2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik Sözcüğü
MAKALE #7801 © Yazan Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ | Yayın Kasım 2011 | 5,018 Okuyucu
EVLİLİK SÖZCÜKLERİ

ÖNCE


Sevgilim bana karşı çok anlayışlı.


Birbirimizi dinliyoruz. Hayatımda en çok destek aldığım insan.


Çocuk sahibi olmayı isteyebileceğim tek kişi.


İnsanlar evliliklerinde neden geçinemezler anlamıyorum. Bir sorun olursa konuşulur ve çözülür, olur biter.


Erkek arkadaşım için annemle tartıştım hatta onları karşıma aldım, çünkü o buna değer.


Çok sorumluluk sahibi bir erkek, beni evden alır evime bırakır.


Benimle o kadar ilgili ki geçen gün bir şey istedim. Ertesi gün onu bana almış sürpriz yaptı. Çok düşünceli biri..


Aramızda telepatik bir şey var, geçen gün canım bir şey çekti ve ona bunu hissetmişçesine bana alıp getirmiş. Ruh ikiziyiz.


Birlikte çok eğleniyoruz, onunlayken zaman dursun istiyorum.


O kadar mutluyum ki nazar değecek diye çok korkuyorum, inşallah değişmez.


Tam evleneceğim insan.


Onu çok seviyorummmmmm.


EVLİLİK SIRASINDA


Anlaşamıyoruz.


Değişir diye bekledim. Ama her defasında ‘ben böyleyim’ diyerek kestirip attı.


Çocuklar için katlanıyorum.


Önceden böyle değildi, değişti!


Ailesini benden daha çok önemsiyor.


Her kavgada hep beni suçluyor.


Sorumsuz adam.


Dırdırcı kadın.


Benimle ilgilenmiyor artık.


Bütün gün konuşmak için onu bekliyorum.


Paylaşmıyoruz, paylaşamıyoruz.


Eşim iyi bir adam ama...ya da Eşim iyi kadın ama...


Birlikte vakit geçiremiyoruz.


SONA YAKIN VE SON


İlk defa bu kadar büyük bir kavga ettik.


Bu gece eşim salonda yattı.


Yardım almayı teklif ettim kabul etmedi ‘ git sen tedavi ol senin ihtiyacın var tedaviye’ dedi.


Ayrılacağım, ama çocuklar etkilenecek.


Ayrılacağım ama ayrılamıyorum, düzenim bozulacak.


Çok uzun zamandır cinsel ilişkimiz yok. Onun bütün duygularını öldürdüğümü söylüyor.


Artık her söylediği batmaya başladı.


Son haftalarda dikkatimi toparlayamıyorum, uykularım bölünmeye başladı.


Annem ‘bırak bu adamı yaşamına bak , gel biz sana bakarız, arkandayız’ diyorlar.


Ailem ‘oğlum o kadından sana hayır gelmez zaten evlenmeden önce biz sana söylemiştik’ dediler.


Bütün suç onda, tabii ki bende de hata var ama!


Zaten en kıymetli zamanlarım bu evlilik yüzünden geçti gitti, bu adam/kadınla geçirdiğim zamana acıyorum.


Daha evlenmeden zaten bazı şeyler sezmiştim ama konduramadım, o zamanlar gençtim anlayamadım.


Boşanamıyorum devam da
edemiyorum, çıkmazdayım.

İnsan boşanmak için evlenmez ki.


Yukarıda belli bir zamandan sonra ilişkiye yatırım yapılamayan bir evlilikte yaşanan süreç üç aşağı beş yukarı bu şekildedir.


Peki bir evliliğin başlangıcı ile devamında gerçekleşen değişim nereden kaynaklanır.İnsanlar neden oldukça iyi niyet ve yoğun bir istekle girdikleri bu süreçte ivme olumsuz yönde aşağı doğru gitmeye başlar.İlk başlarda birbirlerine yoğun atıflarda bulunan bireylerin duygularına ne olur düşüncelerini ne değiştirir.En büyük kuvvet ,destek,sevgi nesnesi olan partnere karşı duygular neden bu olumsuz yöne gider.

Sevgim kalmadı! Sevgim bitti?Eskisi gibi hissettmiyorum ona karşı? Zaten biliyordum evlilik aşkı öldürüyor? İmza atıldıktan sonra her şey bitiyor ifadesinde keramet gerçekten evlenmekte mi? Bitmekte olan ve biten ilişkilerin katili gerçekten aşk mı?

Evlilik sorumluluktur deriz ama her şeyi söylediğimiz gibi onu da sadece söyleriz.
Evlilikte karşımızdakini değiştirmek ya da değiştirmeye çalışmak bizi uzlaşmaya ya da dah iyi bir evliliğe mi götürür? Yoksa tek düze olan yaşantının başlangıcı mıdır? İnsanlar evliliklerde tekdüze olan sıradanlaşan bir ilişkiden şikayet ederler aslında,o ilişkiyi sıradanlaştıran da insanlardır.

