2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş İmplantı Nedir - İmplantların Ömrü Ne Kadardır?
MAKALE #7590 © Yazan Dt.Murat TOPALOĞLU | Yayın Ekim 2011 | 4,512 Okuyucu
DİŞ İMPLANTI NEDİR

implantlar ağız ve diş sağlığındaki hastanın tercih edebileceği en iyi tedavi şeklinden biridir. implant ağzınızdaki olmayan dişlerin boşluklarına eğer uygun durumdaysalar, titanyumdan yapılan özel materyalin boşluğa yerleştirerek kemiğin erimesini engellemesi ve boşluğu kapatması sağlanır. bu tedavi uygulandığı zaman, sadece var olan çene kemiğini kurtarmış olmakla kalmayıp ayrıca o boşluğu kapatmak için yanlarda bulunan belkide sağlıklı olan dişlerin kesilmesinide engellemiş olacaksınızdır.
implant artık diş hekimliğinde hastaya önerilen ilk seçenek olup porselen köprü seçeneği neredeyse bilinçli hastalar tarafından hiç tercih edilmemekte olup ağız sağlığı en uygun yöntemle düzgün bir hale getirilmektedir.

İMPLANTLARIN ÖMRÜ NE KADARDIR?

Günümüzde otuz yılı aşkın klinik takipleri yapılan implantlar bulunmaktadır. Teknoloji ilerledikçe, her geçen gün yeni implant materyalleri kullanıma sunulmaktadır. Çene yapınıza uygun implantın seçimi hakkında çeşitli gözlemler yapılarak en uygun olan implant seçilerek yapılabilir.

DİŞ İMPLANTI UYGULAMASININ SINIRLAMALARI NELERDİR?

İmplant genel sağlık durumu iyi olan her hastaya uygulanabilir. İmplant uygulaması kemik gelişimi tamlanmamış genç bireylerde tercih edilmemektedir. Diş implantlarının uzun ömürlü olabilmesi için, etrafında belirli kalınlık ve boyutta sağlam çene kemiği bulunması gerekir. İmplat uygulaması için üst yaş limitiyoktur her yaşta koyulabilir.
Diş implantlarının çiğnemeyle oluşan basınçlar karşısında sağlıklı olarak kalabilmesi için, çene kemiği ile tam bir uyum içinde bulunması gerekir. Yerleştirilen implantın çevresinin tam olarak kemikle sarılması osseointegrasyon olarak adlandırılır. Osseointegrasyon için, operesyon türü, bölgesi, hastanın yaşı ve sağlık durumuna göre operasyondan sonra en az 3, en fazla 6 ay gibi bir süre beklemek gerekir. Bu süre tamamlanınca, uygun implant üstü protez yapılır.

DİŞ İMPLANTININ YERLEŞTİRİLMESİ

Diş implantı yerleştirme operasyonu, uygun bir anestezi kullanılarak yapılır, hasta herhangi bir ağrı duymaz. İmplantın yerleştirildiği gün hissedilen sızı da, alınacak basit ağrı kesicilerle önlenebilir ki bu sızının diş çekiminden sonra duyulan sızıdan farklı olmadığı gözlemlenmiştir.

İMPLANTLARIN BAKIMI

Diş implantlarının uygulanmasından sonra hasta tarafından temizliği tedavinin bir parçası olarak görülmelidir. Vücuda göre yabancı cisimler olduğu düşünülürse, diş implantlarının bakım, temizlik ve kontrollerinin doğal dişlere göre daha fazla önem arz ettiği aşikardır. Kullandığınız implant üstü proteze göre, uygulayacağınız temizlik ve bakım, doktorunuz tarafından size anlatılacaktır.

DİŞ İMPLANTLARI ÜZERİNE UYGULANACAK PROTEZLER


İmplant üzerine yapılacak protez dişler, tıbbi zorunlulukları yerine getirecek koşullar mevcut ise, sizin ihtiyacınız ve isteğiniz doğrultusunda, hem hareketli hem de sabit olarak uygulanabilmektedir. Kaybedilen her diş için bir tane diş implantı yerleştirilmesi gerekmez. Çoğu zaman bir diş implantı köprü ayağı olarak kullanılarak, eksik olan iki yada üç dişin vazifesini görebilmektedir. Size uygun protez ve implant planlaması, yapılan tetkikler ve röntgen incelemesinden sonra doktorunuz tarafından anlatılacaktır.

