2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dental İmplantlar
MAKALE #7800 © Yazan Dt.Sevgen ERALP | Yayın Kasım 2011 | 4,232 Okuyucu
Yüz estetiğinin bir parçası olan dişlerin kaybı, bireylerin hem fizyolojisi hem de psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler bırakır. Fiziksel olarak en büyük sorun kişinin besinleri iyi çiğneyememesi ve buna bağlı olarak da sindirim problemlerinin ortaya çıkmasıdır. Diğer önemli bir problem ise estetik beklentidir. Dişsiz bireyler için hem kendilerini dişsiz görmek, hem de diğer insanların onları dişsiz görmesi psikolojik olarak ciddi problemlere sebep olabilir. Ayrıca kısmi ya da tamamen dişsiz olmak, kaçınılmaz olan konuşma problemlerini de beraberinde getirir. Dişlerin eksikliği seslerin normal oluşmasını engeller ve kişinin konuştuklarının anlaşılmasını zorlaştırır. Sonuçta özellikle estetik ve konuşma problemleri nedeniyle sosyal ilişkilerinde problem yaşayabilirler. Dişsizlik ile ilgili diğer bir sorun da, ağız içi yumuşak ve sert dokularda ortaya çıkan erime ve kayıplardır. Tüm bu sebeplerden dolayı, beklentileri karşılamak ve kalan dokuların sağlıklı kalması için dişsizlik vakalarının, tedavi edilmesi gereklidir.

Diş eksiklikleri, doğal dişlere bağlı köprü protezler veya takıp çıkarılan hareketli protezler gibi klasik yöntemlerle tedavi edilebildiği gibi, implant destekli protezler ile de tedavi edilebilir. İmplant çeşitli sebeplerle kaybedilen dişlerin yerine onların işlev ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. Özellikle tek ya da 2-3 diş eksikliğinin implant ile tedavi edilmesi, doğal dişlerden destek alarak yapılan köprü protezi seçeneğine göre çok daha koruyucu bir yöntemdir. Örneğin tek diş eksikliğinde, boşluğu doldurmak için boşluğa komşu olan iki doğal diş, kesilerek küçültülür. Sonuçta, tek diş boşluğunu doldurmak için toplamda 3 üyeli bir köprü protezi yapılmış olur. Bunun yerine, diş boşluğuna yerleştirilecek tek bir implant sayesinde, yandaki sağlıklı dişlere zarar vermeden tedavi tamamlanabilir.

İmplant endikasyonu olan diğer bir vaka da, tam dişsizlik durumlarında hareketli protez altında kullanılan implantlardan destek alınmasıdır. Zaman içinde kemik hacminde meydana gelen değişiklikler hareketli protez kullanımını zorlaştırır. Bu hareketi önlemek ve tutuculuğu arttırmak için implant destekli hareketli protezler yapılabilir.
Günümüzde implant uygulaması hemen hemen her türlü diş eksikliğinde vazgeçilmez bir tedavi seçeneği haline gelmiştir. Diş eksikliği olan kişilerin, hekimine ‘implant yaptırmak istiyorum’ şeklinde isteklerle gitmeye başladığı şu günlerde, esas soru implant nedir, kimlere uygulanabilir, post operatif (cerrahi sonrası) bakımı nasıl yapılmalıdır olmalıdır. Sonuçta doğru teşhis, doğru tedaviyi de beraberinde getirecektir.
Dental implantlar için bir aday olup olmadığınızı belirlemek için, implantoloji hakkında deneyimli bir diş hekiminin tavsiyesini almak önemlidir. İmplant uygulaması cerrahi bir işlem olduğu için, özellikle konunun uzmanı bir ağız diş çene cerrahının tavsiyesini almak çok daha sağlıklı olacaktır.

Bir sonraki yazımda detaylandıracağım implant endikasyonları konusuna gelmeden önce dikkat çekmek istediğim bir nokta da implant çeşitleri… Piyasada bizlerin bile takip edemediği kadar çok sayıda implant markası varken, implant uygulamasının güvenilirliğinden endişe duyulması çok normaldir. Sonuçta implantlar çene kemiği içine, canlı dokuya yerleştirilen parçalardır ve ‘kötü oldu çıkaralım, tekrar yapalım’ deme şansınız yoktur. Doğru endikasyon kapsamı içinde olan implant seçimi de tedavinin gidişatını etkileyen önemli bir unsur olarak değerlendirilmelidir.

Günümüzde, diş kayıplarının olduğu vakaların çoğunda diş implantı tedavisi diğer tedavi alternatiflerine göre en çok tercih ettiğimiz tedavi alternatifi olmuşlardır. Diş implantları, bugün ve yakın gelecekte diş tedavi yöntemi olarak üzerine en çok konuşacağımız ve çalışacağımız tedavi şekli olarak karşımızda durmaktadır. Dogru tanı ve teşhis, yeterli bilgi ve tecrübe, uygun koşullar, gerekli tüm ekip ve ekipman, hepsi bir araya geldiğinde diş implantı tedavisi çok iyi ve başarılı sonuçlar vermektedir. Doğru tanı ve teşhis kapsamında, implant adayı bireyin çene kemiği ve anatomik komşuluklarının uygunluğunun yanı sıra, bireyin sistemik durumu, günlük alışkanlıkları ve ağız hijyeni gibi koşulların da uygun olması beklenmektedir.

