2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çene Eklemi Problemleri ve Tedavisi
MAKALE #7649 © Yazan Dr.Dt. Serdar GÖZLER | Yayın Ekim 2011 | 4,867 Okuyucu
Çene Eklemi alt çene ile kafatası arasında bulunan ve çift başlı olması dolayısı ile de vücudun bu şekildeki tek eklemidir. Eklemin fizyolojik hareketi çiğneme ve konuşma başta olmak üzere diğer birçok fonksiyonun sağlıklı bir biçimde gerçekleşmesine neden olur. Dişler üzerindeki çiğneme kuvvetleri doğrudan eklem üzerinde etkilidir. Çiğneme kuvvetlerinin eklem üzerine geliş şekli nedeniyle bir fındık kıracağına benzetebiliriz. Eklemin üzerine gelen çiğneme kuvvetlerinin fizyolojik sınırlar dışına çıkarak eklem üzerinde tahribata neden olacak bir durum oluşturması durumu ise diş hekimliği literatüründe Tempromandibular Eklem Rahatsızlığı veya kısaca "TME Problemi " olarak isimlendirilir.

Alt ve üst dişler arasında oluşan çiğneme kuvvetlerinin fizyolojik sınırlar dışına çıkmasının en önemli nedenleri ise dişler üzerinde yapılan restoratif tedavilerdir. Bu tedaviler bazan bir köprü, bazan bir protez, bazan dolgu veya ortodontik tedavi dahi olabilmektedir. Dişler arasındaki düzenin bozulması, senelerce alt-üst dişler ile çene eklemi arasında gelişen ilişkinin de bozulmasın yol açacaktır. Bu yapılar arasında gelişim dönemlerinden itibaren başayan ve sonrasında da senelerce gelişmiş ilişki uyumu, kişinin merkezi sinir sistemi tarafından da kabul edilmiş bir ilişki iken, bunun yapılan bir tedavi ile aniden bozulması sinir sisteminin tepkisi ile cevap bulur. Sinir sistemi dişler üzerinde uyumu bozan bu yapıyı ortadan kaldırmak için önce bu yapının üzerine baskı yapmak için o bölgeye etki eden kasların kasılarak baskı oluşturulmasını sağlar. Bu uyumsuz yapı kasların kasılması ve dişlerin sıkılması ile ortadan kalkarsa, sorun da ortadan kalkar. Ancak çoğu kez sert restoratif materyal ortadan kaldırılamadığı zaman bu kez sinirlerin uyarması ile o bölgeye kuvvet uygulayan kaslarda ağrılara neden olur. Kaslarda ağrının oluşması ile, bu kez de sinir sistemi, koruma amaçlı olarak ağrı yapan nedenden kaçınmaya çalışır. Sistem bu kez de sorunun olduğu bölgeden kaçma yönünde bozulur. Sorun ortadan kaldırılmadığı sürece, yapılacak her türlü tedavi amaçlı müdahale başarısız olacaktır. TME rahatsızlığının belirtileri aşağıdaki şekilde olabilir ;

