2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Orta Kulak İltahaplarında En Çok Sorulan Sorular
MAKALE #7824 © Yazan Op.Dr.Tamer HALİLOĞLU | Yayın Kasım 2011 | 5,840 Okuyucu
Çocukların % 75 ila 95 i 3 yaşına kadar orta kulak iltihabı geçirir. En sık olarak ta 6 ay ile 6 yaş arasında görülür. Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan bir araştırmada 10 yaşından küçük çocuklara verilen antibiyotiklerin % 42 si ( hemen hemen yarısına yakını) orta kulak iltihabı içindir.

Soru: Orta kulak iltihabı ne zaman görülür?

Yanıt: Mevsim olarak en sık Aralık Mart ayları arasında görülür. Yani kış aylarında görülür.

Soru: Orta Kulak İltihabı nedir?

Yanıt: Orta kulağın ve kulak zarının mikroorganizmalar tarafından oluşturulan iltihabıdır. Öncelikle orta kulak iltahablarını kabaca üçe ayırmak gerekir.
  1. Akut orta kulak iltihabı: Kapalı bir kulak zarında orta kulak boşluğu mikroplar açısından sterildir( yani temizdir). Mikroplar çocuk üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunda kulağın genize açılan tüpleri( Tuba Östaki) vasıtasıyla gelir ve burada iltihaba yol açar.
  2. Orta kulakta sıvı birikimi ile karakterize(efüzyonlu otit) orta kulak iltihabı: Bunda zaman zaman mikrobik enfeksiyon görülebilir ancak genelde sadece orta kulakta koyu yapışkan zamk gibi bir sıvı mevcuttur. Tek şikayet işitme kaybıdır.
  3. Kronik orta kulak iltihabı: Bu orta kulağın kalıcı iltihabı anlamına gelir ve genellikle kulak zarında delik mevcuttur ve en azından 2 ay boyunca akıntılı bir durum söz konusudur.
Soru: Orta Kulak İltihabı belirtileri nelerdir?

Yanıt: Kulak ağrısı: Şiddetli zonklayıcı tarzda kulak ağrısı olur.
Ateş: Koltuk altı 38-40 dereceyi bulan ateş görülür.
İşitme kaybı: Kulak zarındaki ve orta kulaktaki iltihaba bağlı iletim engellendiğinden iletim tipi işitme kaybı görülür.
Kulağı elle çekme veya ovma: Ağrısını ifade edemeyen çocuklarda ağlamayla beraber görülür ve eli devamlı kulağına gider.
Üst solunum yolu enfeksiyonu: Mikroplar Tuba östakiden geldiğinden hemen daima nezle grip gibi bir durum söz konusudur.

Soru: Orta Kulak İltihabında muayenede neler görülür?

Yanıt: Kulak zarı muayenesinde; kızarmış bombeleşmiş kulak zarı görülür, bazen de kulak zarının iltihapla delinmesine bağlı olarak sarı-beyaz kulak akıntısı görülebilir.Bu durumlarda çok fazla bombeleşmiş kulak zarı mevcutsa kulak zarı küçük bir iğne ile çizilerek iltihap akıtılmalıdır( Parasentez). Aileler bu durumda genelde tedirgin olurlar ancak açılan bu delik kendiliğinden iki saat içinde kapanır. Eğer akıtılmazsa zar kendiliğinden zaten delinecektir.

Soru: Orta Kulak İltihabında işitme kaybı kalıcı mıdır?

Yanıt: Bu hastalıkta aileleri en fazla korkutan olay işitme kaybı olması ve bunun kalıcı olması korkusudur. İkinci olarak ta kulak zarındaki oluşan deliğin kalıcı olmasıdır. Hemen belirtmek gerekir ki her akut orta kulak iltihabı da kulak zarı delinerek akmaz. Bu genellikle tedaviye zamanında başlanılmadığı zaman oluşur. Ağır seyretmeyen bir akut orta kulak iltihabı da sağırlığa yani işitme kaybına yol açmaz.

Soru: Sağırlığa yol açan hastalıklar nelerdir?;

Yanıt: Menenjit, Kabakulak, Kızamık gibi hastalıklarda sağırlık görülür.

Soru: Aileler işitme kaybının nasıl farkına varır?

