2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Zirkonyum ve Metalsiz Porselenlerin Avantajı Nedir
MAKALE #7608 © Yazan Dt.Murat TOPALOĞLU | Yayın Ekim 2011 | 5,349 Okuyucu
Yüzün çekiciliğini oluşturan en önemli temel öğeler ise gözler ve ağızdır. Etkileyici gülümsemenin bireylerin kendine olan güvenlerindeki pozitif etkisinin gözardı edilemeyecek önemi, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Hem estetik kalitesi hem de dayanıklılığı arttırılmış porselen diş sistemlerdir. Seramik yapı kuvvetli bir alt yapıile destekleme,porselenin tüm yapısını güçlendirme porselen yüzeyini güçlendirme işlemleri ile kuvvetlendirilebilir. Kuronların görüntüsünü pek çok şey etkilese de en önemlisi ışığa verdikleri tepkidir. Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar. Porselen alt yapısında metal bulunmaması (full porselen) ışık geçirgenliğini arttırır. Böylece estetik olarak doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir. Bu nedenle özellikle ön dişlerde full porselenler tercih edilir.

Metal destekli porselenler bazı ışıklarda (disko, fotoğraf makinası flaşı...vb) ağızda yokmuş gibi koyu renk bir boşluk görüntüsü verirler. Full porselenler ise aynı doğal diş gibi her türlü ışığı geçirirler. Full porselenler ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer bir estetik oluştururlar ve bu nedenle özellikle ön dişlerde full porselenler tercih edilir.

Metal destekli porselenler mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Full porselenler ise mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu yüzden metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir.


Alt yapısında metal olmadığı için kuron-dişeti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır. Diş eti çekildiğinde, full porselenler estetik görünümlerini korurlarken, metal porselen diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar. Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel...vb.) oluşabilecek allerji riski full porselenlerde yoktur.


Metal desteksiz porselenler, doğal dişlerde olan ışığı geçirgenlik özelliğine sahip oldukları için bir derinlik ve canlılık ortaya çıkar ve doğal dişe en yakın estetik görüntü sağlanır. Fakat çok iyi yapılmış bile olsa metal destekli porselenler, metal metalin ve metal üzerine sürülen beyaz renkli örtücü malzemenin donuk ve yapay görüntüsünü yansıtır, estetik sorunlar çıkarır.


Metal desteksiz kronlar mekanik ve kimyasal olarak dişe yapışırlar bölgede metalin yansımasıyla dişeti hizasında koyu bir çizgi oluşabilir. Bu özellikle birkaç yıl içinde, dişeti çekilmelerinde daha belirgin olur. Metal desteksizlerde bu renk farkı olmadığı için bu oluşmaz ve daha nettir.

Metal desteklilerde kullanılan melallere karşı alerji riski oluşabilir. Metallerde bu risk yoktur. Zirkonyum alaşımlı metal desteksiz porselenler ısıyı iletmez, metal desteklilerde olduğu gibi ısı hassasiyeti oluşmaz.

Dezavantaj maliyetidir. Ne kadar maliyetleri düşürülse de metal desteklilere göre maliyeti daha yüksek maliyetli olduğu için sık tercih edilmez. Bunun yanında diş hekiminizin yapacağı ağız planlamasıyla bazı durumlarda metal desteksiz köprülere imkan verememektedir. Bunlar mesela çok uygun diş eksiklikleri, alın üst çene ilişkisi çok bozuk olan durumlar, diş gıcırdatma ve sıkma alışkanlığı varsa bunun derecesi, doğal diş boylan sayılabilir. Bunları diş hekiminiz değerlendirmelidir.

Full Porselen Kuronların Avantajları

• Full porselenler ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer bir estetik oluştururken, çok iyi yapılmış bile olsa metal-porselenlerde bir donukluk ve yapaylık vardır. Bu nedenle özellikle ön dişlerde full porselenler tercih edilir.

• Metal destekli porselenler bazı ışıklarda (disko, fotoğraf makinası flaşı...vb.)ağızda yokmuş gibi koyu renk bir boşluk görüntüsü verirler. Full porselenler ise doğal diş gibi her türlü ışığı geçirirler.
• Metal destekli porselenler mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Full porselenler mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu yüzden metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir.
• Metal desteksizlerde alt yapıda metal olmadığı için kuron - diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır.
• Diş eti çekildiğinde, full porselenlerestetik görünümlerini korurlarken, metal porselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar
• Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel...vb.) oluşabilecek allerji riski full porselenlerde yoktur.

