2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir Davranış Türü Olan Şiddeti Önlemek İçin Yetkililere Öneriler (Şiddet Nasıl Önlenir)
MAKALE #7743 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Kasım 2011 | 5,980 Okuyucu
PSİKOLOJİK BİR SÜREÇ OLAN ŞİDDETİ ÖNLEMEK İÇİN YETKİLİLERE ÖNERİLER

Evdeki şiddeti önlemenin yolu bu şiddeti mayalayan, şiddet
davranışının tohumunu eken sokaktaki şiddeti önlemekten geçer. Bunun için de kadına yahut erkeğe, sokaktaki ya da evdeki - ailedeki ayrımı yapmadan her türlü şiddete en ağır cezalar getirilmelidir.

Bu cezalar mümkünse ağır para cezaları şeklinde olmalıdır. Böylece
kişiler uyanan ve şiddete yönelten öfkelerini şiddete başvurmadan dışarıya kanalize edebilmeyi, bunu da daha çok sözel tepkiler yoluyla yapabilmeyi öğrenmelilerdir. Bu, öfkeyi sağlıklı olarak dışarıya kanalize edebilme ve şiddeti baştan önleme yolu ancak bu şekilde öğretilebilir. Her öğrenme illa ki okulda ve masa başında olmaz.

Hemen belirteyim ki insanlar yaratılışları gereği kolay olanı zor
olana tercih ederler. Kolay bir yol kapalı olursa ancak o zaman insanlar zor ama daha sağlıklı olan diğer yolu kullanırlar. Dolayısı ile öfkesi uyanmış her kişi için bir bakıma kolay olan şiddet yolu evvela kapatılmalıdır. Bu yol açıkken "diğer yolu kullanın, o zaman daha medeni olursunuz" demeye çalışan masa başı bazlı eğitimler fazla bir sonuç getirmeyecektir.

Şiddetle psikopat davranış örüntüleri arasında doğrusal bir ilişki
vardır. Çoğu psikopatlık öğrenilmiş bir davranış biçimidir (hastalık olan psikopati ayrıdır ve bu zaten çok nadirdir). Genellikle de bu psikopat eğilimlerin altında kendini koruma içgüdüsü yatar. Kişiler şiddet görme olasılıklarının devlet kanalıyla önlenemediğini iyi bildikleri için daha caydırıcı olan bu suni kalıp içine girmekte, böyle bir maske kullanmakta, böylece kendilerini koruma, bunun içinde caydırıcılık eğilimi içinde olmaya çalışmaktadırlar. Başlangıçta suni olarak kullanılan bu maske tavırlar hem işe yaradığı için hem de alışkanlığa dönüştüğünden nispeten kalıcı bir özellik halini almaktadır.

Bunun için, kişilerin kendisini korumalarına gerek olmadığı
hissettirilmeli, bunu etkili cezalarla bizzat devlet yapmalıdır. Dolayısı ile sahip çıkılmak için sokakta vs. dayak yemek ve yara almak gerekmemeli (oysa ülkemizde kişilere dayak yiyince bile sahip çıkılmıyor, dayak atan mağrur bir savaş kumandanı gibi en fazla götürüldüğü karakoldan elini kolunu sallayarak geri dönüyor. Bu tablo ondaki ilgili şahıstaki şiddet eğilimlerini daha da körükleyici bir işlev görüyor), bu yöndeki bir ima bile ciddi yaptırımlara
uğratılmalıdır. Ormanın yanması için kıvılcımın ateşe dönüşmesi beklenmemeli, kıvılcıma ateşe yaklaşır gibi yaklaşılmalıdır.

Darp ile darp eğilimli hareket aynı görülmelidir. (Aynı şekilde
trafikte sadece kural ihlalleri değil, riskli davranışlar da en ağır şekilde cezaya tabii tutulmalıdır. Şiddeti mayalayan diğer bir ortam da trafikteki sürücü davranışlarıdır. Her laubali davranış ruhu başıbozuk hale getirir. Ruhu başıbozuk olan şiddete yatkın olur, öfke kontrolü gelişmez)

Her türlü darpa ve darp olmayan ancak şiddet eğilimi içeren her
harekete (hakaret, saldırmaya çalışma, vurmaya yeltenme, küfür vb.) ağır maddi cezalar getirilmelidir. Cinayete hafifletici sebep yahut iyi hal indirimi kalkmalı, mümkünse idam (doğrusu budur), bu olmazsa ağırlaştırılmış müebbet verilmelidir. Çoğu insan şiddet eğilimli bir ortam oluştuğunda (sokakta, tartışırken vs.) sırf korkmamak adına şiddete yönelme ya da hayır diyememe durumunda kalmaktadır. İnsanlarda bir başkasından, özellikle de hemcinslerinden korkmak ya da çevrede böyle algılanmak gururu aşırı derecede rencide eden bir duygusal pozisyondur. Ancak ceza ağır olursa kişiler başkasından korktuğu için değil de cezalardan korktukları için şiddetten uzak durabileceklerdir. Çünkü bunu gururları rencide olmadan mantığa bürümeleri daha kolay olacaktır. (Senden korkmadım, devletten, devletin keseceği cezadan korktum diyebilmek, çevreden de böyle algılandığını bilmek vb.)

Psikolojik danışmanlık ve psikolojik destek merkezleri açılmalı,
buralara başvurular özendirilmeli, hatta belli şartlarda (ve belli aralıklarda) zorunlu tutulmalıdır.

Ailelere duygu bazlı değil, Batıda olduğu gibi kural odaklı çocuk
yetiştirmenin püf noktaları öğretilmelidir. Bunun için sağlıklı ödül ve ceza sistemleri konusunda her aile belli bir eğitime tabi tutulmalıdır. Yahut bu bilgi ve becerinin sözü edilen danışmanlık ve destek merkezler kanalıyla kazandırılması sağlanmalıdır.

Okullarda bazı öğrencilerin esrar vb. madde kullananları devlete
bildirmesi sağlanmalı, polis ve devlet bu konuda son derece acımasız olmalı, taviz tanımaz ve son derece kararlı bir tutum takınmalıdır. (Tipik bir millet alışkanlığı olarak bir çok işi düşük motivasyonlu yapıyoruz, sonra da çabucak "bu yöntem sonuç vermiyor" sonucuna varıyoruz. Ardından da bu yolu sonuna dek açık bırakmaya başlıyoruz.)

Psikolog

izzet Güllü
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bir Davranış Türü Olan Şiddeti Önlemek İçin Yetkililere Öneriler (Şiddet Nasıl Önlenir)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Şiddet Varsa, Sevgi Yoktur: Flört Şiddeti Psk.Esra TAŞDEMİR SEYİTOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bir Davranış Türü Olan Şiddeti Önlemek İçin Yetkililere Öneriler (Şiddet Nasıl Önlenir)' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:47
Top