2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Geçişli Hastalıklar: Hpv, Klamidya, Bel Soğukluğu (Gonore), Frengi (Sifiliz), Genital Herpes (Hsv), Hepatit B, Hepatit C
MAKALE #7627 © Yazan Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ | Yayın Ekim 2011 | 77,863 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
CİNSEL GEÇİŞLİ HASTALIKLAR (SEXUEL TRANSMİTED DİSEASE)

I- HPV NEDİR? Kaç Tipi Vardır?


HPV Papovaviridae ailesine mensup çift sarmallı DNA virüsüdür. Epitelyotropik olan HPV deri ve müköz membranların epitelyal hücrelerini enfekte eder. Enfekte epitelde çoğalma, epitelyal dejenerasyon ve siğller görülür. İkiyüz kadar HPV tipi tanımlanmıştır. Ancak bunlardan 22 tanesi makat ve genital alanı etkiler.

HPV TİPLENDİRMESİ NASIL YAPILIR?

Human Papilloma Virus serviks, vajina , vulva, ve perianal alanda kondillomlara neden olur. Virüs cinsel geçişlidir, temas ile bulaşır ve her iki çiftide de lezyonlara neden olur. Kondilomlar farklı şekillerde, büyüklüklerde ve yapıda olabilir. HPV rahim ağzı kanseri ile ilişkilidir. Yüksek grade’li servikal intraepitelyal lezyonlarda(HIGHSIL) ve invaziv karsinomada HPV 16 veya 18 yada ikisi birlikte bulunmaktadır. Genel yaklaşım anogenital bölgede lezyon tarif eden tüm hastalardan şüpheli oluşumlarından biyopsi alınması ve bu lezyonlardan patolojik inceleme yapılmasıdır. Kondilomlara sahip tüm hastalardan rutin olarak HPV tiplemesi yapılması faydalıdır.Lezyonu olan hastalardan servikal ve anogenital bölgeye sikayet tanımlamasa dahi smear ,sevikal ve anogenital kolposkopi yapılabilir. Kolposkopik inceleme esnasında % 5’lik asetik asit uygulanması, lezyonların 3-4 dk. süreyle beyazlaşmasına ve subklinik (sessiz) lezyonların tespitine yardımcı olabilir. Klinik olarak belirgin olan kondilomlara kolposkopik inceleme yapılması gerekmez.

HPV kültürü için rutin bir laboratuvar yöntemi mevcut değildir. Günümüzde HPV DNA tespiti için moleküler yöntemler kullanılmaktadır. Epidemiyolojik çalışmalarda yaygın olarak filter hibridizasyon yöntemleri kullanılır. HPV DNA saptanması için altın standart Southern Blot tekniğidir. HPV DNA saptanması için PCR ( Polymerase Chain Reaction ) sıklıkla kullanılır. HPV tiplendirilmesinin moleküler yöntemler kullanılarak tip tayini yapılması alınan virusun kanser riskini belirlemesi açısından kıymetlidir. Yüksek riskli virus(16,18) saptanan hastaların bilgilendirilmesi yoluyla yakın takip ve zamanında doğru tedaviler ile kanserden korunacağı unutulmamalıdır.

HPV(Human Papilloma virus) ENFEKSİYONU ve RAHİM AĞZI KANSERİ


HPV enfeksiyonu viral bir hastalık olup görülme sıklığı artmaktadır. Sıklıkla cinsel aktivitenin en fazla olduğı 16-25 yaşlarında görülmekle birlikte her yaşta rastlanabilir. Cinsel alışkanlıklar, çokeşlilik en önemli risk faktörüdür.
HPV Enfeksiyonundaki risk faktörleri:
• Cinsel alışkanlıklardaki değişmeler
• Sigara kullanımındaki artış
• Genç yaşlarda doğum kontrol hapı kullanım sıklığının artması
HPV Genotipleri ve Rahim Ağzı Kanseri İlişkisi:
1- Perineal (genital kondillomlar)Düşük risk : HPV 6,11,40, 42,43,45,54,61,70,72 ve 81
2- Yüksek risk grubu:HPV ,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,68, 73 ve 82

HPV ENFEKSİYONUNUN GÖRÜLME ŞEKİLLERİ:


- Klasik genital siğiller: En çok rastlanan şeklidir
- Yassı kondilom: Gözle görülmezler, kolposkopik muayene ile tespit edilir
- Kerotik papüller: Kuru cilt bölgelerinde, özellikle kasıklarda görülür
- Dev kondilomlar: Atipi (Kanser) olasılığı yüksektir

HPV ENFEKSİYONUNUN GEÇİŞ YOLLARI:


1- Cinsel yolla geçiş: En önemli geçiş şeklidir
Genital HPV geçirenlerin eşlerinde %60-66 oranında genital HPV lezyonları görülür. Bu şekilde bulaşmada en önemli faktör cinsel eş sayısı ve enfeksiyonun alındığı yaştır.İlk cinsel ilişki yaşının erken olması enfeksiyonun alınmasında ve kanser gelişmesinde en önemli etkendir.
2- Ekstra genital geçiş: HPV 16 ve 35 tipleri tırnak aralarında yaşayabilmekte ve cinsel dışı geçişte rol oynamaktadır.Çevresel yüzeyler, kıyafetler, havlu, tuvalet, biopsi aletleri ve eldivenlerde oldukça nadir bulaşmada rol oynayabilir
3- Vertikal geçiş:Doğum sırasında anneden bebeğe geçiş olup bu enfeksiyonu taşıyan kadınların bebeklerinde %4-87 oranında HPV DNA’sına rastlanmıştır.Bebeklerde ‘’Laringeal Papillomatozis’’ isimli ses tellerini tutan hastalığa sebep olduğu gösterilmiştir.
Gebelik sırasında fetusa geçişi tartışmalıdır. Plecental (Bebeğin eşi) geçiş net değildir.


HPV ENFEKSİYONUNDA TANI YÖNTEMLERİ:


1- Servikal sitoloji (PAP smear): Genital siğil olanlarda mutlaka yapılmalıdır
2- HPV DNA testi: Güvenilir ancak pahalı bir yöntemdir.

HASTALIK KİMLERDEN GEÇER


Rahim ağzı kanseri risk faktörleri arasında en sık görülenler ; birden fazla kişiyle cinsel ilişkide bulunmak, erken yaşta cinsel ilişkiye başlamak , daha önce bulaşıcı cinsel hastalıklar geçirmiş olmak, sigara içmek ve de en önemlisi HPV virüsü taşımak yer almaktadır. HPV virüsü (Human Papilloma Virus) genital bölgede ve mukozalarda infeksiyon yapan ve siğil şeklinde kitlelerin, papiller yapıların oluşumuna neden olan bir virüstür. Kadınların bir kısmı virüsü vücutlarına girdikten sonra kendi bağışıklık sistemleriyle (immun sistem) yenebilmektedirler. Ancak yaklaşık 80 türü bulunan HPV 'nin özellikle birkaç türü kanser gelişimi için risk oluşturmaktadır. Yapılacak smear testi ile erken aşamada HPV yakalanırsa tedavisi son derece kolaydır .

HPV Enfeksiyonunda Tedavi :


HPV' nin tedavisinde diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi kesin bir tedavisi bugün için yoktur. Virüs bir kez vücuda girdiği zaman bağışıklık sisteminin gücüne ve virüsün etki gücüne göre yıllarca vücut içinde sinsi bir şekilde kalır. Bununla birlikte ortaya çıkardığı lezyonlar yani siğller (kondilom) mutlaka zaman kaybetmeden tedavi edilmeli ve yakılmalıdırlar.

Amaç, yakma tedavisi ile virüsün hızla yayılmasını ve bulaşmasını engellemek ve aynı zamanda virüsün oluşturmuş olduğu siğiller yani kondilomların yok edilip cinsel organın sağlıklı ve hijyenik duruma getirilmesidir.

