2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnsan Eşittir Algı ve Düşüncedir Gerçeğinin İki Örnek Üzerinden İspatı
MAKALE #7763 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Kasım 2011 | 7,763 Okuyucu
İNSAN EŞİTTİR ALGI VE DÜŞÜNCEDİR GERÇEĞİNİN İKİ ÖRNEK ÜZERİNDEN İSPATI

İNSAN EŞİTTİR DÜŞÜNCEDİR

Adım kadar emin olarak söylüyorum: Hayatta her şey esasında düşünmekten ve algılamaktan ibarettir. Sorunlar, beklentiler, hayal kırklıkları, acılar, hedefler, kinler – öfkeler, suçlamalar yahut yaşanılan suçluluklar ve çok daha fazlası.

Mevlana’nın dediği gibi gerisi esasında bir yığın et ve kemiktir sadece. Ne düşünüyorsak oyuz, neyi düşünüyorsak öyleyiz. Nasıl algılıyorsak ona göre davranıyor, nasıl davranıyorsak ona göre bir ruh hali limanına demirliyoruz kendimizi.

Bu son derece normal aslında! Kimi güzelim bir çiçeğe ot muamelesi çekerek çöpe atıyorsa burada çiçeğin çiçek olması tek başına yeterli olabilir mi! Bir yemeğin adı şu yahut bu olmuş, damak tadı bozulmuşsa sonuç lezzet olabilir mi! Her konuda sonucu sadece bize sunulan şeyler değil; bunları kabul eden beyinlerimiz belirlemiyor mu daha çok!

ÖRNEK 1: KURU BİLGİ HAMALLIĞINA SIRF ADI BİLGİ DİYE İTİBAR ETME YANILGISI

Aynı şekilde bilgiyi değerli kılan sadece adının ve içeriğinin bilgi olması, yani güzelim kaşlarının ali hatırı değildir. Bizatihi amaç değil araç olan bilgiyi değerli kılan yol açması umulan sonuca aracılık etme vasfıdır.

Bu bir bakıma teorinin pratik için olmasına benzer. Bir bilgi iyi bir araç olma işlevini yerine getiremiyorsa bu onu hafızasında taşıyan kişiye -sırf onun hafızasının içinde saklı diye- bir itibar kazandırmaz. Kazandırmamalıdır da. Kazandırıyorsa burada, haksız itibar yüklemesinde bulunan kişilerin algısında bir yanlışlık var demektir. Bir arabaya hedefe götürdüğü için değer verilir. Çalışmayan yani sahibini amaca taşımayan bir araca sırf adı araç diye, çok büyük diye, garajda park halinde duruyor diye itibar edilmez.

ARACI DEĞERLİ KILAN ULAŞTIRMASIDIR

Gerçek bu olduğu halde bilgiyi sadece beynine yüklemekle yetinmiş, ancak hiç bir söz, tutum, düşünce, bakış açısı ve davranışında bunun yansıması görünmeyen kişileri "bilgili, eğitimli" diye ne kadar da ucuzca etiketleyiveriyoruz. Ona göre bir tepki ve yaklaşım içersine giriveriyoruz sonra da.

Yine bilgi aracıyla / teorisiyle ortaya çıkması umulan istendik sonuçları / pratikleri fazlaca bir bilgi gereci kullanmadan ortaya çıkarabilmiş nice şahsiyet örneklerini ise -aslında önünde şapka çıkarmak icap ederken- sırf kafasındaki kuru bilgi biraz eksik diye “bilgisiz / eğitimsiz” sıfatıyla taçlandırıveriyoruz kolayca.

Evet teori - eğitim olmadan, doğrudan (hiç bir araç kullanmadan) pratiği ortaya çıkarabilmiş bu yüksek kabiliyet ehli kişileri takdir etmek gerekmez mi! Hele hele de onca lüks eğitim bineği imkanıyla bile hemen yanıbaşında duran pratik sonuç diyarına bir türlü ulaşamayan yığınla nasipsiz ortadayken!

ÖNEMLİ OLAN HAFIZADA TAŞIMAK DEĞİLDİR

Oysa sırtına ciltler dolusu kitap yüklenmiş bir (afedersiniz) eşeği taşıdığı onca bilgi yüküne karşın yine eşek olarak görmeye devam edebiliyoruz. Bunu da aynı düşünce ve algı evimiz olan beynimizle yapıyoruz.

İkisini, bu ikisi çok farklı şeyler olduğundan mı böyle farklı görüyoruz sahi?

Önemli olan bilgiyi taşımaksa ikisinde de taşımak yok mudur? Önemli olan o bilgiden nasiplenmek ya da nasiplenmemek değilse her ikisinde de durum aynı değil midir? Yoksa önemli olan bilgiyi sırtımızda yahut beynimizin içinde taşımak farkı mıdır? Bu neden bir fark sebebi olacak kadar önemli olsun ki?

