2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Selektif Mutizm Nedir?
MAKALE #789 © Yazan Uzm.Veysel KIZILBOĞA | Yayın Mart 2008 | 21,659 Okuyucu
(S)elektif Mutizm nedir?

Son yıllarda sıkça duydugumuz yenı bir kavram selektif mutizm, yani seçici konusmamazlık. Ne yazık ki bu konu hakkında yeteri kadar bilgiye sahip değiliz. Bir yakınımız ve arkadaşımız veya komşumuzun küçük kızının konuş(a)madığına belkide tanık olmuşsuzdur. Selektıv mutistık çocuklar veya yetiskinler ne yazık ki genellikle deli olmakla eş tutuluyorlar. Ve biz anne baba olarak, bazen çaresiz kalır kimden yardım alacağımızı bilmeyiz. Adını bile koyamadığımız bir sorunumuz var. adını dahi bılmediğimiz şeyin çözümünü nasıl bulacagız peki.

aşağıda bu soruna bır isim koyup kısaca özetlemeye çalışacağız.

Bir insan konuşabildiği halde neden susar? Neden küçük çocuklar evde konuştukları halde (ana)okulunda konuşmazlar? Annesi ve babasıyla konuşan bir çocuk neden teyzesiyle yada çok sevdiği halde okuldaki öğretmeniyle konuşmaz?

Bu derin suskunluk neyin işaretidir? Bu bir hastalıkmıdır? Bulaşıcımıdır? Anne ve baba veya öğretmen olarak neler yapabiliriz?

Susmak yada suskunluk bir hastalık değildir. Bunu bir dil ve konuşma bozukluğu olarak tanımlayabiliriz. Bilimsel adı mutizmdir, yani SUSMA, SUSKUNLUK. Gençlerde, yetişkinlerde ve en çokta çocuklarda görülür. Bazı araştırmalara göre kız çocuklara görülme olasılığı erkeklere göre iki kat fazladır yinede dil ve konuşma bozuklukları arasında kızlarda ve erkeklerde hemen hemen eşit derecede görülebilen tek konuşma bozukluğudur(1).

(S)elektif Mutistik çocuklar konuşma yeteneğine sahiptirler ama bunu belirli ortamlarda, belirli kişiler karşı sergileme yeteneğini gösteremezler(2). Daha çok jest ve mimiklerle, el kol hareketleriyle ve yazılı olarak iletişim kurarlar.
Mutizm psiklojik ve nörolojik bir rahatsızlık olmakla beraber somut nedeni bilinmemektedir. Castel ve Schmidt (1999; 2000, 2) mutizme paralel olarak aşağıdaki psikosomatik bulguları saptamışlardır.
  • Sosyal korkular (Fobiler )
  • Ayrılma korkusu (anne babadan)
  • Depresyon
  • Uyku, yeme-içme, boşaltım veya davranış bozuklukları
Nasıl Davranmalı?

Baskı mı uygulamalı yoksa serbestmi bırakmalı? Mutistik çocuklara karşı nasıl davranmalıyız?

Yardımcı Olabilecek Önemli Sorular(3)

Çocuğunuz kiminle ne zaman ve nasıl konuşuyor?
  • Çocuğunuz göz kontağı kuruyor mu?(evetse; kiminle ve ne zaman) ?
  • İletişim kurmada hangi yöntemleri kullanıyor? Mimikler, el kol hareketleri veya yazılı
  • Söylediklerinize uygun reaksiyonlar veriyor mu?
  • İstisnalar var mı? Örneğin unuttuğundan veya şaşırdığından dolayı konuştuğu oluyormu, oluyorsa nerde, ne zaman kiminle ve hangi koşullar altında?
  • Çocuğunuzun en çok severek yaptığı şey ne? (resim yapmak, tv izlemek, oyun oynamak)
Dikkat Etmeniz Gereken Şeyler
  • Çocuğunuzun suskunluğunu kişisel size karşı yapılmıs bir hareket olarak asla görmeyin. Bunu aktif normal bir davranış olarak kabul edin. Mutistik kişi suskunluğunun farkında olmayabilir. Yani konuşmadığının bilincinde değildir. Asla konuşmaya veya cevap vermeye zorlamayın. ‚Cevap vermekte başarızlık’ deneyimini zaten yeteri kadar yaşıyorlar. Her zorlama çocukta daha fazla baskı oluşturur ve bir sonraki konuşmaya dair büyük korkular ortaya çıkarır.
  • Sonuç olarak nerde ve nezaman konuşmaya başlayacağı kararını çocuk tek başına verecektir. Bizim görevimiz sadece bu süreç esnasında ona destek ve yanında olmaktır.
kaynaklar
  1. E. Heinemann, H. Hopf (2004): Psychische Störungen in Kindheit und Jugend. Stuttgart, Kohlhammer
  2. N. Katz-Bernstein, (2007): Selektiver Mutismus bei Kindern. München, Ernst Reinhardt
  3. StillLeben e. V AlterMühlenkamp 2, D-30659 Hannover, www.selektiver-mutismus.de
Veysel Kızılboğa

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Selektif Mutizm Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Veysel KIZILBOĞA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Veysel KIZILBOĞA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Veysel KIZILBOĞA Fotoğraf
Uzm.Veysel KIZILBOĞA
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Konuşma Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi221 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Veysel KIZILBOĞA'nın Makaleleri
► Psikolog Nedir,psikiyatrist Nedir ve Ne İş Yaparlar? ÇOK OKUNUYOR Psk.İlhan BOZKURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Selektif Mutizm Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:34
Top