2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İdrar Kaçırmada Lazer Tedavi Seçeneği
MAKALE #7604 © Yazan Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ | Yayın Ekim 2011 | 8,764 Okuyucu
İDRAR KAÇIRMADA LAZER TEDAVİSİ

Günlük yaşamda en sık görülen bu şikayet 60yaş üstü kadınlarımızın %35 ini 60 yaş altındada yaklaşık dörtte birini etkilemektedir.Sıklıkla zor doğumlar veya tekrarlayan vajinal müdahaleler nedeniyle pelvic taban yapısındaki bozulmalar ,yırtılmalar nedeniyle mesane(idrar torbası) boynu bozulmakta ve idrar kaçırma problem ortaya çıkmaktadır.Bu şikayetleri nedeniyle maalesef hanımlar evden dışarı her çıkışlarında büyük kaygı ve huzursuzluğa kapılmaktadır.Bugün idrar kaçırma hastalarımıza yoğun ilaç ve cerrahi tedavi seçenekleri sunulmaktadır.Bu tedavilerin bir kısmı oldukça fayda sağlarken bir kısmıda hastaya fayda sağlamaktadır.

Biz stressin kontinasta I-Q OL sorgulamasını yaptıktan ve jinekolojik muayne ile tanı koyduktan sonar yeni tedavi seçeneklerinden Er- yag laser terapisinden bahsetmek istiyoruz.Minimal invaziv bu tedavi metodu ile hasta herhangi bir local veya genel anestezi ALMADAN konuşarak terapi alabilmektedir. Burada yapılan uygulamanın amacı laser terapi yoluyla kollagenizasyonu tetikleyerek mesane boynunun istemsiz hareketliğini engellemek ve pelvic anatomideki bozulmuş kollajenizasyonu onarmaktır.

İnkontinans (idrar kaçırma) cerrahisi

Öksürmek,hapşırmak, gülmek veya ağırlık kaldırmakla olan idrar kaçırmaya “stres idrarin kontinansı” denir. Özellikle doğum sonrasında idrar torbasında sarkma ile birlikte veya tek başına “üretra olarak adlandırılan idrar torbasını dışarı bağlayan tüpün sarkması neticesinde olmaktadır. Onarım sarkmanın düzeltilmesi ile mümkündür. Bazı durumlarda ise sarkma olmasına rağmen idrar kaçırma şikâyeti olmamaktadır.

Kullanılan BİR metot da ise üretradaki sarkmanın düzeltilmesi amacı ile“meş” olarak adlandırılan özel bir malzeme kullanılmaktadır. Transobturatortape prosedürü olarak adlandırılan bu işlemde üretranın altında bir hamakoluşturarak artan karın içi basınçla ortaya çıkan sarkma engellenir. İşlem 15-30 dakika sürmekte ve diğer prosedürlerle birleştirilebilmektedir. Hastalarıın %95 i işlem sonrasında şikayetlerinden kurtulmaktadır.

Sistosel (mesane sarkması) onarımı

Sistosel idrar torbasının vajina duvarından vajina dışına doğru sarkmasıdır. Bu sarkma elinize kitle olarak gelebilir veya dış genital organlarda rahatsız edici bir görüntüye yol açabilir. Sistosel mesanenin vajinaya fıtıklaşması olarak da tanımlanabilir. Sistosel onarımı vajinal yolla anatomik problemin onarılması ve mesanenin vajina komşuluğundaki defektin düzeltilmesi işlemidir. Cerrahi iyi bir anatomi bilgisi gerektiren, kompleks bir onarımdır. Bazı merkezlerde idrar kaçırma ameliyatında kullanılanlara benzer “meş” ler kullanılabilir. Kullanılan meş ile ilgili en önemli komplikasyon meşin iyileşmeyi bozarak yara yerinden atılmasıdır. İşlem ek prosedürlerin gerekliliğine göre 60dakika kadar sürmektedir.

Birlikte yapılan operasyonlar

Vajinoplasti,rektosel onarımı, perineoplasti (vajina girişi ile makat arasındaki bölgenin onarımı), labiaplasti, klitoral hood (klitorisi örten dokunun) redüksiyonu ve transobturator sling prosedürleri uygulanabilir.

Operasyon sonrası

Operasyon sonrası 1 hafta dinlenmeniz önerilmektedir. Cinsel aktiviteye 6 hafta sonra başlayabilirsiniz.

Rektosel Onarımı

Sistose lidrar torbasının vajinadan sarkmasını tanımlamak için kullanılırken, rektosel rektumun arka vajina duvarındaki defektten dışarı sarkmasını tanımlamak için kullanılmaktadır. Sistosele benzer olarak öksürmek, ıkınmak, ağırlık kaldırmakla rektosel belirginleşir. Bazen kabızlığa yol açabilir veya vajinadan rektuma bastırarak büyük abdestinizi yapmaya yardımcı olmak gerekebilir.

Vajinadaki bu defektin içinde bağırsaklar da bulunabilir. Bu durum enterosel olarak adlandırılır.

Cerrahi iyi Bir anatomi bilgisi gerektiren, kompleks bir onarımdır.. İşlem ek prosedürlerin gerekliliğine göre 60dakika sürmektedir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İdrar Kaçırmada Lazer Tedavi Seçeneği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ'ın Makaleleri
► İdrar Tutamama (İdrar Kaçırma) Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
► Lazer Lipoliz (Lazer Liposakşın) Dr.Muhammet ERKAN
► İdrar Kaçırma Prof.Dr.Alparslan BAKSU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İdrar Kaçırmada Lazer Tedavi Seçeneği' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelikte Diabet Mayıs 2012
► Vajinusmus Ekim 2011
► Vajinal Gençleştirme Ekim 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:52
Top