Yanıt: Biraz yetişkin çocuklar özellikle televizyonun sesini fazla açmaya başlarlar, genelde aileler böylece durumu fark ederler. Yeni doğan çocuklarda ise; doğumdan hemen sonra ya da en fazla 6 aylık oluncaya kadar gürültüye normal çocuklar kadar tepki göstermezler. Böyle bir durumdan şüpheleniliyorsa mutlaka çocuğun işitme düzeyi değerlendirilmelidir.

Soru: Kaç türlü işitme kaybı vardır?

Yanıt: İşitme kaybı kabaca 5 e ayrılır;
  1. Dış kulak yolunda tıkanıklığa bağlı işitme kaybı: Bu dışkulak yolundaki buşon diye ifade edilen kirlerden, dış kulak yolu iltihaplarında iletimin engellenmesine bağlı iletim tipi işitme kaybı oluşur.
  2. Orta kulak ve kulak zarına bağlı işitme kaybı: Kulak zarındaki ve orta kulaktaki iltihaba bağlı iletim engellendiğinden iletim tipi işitme kaybı görülür.
  3. İç kulak tipi işitme kaybı: Yukarıda bahsedilen kabakulak gibi hastalıklarda iç kulağın hasara uğramasına bağlı olarak gelişir ve maalesef işitme tekrar düzelmez.
  4. Kulak sinirine ait işitme kaybı: Sinir üzerinde görülen tümörlere bağlı olarak gelişir.
  5. Merkezi yani beyindeki işitme merkezine bağlı işitme kaybı
Soru: Akut Orta Kulak İltihabı da tedavi nedir?;

Yanıt: Antibiyotikler, sekresyonu azaltan ilaçlar, ağrı kesici ve ateş düşürücüler vermek gerekir ve eğer iltihaba bağlı kulak zarı çok fazla bombeleşmişse kulak zarını çizerek ( parasentez) iltihabı akıtmak gerekir. Bu antibiyotik tedavisine çok fazla yardımcı olur.

Soru: Orta kulaktata sıvı birikimi ile karakterize(efüzyonlu otit) orta kulak iltihabı da tedavi nedir?

Yanıt: Bu hastalıkta 3 aydan fazla orta kulakta koyu yapışkan bir sıvı mevcuttur. Kulak zarı muayenesi normal görülebilir. Çocukta işitme kaybı mevcuttur ve işitme testleri ile ortaya çıkar. Zaman zaman akut orta kulak iltihabına neden olabilir. Tedavisinde 3 ay içinde ilaç tedavisi ile düzelmiyorsa kulak zarlarına ortakulağı havalandıran tüp takmak gerekir. (Resim2:efüzyonluotit) (Resim3:ventilasyontübü)

Soru: Kronik orta Kulak iltihabında tedavi nedir?

Yanıt: Bu orta kulağın kalıcı iltihabı anlamına gelir ve genellikle kulak zarında delik ve en azından 2 ay boyunca akıntılı bir durum söz konusudur. Tedavi ameliyat ile orta kulaktaki ve kulak kemiğindeki iltihabı temizlemek gerekmektedir. Ayrıca kulak zarındaki delikte zar konularak tamir edilmelidir.


* Cumhuriyet Gazetesi Bilim Teknik eki 25 Mayıs 2002 792. sayısında da ayınlanmıştır.
Tamer Haliloğlu Operatör Doktor,KBB hastalıkları Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Orta Kulak İltahaplarında En Çok Sorulan Sorular" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Tamer HALİLOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Tamer HALİLOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tamer HALİLOĞLU Fotoğraf
Op.Dr.Tamer HALİLOĞLU
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Tamer HALİLOĞLU'nun Makaleleri
► Orta Kulak İltihabı Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Çocuklarda Orta Kulak İltihapları Op.Dr.Mustafa ÜZEYİR
► Akut Orta Kulak İltihabı Nedir? Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Saç Ekimi Sık Sorulan Sorular Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Sinüzit Hakkında Sık Sorulan Sorular Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Burun Poliplerinde Sık Sorulan Sorular ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Ömer Taşkın YÜCEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Orta Kulak İltahaplarında En Çok Sorulan Sorular' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kış Hastalıkları Aralık 2007
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:43
Top