2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duygular
MAKALE #7716 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Kasım 2011 | 6,692 Okuyucu
DUYGULAR

Duygular, bizim hayatta kalmamızı sağlayan ve eylem gerektiren durumlara karşı verilen içgüdüsel tepkilerdir. İnsan doğasının temel bir parçası olarak yaşamla birlikte var olmuştur. Duygular, bireyin doğduğu anda başlar, yaşam boyu gelişir ve zenginleşir; aynı zamanda yaşanan duyguların yoğunluğu da zamanla değişir. Kişisel güç, bireyin kendi duygularını tanımasıyla, ifade etmesiyle ve diğerlerinin duygularını anlamasıyla oluşur. Duygularını anlayan ve kontrol edebilen birey duygusal olgunluğa erişmiş demektir.

Duyguların farkında olmak önemlidir. Çünkü duygularının farkında olmayan insanlar, başkalarına büyük acılar verebilir. Duygularının farkında olmadığı için başkalarına acı veren insanlar, çevresindeki kişileri istismar ettiği için suçluluk duyarlar, fakat ne yapacaklarını bilemedikleri için bunu yapmaya devam ederler ve bu durum bir kısırdöngü şeklinde devam eder. Bazen de kişi duygularının farkındadır fakat elinde olmayan sebeplerle onları dile getiremez, anlayamaz ve kontrol edemez.

Duyguların ne olduğunu anlamaya çalışmak, duyguların kaynağını bulmaya da yardımcı olur. Duygusal tepkimizin nedenleri gurura, nefrete ve korkuya dayalıdır. Duygular fark edilmediğinde, ifade edilmediğinde duygusal enerji boşa harcanır ve sindirim sistemi rahatsızlıkları, migren, kalp rahatsızlığı şeklinde olarak ortaya çıkar. Ayrıca, saldırgan davranışlar biçimine de dönüşebilir. Bireyin duygularını ifade etmesi kendi gücünü ortaya çıkardığı gibi diğer insanların duygularını ifade etmesine izin vermesi yakın ve derin ilişkiler kurmasına sebep olur.

Duygular farklı yoğunluluklar gösterebilirler. Örneğin, korku duygusu dehşete, kızgınlık duygusu nefrete, sevgi duygusu tutkuya dönüşebilir. İnsanların duygusal tepkileri, birbirlerinden farklıdır ve her insanın duygulanım biçimi kendine özgüdür. Öfkelenmek, sıkılmak, korkmak, kaygılanmak gibi duygular hatalı duygular gibi görünse de ruhsal bozukluğun göstergesi değildir. Olaylar karşısında duygusal tepki vermemek ruhsal bozukluğun göstergesi olabilir.

Duygular, olumlu veya olumsuz olarak sınıflandırılabilir. Kişiye kendini iyi hissettiren duygular olumlu, kötü hissettiren ise olumsuz duygulardır. Olumsuz duygular kötü duygular değildir. Duyguların yaşanması kaçınılmazdır, fakat fark etmek ve ifade etmek; duygularıyla uyum içinde yaşamak kişinin kendi elindedir.

Bütün duyguları meydana getiren asıl duygular vardır, yani duyguların bazıları başka duygulara bağlı olarak ortaya çıkar. Bazı duyguların ortaya çıkmasına sebep olan duygu birincil duygu, diğerleri ise ikincil duygular olarak adlandırılır. Öfke, üzüntü, zevk, sevgi, şaşkınlık, utanç ikincil duygulardır. Öfkeye sebep olan sinirlenme, alınganlık, düş kırıklığı; üzüntüye sebep olan acı, keder, umutsuzluk; korkuya sebep olan kaygı, şüphe, ürkme; zevke sebep olan mutluluk, tatmin, sevinç; sevgiye sebep olan güven, sadakat; şaşkınlığa sebep olan merak, hayret; iğrenmeye sebep olan tiksinme, hoşlanmama; utanca sebep olan hayal kırıklığı, pişmanlık gibi birincil duygulardır.

Kişinin kendisini bir bütün olarak hissetmesi için duygularının farkında olma ve duygularını ifade etme özelliklerine sahip olması gerekmektedir. Ayrıca, duygusal farkındalık bireyin fiziksel sağlığını da olumlu etkiler. Duygularının farkında olan, duygularını ifade eden ve karşısındakinin duygusunu anlayan bireylerden oluşan toplum sağlıklı toplum olma özelliklerini taşır. Çünkü yapılan araştırmalar, duygusal farkındalığı yüksek olan bireylerin problemlerini saldırganlığa başvurmadan, uzlaşmacı bir biçimde çözdüklerini, içten ilişkiler kurduğunu ve dolayısıyla da kendilerine ve çevresindeki kişilere saygılarının daha yüksek olduğunu; göstermektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Duygular" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     11 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Temel Duygular Psk.Emin KOMŞAL
► İlişkilerde Duygular(Imız) Psk.Gonca BİLGİÇ
► Duyguların Altındaki Duygular Psk.Canan SAYIOĞLU
► Engel Yaratan Duygular Psk.Dnş.Perihan SAYIN
► Olumsuz Duygular Birer Sinyaldir Psk.Emine ÖZDEMİR
► Olumsuz Duygular Gücümüzü Tüketiyor Psk.Dnş.Sibel DEMİR SARIOĞLU
► Olumsuz Duygular ve Yeme Davranışı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Duygular' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:38
Top