Genital Siğil Tedavisi Ne Kadar Başarılıdır?


Kondilom yani genital siğiller kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. Tedavi ile virüsü yok etmek mümkün değildir, fakat siğillerden kurtulmak mümkün olabilmektedir. Tedavi sadece siğilleri ortadan kaldırır ve hızlı olan bulaştırıcılığı azaltır. Pek çok vakada tekrarlayan seanslar gerekmektedir. Tedavinin başarısı kondilom lezyonlarının yaygınlığına ve HPV tipine bağlıdır. Tedavide tıbbi ve cerrahi yaklaşımların ikisi de uygulanabilir, fakat tercih genellikle cerrahi işlem olmaktadır (yakma,lazer v.s.). Tedavinin nasıl yönetileceğine dair karar siğillerin yaygınlığına, yerleşimine göre tedavi sırasında kadın doğum hekimi tarafından verilir.Kondilomda tıbbi tedavi olarak dıştan sürülen bazı ilaçlar kullanılabilir, ancak bu uzun süreli ve zahmetli bir tedavidir ve nüks yani tekrarlama ihtimali fazladır. Büyük ve fazla lezyonlara, vajina içine doğru yayılmış kondilomlara lokal ilaç ve krem tedavisinin fazla bir etkisi olmaz. Çoğu ilaç hasta tarafından değil hekim tarafından uygulanmalı ve direk lezyonun üstüne tatbik edilmelidir. Normal dokuya temas ettiğinde pek çok ilaç tahribata neden olur. Bu nedenle son derece dikkatli uygulama gerekir. Lokal uygulanan ilaçların,lokal ayni bölgesel yan etkileri de fazladır.

Genital Siğil Tedavisinde En sık Kullanılan Yöntem ?

Genital siğilin cerrahi tedavisinde en çok uygulanan ve başarılı olan yöntem lezyonun yakılması ya da dondurulmasıdır. Burada amaç lezyonun tahrip ve yok edilmesidir. Dondurma işleminde (kriyoterapi) sıvı nitrojen yada karbondioksit kullanılır. Yakma işleminde ise elektrokoter uygulanır. Bazı büyük lezyonlar cerrahi olarak çıkarılmayı gerektirebilir. Kondilom tedavisinin amacı sadece görünen lezyonları ortadan kaldırmakla sınırlıdır. HPV enfeksiyonu kronik seyreder ve kitleler ortadan tümüyle kalksa da hücreiçi bir virus olması nedeniyle gizli bir şekilde yaşamını sürdüren virüsler yoluyla bulaştırıcılık azalmakla beraber devam eder. Tedavi sonrası nüx etmesi yani yenilenmesi durumunda tekrar koterize edilmeleri gerekir. Tekrarlama eğilimi virüsün genetik tipine yani virulansına veya kişinin immün(bağışıklık sistemi) sistemine bağlı olarak değişmektedir. Kişiler arasında bu derece fark olmasının nedeni büyük olasılıkla bağışıklık sistemleri arasındaki farklılık ve virüsün etki gücüdür.

HPV Tedavisi Ve Pap Smear(CVS) Kontrolu..

Pap Smear testi hem enfeksiyonu tanımlamak hemde kadının yıllık kontrolünü sağlamak amacıyla mutlaka her kadına düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Pap simear testinde rahim ağzında HPV' ye bağlı gelişen ve tipik olarak tanı koyduran “koilosit” hücrelerinin görülmesi çok önemlidir. Pap smear testinde saptanan ve biopsi ile kesinleşmiş displazi varlığında ise hastalığın şiddeti ve hastanın yaşına göre LEEP, konizasyon gibi cerrahi tedaviler ya da ilerlemiş insitu karsinoma veya erken evre karsinomada rahimin alınması gibi tedaviler uygulanabilir. Çoğu zaman hafif displazi varlığında LEEP tedavi için yeterli olmaktadır. LEEP sonrası doğurganlıkta bir değişiklik ortaya çıkmamaktadır. Erken doğum için risk faktörü olarak tanımlanabilir.Bu nedenle amacımız öncelikle hastalıktan veya virusdan korunmadır

ENFEKSİYONA KARŞI VE KORUYUCU HEKİMLİK.
NELERE DİKKAT EDELİM

HPV virüsü her türlü cinsel ilişki ile ek olarak ilişki olmasada sürtünme yolu ile ciltten cilde temas yolu, ile de kolaylıkla bulaşabildiğinden cinsel yönden aktif olan kadın yada erkek herkes HPV enfeksiyonları açısından risk altındadır.

Yaşamının herhangi bir döneminde, geçmişte birden fazla partneri olanlar, partneri daha önceden birden fazla kişiyle ilişkide bulunmuş kişiler, cinsel aktif yaşantısı erken yaşta başlayanlar, cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsü olanlar yüksek riskli guruptur.
Cinsel yolla bulaşan hastalık tanısı almış hastada beraberinde HPV' de bulunabileceği akıldan çıkartılmamalıdır ve bu konuyla ilgili testler yapılmalıdır. Prezervatif HPV' ye karşı her zaman tam koruma sağlamaz.Çünkü siğiller prezervatifin kapladığı alan dışından ciltten temas ile bulaşabilir. HPV'den korunmanın en etkili yolu tek eşliliktir. Fakat erkeklerin büyük bir kısmında HPV belirti vermediği ve kondilom, genital siğil gözlenemediği için taşıyıcı olabildiklerinden dolayı pek mümkün olmamaktadır. Yine de riskli cinsel ilişkilerden ve genital siğil varlığı veya şüphesi durumunda cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir.

Herhangi bir kadında rahim ağzı hücrelerinde değişim saptanması yada genital siğil olması kanser gelişeceği anlamına gelmez. Aslında genital siğile neden olan HPV türlerinin rahim ağzında değişime yada kansere neden olması nadirdir. Rahim ağzı kanserlerinin yarısından sorumlu olduğu bilinen HPV tip 16 varlığı bile mutlaka kanser gelişeceği anlamına gelmez. Sadece artmış risk söz konusudur ve yakın takip gereklidir. HPV DNA tiplemesi ile HPV virüsunun genetik tipini kolaylıkla belirlemek mümkündür.
HPV enfeksiyonu taşıyan bir kişiyle ilişkide bulunmak da mutlaka o kişide de enfeksiyon ortaya çıkacak anlamına gelmez. Burada kişinin bağışıklık, immun sistemi çok büyük önem taşır. Kişiler arası farklılıklar nedeni ile bazı kişilerde bağışıklık sistemi virüsle mücadele edebilir ve ortadan kaldırabilir, virüs hiç bulaşmayabilir. HPV alt tiplerinden bazıları hücrelere olan etkileriyle hücrelerin kendi kendine hızla ve kontrolsüzce çoğalabilen hücrelere dönüşmesine neden olmaktadır. Hücrelerin kontrolsüzce çoğalma özelliği kazanması ise hücrelerin bulunduğu dokuda kanser oluşumu riskini beraberinde getirmektedir. Serviks, vagina ve vulva kanserlerinin gelişiminde HPV' nin bu onkojen (kanser yapıcı) alt tiplerinin çok önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir. Bu etkiler uzun vadeli etkilerdir hastakığın bulaşından 20-30 yıl sonra ortaya çıkabilir ve sadece onkojen etkiye sahip HPV alt tipleri tarafından başlatılırlar.
HPV aşıları vücutta var olan veya ortaya çıkmış siğilleri ve virüsü yok etmek amacıyla kullanılamazlar. Aşı, sadece ileriki dönemde alınabilecek virüsleri karşı koruyucu amaçlıdır. Bu nedenle 9-26 yaş arasında olan bakire genç kızların rahim ağzı kanseri aşı programına aileleri tarafından alınması ve toplumun bu yönde biliçlendirilmesi çok önemlidir. Aşı programlarının kadın doğum ve çocuk doktorları tarafından desteklenmelidir. Aşı ülkemizde de bulunmaktadır fakat sosyal güvenlik tarafından kapsam dışı olan bu aşının ergenlik dönemindeki genç kızlara ve cinsellikle yeni tanışan üniversite öğrencilerine uygulanması önemli bir koruyucu hekimlik oluşturacaktır.

