2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukların Önünde Kavga Etmek
MAKALE #7786 © Yazan Dr.Melda ALANTAR | Yayın Kasım 2011 | 8,312 Okuyucu
Anne-babanın birbirleriyle tartışmalarının çocuklar üzerindeki etkisi nelerdir?

Bu sorunun yanıtı tartışmaların türüne bağlıdır. Eşler arasındaki yapıcı tartışmalarda yetişkinler duygularını dürüst olarak ifade ederler, birbirlerini dinleyerek bakış açılarını kavrarlar ve birlikte çözüme ulaşırlar. Düşünce farklılıkları, anlaşmazlıklar tüm ilişkilerde vardır.Anne-baba arasındaki yapıcı tartışmalar çocuklar için zengin öğrenme deneyimidir. İnsanın çok sevdiği bir kişiyle tartışarak sorun çözebileceğini kavrarlar ve iletişim becerilerini geliştirirler.

Yıkıcı tartışmalarda ise yetişkinler kendilerini savunup korurken diğerlerini kırıp cezalandırırlar. Dürüst yaklaşımlar yerini abartılı davranışlara bırakır. Yıkıcı, kırıcı tartışmaların çocuklar üzerinde olumsuz etkisi vardır; saldırganlık, dürtüsellik, endişe ve diğer duygusal sorunlar ortaya çıkabilir.

Yıkıcı tartışmaların çocuklar üzerindeki etkileri nelerdir?

•Çocuklar sorun çözerken yıkıcı tartışmaları kendilerine örnek alırlar. Kendilerine acı ve hayal kırıklığı yaşatan kişilere duygularını dürüst ve açık olarak anlatmaktan kaçınırlar. Öfke ve suçlamalarla tepki verirler veya sessizlik ve gerginlikle içlerine dönerler. Çocuklar edindikleri izlenim ve deneyimlerini gelecekte yaşayacakları arkadaş, iş, aile hayatındaki ilişkilerine taşırlar.

•Yıkıcı tartışmalar ebeveyn-çocuk ilişkisini yıpratır. Sürekli kavga eden çiftler çocuklarıyla yeterince ilgilenemezler. Çatışmalar üzerinde yoğunlaştıkları için olumlu etkileşime girme, etkin sınırlamalar koyma konularında yetersizdirler. Bu nedenle çocuklar anne-babanın ilgisini üzerlerine çekmek için genellikle sorun yaratırlar.

•Yıkıcı tartışmalar çocukların ailenin sağlamlık ve dengesi hakkında endişe duymalarına yol açar. “Annem babam birbirlerinden nefret mi ediyorlar? Boşanacaklar mı?B ana ne olacak ?” Bu durum çocuklarda duygusal güvenliğin gelişmesini engellerler.

•Yıkıcı tartışmalar çocukların olumsuz duygularla başa çıkmayı öğrenmelerini zorlaştırır. Güçlü olumsuz duyguları tanımadan, olumlu duyguları yaşamak mümkün değildir. Tüm bu etkili duygular süreklilik gösteren bir dizinin parçalarıdır. Öfke, acı, hayal kırıklığı, üzüntü, keder gibi olumsuz duygular bir şeylerin yanlış olduğuna ve ilgilenilmesi gerektiğine dair temel uyarılardır. Bu duyguların yıkıcı şekilde ifade edilmesi sonucu bazı çocuklar sıkıntılı durumları tamamıyla yok sayarlar. Böylelikle sorunların çözümlenmesiyle edinecekleri kazançlardan yararlanamazlar.

•Bazı anne-babalar anlaşmazlıkları açıkça tartışmayarak çocuklarını ve kendilerini hoş olmayan durumlardan korumaya çalışırlar. Ancak yaşanan dargınlıkların yarattığı gerginlikler birikir. Özel ilgi ve tutkular zaman içinde tükenir. Çocuklar gerginlikleri hissetmemekle birlikte anne-babanın evliliklerinin canlılığını yitirdiğini gözlemler, düşünce ayrılıkları ve çekişmelerle nasıl başa çıkılacağını öğrenemezler.

