2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlık Sektöründeki Hataların Para ile Telafisi
MAKALE #7906 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Aralık 2011 | 4,313 Okuyucu
MÜJDE: SAĞLIK SEKTÖRÜNDEKİ HATALAR PARA İLE TEMİZLENEBİLECEK

SAHTE DİŞ HEKİMİ TEK BİR DİŞ ÇEKSE HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE OLUR

Sahte bir diş hekimi tek bir diş çekerken tespit edilse hemen tepesine binilir. Nedeni ağır halk sağlığı sorunudur! Halbuki birçok hekimin yanlış bir dişi yanlış yöntemlerle çektiği o kadar çok görülür ki! Ama nedense bu hata halk sağlığı sorunu olmaz! Çünkü buradaki hatayı hekim yapmıştır! O hekim işine gücüne yıllarca devam edip gidebilir!

Sorun halk sağlığı sorunu değildir; sorun meslek karteli ve mesleki varlık sorunudur esasında! Sahte diş hekimi diş çekmeye devamı mı etsin! Elbette ki hayır! Ama sorunu bu şekilde dile getirmek, “Halk sağlığı gasp edildi” bahanesine sığınmak yerine, “Bir dişi belki yetişmiş bir sahte hekim de çekebilir ancak yasal olarak hekimlik mesleğine verilmiş olan bir hak gasp ediliyor, yarın diş hekimleri işsiz kalacak, geçim derdine düşecek” denilse daha doğru olur, onu demeye çalışıyorum!

Aksi halde basit yalanlarla yola çıkıldığında hız bir türlü ayarlanamayabiliyor, sonunda öyle bir yere geliniyor ki bu yalanların son türevleri gerçeklerin önünü perdeleyen en zalim karartıcılara dönüşebiliyor! En azından doğru tanımlama ile bu yol tıkanabilir daha işin başında!

BİR PSİKOLOG OTURUP DA BİR YÜREĞİ KAVRULMUŞLA DERTLEŞSE YİNE HALK SAĞLIĞI TEHLİKEYE GİRER

Tek bir tanesi bile yapmaz gerçi, yapmamıştır da. Lakin yapmış olsun diyelim hadi! Mesela bir psikolog adı üzerinde zaten anti-depresan olan bir ilacı içinde yazan ve okuması bulunan herkesin anlayabileceği prospektüsüne uygun olarak hayır yazmasa, sadece birine tavsiye etse, evet bunu tek bir psikolog tek bir kişiye yapsa ve yakalansa derhal tepesine çökülür. Fitil fitil burnundan getirilir. Tek bir kişiye yapılan bu ilaç önerisi halkın geneline yapılmış gibi kabul edilir, hemen “halk sağlığı tehdit altında” yaygarası koparılır. Sonra da igili psikoloğun bir canının alınmadığı kalır. Hatta bu fırtına tek kişiyle sınırlı kalmaz, psikologluğun kökten yasaklanması bile gündeme getirilir!

İlacı geçtik, bir psikolog bir ofis açsa da orada insanlarla sohbet etmeye kalkışsa, sadece pür dikkat sorunlarını dinlese, tedavinin T’ sini bile ağzına almasa da sırf konuşarak yol göstermeye çalışsa, üstelik de bunu hiç bir alet ve edevat, herhangi bir ilaç ya da tıbbi ajan kullanmadan yapsa “aslında ödüllendirilmesi gerekirken” yine tepesine çöküldüğü görülür! Fakülte mezunu bir psikoloğun mesleğiyle ilgili konularda oturup konuşması da toplum sağlığına ciddi tehdit kapsamında değerlendirilir!


TEK İSTİSNASI VARDIR: BU ÜLKEDE YANLIŞI ANCAK HEKİM YAPABİLİR

Yanlışı sadece hekim yapınca halk sağlığı tehdit altında olmaz bu ülkede. Bir sahte diş hekimi tek bir diş çekince halkın tüm dişleri sanki sahte hekimlerce çekiliyormuş gibi bir hava estirilir.

Bir psikolog adı üzerinde antidepresan olan bir ilacı tek bir kişiye yazmasa da sadece içindeki prospektüsüne uygun olarak önerse o tek bir kişi bir anda toplumun hepsi olup çıkıverir! Bir yanlış örnekle tek bir kişinin bile değil; toplumun tamamının ruh sağlığı tehdit altına giriverir hemen!

Ancak herhangi bir hastanedeki sıradan bir psikiyatristin her gün baktığı kişilerin neredeyse tamamına hastalık teşhisi koyması, birkaç istisna dışında hemen hepsine “geçenlerde önemli bir tedavi edici etkisi olmadığı bir kez daha ortaya konulan” ilaçlardan yazması bırakın toplum sağlığı sorunu olmasını sıradan bir sağlık sorunu olarak bile görülmez!

Kimse çıkıp da, “Bu kadar kişi hasta mı hakikaten, hastaysa bile tek deva bu "etkisi çok sınırlı" ilaçları yutturmak mı, bu ruhi sorunları olan kişilere evvela bilimsel danışmanlık yaptınız mı, psikolojik destek sağladınız mı, günlük yaşam aktivitelerini düzenlediniz mi, algısını, bakış açısını gözden geçirdiniz mi, niye hemen beş dakikada ilacı dayadınız da gönderdiniz evine. Burada en büyük halk sağlığı sorunu, ayrıca çok büyük bir devlet bütçesi gaspı var” demez!

"1923 tarihli Tababat-ı Şuabat..." kanunu hekime hastayı tedavi etme hakkını vermiştir nasıl olsa! Tepe tepe kullanır bu hakkını, kime ne bundan" der gibi yaklaşılır! "İstediğini hasta görür istemediğini görmez; faydalı yahut değil, arzu ettiği ilacı arzu ettiği anda başlar ya da başlamaz, kime ne ki bundan" denilir sanki! Sana ne, o gönlü zengin yüce kurum (SGK) ödemiyor mu her yazılanı sorgusuzca; sana ne, ona ne, bana ne demeye getirlir bir bakıma!

Haklılar aslında! Öyle ya, vergileri devlet mümkünse peşin, olmadı bir kısmını affederek, bazen de taksitle, daha da olmazsa şayet polis gücüyle ama nihayetinde toplamıyor mu! Orada da sorun yok şükür! Çeneni tutup da otursana sen! Sana mı kaldı bu işleri kurcalamak! Kafayı niye bu işlere takıyorsun! Panik atak nedir, depresyon arttı, PTSB türü olta ucuna takılan et misali yazılar yazsana daha çok!

Sus hekim düşmanı seni!

"Bu kadar kişi hasta olamayacağına göre ve hasta olmayana da ilaç verilemeyeceğinden, sağlıklı bireylere hasta muamelesi çekmek sağlam adamı hasta etmek değil midir" diye sorup durma boşuna!

Hem artık sağlık sektöründe de sigorta şirketlerimiz var şükür!

Parasını bastırınca temizlenmeyen hangi hata var ki dünyada!

Psikolog
İzzet Güllü


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlık Sektöründeki Hataların Para ile Telafisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Çocukta Para Kavramı Psk.İ.Bengü AKSEKİLİ
► Sağlık Kaygısı Psk.Özlem YILMAZ
► Ruhunuza Sağlık Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sağlık Sektöründeki Hataların Para ile Telafisi' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:35
Top