HPV ENFEKSİYONUNDAN KORUNMANIN EN KOLAY YOLLARI:

- Cinsel ilişki yaşının geciktirilmesi
- Cinsel partner sayısının az olması
- Prezervatif kullanılması
- Sigara içilmemesi,
- Erken teşhis için PAP smear taramalarının yapılması
- Aşı uygulaması

LOKAL TEDAVİ NE ŞEKİLDE YAPILIR?

Genital siğillerin üzerine uygulanan bu krem bağışıklık sistemi düzenleyiciler olarak adlandırılan ilaç sınıfında değerlendirilir. İlacın etkinliğini bağışıklık sisteminde bulunan biomoleküllerin üretimini arttırarak virüslerin neden olduğu siğil ve kondilom gibi lezyonları gerilettiği düşünülmektedir. Uzun süredir var olan veya çok büyük siğillerin varlığında tedavinin başarısı düşmektedir. Vajina içinde çıkan plate şeklinde siğillerde mukazaya zarar vermesi nedeniyle ve gebelikte teratojen etkiye sahip olabileceği için uygulanması sakıncalıdır.

En sık görülen yan etki kremin uygulandığı alanda yarattığı tahriş etkisi nedeniyle oluşan kızarıklık, yanma ve kaşıntıdır. Bunların yan ısıra az sayıda kişide krem uygulanan bölgede şişlik, kabuklanma, sertleşme ve hatta yara ortaya çıkabilir. Benzer şekilde vajina içindeki siğillerde yarattığı mukoza hasarı nedeniyle yapabileceği yan etkilerden dolayı kullanılması da önerilmemektedir.

ORAL HPV (AĞIZDA SİĞİL)


Oral HPV enfeksiyonu ağız boşluğunda rastlanan farklı hastalıklar ile ilişkili olabilir. HPV enfeksiyonunun genellikle vücudun farklı bölümlerinde izlenmesiyle beraberlik gösterir. 80 den fazla HPV tipi vardır ve bunların yaklaşık 30 oral kavite tespit edilmiştir. Oral HPV enfeksiyonu sık görülmesine karşın, nadiren lezyonlara neden olur. bir artış oranı HPV-HIV pozitif kişiler, özellikle bozulmuş bağışıklık sistemi olan kişilerde ağızda gözlenen lezyonlar oluşmaktadır. oral HPV enfeksiyonu ile tetiklenen en yaygın şartlar fokal epitelyal hiperplazi, oral condylomas ve sözlü papilloma vardır. Oral HPV enfeksiyonu orofarengeal kanser bazı durumlarda ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir, ama bu kanser türleri için ana risk faktörü değildir.

Genel olarak, iyi HPV enfeksiyonunun oral kavite içine nasıl olur bilinmez. Bu sorunu açıklığa kavuşturmaya çalıştığı bilimsel çalışmalar çok sayıdadır. Oral-genital temas oral HPV enfeksiyonu bulaşma ana yol olduğu tahmin edilmektedir. HPV aynı zamanda ağız-ağıza temas yoluyla ve doğum sırasında bebeğe enfekte anneden olabilir.
Oral HPV enfeksiyonu HPV ile infekte annelerden doğan çocuklarda gelişebilir. HPV enfeksiyonu gennelikle sessiz seyreder . Bu vakaların çoğunda, ama bazen kronik olabilir ve (RRP) tekrarlayan respiratuvar papillomatozis neden olur. Bu durum üst ve alt solunum yollarının iyi huylu tümörler (papillomlar) varlığı ile karakterizedir. Papilloma ameliyatla çıkarılamaz olabilir, veya sık nüx edebilir.Tedavisi oldukça zordur yorucudur. En sık HPV lezyonları, dudaklada görünür ancak yanak mukozası, dil, dişeti ve damaktada bildirilmiştir. Aynı zamanda, çoğu durumda ağızdan HPV enfeksiyonu asemptomatik(belirtisiz) olduğu unutulmamalıdır. Oral HPV ile ilgili lezyonları genital HPV tipleri ile ilişkilidir. Bu gerçeği oral seks oral HPV enfeksiyonu açısından yüksek risk faktörü olduğu gerçeğini doğrular.

HPV AŞILARI İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER


1. İdeal yapılma dönemi 9-12 yaş arası olup en geç 39 yaşında yapılması önerilmektedir. Adölasan dönemi aşı için en uygun yaş aralığıdır.
2. Aşı 3 doz şeklinde yapılacaktır, 3 doz bittikten sonra ne kadar bağışıklık sağlayacağı tam bilinmemesine Rapel süresi giderek uzamaktadır 8 yıllık veriere göre ek doz gerekmeyeceği ifade edilmektedir.
3. İlk planda sadece kız çocuklara yapılması planlanmakta beraber erkeklere uygulaması da dünyada bir çok merkezde yapılan çalışmalarla desteklenmeye başlamıştır.
4. Hamilelerde yapılması konusunda güvenli olduğu savunulmakla beraber tercihen bu işlemin gebelik danışmanlığında tamamlanmasıdır, doğum sonrası emzirme döneminde aşı güvenle yapılabilinir.
5. immün sistemi baskılayan tedavi alanlar, kortizon kullananlar, bağışıklık sistemini zayıflatan hastalığı olanlar, veya HPV açısından riskli gruptakiler (örneğin çok partnerliler) veya başka cinsel geçiüli hastalık tanısı almış olanlar aşılanmalıdırlar.
6. Aşılama dozları bittikten sonrada dahi rutin olarak doktorun önerisine göre 6 ayda veya yılda bir smear takibi gerekmektedir.
7. En çok merak edilen ise HPV virüsü taşıyıcısı olanlar, lezyonu bulunanlar ve aktif genital siğili olanlara yapılıp yapılamayacağı konusundaki bilgilerdir. Aşı koruyucu olduğu için zaten alınmış bir tipe karşı hiçbir faydası olmaz ve kişilerin birden fazla virüs tipini aynı anda bulundurmaları çok çok nadir bir ihtimaldir. HPV ve kondilomu olanlara aşı yapıldığında sadece kendisinde olmayan diğer tiplere karşı ( ileriki bir zamanda bu tipleri alabileceği farz edildiği durumlarda, multipartner yaşayanlarda belki..) koruma faydası olacaktır.


ERKEKLERE HPV AŞI UYGULANMALI MIDIR?