Porselen Kronlar ve Yöntemleri

Çürüğün çok fazla olduğu ve dolgunun yeterince dişten destek alamayacağı durumlarda, zayıf dişlerde ilerde olabilecek kırılmaları önlemek amacıyla, diş implantlarında üst yapı olarak,bir sebepten dolayı aşırı renklenmiş dişlerin diğer yöntemlerle normal rengine getirilemediği durumlarda, kırık, çapraşık, şekli bozuk dişlerde hastanın isteğine bağlı estetik sorunu olan dişlerde kuron kullanılır.

Bunların dışında bir veya birden fazla diş eksikliğinde, komşu dişlerin küçültülüp, bunlara yapılan kuronlara bağlı, eksik dişlerin doldurulması durumuna da köprü denir. Diş hekimliği tarihimle pek çok malzeme ile kron köprü yapılmıştır. Şimdi diğer malzemeleri anlatarak kafaları karıştırmadan, metal destekli ve metal desteksiz kron köprüler olarak ayıralım.

Hastalarımızın sıkça sorduğu soru olması bakımından kullundan metallerin isimlerini verelim; kıymetli metal ulaşımlar içinde altın, pelladium, titanyum olan metaller, kıymetsiz metal alaşımlar krom, kobalt, nikel içerikli metaller. Porselen kronlarda taşıyıcı olarak, yani gelen çiğneme kuvvetine dayanabilmesi için iç tanırından yapıştırıcı malzeme ile porselen arasında bir malzemeye ihtiyaç vardır. Bu malzeme, ya metal ya da metal yerine kullanılan güçlendirilmiş porselenin özel makinelerle sıkıştırılması ile elde edilen IPS porselenler veya zirkonyum alaşımlarla elde edilen taşıyıcı parçalardır.
Geçirgenliğini çok iyi almasından dolayı özellikle tercih edilir. Arka höle için özellikle çiğneme kuvvetine karşı yeterince dayanıklı değildir. Doğal dişlere çok yakın bir görüntüsü vardır, derinlik ve canlılık verir. Zirkonyum esaslı köprülerde metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Zirkonyum alaşımın ulaştığı yüksek dayanıklılıkla arka bölgedeki köprülerde çok rahat kullanılır, estetik ve dayanıklılığı sağlar.

gereksinimleri olan estetik, sağlamlık, doku uyumluluğu ve doğallık konularında bugüne kadar ulaşılan en yüksek performansın elde edildiğini göstermiştir. Zirkonyum akıllı seramiklerle bütün tedaviler doğal dişinizden ayırt edilemeyecek kadar doğal olurlar.


Tamamen manüpulatif becerinin bilgisayar destekli teknoloji ile birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir yöntemdir. Klinikte elde hazırlanmış diş preparasyonları laboratuarda özel yöntemlerde şekillendirilir ve özel bir cihaz yardımıyla lazer tarama sitem ile okunur. Bu bilgiler cihazın şekillendirme bölmesine aktarılıp kuron veya köprü bilgisayar tarafında işlenilir.


Böylece zirkonyum oksit alt yapı oluşmuş olur. Bu alt yapının üstü özel porselenler ile kaplanılır. Böylece ışığı geçiren (neon efektli), oldukça dayanıklı, estetik, doğal görünümlü kuron ve köprüler elde edilmiş olur. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla porselenleri artık köprülerde de kullanılabilir hale getirmesidir.
Porselenin kırılgan yapısından dolayı kron ve köprü tüm kaplamalarda porselenin sağlamlığını arttırmak için alt yapı olarak sert ve dayanklı bir madde kullanma zorunluluğu vardır. Zirkonyum desteklilerde bu madde zirkonyum alaşımından meydana gelmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Neden Zirkonyum ve Metalsiz Porselenlerin Avantajı Nedir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Murat TOPALOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Murat TOPALOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat TOPALOĞLU Fotoğraf
Dt.Murat TOPALOĞLU
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Murat TOPALOĞLU'nun Makaleleri
► Zirkonyum Diş Kaplama Nedir? Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Zirkonyum Diş Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Ön Diş Estetiği ve Zirkonyum Porselenler Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Zirkonyum Oksit Kronların Özellikleri Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Neden Zirkonyum ve Metalsiz Porselenlerin Avantajı Nedir' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Süt Dişi Bakımı Aralık 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:32
Top