2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Horlayan Bireylerde Ağız İçi Apareyi ile Tedavi Yaklaşımı
MAKALE #774 © Yazan Dr.Dt. Nilgün ARI | Yayın Mart 2008 | 10,625 Okuyucu

KONU: HORLAYAN BİREYLERDE AĞIZ İÇİ APAREYİ İLE TEDAVİ

Sesli solunum olarak da ifade edilebilen horlama günümüzde solunum bozukluğu olarak kabul edilmekte ve tedavi seçenekleri üzerinde daha fazla durulmaktadır. Horlayan bireylerde solunum bozukluğuna bağlı olarak uyku sırasında hava yolu zaman zaman tamamı ile kapanabilmekte ve ölüm riski ortaya çıkmaktadır. Horlama bir sağlık sorunu olmanın yanı sıra ortaya çıkan ses ile diğer kişilerin rahatsız olması bakımından da aynı zamanda sosyal bir sorundur.

Sesli solunum hastalığının tedavisi, yaşam biçiminin düzenlenmesinden ameliyata kadar uzanan geniş bir yelpaze içerir. Aynı zamanda hastalığın progresif olması ciddi takip gerektirmektedir. Sevindirici olan her geçen gün yeni seçeneklerin tedaviye eklenmesidir. Bu tedavi seçeneklerinden biri de ağız içine diş hekimi tarafından yerleştirilen apareylerle alt çenenin daha önde konumlandırılması yöntemidir. Yapılan apareyin uyku sırasında ağza takılması ile yumuşak damak farenks duvarından uzaklaşır ve birey daha rahat nefes almaya başlar.

Diş hekimi muayenesi ön tanının konulması açısından da oldukça önemlidir. Birçok solunum bozukluğu hastası dental tedavi sırasında belirti verebilir ve ilk teşhis diş tedavisi sırasında koyulabilir. Diş hekimi tarafından ön tanı koyulan bireyler KBB uzmanı tarafından da değerlendirilerek gerekli incelemeler yapılır. Diş hekimliğinde uygulanan apareylerle ancak sesli solunum ve uyku apnesi düşük ya da orta şiddetli vakalar tedavi edilebilmektedir. Ancak, tedavi diğer tedavi seçeneklerine göre daha ucuz olması, modifiye edilebilir olması ve geri dönüşlü bir yöntem olması nedeni ile avantajlıdır.

Konu ile ilgili sıkça sorulan sorular ve cevapları

1) Horlama apareyi kimlere yapılabilir?

Horlama apareyi, sesli solunum ve düşük ve ya orta şiddetli uyku apnesi olan herkese yapılabilir. Horlama apareyinin yapılamadığı tek durum total protezin kullanıldığı total dişsizlik vakalarıdır. Bunun yanında Temporomandibuler eklem de ve ağız içinde akut bir rahatsızlığın bulunmamasına da dikkat edilmelidir.

2) Horlama apareyi öncesinde ne gibi tetkikler istenir, Başarı şansı yüksekmidir?

Sadece sesli solunumu bulunan kisilerin konu hakkında detaylı bilgiye sahip bir diş hekimi tarafından muayene edilmesi yeterli olabilmektedir. Muayene sırasında dişler arasındaki kapanış ilişkileri, alt ve üst çene arasındaki ilişki, yumuşak damağın uzunluğu, sarkıklığı, büyük ve küçük dilin büyüklüğü gibi anotomik yapılar değerlendirilir. Horlama apareylerinin, sorunun solunum yolunun orofarenks kısmındaki darliktan kaynaklandığı durumlarda %85-90 gibi çok yüksek oranda başarı şansı bulunmaktadır. Ağız ici bulguları normal olan bireyler ve solunum yolunun diğer bölgelerinde de horlamaya neden olabilecek ( burun deviasyonları, burun polipleri gibi)
bulgular taşıyan kişiler Kulak Burun Boğaz uzmanına yönlendirilir. Bazen sorun hem orofarenks, hem de burun kaynaklı olabilir. Bu durumda kombine tedaviler denenebilir. Ya da geri dönüsümlü bir tedavi olması nedeni ile önce ağız içi aparey yapılaraksorunun ne kadarının giderildiği değerlendirilir. Gerek görüldüğünde diğer tedavilere geçilir.

Uyku apnesi bulunan kisilerde apnenin derecesini ve oksijen saturasyonunu tayin etmek için bu bireyler uyku laboratuarına gönderilir. Uykuda ortaya çıkan hastalıkların tam teşhisi uyku laboratuarında bireyin gece uykusu sırasında birçok fizyolojik parametrenin değerlendirildiği polisomnografik tetkik ile koyulur.

Polisomnografik tetkik ile beraber orofarenks bölgesindeki darlığın değerlendirilebilmesi için de diş hekiminiz sizden bazı radyogrofiler ( lateral baş-boyun grafisi gb.) isteyebilir.

3) Horlama apareyi nasıl yapılır ve yapımı kac gün sürer?

Horlama apareyi yapılacak kişilerden alt-üst çenenin ölçüleri alınır. Daha sonra her horlayan bireyin kendisine özgü olarak belirlenen miktar kadar alt çene önde konumlandırılır ve bu şekilde kapanış alınır. Elde edilen kayıtlar diş laboratuarına gönderilerek ortalama olarak 3 gün süren yapım aşamasına geşilir.

4) Horlama apareyi ne tür bir malzemeden yapılır ?

Horlama apareyi sert akrilik malzemeden yapılır. Horlama apareyinin aşınmayı engellemek ve diş gıcırdatmasına izin vermemek için mutlaka sert olması gerekmektedir.

4) Apareyin kullanımı sırasında ne gibi zorluklarla karşılabilinir?

En belirgin rahatsızlık ağız içine yabancı bir cisim girmesi ile artan tükürük miktarı ve yutkunmadaki güçlüktür. Bunun yanı sıra apareyin kalınlığı nedeni ile çiğneme kaslarında yorgunluk ve ağrı görülebilir. Tüm bu şikayetler apareyin kullanılması ile giderek ortadan kaybolur. Kas ağrıları geçmediği takdirde kalınlık bir miktar azaltılılabilinir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Horlayan Bireylerde Ağız İçi Apareyi ile Tedavi Yaklaşımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Nilgün ARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Nilgün ARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilgün ARI Fotoğraf
Dr.Dt. Nilgün ARI
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi26 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Nilgün ARI'nın Makaleleri
► Ağız Yaraları Dr.Dt. Nihat TANFER
► Ağız Kokusu Dr.Dt. Nihat TANFER
► Ağız Bakımı Dr.Dt. Nihat TANFER
► Ağız ve Diş Sağlığı Dt.Gizem ARSLANOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Horlayan Bireylerde Ağız İçi Apareyi ile Tedavi Yaklaşımı' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:50
Top