Bır çok ülkede risk altındaki erkeğe penis ve anüs kanserine koruyucu olabilmesi için uygulayan merkezler vardır.
HPV Aşıları: Rahim ağzı kanserinin büyük çoğunluğu HPV 16 ve 18 enfeksiyonuna bağlıdır. Bu nedenle aşılamada sınır belirlenmiştir. Kuadrivalen HPV aşısı ve Bivalen HPV aşısı bulunmaktadır
Kuadrivalen Aşı(Dörtlü aşı):
- HPV 6, 11, 16 ve 18 tipleri ile ilişkili hastalıklardan koruma sağlar
- 9-39 yaşlarındaki kadınlara 0, 2 ve 6 ay doz aralıklarında uygulanır
- Koruyuculuğu en az 8 yıl olup, rapel doz gereksinimi ileride gösterilecektir
Bivalen Aşı(İkili Aşı):
- HPV 16 ve 18’e karşı koruma sağlayıp, HPV 31 ve 45’e çapraz koruma sağlamaktadır
- Bu aşı ile 0, 1 ve 6 ay doz şeması uygulanmaktadır
Gebelik ve Emzirmede HPV Aşısı:
- HPV aşısı gebelik kategorisi B olarak sınıflandırılmıştır
- Gebelikte önerilmese de teratojenik bir etki bildirilmemiştir
- Emziren kadınlarda HPV aşısı yapılabilir
- Bu gibi inaktif aşılar emziren annelerin ve bebeklerinin güvenliğini etkilemez

ÖNERİLER:


1- Maksimum koruma için aşı, hiç HPV ile karşılaşmadan önce yani gennelikle bakire iken yapılmalıdır
2- 9-39 yaş arası kadınların aşılanması önerilmekte olup ilk aşılama için hedef yaşın 11-12 yaş olması önerilmektedir
3- Aşılama durumuna bakılmaksızın PAP smear taramalarına devam edilmelidir
4- HPV aşılarının rahim ağzı kanserlerine ve genital siğillere karşı koruyucu bir araçtır ve kanser taramasının yerini alamaz
5- Smear taramasında hastalık kadınlarda aşı olabilirler, fakat aşının bu kadınlarda daha az etkin olacağı bilgilendirilmelidir
6- Önceden HPV ile enfekte vulvar siğilleri olan kadınlarda tip tayini yapıldıktan sonra uygulanacak aşılar diğer HPV tiplerine karşı korunarak hasta yararı göreceklerdir
7- Bu gruptada yıllık PAP smear taraması önemlidir
8- HPV aşısı genital siğil ve kanserlerde tedaviyi amaçlamaz, bu hastalara uygun tedaviler uygulanmalıdır.
9-Toplumlarda aile yapısının korunması ve güçlü tutulması, özellikle genç kızlarımıza ve tüm bireylere gerekli eğitimin doğru ve etkili bir biçimde yapılması en önemli koruma yöntemi olacaktır.

KLAMİDYA

Klamidya ebfeksiyonu chlamydia trachomatisten kaynaklanır. Bu bakteri kadınlarda serviks ve üretra ve rektum hem erkek hem de kadınlarda bulaşabilir. Az olmakla beraber klamidya da boğaz ve göz dahil olmak üzere vücudun diğer bölümlerine, etkileyebilir.

Klamidya özellikle kadınlar arasında, hiçbir belirtisi vermeden asemptomatik . Tedavi edilmediği takdirde, klamidya sonraki kadın yaşamında infertilite ye kadar (kısırlık) neden olabilen ciddi sorunlara neden olabilir.

Klamidya belirtileri genellikle maruz kaldıktan 1 ila 3 hafta görülür ancak çok daha sonra ortaya çıkabilir. Klamidya ile enfekte kadınların% 70-75 ve (belirti görülmez) asemptomatik erkeklerin önemli bir bölümü de hiç bir belirti olduğu tahmin edilmektedir.

Kadında klamidya belirtileri
• iltihaplı serviks nedeniyle vajinal akıntı artış;
• sık sık idrara çıkma ve idrar yaparken ağrı
• cinsel ilişki sonrası veya sırasında kanama ağrı
• alt karın ağrıları;
• düzensiz adet kanaması.
Erkeklerde klamidya belirtileri
• iç çamaşırı leke olabilir penis gelen bir beyaz / bulanık ve akıntı;
• idrara yanma hissi ve / veya ağrı olduğunda;
• testislerde ağrı ve şişme.
Klamidya nasıl bulaşabilir:
• korumasız olarak vajinal ,anal, oral seks ile bulaş
• vajinal doğum sırasında anneden bebeğine;
• Genital enfeksiyonu olanların parmak üzerindeki enfeksiyonu Gözlerine de aktararak oculer klamıdyaya neden olabilir

Klamıdya Tanısı nasıl konulabilir


Klamidya testi bir kişinin enfekte olup olmadığını kesin olarak öğrenmek için tek yoldur. Hastanın idrar örneği veya vajinal muayne yapılarak bir çubukla (ya bir doktor ya da hemşire tarafından) alınan vajinal akıntı örneği ile test edilebilir. Erkekler içinde, ya bir idrar örneği veya penisin ucunda yada üretra ağzından alınmış sürüntü ile tanısal test yapılabilir. Birçok labratuvar artık sadece bir idrar örneği almak yoluyla güvenli sonuca ülaşabilmektedir.

Klamidya tedavisi

Enfeksiyon tanısı konduktan sonra klamidya tedavisi basit ve etkilidir. Tedavide kullanılan antibiyotik tabletler hasta tarafından düzgün ve doğru alınırsa yüzde 95 etkili olabilir kısa bir sürede şifa sağlanabilir.Eğer hasta bebek istiyorsa yani korunmuyorsa hamile olma olasılığına karşı doktorun haberdar olması önemlidir. Tedavide aksamalar olabilir aksi halde en baştan başlamak gerekebilir.Bunlara ek olarak hastanın son 6 ay içindeki cinsel partnerleride sorgulanıp test edilmeli ve ihtiyaç durumunda tedaviye alınmalıdır.

Klamidya komplikasyonları

Kadınlarda
• Pelvik inflamatuar hastalık (PID) - fallop tüpleri rahim,ve yumurtalıkların enfeksiyonu olarak tanımlanabilir. PID geçirmiş hastalarda ektopik gebelik (rahim dışı gebelik) , erken doğum riskini gibi gebelik komplikasyonlarında artış beklenebilir.Tekrarlayan PID enfeksşyonları fallop tüplerine zarar vererek tıkayabilir fonksiyon kaybına neden olabilir sonuç olarak doğurganlıkta azalma veya infertilite sorunlarına yol açabilir.
• Servisit - serviksin iltihabına serviksit denir. Belirtile arasında sarımsı bir akıntı, pelvik ağrı , bel ağrısına ve cinsel ilişki sırasında ağrı sayılabilir. Kronik servisit durumlarında ise serviksteki yoğun inflamasyon yani iltihap sevikal kistlerin gelişimine neden olurlar.
klamidya komplikasyonları kadınlarda erkeklerden daha az görülür
Hamile bir kadında tedavi edilmemiş klamidya enfeksiyonu güvenle tedavi edilebilir . Enfeksiyonun potansiyel bir göz veya akciğer enfeksiyonu oluşturmadan gebelik sırasında tedavisi mümkündür ek olarak enfeksiyon doğumda bebeğe geçebilirki bu durum önlenmelidir. Gebelikte enfeksiyon belirlenirse doğru antibiyotikler verilebilir ve tedavi sağlanabilir.


Erkeklerde


• Epididimit - ağrılı testisler ve akıntı bildirerek hasta başvurusu ile gelebilirler hastalarda infertiliteye neden olabilir.
• Üretrit – Penisten gelen sarı irin gibi akıntı, iltihap idrar borusu (üretra) penis ucunda toplanır ve kolayca idrara çıkma yeteneğini etkileyebilir potansiyel böbrek sorunlarına yol açabilir. Üretra daralmasına nedenolduğu durumlarda tedavi edilmezse böbrek sorunları olabilir
• Reaktif artrit - Eklem semptomları görülebilir gözleri , üretra ve çeşitli yerlerdeki enfeksiyonların reaktif cevabıdır.

Klamidyadan korunma

Prezervatif kullanımı sexüel yolla geçen hastalıklara karşı koruma sağlayarak seks riskini azaltır . Bir cinsel sağlık kliniği de cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test alma ve koruyucu yöntem bilgileri sağlayarak , cinsel ilişkide bulunmadan önce hastalığı önlemeye yardımcı bilgiler sunar.

Değerli dostlar Cinsel sağlık kliniği veya doktora bilgilenmek ,komplikasyonları önlemek için mümkün olduğunca sık ziyaret edin. Ülkemizde halen tabu olmasına ihmal edilmesine rağmen ABD ve İngiltere gibi ülkelerde, tüm gebelere, cinsel aktif insanlara cinsel yolla bulaşan hastalıklar için bir test sunulur bilgilendirilir ve cinsel yönden aktif kadınların yılda en az bir kez cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından taranması önerilir.


