2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Stres Alerjik Egzamayı Kötüleştirir mi?
MAKALE #7760 © Yazan Prof.Dr.Yonca TABAK | Yayın Kasım 2011 | 5,397 Okuyucu
Alerjinin oluşum mekanizmalarının çok iyi aydınlatılmadığı yıllarda alerjik hastalıklar tamamen psikosomatik yani psikolojik durumun bedene yansıması olarak kabul ediliyordu. Şimdi ise alerjinin genetik yapı ve çevre ilişkisi üzerine geliştiği bilinse de; hastaların psikolojik durumlarından belirgin şekilde etkilendiği de göz ardı edilememektedir. Yıllardır süregelen bu gözlem birçok araştırmaya konu olmuş ve sinir sistemi ile bağışıklık sistemi arasında var olduğu düşünülen bu bağ araştırılmıştır.

Psikolojik durumun en çok etkilediği alerjik hastalık atopik dermatit yani alerjik egzamadır. Alerjik egzama (Atopik dermatit) kronik tekrarlayıcı bir cilt hastalığıdır. Kaşıntı, döküntü ve cilt kuruluğu ana belirtileridir. Kaşıntı çocuğu ve erişkin hastayı gece uykularını bozacak , çocuklarda gündüz okul başarısını, erişkinde ise iş başarısını etkileyecek kadar rahatsız edebilir. Bunun yanı sıra ciltte yaralar ile seyreden diğer bir çok cilt hastalığında da olduğu gibi bu durum hastanın toplum dışına itilmesine, sosyal izolasyon ve ayırımcılığa maruz kalmasına neden olmaktadır.


Psikolojik durum ile alerjik egzama ilişkisi çocuk yaş grubunda erişkinlere kıyasla daha belirgindir. Atopik dermatitli birçok çocukta kaygı, depresyon ve duygusal hassasiyet varlığı bildirilmektedir. Stres ve bunun sonucu olarak kaygı ve depresyon çocuğu ve erişkini alerjik hastalıkları alevlendirecek bazı davranış şekillerine yönlendirebilir. Kötü beslenme, gece uykusuzluğu, özellikle ergenlik çağındaki hastalarda önerilen tıbbi tedavilere uymama gibi birçok davranış hem egzamayı kötüleştirecek hem de bir kısır döngü içerisinde kaygı ve depresyonu artıracaktır.

Alerjik egzaması olan çocuklarda kaşıntıya bağlı ciddi konsantrasyon kaybı ve okul başarısı düşüklüğü görülürken; erişkin hastalarda aynı durum iş gücü kaybı olarak kendini göstermektedir. Çocukluk çağındaki kronik hastalıklar içerisinde atopik dermatit anne ve babaların yaşam kalitesini en çok bozan ve iş günü kaybına en çok neden olan hastalık olarak bildirilmektedir. Alerji genetik geçişli bir hastalık olduğundan bireyin hem kendin de hem de çocuğunda alerjik egzama olma olasılığı vardır. Bu durum bireyde hem bir hasta olarak hem de alerjik bir çocuğun annesi olarak daha da fazla stres yaratacaktır.

Alerjik egzamadaki bu kısır döngüyü kırmanın en önemli yolu egzamayı kontrol altına almaktır. Kaşıntının ve cilt döküntüsünün giderilmesi stresi azaltacaktır. Stres azaldıkça hastalık daha da iyiye gidecektir. Alerjik egzama tedavisinde özellikle uyku yapan ve sakinleştirici özelliği olan alerji ilaçları tercih edilir. Bu ilaçlar daha hızlı iyileşme sağlayacaktır. Ancak bu ilaçlar özellikle çocuklarda sınav dönemlerinde kullanılmamalıdır, çünkü sınav sırasında uyku hali, sersemlik gibi yan etkiler görülebilir. Egzama alevlenmelerinde ciltten haricen sürülen kortizonlu kremler 1 haftayı geçmeyecek şekilde ara ara kullanılabilir ancak mümkün olduğunca alevlenme olmamasını sağlayacak kökten çözümler aranmalıdır.

Kökten çözüm arayışında alerjik olunan maddeden uzak durma ve Dil Altı Alerji Aşısı uygulamasında alerjik astım tedavisindeki kadar başarılı olmasa da oldukça iyi sonuçlar alınabilmektedir. Alerjik egzama sadece alerjik değil, psikosomatik bir hastalık olarak da kabul edildiğinden bu tedavilerin yanı sıra gerek çocuk gerekse erişkin hastaların mutlaka psikolojik destek almaları , stresi azaltacak davranış şekilleri ve yaşam stilleri oluşturmaları gerekmektedir.

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu

Çocuk Alerji Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Stres Alerjik Egzamayı Kötüleştirir mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Yonca TABAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Yonca TABAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yonca TABAK Fotoğraf
Prof.Dr.Yonca TABAK
İstanbul
Doktor "İmmunoloji - Alerji ve Bağışıklık Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Yonca TABAK'ın Makaleleri
► Alerjik Rinit-2014 Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Alerjik Çocuk ve Dondurma Prof.Dr.Yonca TABAK
► Alerjik Rinitin Tedavisinde Fototerapi Op.Dr.Ahmet ŞİRİN
► Alerjik Kontak Dermatit-2014 Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Prof.Dr.Murat Cem MİMAN
► Alerjik Hastalıklarda Akupunktur Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Alerjik Rinit’te Rhinoligt Tedavisi Op.Dr.Mert BİLGİLİ
► Adet Dönemleri ve Alerjik Hastalıklar Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Alerjik Hastalıklar ve Yaşam Kalitesi Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Stres Alerjik Egzamayı Kötüleştirir mi?' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:03
Top