•Bazı anne-babalar anlaşmazlıkları yok sayarak içlerine kapanırlar. Birbirleriyle konuşmazlar. “Neyin var ?” diyen eşi diğeri “Hiçbir şeyim yok” şeklinde yanıtlar. Çocuklar kavga eden ana-baba görmemelerine rağmen içten içe süregelen gerginliğini hissederler. Bu durum kafalarının karışmasına ve endişe duymalarına neden olur.

Anne-babalar anlaşmazlıkları yapıcı olarak nasıl çözümlemelidirler?

•İşe kendinizden başlayın. Eşinize sinirlendiğiniz zaman bu öfkenin altında yatan nedenleri bulmaya çalışın. Onun bir davranışı mı sizi kırdı? Bu durum sizde güvensizlik yaratıyor mu? Duygularınızı ifade etmek, sıkıntınızı hafifletmek yada eşinizi susturmak için mi tepki gösteriyorsunuz?

•Duygularınızı doğrudan, dürüst bir şekilde ve açıkça eşinize anlatın. Küçümseyici tavır takınmaktan kaçının. Canınızı sıkan olayı anlatarak niçin sizi üzdüğünü hakaret etmeden aktarın.

•Tepkinizi güçlendiren etmenleri belirledikten sonra durumu ayrıntılı şekilde eşinize anlatın.Yıkıcı şekilde konuşacağınızı hissettiğiniz zaman tartışmaya ara vererek mola alın. Bir süre sonra geri dönerek durumu daha yapıcı şekilde ele almayı deneyebilirsiniz.

•Yapıcı veya yıkıcı tartışmalara şahit olan çocuklarınızla olaylara dair düşünce ve duyguları hakkında konuşun. Olumsuz tutum sergilediğinizi düşünüyorsanız, eşinizi kötülemeden davranışınız için özür dileyin, “Babanızla dün gece kavga ettik, olanlar için üzgünüm.”

•Evinizi terk etmeniz gerekiyorsa çocuklarınıza ayrılacağınızı açıklayın, ne zaman döneceğinize dair bilgi verin ve sözünüzü tutun.

•Aile ortamında hiç tartışma yaşanmıyorsa, bu durum ilişkinin tehlikede olduğunu gösterebilir. Evliliğinizi gözden çıkarıp, mutluluğu farklı yerlerde arıyor olabilirsiniz örneğin iş, serbest zaman etkinlikleri, yeni bir ilişki gibi.

•Sevginize yeterince güvenmediğiniz, çalkantılara karşı koyamayacağınızı düşündüğünüz için anlaşmazlıklarla yüz yüze gelmekten sakınabilirsiniz. Ancak sorunlardan kaçamazsınız. Gerekirse uzman desteği almaktan kaçınmayın.
Bazı çiftler için dürüstçe sorunları tartışmak tehlikeyi göze almayı gerektirir. Danışmanın ofisi açılmak, rahatlamak için güvenli bir ortamdır. Bazı çiftler için öfkeli tepkilerin ortaya çıkmasına neden olan ve kavgayı alevlendiren durumlar açık değildir. Tartışmayı yönlendiren ve sorun çözme becerilerini öğreten bir uzmandan destek almak çiftleri rahatlatabilir.

Anlaşmazlıklar hayatın kaçınılmaz unsurlarıdır. Yapıcı yönlendirmelerle düşünce farklılıklarının üstesinden gelmek çiftlere ve çocuklara uzun soluklu ve güçlü bağlar kazandırır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukların Önünde Kavga Etmek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Melda ALANTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Melda ALANTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melda ALANTAR Fotoğraf
Dr.Melda ALANTAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Pedagog
Pedagog Dr.
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Melda ALANTAR'ın Makaleleri
► Topluluk Önünde Konuşmaktan Korkmak ÇOK OKUNUYOR Psk.Taner TOKUÇCU
► Stresle Baş Etmek Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Sosyal Kaygı ile Baş Etmek Psk.Nazlıcan BALABAN
► Çocuğu Kabul Etmek Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Kardeş Kıskançlığıyla Baş Etmek Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Çocuğu Fazlasıyla Himaye Etmek Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU
► Stresle Baş Etmek İçin Ne Yapabiliriz? Psk.Saadet YAVUZBİLGE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Çocukların Önünde Kavga Etmek' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Asperger Sendromu Ocak 2013
► Evlat Edinilen Çocuklar Eylül 2011
► Spor ve Çocuklar Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:51
Top