CİNSEL GEÇİŞLİ HASTALIKLAR-III
BEL SOĞUKLUĞU(GONORE)

Kişiler gonore ile enfekte olmasına rağmen belsoğukluğu belirtileri enfeksiyon etkeni ile karşılaşmadan 1-14 gün sonra görünebilir. Erkeklerde semptomların görülme olasılığı belirgin olarak daha yüksek olmasına rağmen kadınların yarısısında hiçbir enfeksiyon belirti si izlenmez veya non-spesifik semptomlara sahip olabilirler örneğin mesane enfeksiyonu belirtileri gibi.

Belsoğukluğu belirtileri:

Kadınlarda
• Bol kötü kokulu vajinal aklıntı , sarı veya yeşilimsi renk değişikliği .
• Idrar yaparken yanma hissi veya ağrı .
• Anüste tahriş ve / veya akıntı
Erkekete
• Penisten gelen beyaz veya sarı akıntı.
• İdrar yaparken yanma hissi veya ağrı
• Anüste tahriş ve / veya akıntı
BEL SOĞUKLUĞU NASIL BULAŞIR
Bel soğukluğu cinsel temas yoluyla bulaşır :
• vajinal seks
• anal seks
• oral seks - oral seks yoluyla enfekte kişinin boğazına bulaşan genital gonore üst solunum yolunda yerleşebileceği gibi enfeksiyon ajanı ile karşılaşan kişinin üreme organlarınada kan dolaşımı yoluyla enfeksiyon geçirebilir.
• Sex yaparken ağız ve dil kullanan bir kişi için anüs ve vulva emmek ;
• Vajina, anüs veya ağzından parmaklarını kullanarak mikropla bulaş almış bir kişi daha sonra ellerini yıkamadan kendi ağız, anüs veya genital bölgesine dokunarak belsoğukluğu etkenini bulaştırabilir.

Tanı testleri


Örnekler serviks, üretra, anüs veya boğazdan - enfekte olan bölgelerden gelen pürülan akıntı pamuklu bir çubukla alınacaktır. İdrar örneğide tanı testi olarak alınabilir.
Bu testlerin hiçbiri acı vermez ancak küçük rahatsızlığa sebep olabilir. Hasta anal seks tanımlarsa , onlardan rektumdanda sürüntü örneği alınabilir .Benzer olarak oral sex tanımlayanlarda boğazdanda sürüntü alınabilir .BURADA ÖNEMLİ OLAN NOKTA DOKTORUNUZLA OLABİLDİĞİNCE DÜRÜST VE AÇIK OLARAK İLETİŞİME GEÇMEK SİZİN İÇİN TANI KOLAYLIĞI SAĞLAYACAKTIR.

Bel soğukluğu Tedavisi

Alınan örnekler Neisseria gonorrheae(bel soğukluğu mikrobu) için test edilmesi için laboratuvara gönderilir genellikle bir hafta içinde sonuca ulaşılır. Bazı cinsel sağlık klinikleri hemen sonuç sağlamak için hızlı test hizmetleri sağlayabilirler. Tedavisi kolay ve gereklidir. Hastaya bir tablet veya enjeksiyon şeklinde antibiyotik verilir.
Herhangi bir antibiyotiğe karşı alerjiniz varsa veya eğer hamile olabileceğine dair herhangi bir olasılık söz konusuysa bu durum tedavi seçeneklerini etkileyebilir bu nedenle hekiminize yardımcı olucak açıklamalarınızı zamanında yapılması böylece haberdar olması önemlidir. Doktorunuza son 6 aydır cinsel partnerleriniz hakkında bilgi vermeyi unutmayınız

Bel soğukluğunda tedavinin takibi


Hasta gonore tedavisini tamamlandıktan sonra tedavi başarısını değerlendirmek için doktoruna dönmelidir. Belsoğukluğu mikrobunun bazı türleri belli antibiyotiklere dayanıklıdırbu nedenle ilaç tedavisi başarısının teyidi şarttır . Bu durumda genellikle daha güçlü antibiyotikler reçete edilecektir.

Bel soğukluğu Komplikasyonları


Kadında
• Belsoğukluğu geçirmek Pelvik inflamatuvar hastalık (PID), fallop tüpleri enfeksiyonu ile ektopik gebelik (rahim dışında bir gebelik) veya erken doğum riskini artırır. PID kısırlık için risk faktörüdür
• Bir kadın hamile ise ve doğurma anında gonore varsa enfeksiyonu çocuğa aktarılabilir(bulaşabilir). Bebekte körlüğe kadar yol açabilecek gonoccocal göz enfeksiyonu antibiyotik ile tedavi edilmelidir . Bu durum doğumdan önce tanı ve tedavi olabilirse kadın için daha hayırlıdır.


Erkeklerde


• Belsoğukluğu potansiyel kısırlığa sebep olabilir epididimitus ile testisler ve prostat bezinin iltihabı ağrılıra neden olabilir.
• İdrar yaparken ağrı ve yanma ile başlayan üriner şikayetler tedavi edilmezse, idrar yollarında bir daralma sürecini beraberinde geliştirebilir.

Bel soğukluğunu Önleme

Prezervatif cinsel ilişki sırasında gonore geçme olasılığında azalma şansını sağlayabilir Doğru kullanıldığında Lateks prezervatifler % 99 etkili olduğu kanıtlanmış ürünlerdir.

CİNSEL GEÇİŞLİ HASTALIKLAR-IV


FRENGİ (SİFİLİZ)

Frengi belirtileri kadınlarda ve erkeklerde aynıdır. Belirtiler ilk enfeksiyondan sonra görünmesini 3 ay kadar sonra oluşabilir. Frengi çeşitli aşamaları olan yavaş ilerleyen kronikleşebilen bir hastalıktır. frengi birincil ve ikincil aşamaları ise çok bulaşıcıdır.

Frengi Primer Aşama

Bir veya daha fazla ağrısız genital ülserler ile belirtiler başlar ki bu ülserler frengi bakterilerin(spiroket) vücuda ilk girdiği yerde sıklıkta görülür. Virüslü bir kişi ile cinsel temas sonrası islerler ortalama olarak, 21 gün sonra izlenir.

Kadınlarda ülserler vulva (vajina dışında) veya nadire serviks (rahim boynu) yerleşimli olabilir. Erkeklerde sıklıkla penis üzerinde ülserler izlenebilir. Her iki cinsiyettede anüs ve ağız civarındada ağrısız genital ülserler izlenebilir.


Tedavi edilmezse, ülser iyileşmesi (Hastalık iyileşmesi değil) 2 ila 6 hafta sürebilir.
Enfeksiyon bu noktada tedavi edilmezse o zaman ikinci aşama ilerleme olacak.

Frengi İkincil Aşama

Enfeksiyon tedavi olmamışsa, frengi ikinci aşamaya geçişi genelde genital ülser(Şankr) görünümünü sonrası 3 ila 6 hafta arasında gerçekleşir. Belirtileri genellikle şunlardır:
• Lenf bezlerin şişmesi (bu haftalar veya aylar boyunca sürebilir) ile birlikte bir grip benzeri hastalık, yorgunluk ve iştahsızlık hissi.
• bütün vücudu kaplayan veya yer yer görünen olmayan bir kaşıntılı döküntü.
• Düz, verrüköz-kadınlarda vulva üzerinde her iki cinste ve anüs civarında döküntü.
• Beyaz dil ya da ı ağız yaraları.
• Lokal alanlarda saç dökülmesi .

Bu aşamada sifiliz çok bulaşıcıdır cinsel partnerlere veya partnere iletilebilir. Bu belirtiler genellikle bir kaç hafta içinde gelişir yeniden yıllarcada oluşabilir.

