2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hemoroid (Basur) ve Anal Fissür (Makatta Çatlak)
MAKALE #7742 © Yazan Prof.Op.Dr. Gülüm ALTACA | Yayın Kasım 2011 | 56,344 Okuyucu
HEMOROİD (BASUR) ve ANAL FİSSÜR (MAKATTA ÇATLAK)

HEMOROİDLER


Hemoroidler makattaki normal damarsal yapıların şişmiş halidir. Hem damarların şişmesi, hem de bu damarları destekleyen çevre dokunun zayıflaması sonucu oluşurlar. Bir kısım venler kalın barsağın (rektum) içinde, bir kısım venler de anüs çevresindeki deri altındadır. Bunlara iç ve dış hemoroid denir.


HEMOROİDLERİN Oluşma Nedenleri

Aşırı ıkınma, tuvalette uzun süreli oturma, gebelik, obezite, karaciğer hastalığı

Hemoroid Semptomları

Kanama: Tuvalet kağıdında ya da klozet ya da tuvalet taşında kan görme


Hemoroid sarkması: Üzüm tanesi gibi makattan dışarı doğru sarkma


Bu tür hemoroid ağrılı ve kaşıntılı olabilir. Hemoroidler makattan dışarı çıkıp elle tekrar itilebileceği gibi bazen de şişer ve içeri itilemez. Hatta bazen tüm makat çevresinde bir kaç hemoroid paketi dışarı sarkmış olabilir.


Trombüs (kan oturması):

Hemoroidin içinde kan pıhtısı oluşabilir. Bu şekilde olduğunda hemoroid paketi büyük ve ağrılıdır. Makatın kenarında ağrılı bir şişlik ele gelir. Bu ağrılı şişlik kaşımayla, ıkınmayla ya da tuvalet kağıdının sürtmesiyle kanayabilir.

Kaşınma: Hemoroidal çıkıntılar arasındaki dışkı parçacıklarını tam temizleyememek kaşıntı oluşturabilir. Tam tersine makatı temizlemeye çalışırken hemoroidal çıkıntıyı hırpalama sonucunda oluşan akıntı da kaşınmaya yol açabilir.

Hemoroid Problemleri Ne Sıklıkta Görülür?

Hem kadınlarda hem de erkeklerde hemoroidal sorunlar çok sıktır. En sık neden kabızlıktır. Çevremizdeki kişilerin hemen yarısında 50 yaşına kadar en az bir kez hemoroid sorunu olmuştur. Çoğu kişide zaman zaman hemoroid kanaması olur, ama genellikle çok fazla ve ciddi değildir. Kadınlarda hamilelikte bebeğin baskısıyla ve kabızlık sonucu sorun başlayabilir.


Hemoroid Sınıflandırması

Hemoroidler iç ve dış hemoroid olarak ikiye ayrılır. İç hemoroidler de ayrıca 4 tiptir:

• Birinci derece - yalnızca kanama
• İkinci derece - makattan dışarı çıkar, kendi kendine içeri girer
• Üçüncü derece - makattan dışarı çıkar, ancak içeri itmeyle girer
• Dördüncü derece - Tamamen dışarıdadır, itmekle de içeri girmez

Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?


Makattan kanamanız olduğunda doktora gitmelisiniz. Bu şekilde kanamanızın hemoroid nedeniyle mi, yoksa barsağın içindeki başka bir nedenle mi olduğuna doktorunuz karar verecektir. Bunu anlayabilmek için muayeneden başka, anoskop denilen bir aletle makatınızın içi incelenir, gerekirse kalın barsağın son 25-30 cm.nin görülebilmesi için rektoskopi denilen yöntem kullanılabilir. Ya da sigmoidoskopi ya da kolonoskopi ile barsağınızın daha çok bölümünün içi incelebilir. Doktorunuz ayrıca barsaklarınızı görüntülemek için bilgisayarlı tomografi ya da bilgisayarlı tomografi ile birlikte radyolojik olarak yapılan kolonoskopi isteyebilir. Bu her zaman yapılan kolonoskopiden daha az zahmetli bir işlemdir ve tarama yöntemi olarak kullanılmaktadır.

