2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sinüzit Tedavisi ve Ameliyatı İçin Uyarılar
MAKALE #7818 © Yazan Doç.Op.Dr.Erhun ŞERBETÇİ | Yayın Kasım 2011 | 15,213 Okuyucu
Sinüzitin İlaçla Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sinüzitin çoğu koşulda ilk tedavisi ilaçlarla yapılır. Akut sinüzitin tedavisi daima ilaçlarla yapılır. Basit tekrarlayan sinüzitlerin ilk tedavisinde de ilk seçenek olarak ilaçları kullanmak uygundur. Günümüzde sinüslere iyi geçen antibiyotikler mevcuttur, antibiyotik kullanımı on günden az olmamalıdır, ancak bazen antibiyotik kullanımı dört haftayı bulabilir. Beraberinde sinüslere etki eden ve mukozayı büzüştüren dekonjestan dediğimiz ilaçlar tedaviye eklenebilir. Bazı burun spreyleri ve yıkama yöntemleri akıntıların uzaklaştırılması ve belirtilerin azaltılması için kullanılabilir. Ancak tüm bu ilaçlar endoskopik muayenede belirlenen sinüzit hastalığının durumuna ve hastanın kendisine uygun olacak şekilde seçilir. Diğer bir deyişle her sinüzit hastalığının ilaçla tedavisi aynı olmayabilir. Sinüzitin ilaçla tedavisi çoğu kez başarılı olur. Ancak sinüs kanallarının kapanmış olduğu endoskopik muayenede saptanmışsa, polipli sinüzitlerde, bazı kalıtsal sinüzitlerde veya çok sık tekrarlayan müzminleşmiş (kronik sinüzit) sinüzitlerde ilaç tedavisi yegane tedavi yöntemi olmayabilir. Bu durumda endoskopik sinüzit ameliyatı gerekli olabilir.

Sinüzitin Ameliyatla Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eski bilgilere göre yapılan sinüzit ameliyatlarında, sinüzit sorununu çözmek için tüm sinüs boşlukları tamamen açılır ve burun boşluğu ile tek bir boşluk haline getirilirdi. Ancak sinüs işleyiş ve işlevlerinin daha iyi anlaşıldığı son 30 yıldır, sinüslere yönelik yapılan sınırlı endoskopik sinüs cerrahisi yöntemi tüm dünyada ilk seçenek olarak uygulanan ameliyat yöntemi haline gelmiştir. Burada endoskoplar yardımıyla tamamen burun içerisinden çalışılarak sinüslerin havalandırıcı ve temizleyici kanalları özel ince araçlarla açılır, temizlenir ve yeniden tıkanmalarını önleyecek miktarda genişletilir. Deneyimli uzmanların elinde olağan koşullarda hastanın yüzü gözü şişmez, morarmaz, yüz görünümünde herhangi bir değişiklik olmaz, hastanın yüzüne bandaj yapılmaz ve burun içerisine büyük tamponlar konulmaz. Endoskopik Sinüs Cerrahisi dediğimiz bu ameliyat günübirlik yapılabilir, ancak çoğu kez hastanın bir gece hastanede istirahat etmesi uygundur.


Güvenli Sinüzit Ameliyatı Nasıl Olur?

Güvenli bir sinüzit ameliyatı için günümüzde yaygın olanaklara kavuşmuş durumdayız. Burada öncelikle ameliyatı yapacak uzmanın bu konudaki eğitim ve deneyim süreci önemlidir. Günümüzde sinüzit ameliyatları endoskoplar yardımıyla yapıldığından özel donanım gerektirmektedir. Polipli sinüzitler için özellikle geliştirilmiş araçların kullanımı belirgin bir üstünlük sağlar. Anatomisi güç koşullarda ve tekrarlayan bazı sinüzit ameliyatlarında navigasyon dediğimiz çok özel bir yol gösterme donanımı gerekebilir. Ayrıca ameliyata girecek hastanın bir süre endoskopik olarak ameliyat öncesi izlenimi ve mevcut sinüzit koşulunun uygun seçilmiş tıbbi tedavilerle ameliyata hazır hale getirilmesi, bir başka deyişle ameliyat başarısını arttırmaya yardımcı tıbbi tedavinin önceden uygulanmış olması, ameliyatın güvenliğini de arttırmaktadır.