Latent ve frengi tersiyer evrelere


Frengi ile enfekte bir kişinin hastalığın ilk iki aşamalarında tedavisi almamışsa, o zaman latent sahneye ilerleme olacaktır. Tedavi edilmediği takdirde, bu dönem enfeksiyon da üçüncü aşama olarak bilinen semptomatik geç sifilize dönüşebilir. Bu süre yaklaşık 10 yıl veya daha fazladır ancak bu dönemde hastalık genellikle çok ciddidir. Bu dönemde frengi kalp ve büyük olasılıkla sinir sistemini tutulumları yoluyla sistemleri etkileyebilir. frengi tedavisi hastalığın latent aşamasında verilirsede enfeksiyon tedavi edilebilir. Ancak, tedavi başlamadan önce meydana gelen herhangi bir kalp ya da sinir sistemi hasarının geri dönüşü olmayabilir.

Bulaşım Yolları


• Anal , vajinal, oral seks enfeksiyonu ile olan biri ile yapılan sex.
• Doğmamış bebek için bir anneden kan yoluyla.
Frengi bulaşı hamam, tuvalet, havlu veya yemek kapları tarafından aktarılan olamaz

Sfiliz Tanı Testleri


Birinin frengi olup olmadığını öğrenmek için, bir doktor genellikle aşağıdaki muayeneler ve testler gerçekleştirecektir:
• Kan örneği alınır ve bir Sexual Transmited Disease test laboratuarına antigen ve antikor taramaları için gönderilir.
• Pamuklu kültür çubuğuyla bütün yaralardan alınan fresh sıvı bir örnek karanlık alan mikroskobu altında incelenir ve örnekler kültüre edülür.
• Genital bölgede frengi herhangi bir birincil belirtileri incelendikten sonra vücudun geri kalanınıda döküntü ve saç dökülmelerini incelemek için sistemik muayne yapılmalıdır kontrol edilir.
• İdrar örneği alınır.

Örneklemelerin yapılmasında hiçbir acı olmaz , ama biraz rahatsızlık verebilir. Alınan kan örnekleri tanıyı doğrulamak için bir mikroskop altında bir laboratuvarda incelenir. Çeşitli testler kan örneği üzerinde kullanılabilir. Eğer sifiliz ile enfekte olabileceğini düşündüğünüz hastada muayeneler ve testler en kısa zamanda yapılmalıdır.Hastalığın net tanısı ivedi olarak konmalıdır. Sonuç negatif ise bu hastalık olmadığı anlamına gelmeyebilir çünkü antikorları üretmek için bağışıklık sistemi 3 ay zamana ihtiyaç duyabilir o zaman genellikle, hastaya 3 ay kadar zamanda retests (yeniden) önerilir.

Sifiliz Tedavisi

Frengi tedavisi genellikle intramusküler penisilin enjeksiyonuile iki haftalık bir sürede uygulanabilir veya bazı nadir durumlarda, antibiyotik hapları veya kapsülleri kullanılabilir. Hastanın herhangi bir antibiyotiğe karşı alerjisi varsa veya hamile olabileceğine dair herhangi bir olasılık varsa doktorunu alternatif ilaçları reçete edilebilme olasılığı sağlayacaktır.bu nedenle hasta bilgilendirilmelidir. .

Hastanın cinsel partnerlerindende hastalık hakkında bilgi ve testler istenecektir bu nedenle öğrenilmelidir. Tedavi tamamlandıktan sonra dahi hasta sifiliz belirtileri kaybolsa dahi kontrol etmek için kan testleri düzenli aralıklarla yaklaşık 1 yıl kadar devamı sağlamak için hasta kliniğe davet edilecektir. Tedavi tamamlandıktan sonra dahi vücudun bakterilere karşı oluşturduğu antikorlar korunur ve bu antikorlar nedeniyle ileride kan testleri hala pozitif olacaktır.Bu nedenle hasta konu hakkında bilgilendirilmelidir. Tedavi sadece frengi bakterilerini öldürerek daha fazla vucudun zarar görmesini engeller. Organlarda oluşturduğu hasarı tamir edemez .

Sifilizde Koruyucu Hekimlik


Prezervatif frengi ile enfekte ile olma şansını azaltır ancak tamamen etkili değildir. Prezervatif ve yara veya etkilenen bölgelerdeki döküntüler doğrudan temas ile iletime neden olabilir. Bir kişinin düzenli olarak birden fazla kişi ile seks hayatı varsa, o zaman onları sık STD check-up alması için bir hekim ile işbirliği içinde olması tavsiye edilir. Frengi ile geçirilmiş enfeksiyon bir kişinin ömür boyu bağışıklığını sağlayamaz. YENİDEN BİR ÖNCEKİ ENFEKSİYONUN TEDAVİSİ ETKİLİ OLSA DAHİ SİFİLİZ İLE ENFEKTE OLABİLİR.

Konjenital Frengi

Annenin enfeksiyon tedavi edilmezse, Sifiliz anne karnında bebeğe bulaşabilir. Bu konjenital frengi olarak bilinir. Gebelikte enfekte olursa o zaman ölü doğum ya da düşük yüksek bir riskide vardır. Enfekte yeni doğan bebek ise doğumda belirgin frengi belirtileri göstermeyebilir fakat eğer hastalık fark edilemezse yani tedavi edilmezse, birkaç hafta içinde ciddi komplikasyonlar gelişebilir. Bu nedenle Birçok ülkede, sifiliz için kan testleri de antenatal kliniklerde ziyaret tüm gebe kadınlara uygulanmaktadır. Bir gebe kadının frengi ile enfekte olduğu tespit edilirse kulanılan tüm tedavi yöntemleri gebelikte güvenlidir ve doğmamış bebek için hiçbir risk taşımaz gebelikte rahatlıkla tedavi verilebilir.

CİNSEL GEÇİŞLİ HASTALIKLAR-V


Genital herpes herpes simpleks virüsü (HSV) enfeksiyonuna neden olur. Herpesviridae geniş bir ailedir bu grupta HSV 1-2, tavuk çiçeği ve varisella zoster virüsu vardır.
Genel olarak:
• HSV-1 yaraları genelikle dudak bölgesinde tanınmaktadır.
• HSV-2 ile bağlantılı lezyonlar ise cinsel ilişki sırasında edinilen vulvar veya penil yani genital alanları etkiler

Genital herpes belirti ve bulguları

HSV 2 enfekte kişilerin sadece yüzde 10-25 i herpes genitalis tanısı alır çoğunlukla asemptomatik seyretmektedir. Bu nedenle genital herpes birçok durumda tanı konulmamış olarak kalmakta ve böylece insanların bilmeden kendi cinsel partnerlerine virüs geçişi olmaktadır.

Belirti görülen, genellikle maruz kaldıktan sonra 2-7 gün veya 2-4 hafta sonra görünecektir. Hem erkek hem de kadında bir veya daha fazla semptom olabilir:
• Kaşıntı veya genital veya anal bölgede karıncalanma hissi;
• küçük ağrılı sıvı dolu yaralar küçük kabarcıklar (bkz. STD resimleri );
• ağrı (özellikle kadınlarda) açık yaralar üzerinde idrar yaparken;
• baş ağrısı;
• sırt ağrısı;
• Lenf bezlerin şişmesi veya ateş gibi grip benzeri belirtiler.

Sonraki nüx enfeksiyonlarda genellikle 3 5 gün veya daha kısa bir süre içinde seyreder ve daha hafif bir kliniğe neden olur. Yaralar daha küçük, daha az acılı ve daha azdır ve daha çabuk iyileşirler beraberinde grip benzeri belirtiler olabilir. Nüxler önceden asemptomatik olan kişilerde oluşur. Primer hastalık (ilk enfeksiyon) ise genellikle stresli veya bağışıklık sisteminin daha zayıf olduğu hastalık dönemlerinde ortaya çıkar.

