2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Acaba Yardım Almalı mıyım?
MAKALE #7676 © Yazan Psk.Dnş.Zeliha EREN | Yayın Ekim 2011 | 4,299 Okuyucu
Çocuklarınız büyürken keyifli anlarla dolu zamanlar geçirirken, bunu yanında zorlandığız, “Acaba yardım almalı mıyım?” dediğiniz zamanlarda yaşıyorsunuz. Bu soruyu sorduğumuzda, gerçekten yardım almayı gerektiren durumların neler olduğunu bilmek sorunlar zorlaşmadan işinizi kolaylaştıracak, destek alınacaksa da bu sürecin daha kolay atlatılmasını sağlayacaktır. Sağlık problemleri gibi yaşanan psikolojik sorunlarda da erken müdahale sorunların aşılmasında önemli rol oynar.
Bir davranış ne zaman sorun davranış haline gelir ve destek alınmalıdır?
 Gelişim bir yaşam boyunca devam eder. Gelişimin kritik olduğu dönemler vardır. Bu dönemlerden biri 1-6 yaş dönemi diğeri de ergenliktir. Bu dönemlerin önemli olmasının nedeni gelişmenin bu dönemlerde diğer dönemlere göre hızlı olmasıdır. 0-6 yaş döneminde çocuğunuz her yaşta gerçekleştirmesi gereken görevler vardır. Bu nedenle gelişim dönemlerini bilmek bir davranışın sorun olup olmadığını anlamak açısından önemlidir. Örneğin: 3 yaşındaki bir çocuğun inatçılık göstermesi o yaş döneminden beklediğimiz bir davranıştır. Ancak çocuğunuz 6 yaşında ve o zaman kadar uyumlu bir çocukken, birden bire inatçılık ve ağlama krizi gibi davranışlar göstermeye başladıysa mutlaka anne baba olarak süreci takip etmek gerekir.
 Bu takip sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar vardır;
o Gözlemlediğiniz davranış değişikliklerinden önce “Ailede yaşanan olağan üstü bir durum var mı?” (Kardeş doğumu, bir yakının kaybı, anne baba arasındaki sorunların artması v.b.) sorusunun cevaplanması gerekir. Yaptığım görüşmelerde mutlaka ailelere bu soruyu sorarım. Genellikle anne babalar bu soruya “Bu aralar çok kavga ediyoruz, işten çıkarıldım, annemi kaybettik” vb. cevaplar verirler ve cümleyi şu şekilde tamamlarlar; “Ama biz ona bu durumu yansıtmıyoruz”. Burada anne babaların gözden kaçırdıkları önemli bir nokta vardır. Sizlerin hayatını etkileyen olaylar davranışlarınıza da yansıyacak ve bu da çocuğunuzun huzursuzlaşmasına neden olacaktır.
o “Çocuğunuzda gözlemlediğiniz davranış ne kadardır davam ediyor?” Bir davranışın sorun olarak kabul edilebilmesi için bu davranışın çocukta sıklıkla gözlemleniyor olması gerekir. Örneğin; 5 yaşındaki oğlunuz yemek yemekle ilgili bir sorun yaşamazken birkaç kere yemek yemek istemedi ve ona yemek yediremediniz. Burada birkaç kere ifadesi önemlidir. Çocuklar zaman zaman normal davranışlarının dışında tutumlar sergileyebilirler. Ancak çocuğunuz yemek yeme ile ilgili yaşadığı durum artan bir şekilde devam ediyorsa ve yemek saatleri büyük bir zorluk haline geliyorsa bu konuda destek almak gerekebilir.
 Özellikle okul öncesi dönemde yaşanan sorun durumlarda anne baba olarak sergilediğiniz tutumların da gözden geçirilmesi önemlidir. Bu zamana kadar anne babalarla tutumlar konusunda yaptığım görüşmeler çocukların yaşadığı sorun durumların daha rahat atlatılmasını desteklemiştir. Anne baba olarak kendi tutumlarımızın, çatışmalarımızın farkına varmak çocuk yetiştirirken daha sağlam adımlar atmanızı destekleyecektir. Uçaklardaki güvenlik bilgilendirmelerinde oksijen maskesini önce kedimize sonra çocuğumuza takın der. Sizin güçlenmenizde bu örnekte olduğu gibi çocuk yetiştirmekte gözden kaçırmamanız gereken önemli bir noktadır. Çocuğunuzla sorun yaşadığınızda ilk olarak “Ben bu durumun ortaya çıkması için neler yaptım?” sorusunu sormak bu süreci başlatmak için bir adım olabilir.
 Çocukların yaş gelişim özelliklerine göre kazanmaları gereken kazanımları kazanmamış olması da yardım alınması gereken durumlardandır. Örneğin; Çocuğunuz üç yaşına geldiği halde yürümediyse ya da konuşmaya başlamadıysa bu konularda uzman görüşü almak önemlidir.
 Anaokulu döneminde yaşanan sorunların daha çok tuvalet eğitimi, kaba motor gelişimi (Yürüme, atlama, zıplama v.b.), ince motor gelişimi (kelem tutma, makas kullanma), dil gelişimi gibi alanlarında yaşandığı görülmektedir. Bu konularda yaşanan sıkıntılarda alınacak olan destek hem sizin hem de çocuğunuzun yaşadığı sorunların daha kolay atlatılmasını sağlayacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Acaba Yardım Almalı mıyım?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Zeliha EREN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Zeliha EREN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeliha EREN Fotoğraf
Psk.Dnş.Zeliha EREN
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Zeliha EREN'in Yazıları
► Acaba Aşık Mısınız? Psk.Şeyma KAMA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Acaba Yardım Almalı mıyım?' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:19
Top