2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikiyatri İlaçları: Hastaysanız Size, Değilseniz Firmalara Şifa Olan Ajan
MAKALE #7647 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Ekim 2011 | 4,854 Okuyucu
Eğer hastalık varsa tedavi vardır. İlaç elbette ki bir tedavi ajanıdır. Her tedavi ajanı gibi ilaç da ancak hastalığı tedavi eder. Peki ya ortada hastalık yoksa? Bu durumda ilaç neyi tedavi edecek! Olmayan hastalığı mı? Olmayan şey tedavi edilebilir mi?

Üzülerek söylemeliyim ki
“hastalık” kavramı bugün gerçek anlamını kaybetmek üzeredir. Oysa yaşanılan ve yardım gereksinimi duyulan her sorun bir hastalık demek değildir.

Bilirsiniz, her mide ağrısı mide hastalığı anlamına gelmez. Bir dâhiliye mütehassısı kendisine mide ağrısı yakınması ile gelen hastayı dinlerken hastanın ağzından çıkan
“ağrı” kelimesini duyar duymaz hemen hastalık teşhisi koymaz mesela. Evvela hastanın bu şikâyeti öncesini etraflıca sorgular. Mesela üşütüp üşütmediğini, yediği bir şeyin dokunup dokunmadığını vs. araştırır.

Yine her bel ağrısı bel fıtığı olduğumuzu göstermez. Bu şikâyetle gidilen doktor da aynı şekilde beldeki ağrıya bakıp hemen
“hastasın” demez. Örneğin ağır bir yük kaldırıp kaldırmadığını, ani bir hareket yapıp yapmadığını, soğukta kalıp kalmadığını, bu ağrının ne zamandan beri yaşandığını vs. de iyice araştırır.
Bu yönde bir bulguya ulaşması halinde kişiye hasta olmadığını, şikâyetlerinin soğuğa, ağır yük kaldırmaya ya da ani harekete bağlı olarak (yani bir sonuç olarak) ortaya çıkan geçici semptomlar olduğunu, dolayısı ile bir süre sonra kendiliğinden geçeceğini vs. söyler. En fazla hastaya bazı tavsiyelerde bulunur. Bir süre dinlenmesini, belini sıcak tutmasını vs. önerir.

Bu gerçek psikiyatri alanı için de geçerlidir. Bu alanda da aynı şekilde her üzüntü hali depresyon, her hareketlilik durumu hiperaktivite, her can sıkıntısı olgusu da anksiyete hastalığı demek değildir mesela.


Yine her korku hali fobi anlamına gelmediği gibi her unutkanlık da demans olduğumuzu göstermez. Bu nedenle tıbbın diğer alanlarında olduğu gibi (hatta çok daha da fazla) psikiyatride de hastanın şikâyete konu olan sorunları evvela bir sebep – sonuç ilişkisi zinciri içersinde ve etraflıca sorgulanmalı, özellikle de sorunu ortaya çıkaran başlangıç faktörleri üzerinde ehemmiyetle durulmalı, hastalık olasılığı bütün bu harici faktörler elimine edildikten sonra ancak en son planda akla gelmelidir.


O bakımdan hastalık teşhisi koyarken, dolayısı ile de ilaç verirken sadece ve sadece kişinin / çocuğun yaşamında söz konusu olan şikâyetlere ve bu şikâyetlerin şiddetine bakılmamalı (oysa bir sorunun şiddetinin fazla olması o sorunu tehlikeli bir hale getirmiş olmaz. Bir grip hafif de olsa, şiddetli de seyretse griptir.), bu şikâyetlerin ne ve ne şiddette olduğundan daha da önemlisi nasıl ortaya çıktığı, herhangi bir yaşam olayına tepki olarak gelişip gelişmediği, ne zamandan beri sürdüğü gibi konular üzerinde de titizlikle durulmalıdır.


Bütün bunlar doğru bir değerlendirmeyi zorunlu kılar. Her
“doğru değerlendirme” işlemi ise belli bir zamanı gerektirir. Kişinin uzmanlığı ne olursa olsun, gerekli zaman ayrılmadığında ortaya maalesef bazı olumsuz sonuçlar çıkabilmektedir. O yüzden bir uzman seçerken göz önüne almanız gereken en önemli kriter sadece unvanı değil; size yeteri kadar vakit ayırıp ayırmadığı olmalıdır.

Özellikle şahsınızla yahut çocuğunuzla ilgili sorunlarda ilaç kullanımına karar verilmeden önce evvela ortadaki sorunun bir hastalık olup olmadığı hakkında kesin bir teşhisin konulması, doğru bir kararın verilmesi gerekir. Çünkü doğru değerlendirme işlemi sağlıklı bir çözümün olmazsa olmaz bir ön koşuludur.

Velhasıl, makul bir zaman ve buna bağlı olarak gerçekleşecek doğru bir değerlendirme işlemi sonucunda ortadaki sorun bir hastalık olarak tanımlanmış ise ancak o aman ilaç başlanması gerekir.

Unutmayın ki bir ilaç ancak hastalığı tedavi eder. Hasta olmadığınız halde kullanacağınız her ilaç ise size değil; sadece ilaç firmalarının daha az kazanma kaygısına şifa olur.


Psikolog

İzzet Güllü
MDH
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikiyatri İlaçları: Hastaysanız Size, Değilseniz Firmalara Şifa Olan Ajan" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Grip İlaçları Erken Boşalmaya Yol Açabiliyor Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Duygularınız Size Ne Söylüyor? Psk.Büşra İYGÜN SARSILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikiyatri İlaçları: Hastaysanız Size, Değilseniz Firmalara Şifa Olan Ajan' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:41
Top