Nasıl genital herpes bulaşır?


Genital herpes en sık, virüs ile enfekte kişi ile bir cilt teması kurulduğunda sıklıkla seks yoluyla Virüs vücuda girer ve girdiği alanları etkiler. vajinal seks
• anal seks
• oral seks (HSV-1 veya HSV-2)
• (Sadece HSV-1) öpüşme

Herpes kaşıntılı yaralar enfeksiyonun akut anında cilt üzerinde görünmeye başlarki bu dönemde en çok bulaşıcıdır. Ancak bulaş deride gözle görülür hiçbir belirti veya bulguya neden olmasa bile asemptomatik kişilerde , yine de cilt teması yoluyla başka bir kişiye geçme riski vardır.

Genital Herpeste Tanı


• Klinik muayene, hastanın genital bölgenin yapılacaktır.
• Örnek bir görünür bir yaralardan, bir pamuk veya süngerimsi çubukla, alınacaktır.
• Kadın iç pelvik muayene (bir smear testine benzer) verilebilir.
• İdrar örneği alınabilir.

Herhangi bir belirti yok , ya da eğer hastanın semptomları zaten kayboldu ise kan testi ile virüs taranabilir. Aynı anda birden fazla cinsel yolla bulaşan enfeksiyon olması mümkündür, bu yüzden olması tavsiye edilir tam bir check-up. Bir muayene sırasında alınan numuneler ve test için laboratuvara gönderilir sonuç genellikle mevcut 2 hafta içinde alınabilir.

Genital herpes tedavisi

herpes simpleks virüsü için kesin tedavisi yoktur ve tedavi genellikle kendiliğinden olabilir. r. Doktor ancak bir hastalığın yarattığı ağrı ve döküntü şiddetini azaltmak için antiviral tabletlerden ve lokal tedavilerden faydalanabilir. Herpes ilk salgın bittikten sonra virüs gizlenir uzakta sinir içinde herhangi bir belirti neden yıllarca atıl kalır. Genital herpes nüks sıklığı kişiden kişiye değişir. Bazen nüks bir yıl içerisinse 6 kezden fazla olabilir. Bu tekrarlayan enfeksiyonlar daha hafif olduğu için genellikle tedavi gerektirmezler.
• Herhangi bir ağrı için ağrı kesiciler (aspirin / parasetamol) .
• Nazikçe bir tuz çözeltisi (yarım ılık su, yarım bardak bira tuz bir çay kaşığı) günde iki kez ile boğaz alanlarında yıkanmak(gargara yapmak) oral yaraların kurumasına yardımcı olur.
• bol giysiler giyin.
• temiz bir bez ya da havluya sarıp etkilenen alan üzerine sarılmış bir buz paketi yerleştirin.
• idrar ağrılı ise, bir su banyosunda İdrar deneyin veya kendinizde idrar yaparken üzerine su dökebilirsiniz.
• İdrarın nötralizyonuna yardım etmek için , maden suyu ve meşrubat gibi sıvı, Bol bol tüketin.
• Güneşlenme ve şezlong kullanımına dikkat edin.
• Bol bol dinlenin.

Korunma

• Siz ya da eşiniz ağız çevresinde uçuk varken Öpüşme;
• Siz ya da eşiniz oral veya genital yaralar varken oral seks YAPMA;
• Siz ya da eşiniz genital yaralar varsa prezervatif , herhangi bir genital veya anal temas olan;
• Eğer ağız etrafında yaralar varsa ıslak kontakt lens için tükürük kullanarak yapma .
Unutmayın - önce ve yaralar dokunduktan sonra sabunla ellerinizi yıkayın. Enfeksiyon sırasında eşinizin genital herpes bulaştırma olasılığımevcut dikkatli olun genital herpes olması cinsel yaşamın bittiği anlamına gelmez Unutmayın, sadece bir prezervatif herpes enfeksiyonuna karşı koruyacaktır. Herpes sigara ile penetratif olarak bulaşabilir.

HIV ve genital herpes


Baskılanmış bağışıklık sistemi olanlarda genital herpes daha sık ve şiddetli olması muhtemeldir. Bir genital herpes enfeksiyonuna sahip kadın veya erkek üç kat daha fazla HIV ile enfekte olma riskine sahiptir. Nedeni ise HSV ünün neden olduğu cilt lezyonları enfeksiyon kapma riskini kolaylaştırmakdır.

Gebelik ve genital herpes

Herpes ile enfeksiyon hamileliğin ilk 3 ayı içinde plecental olarak iletilir sonuç olarak düşük riskini artırır. Hamileliğin sonlarına doğru enfekte olunduğunda erken doğum riskini artırabilir.Normal vajinal doğum esnasında enfekte olan bebekte santral sinir sistemini tutan veya cilt lezyonlarına neden olan sistemik belirtiler ortaya çıkabilir. Fakat her enfeksiyon bebeği etkilemek zorunda değildir bebekler hiç etkilenmeyedebilir.

CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR -VI


Hepatit B

Hepatit B, karaciğerde kalıcı hasar ve kronik hastalığa neden olma olasılığı olan tedavi edilebilir viral enfeksiyondur.

Hepatit B nasıl yayılır

Hepatit B virüsü (HBV) dünya çapında 350 milyondan fazla kişi enfekte eden yaygın bir hastalıktır. Kronik hastalığı olan HBV enfekte kişiler karaciğer sirozu veya karaciğer kanseri açısından yüksek risk altındadırlar. Hepatit B en sık enfekte kişi ile vücut sıvılarının alışverişi yoluyla bulaşır. HBV enfeksiyonu HIV den 50 -100 kat daha bulaşıcıdır

HBV aşağıdaki yollarla yayılır:
• (prezervatifsiz) korumasız seks (penis anüs, vajina veya ağız girdiğinde)
• kontamine iğne veya diğer uyuşturucu enjekte ekipman kullanımı.
• dövme, akupunktur ve piercing için non-steril ekipman kullanarak.
• Kan yoluyla bulaş
• Doğumda bebeğin anneden enfekte olması
• Kan nakli ile (HBV gibi kan yoluyla bulaşan virüsler için tarama olmadığı yerlerde).
Hepatit B dışkı ,temas, hapşırma, öksürme, sarılma yayılamaz..

Hepatit B Belirtileri

HBV hafif belirtileden , ağır belirtilerden veya asemptomatige kadar geniş bir dağılımı vardır.
• bulantı, kusma ve ishal;
• iştah kaybı;
• kilo kaybı;
• (Sarı cilt ve göz akı, koyu sarı idrar ve soluk dışkı) sarılık
• Ciltte kaşıntılı

Hepatit B virüsü ile enfekte çoğu yetişkin tamamen iyileşir ve yaşam boyu bağışıklık geliştirir. % 2 ila% 10 için taşıyıcı olacak veya kronik karaciğer hasarına yol açabilecek yavaş ilerleyen hastalık olarak devam edecektir. Enfekte çocuklardan özellikle yeni doğmuş bebekler, çok daha kronik taşıyıcı olma olasılığına sahiptir.

Hasta Hepatit B enfeksiyonu ile yaşıyorsa yani taşıyıcı ise aşağıdaki durumları geliştirebilir :

• kronik hepatit
• Karaciğer sirozu
• karaciğer kanseri

Pozitif test sonucu ne anlama geliyor?

Pozitif test sonucu aşağıdakilerden birini gösterebilir:
• Geçirilmiş enfeksiyon. Bu hasta zaten virüsle mücadeleyi başarmıştır ve daha önceden hepatit B nin bağışıklık sistemi ile temas ettiğinde anlamına gelir. Hastada virüsa doğal bağışıklık kazanılmıştır.
• taşıyıcılık. hasta HBV yi taşıyan ve başkalarına aktarakmaktadır. Herhangi bir belirti göstermeyebilir ve kronik karaciğer hastalığna ilerleme riski olabilir.