1. Eklem bölgesinde ağrı ,
2. Çene eklemini kaldıran kaslarda (Masseter ve/veya Temporal) ağrı ,
3. Sabahları uyandığında yüzde bir yorğunluk hissi ,
4. Ağız açmada kısıtlılık ,
5. Ağız açma esnasında S şekilli hareket ,
6. Ağız açarken eklemde tıkırtı veya plopping tabir edilen tipte sesler ,
7. Migren tipi aşağrıları ; çoğu kez hasta sabahları kalkar kalkmaz ağrı kesici almak ister ,
8. Dişlerin sürekli olarak geceleri gıcırdatılması,
9. Sorunun uzun sürmesi sonucu dişlerin dişeti ile birleştirdiği bölgelerde aşınmalar, bu aşınmaların yıllarca hatalı diş fırçalama sonucu olduğu söylenirken, modern diş hekimliğinde hatalı çiğneme kuvvetleri sonucu oluştuğu ortaya çıkarılmıştır.
10. Kulak çınlaması (tinnitus) ,
11. Kulak çınlaması ile birlikte tek taraflı işitme kaybı
Peki sorunun çözümü için ne gibi çareler başvurabiliriz ?
1. En ideal çözüm günümüzde bilimsel olarak tek çözüm olan T-Scan III Bilgisayarlı Oklüzyon Analizi yöntemi ile oklüzyon analizi yapılarak diş(ler) üzerinde hatalı çiğneme kuvvetini oluşturan nokta(lar) ortadan kaldırılır.
2. Hastaya bir plak takılarak merkezi sinir sisteminde hatalı noktayı ortadan kaldırmak için oluşan uyarı modelinin bozulması hedeflenir ; ancak çözüm geçicidir, plak sürekli takılırsa bu kez problem başka tarafta ortaya çıkabilir. Plak çıkarıldıktan bir müddet sonra problem eskisi gibi devam edecektir.
2. Hastanın öncelikle sorunu kendiliğinden çözme çabası içerisinde sorunlu bölgeye aşırı baskı kullanması hatalıdır. Örneğin ağız açmada kısıtlılık varsa hasta ağzını açmak için hasta ağzını açmak için kendini zorlamamalıdır. Bu durum kas spazmının daha da artmasına neden olacaktır.
3. Antienflamatuar ilaçların kullanılmasının hiçbir yararı yoktur, bu ilaçlar ancak sekonder olarak ağrı kesici özellikleri ile hastanın ağrısını geçici olarak ortadan kaldırmaya yarar.
4. Ağrı bölgesindeki kaslar üzerine sıcak kompres uygulamak da hastanın rahatlamasına neden olabilir.
5. Hastanın kulak çınlaması ve çoğu kez buna eşlik eden işitme kaybı da çiğneme esnasında oluşan oklüzyon bozukluğunun düzeltilmesi sonucu ortadan kalkabilmektedir.
6. Alt ve üst dişler arasındaki oklüzyon bozukluğunun ortadan kaldırılması, sorunu oluşturan Kemik-Kas-Sinir birlikteliğinin düzeninin fizyolojik olarak normale girmesine ve TME problemlerinin tümüye ortadan kalkması için en önemli konudur.
7. Aşırı fiziksel stresli diş çekimi operasyonları sonucu da TME sorunu görülse bile çoğu kez problem kendiliğinden ortadan kalkabilir, ancak diş düzeni değişmiş ise problem değişik boyut ve çeşitlilikte devam edebilir. Bu durumda da doğal dişlerdeki hatalı noktaları oklüzyon analizi yapılarak ortadan kaldırılması radikal tedavi olmalıdır .
8. Çene eklemi üzerinde cerrahi operasyonlar ancak geçici çözümler olup hastalarımıza önermemekteyiz .

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çene Eklemi Problemleri ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Serdar GÖZLER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Serdar GÖZLER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serdar GÖZLER Fotoğraf
Dr.Dt. Serdar GÖZLER
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Serdar GÖZLER'in Makaleleri
► Çene Eklemi Tedavisi Dr.Dt. Uygar BAKŞİ
► Çene Eklemi Bozuklukları Dr.Dt. Itır Şebnem BİLİCİ
► Çene Eklemi Hastalıkları Dt.Mesut MUTLU
► Çene Eklemi Rahatsızlıkları Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Çene Eklemi Rahatsızlıkları Dr.Dt. Selin G. TOLUNAY KAYA
► Fonksiyonel Çene Ortopedisi Dt.Ayşe GÜR
► Çene Cerrahisi ve 20 Yaş Dişleri Dt.Murat TOPALOĞLU
► Box Teknik - Yapay Çene Ameliyatı Dr.Dt. Nihat TANFER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çene Eklemi Problemleri ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 86 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:46
Top