2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kış Meyveleri ve Vitaminler
MAKALE #7683 © Yazan Dyt.Gülhan KOCA | Yayın Ekim 2011 | 4,416 Okuyucu
KIŞ MEYVELERİ VE VİTAMİNLER

Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklarda artış olur. Doğanın bize sunduğu kış meyveleri, bağışıklık sistemimizi güçlendiren ve bizi hastalıklardan koruyan antioksidan vitaminler yönünden oldukça zengindir. Bu nedenle günde 3-4 porsiyon farklı renklerde meyve tüketmeye özen göstermeliyiz.

Portakal


Kış aylarının en çok tüketilen meyvelerinden portakal, C vitamini yönünden oldukça zengindir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bizi hastalıklara karşı korur. Portakal içerdiği A, B1, B2, P vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve magnezyum yönünden de zengindir. Kandaki kolesterol seviyesinin düşmesini ve tansiyonun dengelenmesini sağlar. Vücudumuzdaki tüm damarları güçlendirerek kalbi korur. Kanı temizler, uykusuzluğu giderir, cildi güzelleştirir. Hazmı kolaylaştırır. Kanın pıhtılaşmasını engeller ve mide - pankreas kanserini önlemeye yardımcı olur. Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.

Mandalina


Mandalina, zengin C vitamini içeriğiyle, vücudumuzun soğuk algınlığına, nezle ve gribe karşı savunma mekanizmamızı güçlendirir. Ayrıca bazı besinlerden (kurubaklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler vs.) aldığımız aktif olmayan demiri aktif hale getirerek bilişsel performansımızı arttırır. Yüksek orandaki potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürür. LDL kolesterolü (kötü kolesterol) azaltamaya yardımcı olarak kalp hastalıklarından koruyucu özellik gösterir. Kılcal damarlarını güçlendirir ve kan dolaşımını hızlandırır. Damar sağlığımız açısından oldukça önemlidir.

Greyfurt


Yine C vitamini yönünden zengin olan narenciye grubu meyvelerimizdendir. Soğuk havalarda bizi hastalıklara karşı korur. C vitamini, toksik öğelerin etkisini azaltarak kanserden koruyucu özellik gösterir. A ve B vitaminlerini de içermektedir. Yorgunluğa ve halsizliğe iyi gelir. İçindeki zengin potasyum kaslarımızı güçlendirir ve dolaşım sistemimizi canlandırır.

Kivi


Kış aylarının en çok sevilen meyvelerinden biri olan kivi, kışla birlikte gelen hastalıklara karşı bizi koruyan vitaminler yönünden oldukça zengindir.. İçeriğindeki en önemli vitaminler, A ve C vitaminleridir. Bir kivideki C vitamini miktarı 2 portakaldaki, 3 mandalinadaki C vitaminine eşdeğerdir. A vitamininin, görme bozuklukları, üreme fonksiyonları ve kemik gelişimine önemli katkıları bulunmaktadır. Ayrıca kivi, kanseri önlemeye yardımcı olur.

Nar

Antioksidan kapasitesi oldukça zengin olan nar önemli miktarda da potasyum, A, C, B2 vitamini ve niasin içermektedir. İçeriğindeki zengin vitaminler sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirerek vücudumuzu hastalıklara karşı korur. Kanseri önlemeye yardımcı olur. Narın aynı zamanda kan yapıcı, idrar söktürücü, enerji verici ve tansiyon düşürücü özelliği bulunmaktadır.

Elma


Elma A, C, E, B1 ve B2 vitaminlerini içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. LDL kolesterolü (kötü kolesterol) düşürüp, HDL kolesterolü (iyi kolesterol) ise yükseltmeye yardımcı olur. Mide – bağırsak hastalıklarına iyi gelir.

Armut


A, B1, B2, C vitamini , bakır ve fosfor içerir. Kan kolesterol seviyesini dengeler. Her iki besin öğesinin de antioksidan etkisi olup vücudu serbest radikallere karşı koruyarak kolon kanseri riskini de azaltmaktadır. Tansiyonu düşürür, kabızlığı ve zihinsel yorgunluğu giderir. Sinirleri kuvvetlendirir , böbrek ve mesane kumlarını döker.

Muz

A, B, C vitamini ve potasyum içerir. Afrodizyak etkisi vardır. İshalde tedavi edici özelliğe sahiptir.

Ayva

A, B1, B2, C vitamini içerir. Ağız kokusunu giderir. Kusmayı önler. İshale iyi gelir
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kış Meyveleri ve Vitaminler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gülhan KOCA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gülhan KOCA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülhan KOCA Fotoğraf
Dyt.Gülhan KOCA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi39 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gülhan KOCA'nın Makaleleri
► Vitaminler Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
► Vitaminler ve Mineraller Dyt.Canan DOĞAN
► Oksidan Stres ve Antioksidan Vitaminler Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kış Meyveleri ve Vitaminler' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tatlı Krizi Mart 2014
► Yılbaşında Beslenme Ekim 2011
► Tatilde Beslenme Ekim 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:18
Top