Negatif test sonucu ne anlama geliyor?

Bu sonuç genellikle hasta ve HBV ile enfekte olmamış bu nedenle virüsüne karşı doğal bağışıklığı bulunmuyor demektir. Eğer kişinin yakın zamanda HBV bulaşından şüphelenirse, olumsuz test sonucunu teyit etmek için tekrar test edilmesi tavsiye edebilir.Test sonucu negatifliüinden eminseniz hepatit B'ye karşı aşılama tavsiye edebilir

Hepatit B tedavisi

Çoğu ülkede pozitif test sonucu olan bir hastalara Hepatit Bnin karaciğeri etkileme derecesini belirlemek için başka testler planalanacak ve ne iyi tedavi seçenekleri sunacak merkezlere sevk edilecektir. Bu testlerde karaciğer dokusundan küçük bir örnek (karaciğer biyopsi) alınması dahi gerekebilir. Yetişkinlerin yaklaşık % 5 i, küçük çocukların (1-4 yaş)% 30-50si , ve bebeklerin% 90 ı, HBV enfeksiyonu ile kronik hastalık geliştirecektir. Virüs ile doğumda enfekte olanların yani yeni doğan bebeğin hayatı tehdit eden bir karaciğer hastalığı ile ilişkili hastalıklara % 25 daha fazla yakalanacaktır. Antiviral ilaç daha fazla karaciğer hasarı önlemek için kronik karaciğer hastalarına tedavi olarak verilir. Bu ilaçlar enjekte edilebilir veya hap şeklindedir. Örnekler interferon alfa, lamivudin ve Baraclude vardır. Tedavi genellikle 6 ay sürer ve bu süre boyunca hasta dikkatle takip edilir. Hastalar enfeksiyon belirtilerine sahip olsa da olmasa da, hastaya alkol kullanmaması, dinlenmesi ve tuzsuz sağlıklı bir diyet tavsiye edilecektir.

Hepatit B aşısı

Üç aşı enjeksiyonu 0-2-6 .ıncı aylarda verilir. Bağışıklık en az 5 yıl sürer ve 5 yıllık aralardan sonra rapel yapılır.

Takip


Aktif enfeksiyonu olan bir hasta da tedavi olmasa bile, virüs izlemek için düzenli kan testleri ve fiziksel check-upyapılacaktır.Hastalara diş fırçası ya da tıraş ekipman gibi virüsü başkalarına bulaşmasınına neden olabileceği bilgiler anlatılmalıdır. Bulaşı önlemek için seks için mutlaka prezervatif kullanımı önemlidir. Hastanın Cinsel partnerleri test edilmelidir ve (önceden enfekte değilse) HBV aşısı ile aşı programına alınmalıdır.

Hepatit C

Hepatit C, diğer hepatit formları gibi karaciğer nedenleri iltihabına neden olur . Ancak Hepatit C virüsü hepatit A veya B ye göre daha fazla kronikleşebilir.
Hepatit C nasıl bulaşır
Hepatit C virüs (HCV) aşağıdaki yollarla yayılır:
• Uyuşturucu enjekte malzemeleri (iğneler, kaşık ısıtma, vb) .
• Dövme, akupunktur ve piercing için non-steril ekipman kullanarak yapılan.
• Virüs bulaşmış bir kişi ile korunmasız cinsel ilişki ve ilişki sırasında kan maruziyeti. Kan genital yara, kesik ya da adet kanaması nedeniyle mevcut olabilir. Cinsel ilişkide hepatit C ile enfekte olma oldukca nadir bir yoludur
• Nadiren, doğum sırasında bebeğe enfekte anneden geçebilir. Ne yazık ki annesi de HIV ile enfekte ise risk daha büyük olabilir.
• Kan nakli yoluyla. Gelişmekte olan birçok ülkede kan hepatit C virüsü için (test) tarama kapsamında değildir.
• kokain snort ile paylaşım ekipmanları yoluyla bulaş. Genellikle bu kişinin burnu kan ile kontamine olabilir bir haddelenmiş banknot vardır.
Hepatit C enfeksiyonunda gıda veya su paylaşımı, çatal,bıçak ya da geçici temas öksürme, hapşırma, sarılma ile bulaş olmaz .

Hepatit C semptomları

Bazı kişiler enfeksiyonun gelişmesi için gereken süre 15 ile 150 gün arasındadır Bazen kişi herhangi bir belirti vermeden kendi bağışıklık sistemi yoluyla virüsü temizleyecektir. Asemptomatik dahi olsa virüs bulaşmış kişi bir taşıyıcı gibi hareket ederek ve başkalarına virüsu bulaştırabilir.

Belirtiler şunlar olabilir:

• Kısa, hafif, grip benzeri hastalık;
• bulantı ve kusma;
• ishal;
• iştah kaybı;
• kilo kaybı;
• (Sarı cilt ve göz akı, koyu sarı idrar ve soluk dışkı) sarılık
• kaşıntı
HCV ile enfekte kişilerin yaklaşık% 80 sinde enfeksiyon taşınır veya kronikleşir.
Hepatit C enfeksiyonu taşınıyorsa risk faktörleri:

Önleme

Hepatit C için aşı araştırmaları devam ediyor. HIV gibi, HCV de aşı geliştirmede zorlanılmaktadır çünkü virus kolayca mutasyon olabilir bu nedenle aşı anlamsız kalabilir. Amacımız tüm tedbirleri alarak HCV geçişini önlemek olmalıdır. Bir kişi HCV ile enfekte ise, herhangi bir açık genital kesik veya yara yoluyla cinsel partnerlerine virüs geçişini önlemesi için prezervatif kullanması tavsiye edilir. Insanlar tıraş, diş fırçası gibi ürünlerün ortak kullanımında kaçınmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel Geçişli Hastalıklar: Hpv, Klamidya, Bel Soğukluğu (Gonore), Frengi (Sifiliz), Genital Herpes (Hsv), Hepatit B, Hepatit C" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ'ın Makaleleri
► Hepatit C ve Guatr Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Genital Herpes (Genital Uçuk) Dr.Hüseyin ŞENYURT
► Klamidya Enfeksiyonu Op.Dr.Mehmet SARIER
► Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Cinsel Birleşme ile Bulaşan Hastalıklar Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
► Vajinal Akıntılar ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ÇOK OKUNUYOR Doç.Dr.Ö.Yavuz ŞİMŞEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Cinsel Geçişli Hastalıklar: Hpv, Klamidya, Bel Soğukluğu (Gonore), Frengi (Sifiliz), Genital Herpes (Hsv), Hepatit B, Hepatit C' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelikte Diabet Mayıs 2012
► Vajinusmus Ekim 2011
► Vajinal Gençleştirme Ekim 2011
cinsel geçişli hastalıklar, bel soğukluğu, human papilloma virus, klamidya, chlamydia trachomatis, klamidya ebfeksiyonu, klamidya belirtileri, hpv belirtileri, hpv tedavisi, hpv aşısı, klamıdya tanısı, klamidya tedavisi, klamidya testi, klamidya komplikasyonları, klamidyadan korunma, gonore, gonore tedavisi, belsoğukluğu belirtileri, belsoğukluğu tedavisi, belsoğukluğu hastalığı, belsoğukluğu testi, belsoğukluğu testleri, frengi belirtileri, frengi, frengi tedavisi, frengi hastalığı, frengi tanısı, frengi testi, frengi testleri, sifiliz, frenginin aşamaları, konjenital frengi, gebelikte frengi, herpes simpleks, herpes simpleks virüsü, genital herpes, genital herpes tedavisi, genital herpes belirtileri, genital herpes tanısı, genital herpes nedir, genital herpes virüsü, hepatit b, hepatit, hepatit b belirtileri, hepatit b tedavisi, hepatit b aşısı, hepatit c
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:51
Top