DİŞ İMPLANTLARININ AVANTAJLARI
  • Daha estetik bir görüntü elde edilir.
  • Hareketli protez kullanımı zorunluluğu ortadan kalkar.
  • Dişsiz ağızlarda bile sabit protez kullanma şansı ortaya çıkar.
  • Yeterli kemik desteği olmadığı için oynayan hareketli protezlerde, gerekli tutuculuk sağlanabilir.
  • Üst total protezlerin damağı kapatan tasarımından dolayı oluşan tad alma duyusunun azalması ve mide bulantısı gibi sorunlar ortadan kaldırılmış olur.
  • Daha iyi bir çiğneme fonksiyonu ve buna bağlı olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenme sağlanır.
  • Kişi özgüvenini geri kazanır.
EĞER İMPLANT YAPTIRDIYSANIZ

İmplant Operasyonundan sonrası küçük kanamalar olabilir. Bu kanamaları kontrol altına almak için steril ve gazlı bez yardımıyla orta basınçta kanayan bölgeye bastırınız. Eğer protez veya benzeri şeyler kullanıyorsanız implant uygulanan bölge iyileşene kadar bunları kullanmamanızı öneririz.

Eğer hekiminiz ilaç ve antibiyotik verdi ise bunları tavsiye edilen şekilde kullanınız. Operasyondan sonra şişlikleri ve ağrıları azaltmak için buz torbaları kullanabilirsiniz. Diş etlerinizin operasyondan sonra bir kaç gün şişmesi ve ağrıması normal bir durumdur.

Operasyon sonrası takip eden 1 gün sonra 2 hafta boyunca ağzınızı ılık suyla çalkalayınız. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz koyunuz. Bu işlemi yaparken oldukça yavaş olunuz ve implant yapılan bölgeye zarar vermeyiniz.

Operasyondan sonra yiyeceğiniz yiyeceklerin yumuşak olmasına dikkat ediniz. Kesinlikle sert yiyecekler yemeye çalışmayınız. Sert ve kabuklu yiyecekler tüketmemeye çalışınız. Diş etleriniz iyi olana kadar aşırı sıcak ve acılı yiyieceklerden kaçınınız.


Dişlerinizi fırçalarken ve diş ipi kullanırken oldukça yavaş olunuz. İmplant yapılan bölgeri gazlı ve steril bezle yavaşça temizlemenizi öneririz. Eğer bir ağız gargarası önerilmişse bunu önerilen şekilde kullanınız. Geçmeyen hissizlik ve devamlı ağrınız var ise derhal diş hekiminize başvurunuz.


İMPLANT İLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR


İmplant uygulaması sırasında hastanın ağrı duyması...


İmplant uygulaması sırasında hastanın ağrı duyma olasılığı söz konusu bile değildir. Çünkü doğru uygulanmış bir anestezi sonrasında hasta yapılan hiçbir uygulamayı hissedemez... Bu uygulama çeşitliliği sınırsızdır. Lokal anesteziyle, uygulanan bölge ile beyin arasında ileti sistemi belirli bir süreyle bloke olur. Böylece yapılan hiçbir işlem kesinlikle beyin ve dolayısıyla hasta tarafından hissedilemez.

İmplant uygulaması sonrası hastanın ağrı duyması...


İmplant uygulaması yapıldıktan sonra hastanın ağrı hissetmesi durumu düşük de olsa, söz konusudur. Fakat işlem prosedürün kurallarına uygun olarak yapıldığında bu çok sık yaşanmaz... Bu tatsız fenomenin hastalar tarafından en hafif şekilde geçmesi için hekim tarafından reçete edilecek ilaçlar vardır. Hastaların bu ilaçları harfiyen uygulaması gerekmektedir. Bunun yanında hastaların uygulaması gereken başka kurallar söz konusudur. Bunların başında hastanın implant uygulanan bölgeden gelen kanın tükürülmeden yutması, tütün ve tütün muamüllerinin 48 saat süreyle kullanmaması ve implant uygulaması yapılan bölgeyi temiz tutması gelmektedir.

Bu uyarılara uyulması ve anatomik yapılara (sinirler vb.) zarar verilmemesi durumunda ağrı duyma olasılığa sıfıra çok ama çok yakındır.

İmplantın çene kemiği ile uyum sağlamaması...