Birbirimizi anlayamıyoruz?Amaç birbirimizi anlamak mı ?Kendi doğrularımızı kabul ettir mekmi? Anlaşamamak ifadesi kendi doğrulşarımızı kabul ettirme mücadelesinin sonunda yaşanan tükenmişliktir.Anlaşmak hem fikir olmak değil;Farklılıklarımızı kabul edebilmektir.

Hem gündelik yaşantıda sık sık kullandığımız aynı anne babdan gelen kardeşler bile anlamıyorlar deriz hemde farklı iki aileden,farklı geçmişleri olan ve farklı cinsiyetlere sahip olan iki kişi olarak farklılıklarımıza rağmen anlaşamadığımızın sıkıntısını yaşarız.
Ve aile büyüklerinin şu ifadesi işi daha da karmaşıklaştırır; ‘Neden anlaşmıyorsunuz ,konuşarak tanışarak evlenmediniz mi?

Ve çoğu zaman eşlerden duyduğumuz şu iafde de ayrı bir çelişkidir; ‘Artık değişmeyeceğini anladım ondan bir beklentim kalmadı’.Yani eşlerden birisi değişmeyince beklentide bitiyor ta ki bir daha ki krize kadar bu arada ilişkide yokuş aşağıya inmeye başlıyor.

Değiştirmek ‘benim gibi olsun’ ,hatta ‘aynı olalım’ ‘benim gibi düşünsün’,’benim gibi yaşaşın’....o zaman kavgalar biter ve tam uyum sağlanacak zannedilir.Yani farkında olmadan çıkmaz üstüne çıkmaza girilir.Peki beklentilerimizin kalmadığı bir ilişki devam eder mi?Ederse nereye kadar devam eder? Gideceği nokta değişmesini çok bekledim,değişmesi için çok çaba sarf ettim noktası da yokuşun bitişi tekrar kısır döngüde yeni bir düzliğün-tekdüzeliğin ve nihayetinde bekkleme solanunun içinde devam eder.Ve orada dah çok bekleriz.Bekleme salonunda hesaplaşma devam eder ama ‘bir ara değişeceğini söyledi,sonra eski hamam eski tas oldu’.

Bizler ne istediğini bilen insanlarız sadece nasıl ne kadar ve kimden ne isteyeceğimizi bilmeyiz:Bu da farklı cinsiyetleri,farlı düşünceleri kabul etmek ve sindirme konuundaki reddetmelerimizdir.Bunlar evlilik öncesi dönemde müstakbel eşimizle ruh ikizi olma isteğimizle ilgildir.Evlilik öncesinde hayaller daha baskındır.Evlendikten sonra her şeyin değişmesi ise hayallerin gerçek yaşantı ve bir ilişki içinde birbiri ile örtüşmemesidir.

İmzayı attıktan sonra her şey bozuldu,değişti.Ulaşılamaz olan her zaman merak uyandırır.

Siz daha önceden hiç gitmediğiniz ama gitmeyi çok istediğiniz ve sonunda gittiğiniz bir yere sonsuza kadar tekrar tekrar gitmek ister misiniz?

Çoğu insanın hayalinde var olan deniz manzaralı evde fazla değil aylar geçtikten sonra siz o hayalerinizi süsleyen deniz manzarasını hala dikkatinizi çekeceğini düşünüyor musunuz?

Evlilik aşkı öldürür! Katil olan aşk mı yoksa bunu sürdürme konusunda enerjisi biten sizler misiniz? Ya da aşk evliliği öldürürken biz neredeydik.


Şimdiki aklım olsa evlenmezdim.Yine evlenirdiniz ama şimdiki aklınızla değiştirmek yerine, onu farklı biri olduğunu sizin gibi olmayacağını kabullenirdiniz.Emeğinizi senaryolara,kurgulara,kaygıları besleyen düşüncelerine değil ,ilişkimi nasıl farklılaşatırabilrim,nasıl renklendirebiliriz,o deniz manzarasını kanıtsanmaya mahkum etmeden nasıl algılarınızla diri tutacağınıza verirdiniz.Duygularınızı zamanın etkisinde tozlanmadan ve sonrasında paslanmadan nasıl parlatabieceğinizi düşünürdünüz. İlişkinizin zamanın gerisinde bırakmadan yaşamak dışarıda heyecan aramalarınızı bırakırdınız.
Bakarsan mutlu bir evlilik akışına bırakırsan alışkanlığa dönüşür.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilik Sözcüğü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Evlilik Sözcüğü' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Arzu Dürtü Talep Nesne Temmuz 2023
► Emdr Nedir Şubat 2023
► Algının Kaygısı Ocak 2021
► Evlilik Terapisi Ağustos 2019
► İlışki Danışmanlıgı Ağustos 2019
◊ Evlilikte Kilitlenme Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:06
Top