2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Modifiye Pilates?
MAKALE #7695 © Yazan Fzt.Zeynep BAHADIR | Yayın Ekim 2011 | 4,771 Okuyucu
OMURGAMIZIN ANATOMİK YAPISI

Omurlarımız üst üste gelerek omurgamızı ve omurilik kanalını oluşturur. Omurgamızda boyun, sırt ve belde olmak üzere üç adet kavis bulunur. Omurganın bütünlüğünü ve kavislerin düzğünlüğünü sağlamakta bir takım yapılar önemli rol oynar. Bunlar omurlar arasındaki diskler, faset eklemler, eklem çevresi bağlar ve kaslardan oluşur. Bu yapıları ayrı ayrı incelediğimizde;

Omurlar arasındaki disklerin görevi omurganın bütünlüğünü devam ettirmek, taşınan yükün-stresin emilini sağlayıp eklemi korumak, hareket bütünlüğünün sağlanmasında yardımcı olmaktır.

Faset eklemlerin omurganın bütünlüğünü desteklemek, yük taşınmasına destek olmak ve eklem hareketlerini desteklemek/engelemek gibi görevleri vardır.

Bağlar ve kasların görevi ise omurganın taşıdığı yüke destek olmak, hareket esnasında omurganın stabilizasyonunu(düzgünlüğünü) korumaya yardımcı olmaktır.

OMURGAMIZDA STABİLİZASYON-AĞRI İLİŞKİSİ


Omurgamızı korumak için bu yapılardan müdahale edebileceğimiz tek kısım kaslarımızdır. Omurga etrafındaki kaslara baktığımızda iki grup karşımıza çıkar ilki derinde olan eklemler arası kısa mesafe kat eden ve eklemin satbilizasyonundan(düzgünlüğün korunması) sorumlu olan iç kaslar, ikincisi ise gövde hareketlerini yapan, eklemler arası büyük mesafe kat eden büyük kitleli daha yüzeysel kas gruplarıdır. Omurgamızda çeşitli nedenlerle kaslar arasındaki güç esneklik dengesinin bozulması sonucunda stabilizasyonla ilgili sorunlar ortaya çıkar. İç grup kaslarının çalışma sistemi bozulur ve normalde hareket için çalışması gereken büyük grup kaslar omurga stabilizasyonunu sağlamaya çalışır. Bu da kaslarımız için ekstra yük oluşturu ve belimizde ağrı hissetmeye başlarız.Gövdemizin satabilizasyonunda iç kaslarla beraber çalışan ve gövdeyi düzgün tutan korse dediğimiz bir kas grubu vardır. Bu kas grupları birbiriyle bağlantılı olarak çalışır. Vucüdumuzda hagi hareketi yaparsak yapalım ilk olarak bu kaslar aktif hale gelir ve omurgayı stabilize eder. Stabilize olan omurga hareket esnasında düzgünlüğünü korumayı başardığı için kendini korumuş olur.

NEDEN MODİFİYE PİLATES


Modifiye pilates kaslar arası dengesizlik, buna bağlı gelişen ağrı ve stabilizasyon sorununu engellemeye ve çözmeye yardımcı olur. Modifiye pilatesde 5 önemli prensip vardır. Bunlar yardımıyla yapılan ilk iş kişiye gövdemizin korsesi dediğimiz kasların çalışmasının ve omurganın düzgün postürünün öğretilmesidir. Kişi egzersizler esnasında hem nefes kontrolü ile hareketi yapar hemde omurgasının duruşunu kontrol etmek zorunda kalır. Egzersizler düzenli yapıldığı zaman omurga etrafındaki küçük kaslar yeniden çalışmaya başlar ve omurgayı destekler hale gelir. Bu sayede büyük kas gruplarının stabilizasyon desteği ortadan kalkmış, iş yükü azaltılmış olur. Egzersiler yapılırken ilk hedef omurganın eğitimi olduğu için başlangıçta basit ancak omurgayı eğitmede oldukça etkili egzersizler seçilmelidir. Kişiyi zorlayıcı egzersizlerin seçilmesi zaten stabilizasyon problemi olan bir omurgada fıtık gibi kalıcı sorunlara zemin hazırlayabilir. Özellikle bu egzersiler ihtiyaca göre ve kişiye özel planlanan egzersizlerler olmalıdır. Kişinin ayrıntılı değerlendirmesi yapılıp ihtiyaçları belirlenmelidir. Kişiye egzersizleri nasıl ve neden yapması gerektiği anlatılmalı egzersizlere evde de devam etmesi sağlanmalıdır. Kişinin düzenli olarak takip ettiği program ile planlanan kasların esnekliği-gücü artırılarak uzun vade de öğrenilen postürün günlük yaşamda efor sarfetmeden korunması sağlanmalıdır. Yapılan çalışmalara baktığımızda 6-8 hafta boyunca yapılan modife pilates egzersilerinin klasik fizik tedavi uygulamalarına göre uzun vadede daha başarılı olduğu sonucuna varılmıştır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Neden Modifiye Pilates?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Zeynep BAHADIR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Zeynep BAHADIR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeynep BAHADIR Fotoğraf
Fzt.Zeynep BAHADIR
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Zeynep BAHADIR'ın Makaleleri
► Klinik Pilates Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU
► Pilates ve Sağlık Fzt.Erkan ALP
► Pilates ile Gelen Güzellik Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL
► Hamilelere Özel Pilates Fzt.Sema DANIŞIK
► Fizyoterapist Gözetiminde Pilates Fzt.Sema DANIŞIK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Neden Modifiye Pilates?' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lenfödem Nedir? Temmuz 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:07
Top