2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarımız Üzerinde Nasıl İzler Bırakıyoruz: Bir Çocuk Çiziyorum
MAKALE #7706 © Yazan Uzm.Psk.Hemra MAMİYEV | Yayın Ekim 2011 | 5,301 Okuyucu
BİR ÇOCUK ÇİZİYORUM…

“Çocuklar donmamış beton gibidir üzerlerine ne düşerse izi kalır.” Cümleyi okur okumaz insan düşüncelere dalıp gidiveriyor elinde olmadan. Ve peşi sıra cevaplanmayı bekleyen sorular kervanı saklandıkları kuytu köşelerden açığa çıkıveriyor. Nasıl bir anneyim? Nasıl bir babayım? Nasıl bir insan yaratıyorum? Ben çocuğum üzerinde nasıl bir iz bırakıyorum?..
Çocuklar hayatımızdaki en değerli varlıklarımızdır. Onların başarılı, mutlu ve özgüvenleri yüksek bireyler olarak yetişmelerini isteriz. Bunu başarmak için elimizden geldiğince çaba harcar ve doğru bildiğimiz yoldan asla ödün vermemeye çalışırız. Ne yazık ki doğru bildiklerimiz her zaman doğru olmayabilir.

“Sen sus, senin işin değil”, “Sus!Fazla soru sorma.” Onlara susarak boyun eğmeyi öğretiriz. “Sus, Sen çocuksun, aklın ermez.” Öğrenme heveslerini kursaklarında bırakırız böylece. Onlara sormadan hayatı ile ilgili kararlar alırız. Çünkü onlar daha çocuklar, eğriyi doğruyu bilemezler. Sınırlar koyalım derken dünya ile aralarına duvar öreriz, sonra da yaptıkları hatalara içerleriz. Terbiye… Çocuklarımıza eğriyi doğruyu öğretmekten mi bahsediyoruz? İlk akla gelen ceza olur. Babanın sert bakışları altında ezilip büzülen çocuk… Çocuk isyan mı etti? Şaplatıverir annesi çocuğun poposuna, o da susar oturur. Ne gerek var okuyup öğrenmeye, en kolayı bu değil mi ki? Sonra da anne sorar: “Doktor Bey, çocuğumuz arkadaşları ile oyun oynasın diye o kadar uğraşıyoruz ki bir türlü başaramıyoruz. Sessiz ve içine kapanık bir çocuk, her şeye çok çabuk kızıveriyor, neden acaba?”
Merak eder, anne babalara sorarım evde kral kim diye. Sonra gözleme koyulurum, gözlerin nasıl sessizce çocuğu işaret edişini. Anne babalar için çocuğun her isteği bir emirdir, bir dediğini iki etmezler, hayatlarını çocuğuna göre düzenlerler, kurallar yoktur ve çocuk olabildiğince özgürdür. “Çocuğum daima kendimden eşimden önce gelir.” Çocuk hep almıştır,asla vermeyi öğrenme fırsatı olmamıştır. Bu tür ailelerde “Benim ailem bana çok baskı yaptı, ben çocuğuma yapmayacağım” düşüncesinin baskın olduğunu gözlemlerim. Sonuç, sonuç mu ne? Çocuklarını en kolay metotla büyütmektedirler. Sosyal uyum sorunları yaşayan çocuklar yetiştirirler. Paylaşım nedir bilemezler ve bencilce davranmanın ötesine geçememiştir çocuk. Çünkü onların sosyal yaşamın kurallarını öğrenme fırsatları olmamıştır.
Kimimiz ise çocuklarımıza o anki ruh halimize göre davranırız. Günümüz güzel geçmişse çocuklara her şey serbest olur. Canlarının istedikleri her şeyi yapmalarına izin veririz. Ancak kötü bir gün geçirmişsek her şey yasak oluverir çocuklara, bir anda hiç uygulanmayan kurallar çıkıverir ortaya. Sudan çıkmış balığa döner çocuk, an be an değişen kurallar karşısında. “Eşim çocuğa çok katı davranıyor ben onu dengeliyorum”.kimi zaman da anne baba çocuğun davranış ve isteklerine karşı ortak bir tavır sergilemekte sorun yaşarlar. Anne “Evet” derken baba ısrarla “Hayır” diyerek karşı çıkar. Ebeveynler çocukların önünde tartışırlar. Kimden nasıl tepki alacağını bilemeyen çocuk kendini tedirgin hisseder. Zamanla çocuk kimin neye nasıl tepki verdiğini öğrenir ve anne babayı kullanmaya başlar. Oyuncak alacaksa anneye ağlar, ödev yapmak istemiyorsa babaya sığınır. Böylece kurallar ve sınırlar yok olur gider. Çevresindeki kişilere güvenemeyen, kuşkulu ve kararsız, yeri geldiğinde boyun eğici ya da isyankar bireyler bu yolla yetişiyor olsa gerek.
Kimimiz de çocuğumuzu olduğu gibi kabul eder, ona sevgimizi karşılıksız sunarız. Birbirimize ve çocuğumuza olan duygularımızda açık davranırız. İletişimimiz açık ve nettir. Onunla konuşurken yaptığımız işi bırakır göz göze gelir sabırla onu dinleriz. Çocuğumuzla geçirdiğimiz zamanın sadece ona ait olması gerektiğine inanırız. Çocuğumuzun ilgilerini göz önünde tutarak onun yeteneklerini geliştirmesine rehberlik ederiz. Zaman tüketiminde nicelikten çok niteliğe önem veririz. Birer rehber ve model oluruz onlara yaşama uyum sürecinde. Kurallar, nedenleri ile birlikte vardır, çocuğun yaşına uygundur ve esnektir yeri geldiğinde. Sınırlarımız vardır elbet ancak çocuk özgürdür o sınırlar içerisinde. Dayatma değil seçenek sunarız onlara, seçimin sorumluluğunun ve kararın ona ait olduğuna inanırız. Sorunlarının çözümünü birlikte araştırır, hatalarından ders almayı öğretiriz. Çocuğumuzu dinler,susmaya değil konuşmaya teşvik ederiz. Böyle bir ortamda çocuklarımızın bağımsız, kendine güvenen, benlik saygısı yüksek, sorumluluk sahibi bireyler olarak yetiştiklerini gözlemleriz.

Şimdi çocuklarımız üzerinde nasıl bir iz bıraktığımızı düşünmenin tam sırasıdır. Yarın çok geç olabilir!
Uzman Klinik Psikolog
Hemra Mamiyev
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarımız Üzerinde Nasıl İzler Bırakıyoruz: Bir Çocuk Çiziyorum" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Hemra MAMİYEV'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Hemra MAMİYEV'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Hemra MAMİYEV'in Makaleleri
► Çocuklarımız ve Beklentilerimiz Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Karne,çocuklarımız ve Biz Psk.Dnş.Metin KILIÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarımız Üzerinde Nasıl İzler Bırakıyoruz: Bir Çocuk Çiziyorum' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:57
Top