Kanamanız olmasa da makatta içeri girip çıkan bir kitle varsa yine doktorunuza gitmelisiniz. Bunun hemoroid olup olmadığına doktorunuz karar vermelidir.


Hemoroidi olan ve ara sıra kanaması olan hastalarda kalın barsağın son kısmının (rektum ve anüs) kanserlerinin tanısında gecikmeler olabilmektedir. Hemoroid hastalığı kansere yol açmaz; ancak hastalar “nasılsa uzun zamandır hemoroidim var, bu sefer de ondan kanama oluyordur” diyerek doktora gitmezse, o bölgede oluşabilen kanserler gözden kaçabilir. Bu nedenle kanamanız olduğunda mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.


Tedavi

Kabız kalmamak gereklidir. Bunun için posalı diyet gerekir. Taze meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllı ekmek ve gevrekler yenmeli, günde en az 6-8 bardak su içmelidir. Tuvalet temizliğinde yumuşak, nemli tuvalet kağıdı ya da ıslak mendil kullanmalı, hemoroidler tahriş edilmemelidir. Gerekirse, zorlayarak temizlemektense, suyla yıkama, duş ya da banyo yapılabilir. Yıkamadan sonra makatı yumuşak bir bez ya da tuvalet kağıdıyla kurulayın. Hemoroidin tipine ve derecesine göre tedavi seçenekleri değişir.


1. ve 2. derece hemororidlerde tedavi:

- Diyet
- Oturma banyosu (günde 4-5 kez sıcak su banyosu)
- Ağrı kesici ve inflamasyon giderici fitil ve kremler
- Skleroterapi (hemoroidin içine ince iğneyle ilaç verilerek kurutma)
- Bant ligasyonu (Hemoroidin köküne lastik bant konulur, hemoroid pakesi sonradan kuruyup düşer)

Doktorunuz size diyetle ilgili önerilerde bulunacak, ayrıca hemoroidinizin cerrahi tedavi gerektirip gerektirmediğini söyleyecektir. Genellikle 1. ve 2. derece hemoroitlerde cerrahi tedavi gerekmez. Bunlarda diyetle yatışma olmazsa skleroterapi ve bant ligasyonu yapılır.

3. ve 4. derece hemoroidlerde tedavi:
- Cerrahi tedavi
- Diyet, oturma banyosu

Cerrahi Tedavi Seçenekleri


Hemoroid ameliyatları günümüzde gelişen teknolojiyle son derece konforlu bir şekilde yapılmaktadır. Ameliyattan sonra eskiden olduğu gibi korkutucu ağrılı günler olmamakta, hasta isterse aynı gün, isterse bir gece hastanede kaldıktan sonra evine gidebilmektedir. Hastalar bir kaç gün içinde çalışmaya başlayabilmektedir. Anestezi uzmanlarımız hastaya uygun genel ya da spinal (belden) anestezi uygulamaktadırlar.


Ameliyat tipleri:

 Açık hemoroidektomi
 Kapalı hemoroidektomi
 Stapler hemoroidektomi (dikişsiz, içten zımbalı, Longo)
 Damar mühürleyici cihazlarla dikişsiz hemoroidektomi

HEMOROİD AMELİYATLARINDA YENİLİKLER

Ağrının çok az ve yara iyileşmesinin oldukça hızlı sonuçlandığı yeni teknikler kullanıldığında hem hastanın evde bakım süreci kısalmakta, hem de hasta işine erken dönebilmektedir. Bu teknikler:


Stapler hemoroidektomi (Longo): Dikişler içten, stapler denilen dikiş atmayı kolaylaştırıcı bir cihazla konulur. Hemoroidlerin olduğu dış bölgede dikiş yoktur. Ameliyat sonrası ağrıyı çok azaltır.


