2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Süt Dişleri ve Gelişimi
MAKALE #7882 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Aralık 2011 | 4,371 Okuyucu
SÜT DİŞLERİNİN ÇIKMASI

Bebeğiniz ilk doğum gününü kutladığında genellikle 6 dişi çıkmıştır. Ön kesici dişler ilk 6 ayda görünmeye başlar.Yan kesiciler de 8. ayda sürer. Dört arka azı dişler 10-14 ay arasında, köpek dişleri ise 16-20 ayda, son olarak da en arkada çıkan süt büyük azı dişi 24-30 aylar arasında çıkar.

ERKEN VE GEÇ DİŞ SÜRMESİ

Süt dişlerinin sürmesi genel olarak 6 aydan başlar 30 aya kadar sürer. Ama bazı çocuklarda bu kural pek de genellenemez. Diğer bebeklerden farklı 2 ay erken ya da 2 ay geç sürebilirler.

Hatta bazı çocuklarda ender bile olsa ağzında 1 veya 2 diş sürmüş bir şekilde doğarlar. Bu dişler bazen gerçek süt dişidir.Ama bazen de köksüz küçük kalsifiye tomurcuklardır.
Bebeğin anneyi emmesine engel oluyor ise mutlaka çekilmeleri gerekir.

DİŞ ÇIKARMA VE HASTALIK

Diş çıkarma belirtileri çocuğunuzun genel sistemik durumunu etkilemez.Yalnız diş çıkarırken bebeğiniz çıkım yerinde oluşan kaşınmayı gidermek için eline ne geçirirse ağzına alır ve rahatlamaya çalışır.

Ağzına bir şeyler almasını engellemek hemen hemen imkansızdır. Dişlerini kaşımak için aldığınız çeşit çeşit diş kaşıyıcılar yere atılır, onun yerine ne bulunursa ağza sokulunca mikroorganizmalara davetiye çıkarılır.İşte o zaman hastalık başlar.
Yüksek ateş, ishal, kusama gibi belirtiler çoğu zaman yan enfeksiyonların sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle diş çıkarma belirtileri deyip yüksek ateşi veya ishali ihmal etmemek gerekir.

DİŞ ÇIKARMA BELİRTİLERİ

Ön keser dişler birçok zaman pat diye çıkıverir. Daha büyük olan azı dişi ve köpek dişleri çıkarken büyük ızdırap verir.
Bebeğinizde dişler sürerken aşağıdaki belirtilerden biri ya da hepsi olabilir:
_ 38⁰_39⁰ civarında ateş görülebilir.
_ Bebeğiniz sinirli, uykusuz, huzursuz olabilir.
_ Dişetlerinde kızarıklık, kabarıklık olur.
_ Salyasında artış,iştah kaybı
_ Durup dururken çığlık çığlığa ağlama
_ Yanaklar kırmızı kırmızı, burun akar
_ Kulaklarını çekiştirir.

DİŞ ÇIKARTMANIN ORTAYA ÇIKARDIĞI RAHATSIZLIKTAN NASIL KURTULABİLİRİZ?