Ağız hijyeni iyi olmayan, diş etleri iltihaplı, diş yüzeyinde bolca bakteri plağı olan kişilerde implant yapılmadan önce bu sorunların tamamı giderilmeli ve ağız hijyeni düzeltilmelidir. Aksi halde implantla ilgili bir çok sorun yaşanabilir. Ağız hijyeni kötü olan kişilerde implantın ilk iyileşmesi sırasındaki enfeksiyon riski yüksektir. İmplantitis dediğimiz implant çevresinde iltihaplanma olduğunda sonuç da başarısız olur.

Burada tek sorun ağız hijyeninin hekim tarafından düzeltilmesi (tartar temizliği, diş eti tedavisi, çürük tedavisi, plak kontrolü) değildir. Aynı zamanda ağız hijyeninin sürekliliğinin de sağlanması gerekir. Yani implant yaptıran kişinin düzenli diş fırçalama alışkanlığını kazanması ve periyodik diş hekimi muayenesini yaptırması, yine periyodik tartar temizliğini diş hekimine yaptırması olmazsa olmazdır. Bir dental implantın ağızda uzun yıllar sağlıklı kalması için ağız hijyeninin sürekliliği esastır.

Sistemik hastalıkların hemen hepsinde yeterli önlem alınmışsa ve de bu hastalık kontrol altındaysa implant yerleştirilmesine engel teşkil etmez. Ancak yine de hastanın güvenliği ve kendini rahat hissetmesi bakımından, diş hekimi ile hastanın genel tıp doktoru gerekli konsültasyonu yapmalı, implant cerrahisi ile ilgili herhangi bir sakınca olup olmadığı detaylı bir şekilde araştırılmalıdır. Bazı sistemik hastalıklar veya çeşitli engellemeler nedeniyle implant uygulaması tercih edilmemektedir.

· Çenedeki kemik yapısının uygun olmaması yada yetersiz veya anatomik olarak riskli olması durumlarında,
· Kalp rahatsızlığı olan bireylerde,
· Kontrol altında olmayan Diabet (Şeker) hastalarında,
· Kan pıhtılaşma sorunları yaşayan kişilerde,
· Alkol veya ilaç bağımlılığı olan bireylerde,
· Hastanın cerrahi işlemlere yatkın olmaması durumunda ( aşırı korku , endişe )
· Hastanın maddi durumunun iyi olmaması ( pahalı bir işlem olması nedeniyle) ve
· Hastanın implant sonrası oral hijyenini ( ağız temizliğini ) tam olarak sağlayamayacağı durumlarında implant uygulaması önerilmemektedir.

Örneğin şeker hastası olan kişilerde hastalık hekim kontrolü altındaysa, hasta ilaçlarını düzenli kullanıyorsa, kısacası kan şeker düzeyi belirli sınırlarda tutularak kontrol altına alınmışsa implant uygulanmasında hiçbir sakınca yoktur.

İmplant tedavisini etkileyen diğer bir etken olan sigara, başta nikotin olmak üzere içinde bulunan çeşitli zehirli maddeler bakımından ağız ve diş sağlığını kötü yönde etkiler. Sigara ağız kuruluğu yaparak tükürüğün ağız içindeki genel koruyucu özelliğini bozar ve diş eti hastalıklarının artmasına, lekelenmelere en önemlisi de ağız içindeki bakteri sayısında artışa sebep olur. Ağzımızda implant taşıyorsak bu materyal artık ağzımızın doğal diş gibi fonksiyon gören bir komponenti gibidir. Doğal diş ve diş etlerimize zararı olan sigara, aynı şekilde implantın çevresindeki sert ve yumuşak dokulara zarar vererek implantın uzun yıllar ağzımızda sağlıklı bir şekilde durmasını kötü yönde etkiler.
Sigara içiliyor olması implant tedavisini/implant uygulamasını doğrudan engellemez. Fakat ne kadar sigara içildiği ve o kişinin ağız diş bakımının nasıl olduğu önemlidir. Kişi günde 1 paketi aşkın sigara içiyorsa ve de ağız diş sağlığına önem vermiyorsa, bu tür kişilerde implant tedavisinin başarısı çok azdır.

Kısacası, implant tedavisi cerrahi bir tedavi olup, sadece çene kemiğinizin yeterli kalınlıkta olması ile gerçekleştirilebilecek bir operasyon değildir. Radyolojik ve ağız içi muayene sonucuna göre implant yapılabilir teşhisi konulmuş olabilir. Fakat en önemlisi implant tedavinizin, uzman bir diş hekimi kontrolü altında yapılması, ayrıca genel sağlık durumuzun stabil ve ağız hijyeninin sağlanmış olması gerekmektedir. Gerekli koşullar sağlandıktan sonra yapılan implant tedavisi çok başarılı sonuçlar vermektedir.

Sağlıklı günler dilerim.

Dt. Sevgen Darıcıoğlu Eralp


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dental İmplantlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Sevgen ERALP'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Sevgen ERALP'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sevgen ERALP Fotoğraf
Dt.Sevgen ERALP
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Sevgen ERALP'ın Yazıları
► Dental İmplantlar Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Dental İmplantlar Dr.Dt. A. Selhan KAYA
► İmplantlar PDF Dt.Emin Tamer MOLLA
► Subperiostal İmplantlar Dt.Ahter AYDOĞDU
► Dental Detox Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Dental İmplant Dt.Songül MİRZAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dental İmplantlar' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Süt Dişlerinin Önemi Kasım 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:31
Top