hakkında Yanlış Bilinenler
MAKALE #7572 © Yazan Uzm.Psk.Nilüfer YALINÇETİN | Yayın Ekim 2011 | 6,580 Okuyucu
HİPNOZ VE HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER

Hipnoz hepimizde küçük de olsa tedirginlik uyandıran ve gizemini koruyan bir kavram olarak kabul zihinlerimizde yer almıştır. Hipnoz tekniğini bireysel olarak deneyimleyen ya da bir başkasına uygulanırken şahit olma şansı edinmiş biriyseniz o anda neler hissetmiştiniz?

Peki hipnoz tam olarak nedir? Hipnoz sözcüğü “”hypnos” sözcüğünden türemiştir. Yunanca’da hypnos uyku tanrısı olarak kabul edilir. Ancak gerçekte hipnoz uykudan tamamen farklıdır. Kısaca hipnoz uyku ile uyanıklık arasında olan bir durumdur ve artan bir farkındalık ile dikkatin bir şey üzerinde odaklanmasıdır. Aslında temel olarak hipnoz, duygu, düşünce, davranış ve hafıza alanlarında deneyimlenen ve değişim yaratan bir yöntemdir. Bu değişimler zihinsel görüntülerle ve sözel telkinlerle birleştirilerek başarılı olur. Zihinsel imgeler özellikle dikkatin bir duruma odaklanması ile oldukça güçlü düşünce ya da telkinle danışanın isteğine uyumlu olarak oluşturulur ve böylece zihin üzerinde daha güçlü bir etki yapması sağlanır.

Hipnoz altındayken beynin bilişsel kısmı aktive olur. Böylece direkt olarak bilinçaltındaki zihinsel algılar değişimlenebilir. Örneğin, sigara içme isteği ile baş edebilmek için ego güçlendirilerek kişinin bu isteğe karşı koyabilmesi sağlanmaya çalışılır. Hipnotist adı verilen uzman direkt ya da indirekt telkinlerle zararlı veya istenmeyen alışkanlıkları kırmaya çalışır. Bu alışkanlıklar arasında yeme bağımlılığı, sigara kullanımı gibi bazı bağımlılıkların yanında kaygı, depresyon ve özgüven eksikliğinin üzerine de hipnoz yöntemi ile çalışmak mümkündür.

Fobinizi yenebilir, anksiyetenizi azaltıp onu kovabilir, özgüveninizi inşa edip acınızı kontrol altına alabilir ve stresinizi hipnoz tekniği ile birleştirilmiş bir psikolojik destek ile azaltabilirsiniz.

Hipnoz hakkında yanlış bilinenler:


Hipnozdan uyanamazsam ne olur; hipnoz terapide kullanılan bir tekniktir ve uyanmama diye bir durum söz konusu değildir.

Hipnozu bir başkası benim isteğim dışında bana yapabilir; hipnozun sizin iradi isteğiniz olmadan uygulanması imkansızdır.

Hipnoz halindeyken bana istedikleri şeyi iradem dışında yaptırabilirler; hipnoz sizin isteğinizde yapılan uyku ile uyanıklık arasındaki bir durumdur. Siz trans altında olsanız da zihninizin bir bölümü uyanık olmayı sürdürür. Size zarar verecek herhangi bir fiziksel ya da ruhsal telkin ile zihninizin bu bölümü sizi uyarır ve siz kendiliğinizden transtan çıkarsınız.

Hipnoz altındayken utanç verici şeyler yapabilirim. Hipnoz altındayken ne yapıldığının bilincindesinizdir ve iradeniz dışında bir şey yaptırmaya hipnozun gücü yetmez.

Hipnoz altında bilinçsizsinizdir. Hipnoz hayal kurmaya benzeyen farklı bir zihinsel durumdur. Hipnoz altındayken her şeyin farkındasınızdır ve ne oluyorsa kontrolünüz altındadır. İstediğiniz zaman hipnoz halinden çıkabilirsiniz.

Sadece zihinleri güçsüz insanlar hipnoz olabilirler. Bunun karşıtı doğrudur. Genel olarak daha güçlü zihne sahip olan insanların daha kolay hipnoz olabildikleri görülmüştür. Çünkü böyle bir zihne sahip insanlar daha güçlü görselleştirme yeteneğine sahiptirler ve başka düşüncelerin bu durumlarını bölmesine izin vermezler.

Eğer hipnotisti duyabiliyorsam hipnoz altında değilim demektir. Herkes hipnozu farklı şekilde deneyimler. Hipnotistin söylediklerini duyma ve hipnozdan sonra bunları hatırlama tamamen doğaldır.

Hipnoz büyü veya sihirbazlık değildir.

Psk. Nilüfer YALINÇETİN

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hipnoz ve Hakkında Yanlış Bilinenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nilüfer YALINÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nilüfer YALINÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilüfer YALINÇETİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nilüfer YALINÇETİN
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi88 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nilüfer YALINÇETİN'in Yazıları
► Klitoris: Klitoris Hakkında Az Bilinenler Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Hipnoz ve Hakkında Yanlış Bilinenler' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çikolatakolik miyim? Mayıs 2015
► Aşk Korkutur! Nisan 2015
► Mükemmelliyetçilik Kasım 2011
◊ Yarım Kalanlar Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:08
Top