Sinüzitte kullanılan güncel araçlar

Sinüzit hastalığının tanı ve tedavisinde kullanılmak üzere, tıbbi teknolojiye paralel olarak, her yıl pek çok yeni araç ve cihaz üretilmektedir. Burada esas amaç hastanın daha konforlu ve riski düşük bir tedavi alabilmesi için hekime destek sunmak olmalıdır. Teknolojinin gelişmesi ve bunların tıbbi sahalarda kullanılması elbette çok önemlidir. Ancak hastalar bunların hangilerinin kendilerinde kullanılacaklarına, hangilerinin kendileri için en iyi olduğuna karar veremezler ve bilemezler. Bu seçimi sinüzit veya burun tıkanıklığı hastalığının endoskopik takibine göre ancak ilgili uzmanlar yapabilir; hasta için hangi teknolojinin kullanılacağına karar verebilir. Son yıllarda geliştirilen değişik açılı endoskoplar ve sinüzit için üretilmiş ince araçlar, klasik bistürinin yerine kullanılan araçlar (shaver gibi), güvenli cerrahi için geliştirilmiş bilgisayarlı sistemler (navigasyon gibi), alt konka cerrahilerinde kullanılan lazer ve radyofrekans sistemleri bu konudaki gelişmelerdir.

Tekrarlayan Sinüzit Ameliyatı Neden Önemlidir?

Bazı hastaların ikinci kez, hatta üçüncü-dördüncü kez sinüzit ameliyatı geçirmek zorunda kaldıkları yaygın bilinen bir konudur. Bunun sebeplerinden birisi sinüzite yol açan hastalıklardan bazılarının tekrarlama eğilimi taşımasıdır. Nazal polipozis veya polipli sinüzit adı verilen hastalıkta poliplerin tekrarlaması her zaman olasıdır. Ancak ilk ameliyatı iyi yapılmış ve kontrollerine düzenli gelen hastalarda tekrarlayan ameliyatlara daha az başvurulmakta, veya sonraki ameliyat gereksinimi seneler sonrasına bırakılabilmektedir. Bu nedenle polipli sinüzitli hastalarda yapılacak ilk endoskopik sinüs cerrahisi çok önemlidir. Tekrarlanan sinüzit ameliyatı da çok önemlidir, çünkü ilk ameliyatta sinüslerle ilgili anatomik yapılar değişmiş olabilir ve hastanın sinüsleri ile komşu olan göz ve kafa içi yapıları zedelenme riski altındadır. Bu yüzden bu hastaların deneyimli ve olanaklı merkezlere başvurmaları önem kazanmaktadır.
Burun içi yapıların yerinde olduğu, nirengi noktaları bulunan bir polipli sinüzit ameliyatında, polipli dokular özelleşmiş polip traşlayan shaver adı verilen enstrümanla temizlenir. Bu enstrümanlar geride kalan mukozayı koruyabilmek için hassas olarak çalışabilmemize ve bu şekilde burun-sinüslerin işlevlerini daha çabuk kazanmalarına yardımcı olur. Bu nedenle polipli sinüzit tekrarlasa da burun içi yapıları koruyarak yapılan sınırlı müdahalelerle hastalık kontrol altında tutulabilmektedir.
Sinüzit hastalığının ameliyat sonrası tekrarladığı diğer bir koşul, önceki ameliyatın sinüslerin doğal boşalma kanalları üzerinden yapılmadığı durumlardır. Bu durumlarda sinüslerden çıkan salgı yeniden sinüs içerisine geri dönmekte ve sinüs bir türlü temizlenememektedir. Bu şekilde salgı kısırdöngüsü nedeniyle sinüzit hastalıkları tekrarlamış veya önceki haline göre yakınmaları artmış azımsanmayacak bir hasta grubuyla karşılaşmaktayız. Bu hastalarda yaptığımız basit bir düzeltme ameliyatında sinüsün doğal kanalı ile sonradan açılmış olan mesafeyi birleştirilerek, sinüsün tek bir yerden boşalması sağlanır, salgı kısırdöngüsü kırılmış olur ve sinüs işlevleri düzelmeye başlar. Ancak bu hastalar geçirmiş oldukları ilk ameliyattan fayda görmedikleri veya daha kötü duruma gelmiş olmaları nedeniyle ne yazık ki sorunlarının çözülemeyeceğini düşünerek tedavi arayışlarından vazgeçmektedirler. Oysa bu tip hastalarda tekrarlanacak endoskopik sinüs müdahalesi ile sinüzit kliniğinde belirgin düzelme sağlanabilmektedir.