İmplant, 1952 yılında Per-Ingvar Brånemark tarafında bulunmuştur. Çalışmalar ortopedi için yapılmıştır. Maymunlar üzerinde ortopedik vidalar üzerinde yapılan çalışmalar sırasında bulunmuştur. Maymunların bacaklarına uygulanan titanyum vidaların çıkartılmaya çalışılması sonrasında çıkartılmasının çok ama çok zor olduğu keşfedilmiştir. Sonrasında bu titanyum yapının çene kemiklerinde uygulanması düşünülmüştür ve bu konuda çok büyük bir başarı elde edilmiştir...
İmplant titanyum alaşımlarından oluşmaktadır. Zaman içerisinde bu yapının yüzey özelliklerinde yapılan çalışmalarla çene kemiği ile implant birbirinden ayrılmaz yapılar haline gelmiştir... Yapılan araştırmalar implantların 15 yıllık başarısının %98,3 olduğunu göstermiştir. Ama bu uygulamanın da bilimsel temellere dayanan kuralları söz konusudur. Doğru prosedürle uygulanan implanların (özel vakalar hariç), alt çenede 2-4 ay, üst çenede ise 3-6 ay süreyle üzerine çiğneme işlemini yapacak bir protez yapılmadan bekletilmesi gerekmektedir.

Protez yüklemesi yapıldıktan sonra ise implant birçok anlamda dişle aynı özelliğe sahiptir. Dolayısıyla iyi bir bakıma ihtiyacı vardır (Diş fırçalama vb.).
Bu kurallara uygun olarak yapılan implantların kaybedilmesi ihtimali %1 bile değildir.

İmplant operasyonundan hemen sonra implantlarla çiğneme işlemi yapılabilir...


Özel durumlar haricinde bu durum söz konusu değildir. İmplant uygulaması sonrası implantın yüzeyinde oluşacak kemiğin bir süre ile hiçbir çiğneme travmasına uğramaması gerekmektedir. Bu süre alt çenede 2-4 ay, üst çenede ise 3-6 aydır. Bu süre zarfında implanttan bağımsız olacak şekilde geçici protez uygulamaları yapılabilmektedir. Hasta bu bekleme sürecinde dişsiz kalmamaktadır...

Diş çekimi işleminden hemen sonra implant uygulaması yapılabilir....


Diş çekimi sonrasında bazı özel durumlarda hemen implant uygulanabilmektedir. Bu durumun oluşabilmesi için implantın yapılacağı alanda kesinlikle bir enfeksiyon belirtisi olmaması gerekmektedir. Çünkü enfeksiyon varlığı implantın kaybına sebep olacaktır. Bu sebeple diş çekimi sonrası immediate implant uygulaması dikkatle uygulanması gereken bir durumdur.

İmplant uygulaması pahalı bir uygulamadır...


Tam aksine implant ilk bakışta pahalı bir uygulama gibi görünse de implant uygulaması yerine yapılacak olan uygulamalar, çevre dokulara implanttan çok daha fazla travma yaratacağından, ilk bakışta bize maddi olarak daha uygun olan uygulmalar bize ileri dönemde çok daha maliyetli sonuçlar doğuracaktır. Seçimlerimizi yaparken o günü değil çok daha uzun dönemleri düşünmek faydalı sonuçlar doğuracaktır.

Çene kemiği yetersiz olan hastalara implant uygulanmaz...


Teknolojideki ve bilimdeki hızlı gelişmeler sonrasında, çene kemiğindeki erimelerinde önüne geçilip ek cerrahi uygulamalarla bu durumları önlemek kolaylaşmıştır. Şu an çok nadir vakalara implant uygulaması yapılamamaktadır.

Sonuç olarak implantla ilgili kulaktan dolma, gerçeklik dışı bilgilerimizi bir kenara bırakıp, bir uzmandan bilgi almak, teknolojinin gelişimlerini takip etmek, dişsizliği bir sıkıntı olmaktan çıkarıp, geride kalan tatsız bir anı haline getirmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş İmplantı Nedir - İmplantların Ömrü Ne Kadardır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Murat TOPALOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Murat TOPALOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat TOPALOĞLU Fotoğraf
Dt.Murat TOPALOĞLU
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Murat TOPALOĞLU'nun Makaleleri
► İmplantların Geçmişi Dr.Dt. Ayşe Gökçen SARGIN
► Hangi Diş İmplantı Dt.Ahmet KİĞILI
► Diş İmplantı Dişin Yerini Tutar mı? Dt.Songül MİRZAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diş İmplantı Nedir - İmplantların Ömrü Ne Kadardır?' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Süt Dişi Bakımı Aralık 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:51
Top