2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayvanlarda Kanserde Ağrı Kontrolü, Beslenme Desteği, Bulantı ve Kusmanın Kontrolü
MAKALE #7809 © Yazan Vet.Hek.Işıl KARATAN | Yayın Kasım 2011 | 5,520 Okuyucu
Kanser’de Ağrı Kontrolü, Beslenme Desteği, Bulantı ve Kusmanın Kontrolü

Kanserli hastalarda hayat kalitesini arttırabilecek ana faktörler ; Ağrı kontrolü, bulantı ve kusma kontrolü ve beslenme desteğidir. Bu ana faktörler petin hayat kalitesini artıracağı gibi pet sahibinin hayata daha olumlu ve umutla bakmasını sağlayacaktır...

Kural 1 :


Yaralanmasına ve incinmesine izin vermeyin
:

Kanser hastalarında geniş kapsamlı ağrı kontrolü uygulanması gerekmektedir. Araştırmalar gösteriyor ki; hayvanın duyduğu ağrının yansımaları daha büyük olmaktadır. Bu sebeple amaç ağrıyı başlamadan önlemek olmalıdır. Lokal ağrısı bulunan hayvanlarda lokal anestezi uygulanabilir. Ağrı kesici ilaçlar ve bantlar (fentanyl) uygulanabilir. Ağrı hafifse oral ağrı kesiciler yeterli olabilir. Ameliyat edilmesi gerekiyorsa ağrı kontrolüne hayvan anestezi halindeyken başlanmalıdır. Böylece anesteziden uyandığında ağrı kontrolü sağlanmış olacaktır.

Ağrı kontrolünde hayvana uygun şekilde bakılmalı ve nazik davranılmalıdır. Rahat edebilmesi ve sert zeminde yatmanın getirebileceği eklem ve sırt ağrılarını önlemek için ortopedik yatak kullanabilirsiniz.

Kural 2 :


Kusmalarına izin vermeyin:
Kemoterapi tedavisi sırasında bulantı ve kusma gibi yan etkiler görülebilir. Bulantı ve kusma çok hızlı bir şekilde kontrol altına alınmalıdır. Kusan hayvanlar hızlı bir şekilde dehidre olurlar.Kusma sonucu kan elektrolit dengesizi bozulur. Bulantı ve kusma sebebiyle yemek yiyemeyen hayvanlar için kural 3’e dikkat edilmelidir.

Kural 3 :


Aç kalmalarına izin vermeyin:
Bu aşamada ilk basamak iştahı artırmak olmalıdır. Yemek yemeyen ancak sindirim sistemi çalışan bir hayvana ilk etapta lezzetli ve aromatik gıdalar vererek, gıdayı ılıtarak ve gıdanın aromasını arttırarak iştah uyarılmaya çalışılmalı...Petinizin stresten uzak ve sevdiği bir ortamda beslenmesini sağlamak yararlı olabilir. İştah artırıcı olarak, diazepam ve cyproheptadine gibi ilaçlar veteriner hekim kontrolünde kullanılabilir.

Petiniz ısrarlı besleme çabalarına rağmen yemek yemiyorsa beslenme tüpü takılabilir. Hayvanın durumuna bağlı olarak, burundan takılabileceği gibi, yemek borusu veya midenin yan tarafından açılabilecek bir kesi ile de direkt olarak yemek borusuna veya mideye sonda bağlanabilir.

Her hayvana uygulanacak diyet,onların ihtiyaçları doğrultusunda farklılıklar gösterebilir. Doğru diyet hem kilo kaybını engelleyecek, hem kemoterapiye yanıtı olumlu yönde etkileyecek, tedavisinin başarı şansını artıracak, hem de radyasyon tedavisinin olumsuz yan etkilerini azaltacaktır.
Diyet içeriğinde dikkat edilmesi gereken hususlar şunlar olmalıdır:
  • Basit karbonhidratlar kısıtlanmalıdır.
  • Cystine ve arginine gibi amino asitlerle zenginleştirilmiş, yüksek derecede sindirilebilir protein içermelidir.
  • Omega-3 Yağ asitleri içermelidir.
Uygulanan tıbbi tedavinin,kemtüoterapi ve destek tedavinin yanında diğer hususlara da dikkat edilmesi petin ve pet sahibinin hayat kalitesini artıracağı gibi tıbbi tedavinin başarı şansını da arttırmaktadır...Tüm bunlar hayata umutla bakılmasını sağlayacaktır...

Referans & Kaynak : Mitchener, K. The commandments of cancer care. Presented at the 2002 Wisconsin Veterinary Medical Association Convention, Milwaukee, WI. October 12, 2002 .


Çeviri :


Vet.Hekim Işıl Karatan
Yeşilköy Pet Care Veteriner Kliniği

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hayvanlarda Kanserde Ağrı Kontrolü, Beslenme Desteği, Bulantı ve Kusmanın Kontrolü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Işıl KARATAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Işıl KARATAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işıl KARATAN Fotoğraf
Vet.Hek.Işıl KARATAN
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi100 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Işıl KARATAN'ın Yazıları
► Hayvanlarda Aşılamanın Önemi Vet.Hek.Somer ÖZÖNER
► Evcil Hayvanlarda İlk Yardım Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU
► Hayvanlarda Davranış Bozuklukları ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Hayvanlarda Kene Sorunu ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Evcil Hayvanlarda Kulak Kokusu Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Hayvanlarda Kanserde Ağrı Kontrolü, Beslenme Desteği, Bulantı ve Kusmanın Kontrolü' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Hayvan Hakları Kanunu Haziran 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:26
Top