2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Olarak Yas Süreci
MAKALE #7721 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Kasım 2011 | 7,611 Okuyucu
YAS

Yaşamımın hemen her anında çeşitli kayıplar yaşanır ve bunların yası tutulur. Çok sevilenin kaybı adeta vücudumuzun her hücresine yapılan bir saldırı gibidir. Çünkü insan olmak kurduğumuz ilişkilerle gerçekleşir. Kişi doğduğu günden itibaren önem verdiği kişilerle, nesnelerle, olaylarla ilişki kurar ve bu ilişkilerini geliştirir. Bunlardan birinin kaybı ile hayatın anlamını tekrar kurmaya çalışır.

Yas, kişinin yaşamını aniden ve sonsuza dek değiştiren bir kaybın ardından, yaşamda anlam araması, yaşamı tekrar anlamlandırma çabasıdır.. Kişi bu anlam arayışı içindeyken gerek fizyolojik gerekse duygusal açıdan bir takım güçlükler yaşar. Bu durumun uzun ya da kısa sürmesi kişiden kişiye farklılık gösterse de yas, insan yaşamında travmatik bir dönemdir. Kayıp, yıkıcı bir olaydır ve onu izleyen yas süreci de hem psikolojik hem de fizyolojik tepkiler içerir.

Yas, yalnızca birisi öldüğünde değil; boşanma, aniden bir hastalığın ortaya çıkması, bireyin işini kaybetmesi, maddi olanakların kaybedilmesi, bir bebeğin doğumdan önce kaybedilmesi, bireyin işini değiştirmesi, bir okuldan mezun olması, emekli olması, çok yakın olduğu birisinin uzağa gitmesi, evcil hayvanını kaybetmesi gibi durumlarda da yaşanır.

Yas, kişiye özel yaşanan bir durumdur. Bireyin sorun çözme becerisi, duygularının farkındalığı, düşünce yapısı yası nasıl yaşayacağını belirler. Yas süresi de kişiye özeldir. Bazı kimselerde bir hafta, bazılarında bir ay, bazılarında bir sene, bazılarında da ömür boyu sürer. Her ne kadar yasın süresi kişiye özgü yaşansa da yasın çok uzun, örneğin, bir seneden fazla sürmesi kişiyi olumsuz etkiler. Fakat yasın yaşanmaması, bastırılması da kişiyi olumsuz etkiler. Kayıp yaşayan kişinin güçlü görünmek amacıyla gerçek duygularını bastırması hiç beklemediği bir zamanda, belki yıllar sonra çözülmesi çok daha zor bir biçimde ortaya çıkar.

Kayıp yaşama sürecinde bireylerin beş ayrı süreçten geçtiği saptanmıştır. Bu evreler şoka girme, kaybın farkına varma, içe kapanma, iyileşme ve yenilenmedir. Kayıp yaşayan kişi önce bu durumu inkâr eder, inanmak istemez, yok sayar, neden ben? diye sorgular, sonrasında gerçekten kaybettiğinin farkına varır, derin üzüntü ve keder yaşar. Kendisini yalnız hisseder ve sıklıkla ağlama nöbeti geçirir. Kaybettiği kişiye ilişkin yaptıklarını ve yapmadıklarını gözden geçirir, gidene öfke duyar, öfke duyduğu için suçluluk yaşar. Ayrıca, diğer yakınlarını kaybetmekten korkar, kayıp bir yakının ölümüyse ölümden korkmaya başlar. Mide bulantısı, kilo kaybı, kilo alımı, baş ağrıları, sebepsiz sızılar, uykusuzluk gibi fiziksel sıkıntılar da görülür. Sonrasında da kayıp yaşayan kişi zamanla kaybettiğiyle bağlarını tamamen koparmadan yaşama uyum sağlamaya başlar. Kaybettiğini anılaştırır ve o yanında yokken ama kalbindeyken yaşamını sürdürmenin yollarını arar bulur.

Yas yaşayan birisine yapılacak en iyi yardım; onun duygularını paylaşmak, yorum yapmadan kabul ederek dinlemek, ona “hayat devam ediyor” gibi cümlelerle telkinde bulunmamak, yaygın olan inancın tersine kayıp ile ilgili konuşmak, dikkatlice dinleyip anlamaya çalışmaktır.

Yas yaşayan bir kişinin acısını çevresindeki yakınlarıyla paylaşması, duygularını paylaşabileceğine ve anlaşılacağına inandığı bir destek grubuna katılması, kendine özen göstermesi, iyi olacağı konusunda umudunu kaybetmemesi, psikolojik destek alması için yönlendirilmesi kendisini iyi hissetmesine sebep olur. Alacağı psikolojik destek, sonradan ortaya çıkabilecek güçlüklerin önlenmesine ve acının kronikleşmesine engel olur. Eğer yas süreci uzadıysa, altı ayı, bir seneyi geçtiyse psikolojik destek kaçınılmazdır. Çünkü yas, normal ve evrensel bir kriz dönemidir. Böyle bir yaşantının tek başına atlatılması ve kişinin bu yükü tek başına taşıması çok zordur. Bu sebeple kendisine uzatılacak bir yardım eline ihtiyacı vardır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolojik Olarak Yas Süreci" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► İnsanlaştırma Süreci Olarak Eğitim Psk.Dnş.Mehmet Zeki İLGAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Olarak Yas Süreci' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:13
Top