Dikişşsiz hemoroidektomi: Dikiş olmadan damar mühürleyici cihazlarla yapılan hemoroid cerrahisinde ağrı azdır, iyileşme hızlıdır. Hangi ameliyatın yapılacağına doktorunuz, sizi muayene ettikten sonra, hastalığınızın durumuna göre karar verecektir.


ANAL FİSSÜR-MAKATTA ÇATLAK


Makatta oluşan çatlaklardır. Akut, yeni oluşan fissürlerin çoğu tıbbi tedavi ile iyileşir. 4-6 haftada geçmeyen kronikleşmiş fissürler çoğu zaman artmış kas spazmına bağlıdır ve cerrahi tedavi gerektirir. Fissür (çatlak) birden fazlaysa ya da değişik yerleşimlerdeyse crohn hastalığı, sfiliz ve tüberküloz gibi hastalıklar araştırılmalıdır.

Klinik Belirtiler

• Ağrılı dışkılama ve sonrasında açık kırmızı renkte kanama, kaşıntı
• Makatta çatlak ve birlikte “sentinel pili” denilen makatta dışa doğru bir çıkıntı
• Kronikleşme belirtileri:
o 6 haftadan uzun sürme
o Sentinel pili oluşumu
o Muayene bulgularında çatlağın kenarlarının belirginleşmesi ve içinden internal sfinkterin görülmesi

Tedavi


• Posalı yiyecekler, müshiller ve ağrı kesmeye yönelik pomatlar semptomlarda düzelme sağlar.
• Akut fissürlerin % 50’si bu tedaviyle iyileşir. Ancak bu şikayetleriniz olduğunda doktorunuza hemen gitmeli ve uygun tedaviyi uygulamalısınız. 4-6 hafta içinde hastalığınız bu tedaviye yanıt vermeyecek hale gelebilir ve tedavi için ameliyat gerekebilir.
• Anal sfinkteri gevşetici ilaçlar tedavide denenebilir (GTN, diltiazem, botilismus toksin gibi)

Cerrahi Tedavi


• Cerrahi tedavide lokal veya genel anesteziyle makattaki basıncı arttıran kasların küçük bir bölümü kesilir. Makattaki kas gruplarından bir tanesinin 1/3’lük kısmının kesilmesi dışkılama fonksiyonlarını genellikle etkilemez.

• Gereken hastalarda fissürün tamamen çıkartılması ya da bu çatlağın üzerinin normal mukoza ile örtülmesi gibi plastik ameliyatlar da yapılmaktadır.
• Aynı seansta varsa makattan dışarı doğru uzanan doku parçası da alınır.
• Hastaların % 95’inde uzun süreli iyileşme sağlanır.

• Bazı hastalarda (özellikle yaşlılarda) %5-10 oranında bir miktar gaz kaçırma ya da çamaşırda hafif lekelenme olabilir. Ancak tedaviyi planlarken uygun hasta belirlenmesi ve cerrahi tekniğin uygun yapılmasıyla bu oran azalmaktadır.

Hemoroid ve Anal Fissür Olmaması İçin Neler Yapmalı?


Dışkılama hissi geldiğinde bir an önce tuvalete çıkmalısınız. Tuvalette çok oturmayın, çünkü makat bu sırada tamamen gevşemiş olur ve çok oturulduğunda venler kanla dolar. Ne kadar uzun oturursanız hemoroidler üzerine baskı o kadar fazla olur. Kabızlığı önlemek için aktif olun. Yürüyün, hareket edin, egzersiz yapın. Diyetinizde lifli gıdalar olmasına dikkat edin. Yine de kabızlık oluyorsa doktorunuzdan yardım isteyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hemoroid (Basur) ve Anal Fissür (Makatta Çatlak)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Gülüm ALTACA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Gülüm ALTACA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     10 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülüm ALTACA Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Gülüm ALTACA
İstanbul
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Gülüm ALTACA'nın Makaleleri
► Anal Fissür (Makatta Çatlak) Prof.Op.Dr. Gülüm ALTACA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Hemoroid (Basur) ve Anal Fissür (Makatta Çatlak)' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:51
Top