_Dişlerini kaşımasına yardımcı olabilecek galeta, çubuk kreker, küçük elma, küçük salatalık gibi besinler verebilirsiniz. Bebeğiniz iştahsız olacağından sizin de hazırlayacağınız çeşitli unların karışımı galetaları siz de bebeğiniz için hazırlayabilirsiniz.
_ Dişetlerini rahatlatmak için buzdolabına konulabilen diş kaşıyıcıları kullanabilirsiniz. Jel dolgulu olanlar ,dişetlerini irite etmeden rahatlatır. Diş kaşıyıcı bal, pekmez gibi tatlandırıcıya batırmadan temiz bir şekilde direk verebilirsiniz.
_ Salya sürekli akıp durur.Siz salyayı silmek için durmadan bebeğinizin ağzını ve gıdığını temizlerseniz sonuçta bebeğinizin çenesi ve gıdığı tahriş olabilir. Buralara koruyucu krem sürebilirsiniz.
_ Salyanın akması bebeğinizin göğsünün ıslak kalmasına neden olur.Bazı bebekler önlük bağlatmaz. Önlüğünü tişörtünün latına , pamuklu kısmı bebeğinizin tenine değecek şekilde takarsanız göğsün kuru kalmasını sağlarsınız.
_ Temiz bir parmak yardımıyla diş çıkartma jelini özellikle azı dişleri çıkarken yemek öncesi dişin çıkacağı bölgeye küçük küçük dairesel hareketler ile sürerseniz bebeğiniz rahat rahat yemek yer. Bu jel sürümü esnasında her zaman bebeğiniz istekli olmayabilir. Bazen yatmadan önce parasetomol içeren bir ağrı kesici de rahatlamayı sağlar.
_ Çığlıklar atarak ağlama krizi yaşandığında, bebeğiniz kendini oradan oraya atıp çaresizlik içinde kaldığında bazen yapılacak en iyi şey ona sıkı sıkı sarılmaktır. Bir şarkı veya sizin söyleyeceğiniz bir ninni onu rahatlatır. Özellikle ortamı sessiz ve loş hale getirin. Sizin bi yeriniz ağrıdığında ortamdaki her şey nasıl asabınızı bozuyor ise onun da sakinleşmeye ya da sakin bir ortamda kalmaya hakkı vardır.
_Sürme kisti de denilen dişlerin tam çıkamayı planladığı yerde mor görüntüler vardır. Bu morluk bir yere çarptığımızda kolumuzun morarması gibidir. Dişlerin sürmesinin gecikmesine neden olur.Bu nedenle küçük cerrahi müdahale gerektirebilirler. Bu müdahale gözünüzü korkutmasın. Küçük bir kesi ile dişin tepesi açılır.

SÜT DİŞLERİ DE ÇÜRÜR:

Hamilelik esnasında annenin dengeli beslenmesi ve emzirme sırasında alınan kalsiyum diş yapısnı etkiler.
İlk 6 ay anne sütü alan bebekle bu dönemde çürük tehlikesi yoktur, zaten bebeğin ağzında da diş yoktur.
Ek gıdalara geçilince çürük tehlikesi de başlar. Bu nedenle ek gıdalara mümkün olduğunca doğal tatlandırıcılar katılmalı. Şekerden mümkün olduğunca kaçınılmalı, BİBERONUN İÇİNE ŞEKER, PEKMEZ, BAL, BEBE BİSKİVİSİ konulmamalı.
Emzik kullanılıyorsa emzik de aynı şekilde temiz kullanılnalı, onu da bala, pekmeze batırmamalı, sık sık sıcak su ile yıkamalıdır.
Bebeğinizin dişleri, ağzı ve yanakları gazlı bez aracılığı ile temizlenmelidir. Çürük yapan mikroorganizmalar bebeklerin ağzında yoktur. Ama anne, baba veya kardeşlerin ağzına temas eden her ne olursa olsun bebeğin ağzına verilirse bu mikroorganizma da taşınmış olur
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Süt Dişleri ve Gelişimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
► Dişleri Beyazlatma Dt.Aykut TAŞKIN
► Gömülü Yirmi Yaş Dişleri PDF Dt.Mehmet AĞAOĞLU
► Çene Cerrahisi ve 20 Yaş Dişleri Dt.Murat TOPALOĞLU
► Dişleri Temizletmek Zararlı Mıdır?? Dr.Dt. Esra ALPARSLAN
► 20 Yaş Dişleri ve Sorunlarının Çözüm Yolları. ÇOK OKUNUYOR Dt.Erkut AKÇALI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Süt Dişleri ve Gelişimi' başlığıyla benzeşen toplam 86 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:12
Top