Ameliyatsız Sinüzit Tedavisi Olarak Tanıtılan Balon Sinoplasti

Son yıllarda ameliyatsız sinüzit tedavisi tanıtımı altında uygulanan Balonla Sinüzit Tedavisi aslında bir ameliyat tekniğidir. Kansız Bıçaksız Sinüzit Ameliyatı olarak da tanıtılan bu teknik pek çok sinüzitli hastaya çekici gelmektedir. Ameliyatsız sinüzit tedavisi sadece ilaçlarla yapılır ve sinüzit hastalığının çoğu kez ilk tedavisi de ilaçlarla yapılır. Oysa ki balon uygulaması ameliyathanede yapılır, hastaya genel narkoz verilir, hasta bazı durumlarda radyasyon-ışın alır, kanlı-bıçaklı bir uygulama gerektirebilir ve maliyetlidir. Ameliyathanede yapılan her girişimin kendine göre riskleri vardır ve bu tür girişimleri çok kolay ve tehlikesiz olarak tanımlamak da doğru değildir. Ayrıca uygun ilaç tedavisiyle iyileşme şansının yüksek olduğu sinüzitlerde ameliyathanede yapılacak bu tip girişimlerin abartılmaması da gereklidir. Günümüzde balon sinoplasti tekniğinin tüm sinüzitli hastalar arasında çok küçük bir gruba uygun olabileceğini de unutmamak gerekir. Ameliyathaneye alınacak hastalara da başarısı en yüksek kabul edilen endoskopik sinüzit ameliyatı çoğu hasta için gerekli girişim yöntemidir.

Sinüzit Hastalarına Uyarılar

· Sinüzit ameliyatları basit ameliyatlar değildir. Bu konu önemsenmeli ve karar alınmadan önce değişik hekim görüşleri alınmalıdır.
· Bu konuda reklamı sıkça yapılan ve basit olarak tanımlanan yöntemlere itibar edilmemelidir.
· Sinüzit ameliyatlarındaki başarı, sinüzit şeklinin doğru teşhis edilmesine bağlıdır. Sinüzitler farklı nedenlere bağlı olabilir. Her sinüzitin tedavisi ameliyat değildir. Ayrıca her sinüzit ameliyatı da aynı değildir.
· Sinüzit ameliyatlarında doktorun deneyimi çok önem taşır ve bazı sinüzitlerde hastaların da gerekli aralıklarda kontrole gelmesi başarıyı arttırır.
· Sinüzitin doğal tedavisi adı altında pazarlanmaya çalışılan ürün ve yöntemlere de hastaların dikkatle yaklaşmaları gerekir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sinüzit Tedavisi ve Ameliyatı İçin Uyarılar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Op.Dr.Erhun ŞERBETÇİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Op.Dr.Erhun ŞERBETÇİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erhun ŞERBETÇİ Fotoğraf
Doç.Op.Dr.Erhun ŞERBETÇİ
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Op.Dr.Erhun ŞERBETÇİ'nin Makaleleri
► Akupunktur ile Sinüzit Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sinüzit Tedavisi ve Ameliyatı İçin Uyarılar' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:46
Top