2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kız Çocuklarında Dış Genital Organlarında Kaşıntı
MAKALE #7803 © Yazan Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL | Yayın Kasım 2011 | 9,569 Okuyucu
KIZ ÇOCUKLARINDA DIŞ GENİTAL ORGANLARINDA KAŞINTI

Kız çocuklarında dış genital organlarında görülen enfeksiyon (vulvuvajinal enfeksiyon) dermatolojik bir problemdir. Bacteriel enfeksiyon, mantar enfeksiyonu, kıl kurt enfeksiyonu, bir takım allerjik durumlar, çeşitli dermatitler, lichen sklerozis gibi birçok hastalık kız çocuklarında vulvada (dış genital organlarda) kaşıntı yapan nedenlerdir. Kız çocuklarında yumurtalıklardan östrojen salgılanmadığı için kandida enfeksiyonu görülmez. Bu yaş grubunda vulvu vajinal enfeksiyon en sık ve daima Grup A Beta- hemolitik streptokoklar nedeniyle oluşur. Kız çocuklarında dış genital enfeksiyonlarda seksüel kötüye kullanma daima akılda tutulmalıdır. Kötü hijyen ve vagina içine sokulan yabancı cisme bağlı kaşıntılar oldukça nadir olarak karşılaşılır. Kız çocuklarında vulvar enfeksiyonların büyük bir kısmında ayrıntılı anamnez alma ve muayene ile tanı konulabilir. Bakteriel araştırma yapmak için daima kuru swab yerine, çocukların daha iyi tolere edebildiği serum ile nemlendirilmiş swab yardımı ile kültür alınmalıdır.

Özellikle kız çocuklarında dış genital organlarında kaşıntı yapan en sık rastlanan üç hastalık dermatit, psöriazis (sedef hastalığı), lichen sclerozisdir . Bunlar arasında lichen sclerozis adı verilen hastalık kız çocuklarında sık olarak gözden kaçmakta ve yanlış tedavi sonucu hastalığın kronikleşmesine yol açılmaktadır. Bu nedenle lichen sclerozis hastalığı daha ayrıntılı olarak incelenecektir.

LİCHEN SCLEROZİS

Lichen sklerosus, ekseriya vulva derisini etkileyen kronik, inflamatuar, otoimmün bir deri hastalığıdır. Bu hastalık küçük kız çocuklarını, adölesanı, genç kızları ve her yaşı etkileyen bir hastalıktır. Vulva , beyaz, hafif parlak, düzdür. Deri yüzeyi incedir. Bu deri altında kanamaya neden olur. Şiddetli lichen sclerozis vakalarında genital bölgede skar oluşur, labiumlar incelen klitoris skar dokusuyla örtülebilir. İmmün sistemle ilgili kronik bir hastalıktır. Bulaşıcı değildir.
Lichen sclerozis semptomları:
-Vulvada şiddetli kaşıntı
-Vulva derisi frajil, soluk beyaz.
-Çatlamış kan damarları izlenen ekimotik deri.
-Derideki çatlaklardan küçük kanamalar
-Labia veya klitorisi kaplayan skar dokusu.
Tanı; genellikle vulva derisine bakarak konabildiği gibi, bazen biopsi almak da gerekebilir.
Tedavi edilmezse vulvanın bir çok kısmında skar oluşur, vulva daralır. İdrar yapmakta ve ilişkide ağrı olur.
Tedavi: Lichen sklerosus semptomlarını hafifletmek için kortikosteroid kullanılır. Kuvvetli bir korticosteroid olan clobetasol propıonate en çok tercih edilen kortizondur. Bu ilaç vücudun immün cevabını azaltır. Vulva derisi normale dönünceye kadar bu ilaç uygulanır. İlacın uygulama süresi hastadan hastaya, hastanın iyileşme sürecine ve ilaca verdiği tepkiye göre değişir. Bu ilaç halihazırda var olan skarı iyileştirmez. Yan etkiler konusunda hasta bilgilendirilmelidir.
Vakaların büyük bir kısmında semptomlar kontrol edilir ve deri normale döner. Şiddetli vakalarda ilaca cevap vermeyen durumlarda cerrahi tedavi gereklidir. Cinsel ilişki mümkün olmuyor ise vaginal dilatatörler ile vaginanın genişletilmesi gerekir.
Clobetasol propionate ile tedaviden sonra tekrarlayan vakalarda
pimekrolimus tedavisi çok başarılıdır. Bu tedavi ayrıca dermal atrofi, sitria, vulvada yanma hissi, hipotalamo-hipofiz aksında süpresyon (baskılama) yapmaz.
Uzun süren aktif lichen sclerozis vakalarında topikal Tacrolimus krem %0,1 tedavisi emniyetli ve etkili bir tedavidir. Tedavinin başarısı lichen sclerozis semptomlarında (eritem, erozyon, indürasyon, kaşıntı)belirgin iyileşme olması ile ölçülür. Bu ilaç ile hastaların büyük bir kısmında 10-24 haftalık tedaviyi takiben maksimal etki elde edilir. Tedavisi 18 aya kadar süren hastalar da mevcuttur. Bu ilaç ile de ciddi yan etki görülmez.
Lichen sklerozis tedavisinde önemli olan nokta, henüz vulvada skar oluşmadan tedavinin yapılması ve tedavide geç kalmamaktır.

Op. Dr. Kutlugül Yüksel

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kız Çocuklarında Dış Genital Organlarında Kaşıntı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kutlugül YÜKSEL Fotoğraf
Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'in Makaleleri
► Genital Bölgede Kaşıntı ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
► Ürtiker, Kaşıntı ve Guatr ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Genital Herpes (Genital Uçuk) Dr.Hüseyin ŞENYURT
► Genital Estetik Op.Dr.Şenay AYCAN
► Genital Enfeksiyonlar Dr.Belgin HARZADIN
► Genital Estetik Op.Dr.Emre GÜRÇKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kız Çocuklarında Dış Genital Organlarında Kaşıntı' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:54
Top