Eğer bilgiyi eşek gibi dışarıda (sırtta) değil de içimizde (beyinde) taşımakta ise asıl marifet, o halde aynı bilgiyi biz inansoğlu gibi içinde saklayan hafıza kartlarının yahut cd’lerin farkı kalır mı?

İkisi de kendisine ait olmayan (emanet) şeyleri taşımıyor mu sonuçta?

ÖRNEK 2: YAZMA YETENEĞİ İYİ SÖZÜNDEKİ İNDİRGEMECİ ALGILAMA VE SONUCU

Temel bir algılama ve tepki hatası da yazı yazan kişiler hakkındadır. İyi yazı yazan kişiler hakkında “yazma yeteneği çok iyi” denir, malum. Bu tespit esasında mevcut gerçeği eksik bir yaklaşımla tanımlamak, dolayısı ile de basite almaktır. Bu algı yazma işinin altında yatan diğer meziyetleri yok saymak, işi sadece tek bir ifade - aktarma kabiliyetine indirgemek demektir.

Evet, “İyi yazı yazmak” demek sadece “iyi bir anlatım gücü var” demektir. Böyle demek olmasa bile böyle bir algıyı uyandırmak demektir en azından. Bu ise az önce de ifade ettiğim gibi mevcut gerçeği eksik tanımlamak olur.

Hiç bir kişi sadece iyi bir ifade ve anlatım gücü ile iyi yazı yazamaz. Hatta iyisini kötüsünü geçelim, herhangi bir yazı dahi yazamaz. Oysa iyi yazı yazmanın altında iyi bir bilgi, iyi bir birikim, iyi bir gözlem, buralardan gelecek ürünleri saklayabilecek kapasitede bir hafıza, toplama bilgiyi kişiye has kılacak şekilde bir özümseme ve sentez yeteneği, pek tabi ki tüm bunların sonucunda ortaya çıkacak olan düşünsel ürünleri kağıda aktarabilecek yeterlilikte bir ifade gücü – kabiliyeti yatar.

Bunlar da yetmez, zihinden geçen yazı yazma düşüncesini harekete geçirecek bir sorumluluk duygusu ile bu duyguyu besleyebilecek yeterlilikte fedakarlık hissi, bu ikisini fiiliyata geçirmek için yeterli olacak şekilde emek ve tüm bunları sürekli diri tutacak kadar yüksek bir motivasyon da gereklidir. Hayır bunlar da yetmez, yazı yazmak vitrine çıkmak anlamına geldiği için tepki almak, belki de bedel ödemek gerektireceği için cesaret, sonuna dek sürmesi gereken bir kararlılık / yılgınlığa düşmemek, asla pes etmemek gibi bazı özellikleri de gerektirir.

Görüyorsunuz, yeri geldiğinde tek bir cümle ile “iyi yazı yazmak” deyip geçtiğimiz bir eylemin içinde sadece kağıda aktarma kabiliyeti değil, bir yığın haslet vardır.

“Peki bunların ne önemi var ki” denilebilir. Hayır, aslında çok önemi vardır. Hatırlayın yazımın başında insan düşünceden, düşüncelerini oluşturduğu için de algılarından ibarettir demiştim. Doğru, eksik veya yanlış algılamak akabindeki duyguları, düşünce ve davranışları belirlediği için büyük bir öneme sahiptir.

Sözgelimi kişi, “Benim yazı yazma kabiliyetim yok” diyerek olayı basit bir biçimde ve sığ algılayabilir, böylece yazı yazmak için gerekli olan diğer vasıfları elde etme / kazanma yönünde bir arayışa ve çabaya girmeyebilir. Bu düşüncesi onun tembelliğinin ve ataletinin kendince haklı mazereti haline gelebilir mesela. Kişi bu hatalı algısıyla bir bakıma “kendini doğrulayan kehanet” hatasına düşebilir. Bu hata iyi yazan bir yazar olmak yahut hiç yazmayan bir kişi olmak, diğer bir anlatımla birbirine tamamen zıt iki sonucun doğması anlamına gelecektir.

Görüldüğü ve anlaşıldığı üzere kişileri, nesneleri, olayları, olguları ve durumları doğru algılama ya da algılamama meselesi bir konudaki iki muhtemel sonuçtan hangisinin tahakkuk edeceğini belirleyebilecek derecede büyük bir öneme sahiptir.

Psikolog
İzzet Güllü

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İnsan Eşittir Algı ve Düşüncedir Gerçeğinin İki Örnek Üzerinden İspatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     14 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► İyi İletişim Eşittir İyi İlişki Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► İyi İletişim Eşittir İyi İlişki Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Çocuk Eğitiminde Davranış Olarak Örnek Olmak Psk.Dnş.Hüseyin ÇETİNKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İnsan Eşittir Algı ve Düşüncedir Gerçeğinin İki Örnek Üzerinden İspatı' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:27
Top